Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lev258

veterán

válasz SATA_boy #27630 üzenetére

Erősen szubjektív vélemény lesz, tényszerű elemekkel is vegyítve!
    A Mint frissítési politikája, szintjei, korábban már váltották ki ellenérzéseket. Ugyanis amellett, hogy a kevésbé javasolt kategóriában levő kernelfrissítés valóban okozhat kisebb gondokat az addig működő eszközökön (bármikor jöhet egy bug, ami kernelnél előfordul), fontos javításokat és biztonsági javításokat is tartalmazhat, amitől így az átlagfelhasználókat megfosztják. Ugyanis a felkiáltójellel és erős színnel megjelölt frissítést egy laikus valószínűleg elkerüli.
    Másik, ami szintén a frissítési rendszernek róható fel, az az LTS kezelése. Ubuntu (és variánsai) esetén van lehetőség arra, hogy egyetlen gombnyomással HWE frissítést végezhessen az ember (LTS-en frissebb, köztes disztribúció alapokat szerezhessen a teljes rendszer lecserélése nélkül): frissebb kernelt és grafikus meghajtókat szerezzen. Igen, a Frissítési ablakban van kernel menü, de én nem csak ezt említettem. Mint alatt viszont a pl. 17.1->17.2 rendszerfrissítés gyakorlatilag csak a Cinnamon-t, Mate-t frissítik, meg néhány Mint specifikus csomagot. A rendszer mélyét nem. Vagyis Mint alatt mindezt csak hozzáértőbbek kísérelhetik meg. És ez sem nevezhető egyszerűnek. Legutóbb, amikor ilyenbe vágtam a fejszémet Mint alatt, elég rosszul jártam. Az rémlett, hogy pár éve hasonló folyamat alatt az egész grafikus felületet leszedte valamiért, de akkor visszaraktam és minden jó volt. Most is hasonló dolog történt. Amikor viszont visszatettem volna, közölte, valami összeférhetetlensége van az új grafikus meghajtó csomagjaival. Na gondoltam, szép. Csinálhatok mindent vissza. Amikor viszont ezt megkíséreltem, le az újat, vissza a régit, a csomagkezelés meghalt, nem tudta végrehajtani. Így aztán annak a rendszernek nem maradt más, mint az újratelepítés.
    Másik, ami csak apróság, de számomra teljesen megdöbbentő volt. Írtam egy shell script-et, semmi extra nem volt benne, ősrégi (vagy 20 éves) parancsokkal. Mint alatt nem futott le. Aztán rájöttem, hogy az egyik parancs egyik kapcsolóját valamiért nem veszi be. Fogalmam sincs, hogy jött létre egy ilyen anomália, vagy esetleg egy bug lett volna, de nem volt kedvem kideríteni.
    A Mint sokak szemében egy jó választás Windows után, ismerős felületével, kezelhetőségével. Ezt aláírom.
    De bennem kezd lassan kialakulni egy olyan érzés, mintha a Linux világ Windows-át építenék. Abban az értelemben, hogy kapsz egy rendszert, amit használsz úgy ahogy van. Ha viszont valamihez hozzá akarsz nyúlni, módosítani a beépített opciókon kívül, akkor kemény falakba és fejfájásba ütközöl. No meg újratelepítésbe.

• lev258

veterán

válasz SATA_boy #22841 üzenetére

Tegyük hozzá, egyben a fejlesztések alaposabb tesztelése is, ami szerintem igenis szükséges egy LTS-hez.

Új hozzászólás Aktív témák