A VW Golf VIII fedélzeti rendszere

Mostantól egy hagyományos Golfban sem tekergetjük a klímapanelt, a hangerőt pedig érintőcsúszkával állítjuk: a beltér persze ezzel párhuzamosan letisztult és modern, ráadásul jóval kevesebbet is hibázik az ID.3-nál.

Hirdetés

Bevezető, kivitel, felszereltségek

A Volkswagen Golf egyike annak a néhány autótípusnak, amiről már biztosan mindenki hallott már: 46 év és több mint 35 millió eladott példány alatt a gyártó világszerte felépítette a konzervatív, nagyon minőségi, mégsem megfizethetetlen árú kompaktautó tipikus képét, a saját szegmensében pedig rendre vezetni szokta az eladási statisztikákat is az európai piacon. A Golf összességében a hagyományos értelemben vett jó autók sorát erősíti, de sokaknak a vágyak tárgyát is képviseli GTI, GTD vagy R kivitelben, a most kifutott, legutóbbi generáció pedig már villanyautóként is bizonyított: a 35,8 kWh-s eGolf három éve elvitt minket a berlini IFA-ra, és mindenféle fennakadás nélkül vissza is hozott.


Formailag sokkal bátrabb lett a nyolcadik generáció, persze a feltűnőséghez hozzájárult ez a szín is [+]

Amikor az imént említett elektromos Golfot egy Nissan Leaffel vetettük össze, igazi győztest nem tudtunk hirdetni a két autó között, hiszen technikailag nem volt drámai különbség köztük, az igazán komoly eltérés leginkább szubjektív mércével volt tapasztalható, hiszen míg a Golf egy kívül-belül hagyományos autó képét mutatta, addig a Nissan képviselte a fura külsejű, futurisztikus high-tech vonalat.


[+]

Nagyon furcsa belegondolni abba, hogy a most kifutó Golf VII-generáció legelső példányai már nyolc évesek: zseniálisan időtálló formát alkotott meg a Volkswagen az előző generációval, miközben egyébként nagyon hasonlít az azt megelőző, 2008 óta létező hatos Golfra is, tehát ideje lett volna bőven ahhoz, hogy megöregedjen. A tavaly bemutatott, de piacra csak idén került Golf 8 formailag kicsit bátrabb lett, ám emögött egy ugyanolyan, hagyományos, MQB-platformra épülő autó maradt, mint elődje, ráadásul nem mutattak belőle tisztán elektromos változatot, hiszen ilyen jellegű kocsinak egyelőre csak az ID.3-at szánja a gyártó, a legtöbb elektromosságot a zöld rendszámra jogosult eHybrid nevű plug-in hibrid Golf 8-ak kapják, amikben egy 1,4 literes benzinmotor és egy 13 kWh-s akkumulátorral táplált villanymotor együttese dolgozik 204 vagy 245 lóerővel.

Hagyományos turbós benzines van tesztautónk orrában
Hagyományos turbós benzines van tesztautónk orrában [+]

Hozzánk pedig nem is egy ilyen hibrid került, hanem egy tényleg hagyományos autó, benzinmotorral, kézi váltóval, mindenféle villanyos rásegítés nélkül. Így aztán erről a kocsiról nem is egy hagyományos tesztet írunk, ahogy azt a villanyautókról szoktuk, nem térünk ki külön a hengerlekapcsolással operáló 1,5 TSI motor fogyasztására (ami egyébként nagyon kedvező), nem írunk részletesen a futóműről és a kormányzásról (ami egyébként az autó kategóriáját meghazudtolóan feszes, közvetlen és fürge), és nem beszélünk a beltér összeszerelési minőségéről (ami főleg az előző generációhoz képest inkább közepes, mintsem kiemelkedő) sem, helyette a Volkswagen új infotainment-élményéről számolunk be alaposabban.

Sárvédő-index helyett büszke plakett arról, hogy ez az első merítésből való példány
Sárvédő-index helyett büszke plakett arról, hogy ez az első merítésből való példány [+]

Hogy konkrétak legyünk, mi egy Life felszereltségű, tehát közepes szintű autóba ültünk be, viszont ez annyira sokat nem is számított, hiszen már az alapcsomagot képviselő Start kivitel is megkapta a MirrorLink, Apple CarPlay és Android Auto-képes infotainment rendszert, és kizárólag a Discover Pro szint (hangvezérlés, Streaming és Internet, táblafelismerő rendszer és DAB+ rádió), illetve a HUD, amiért külön fizetni kell. A mi autónk is egy Discover Pro rendszerű kocsi volt, amihez 3 évig ingyenes We Connect Plus szolgáltatást kap új tulajdonosa.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés