- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Nekem a béta, sőt a 13.10 alap (compiz nélkül is) minimize/restore műveletei is piszok lassúak, pláne, ha a 12.04-hez hasonlítom. Ráadásul a 12.04-et compizzal piszkosul be lehet gyorsítani.
(#14924) bwooster
Tudjuk honnan nyúltak.
Az OSX-ből, nagyon helyesen.
Ha vindózból nyúltak volna (ne adj Isten, a win8-ból), le sem töltöm, nemhogy hónapokig használni! -
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #14867 üzenetére
Files, mármint a Pantheon fájlkezelő? Mert az valóban sz*r. Ezért is raktam fel még az első napokban a Nautilus-t (v3.4.2)
(#14875) Aethelstone
az Ubuntu már rég nem Debian vonal
Ilyen butaságot azért ne mondj!
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #14865 üzenetére
Remélhetőleg az Isis-en nem fognak annyit tökölni, mint a Luna-n
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #14862 üzenetére
Nekem felment, de egy csomó alapvető dolog nem űködött benne, így kb fél óra után clonezilla vissza az elementary.
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #14833 üzenetére
Köszi, bár nem 100%-os megoldás. De sebaj. Nincs minden nap húsvét
-
Syl
nagyúr
válasz
Giovanny #14827 üzenetére
elementary OS Luna
Az ablakdekorációs téma pedig Gnome-Cupertino-unityszerk.
ubuntu 12.04 alapú -
Syl
nagyúr
Beszereltem a gépbe egy plusz vinyót. Sikerült rendesen megcsinálni a csatolást is.
A gondom az, hogy az új vinyó állandó jelleggel ott virít a nautilus bal oldalán, ahol a csatlakoztatott pendrive-ok és usb vinyók szoktak megjelenni.Hogy tudnám innen eltüntetni ezt:
-
Syl
nagyúr
A helyzet a következő:
A gépemben van egy darab 128 gigás ssd, két részre osztva: sda1 / és sda2 /home.
Úgy néz ki, hogy egy vindóz7-et kell felrakjak, pár adobe programmal és 100-150 gigányi melós fájllal.
Ezt úgy találtam ki, hogy az sda1-en marad a /, a többire megy a vindóz meg a szoftverek (sda2). Beszerelnék a gépbe egy 500 gigás vinyót adatnak, kétfelé partícionálva. Az első egy ntfs a wines adatoknak (sdb1) és egy ext4 a /home-nak (sdb2).
A gond az, hogy én ezt az "átalakulást" szeretném úgy meglépni, hogy a jelenlegi, bejáratott elementary-t ne kelljen újrahúzni.
Az elképzelésemre kellene hogy egy szaki rábólintson (vagy kijavítson):
- Live CD bebootol,
- sdb2 létrehoz,
- az sda2-ről minden fájl átmásol sdb2-re,
- "blkid"-del megnézem az sdb2 UUID-t,
- az sda1/etc/fstab-ban átjavítom a /home UUID-jét,
- törlöm az sda2-őt és
- kész.A vindóz telepítését követő grub helyreállítást egyelőre nem feszegetném
-
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #14654 üzenetére
-
Syl
nagyúr
Dropbox: én nem találtam a win7 klienst.
Hmm. Akkor nálam az irodában biztos a kismanók kódolták le a win7 klienst
https://www.dropbox.com/downloading?os=win -
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #14575 üzenetére
Ezek nem jók?
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #14550 üzenetére
Utolsó cserkész?
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Nos, elementary os luna helyére felugrasztottam a 14.04 daily-t. Egy kis teszting
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #14231 üzenetére
A compiz milyen sűrűn fekszik ki? Mert az ugye még a 12.04-en is szeretett hibákat generálni.
-
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #14108 üzenetére
A FAT32-nek nem 4 giga a max fájlmérete?
szerk.
Megelőztek. -
Syl
nagyúr
válasz
#59070464 #13830 üzenetére
Az i3 több mint elég hozzá. Egy évig használtam 12.04-et, semmi akadás nem volt benne. Ellenben 13.10-esen, amikor próbáltam, valamiért nagyon lassú az animáció. És hiába piszkáltam a Compiz-t, nem segített rajta. Szerintem valamit elqrtak benne.
Persze az is benne van, hogy gyík az intel driver. Youtube videónál, függetlenül hogy flash vagy html5 alapú, nagyon terheli a cpu-t.
-
Syl
nagyúr
válasz
Aethelstone #13623 üzenetére
Ah, elementary
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
FіkuszKukіsz #12987 üzenetére
Szerintem dinamikus. Legalábbis én egyszer csináltam ilyet Win7-es laptopról. Kaptam egy kb 60 gigás fájlt (kb ennyi cucc volt a partíción) de virtuális gépen belül 120 gigának (amekkora volt a partíció) írta.
-
Syl
nagyúr
válasz
LógaGéza #12298 üzenetére
Teamviewer van Linuxra. Mi baj vele?
-
Syl
nagyúr
mono-t feltettem
Melyik verziót?
Mellesleg: compatibility -
Syl
nagyúr
válasz
Thomaskaaa #12257 üzenetére
igen, sikerült egy particióra feltenni mind a két op rendszert
He?
Ha vindóz alatt toltad be az ubi lemezt, akkor a wubi ment fel. Ha elcseszte a boot menüt, akkor egy sima win7 dvd-vel helyre lehet hozni.
Viszont ha ubuntu lemezről bootoltad a telepítőt, akkor szerintem annyi a win partíciónak. -
Syl
nagyúr
válasz
atti1848 #12244 üzenetére
Miért nem indítod a dash-ról? Win gomb és elkezded beírni a nevét.
Vagy ha winsows stílusú start menüre vágysz, nézd meg ezt: classic menu -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #12241 üzenetére
Én is így vagyok vele
Akármit kipróbálok, mindig visszatérek hozzá. Bár most lassan két hete hanyagolom szegényt
Az egyetlen bajom vele, hogy bizonyos kernelfrissítések után nem ébred sleepből.
-
Syl
nagyúr
Igen, be volt kapcsolva, ahogy a compizban is (amikor azzal ment). De ott sem segített. Sőt, xfwm4-vsync-et is telepítettem.
Feltételezem ez valami kernel szintű gond lehet, merthogy nekem nincs VGA kártyám, csak ami az i3-ban van (intel HD2500).
Megjegyzem Chakra alatt, ami ugye KDE, ugyanez a video tearing gondom volt. (Tettem azzal is egy pár órás körutat)
És egy érdekesség: egyik ubuntu származékkal sincs és nem is volt ilyen problémám. Elementaryban is vaj sima a film (vagyis szmúsz, hogy modern legyek), pedig itt nem is találtam vsync-kel kapcsolatos beállítást.
-
Syl
nagyúr
Tetszik. Jó. Egy óriási baja van: semmi vsync nincs benne. Pedig beleadtam mindent amit a neten találtam, de nem. Olyan iszonyatos a video tearing, hogy nézhetetlen vele nemcsak a flash, de a sima divx videó is.
Telefonnal rögzített divx részlet.
Majd ha ezt kijavítják, akkor teszek vele újabb próbát. Most elementary-t nyomom. -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #12227 üzenetére
A compizban vannak olyan tételek, amiket egyszerűen nem szabad piszkálni ha nem LTS-t használsz.
Érdekesség: egy hetet töltöttem el Manjatoval, amire rátettem a compizt. És azon egyszer sem hasalt el a piszok.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #12224 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #12169 üzenetére
Tud egyáltalán ilyet?
Lehet rossz helyen keresgélek. -
-
Syl
nagyúr
válasz
#40553216 #12026 üzenetére
A leér, azt jelenti, hogy a nas letölti.
És igen, elindítottam a frissítést. Első körben 12.10-re frissített. És itt össze is sz*rta magát. Bebootol, majd pár másodpercig villog a kurozor a bal felső sarokban (soha ilyet még nem csinált), majd lekapcsol a monitor. Ennyi. Mehet vissza a clonezilla... -
Syl
nagyúr
Amíg leér, addig nyomok a clonezillával egy komplett backupot.
-
Syl
nagyúr
válasz
sh4d0w #11968 üzenetére
Vagy. Csak virtualboxban nem tudja leellenőrizni a hardveres (in)kompatibilitást a gépével.
(#11969) Mattey
Nem lesz veszekedés. A win nem tudja olvasni az ubuntu partícióját, fordítva viszont megy az írás/olvasás. Mondjuk a közös partíciót (nyilván ntfs) valószínűleg kézzel kell állandóra felcsatolni. fstab-ra érdemes rákeresni itt a topicban.
-
Syl
nagyúr
válasz
Arpee78 #11906 üzenetére
Mint-nél nem tudom, hogy kell engedélyezni a hibernálást. Talán próbáld meg az Ubuntu módszert.
-
Syl
nagyúr
Na igen. I3 CPU HD2500-zal és a játékok nem érdekelnek
De ahogy chab7 is írta. A software rendering mellett sem veszek észre semmi lassulást, nem akadozik, nem fől meg a gép. Sőt azon gondolkodom, hogy a gyári bordát+ventit lecserélem egy méretes bordára, légkavaró nélkül. És akkor meglesz az ideális mini-itx gépem. Vinyó nincs benne, csak ssd, plusz a hangtalan paneltáp. -
Syl
nagyúr
sh4d0w + Sonja
Vindóz nincs a gépemen (kell a francnak
), de a statisztika szerint software rendering megy.
A jogos kérdés ezután, mit hogyan hová, hogy hardveres legyen?
(alap ubuntu x64 13.04, 3.8.0-31 kernel, driver varázslat nem volt) -
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #11864 üzenetére
Nekem szerencsére nem ez a munkám, csak nagy ritkán elvállalok ilyesmit az ismerősöknek. Persze a melós gépet is én pakoltam össze, telepítettem stb.
(#11865) RBJ
Én nyomtatóval pont fordítva vagyok. Van egy HP multifunkciós photosmart gépem. Ehhez win7-re egy 350 megás installkészlet kell, amit 15 percig telepít és havonta-kéthavonta elfelejti, újra kell rakni.
Ehhez képest ubuntuban nyomtam egy nyomtató hozzáadást, rákérdezett, hogy a hálózaton lógó HP az amit keresek, igent nyomtam és kész. Ment minden mint a karikacsapás. A szoftverközpontból felraktam a hplip eszköztárat és lett faxom, szkennerem. Esküszöm az egész procedúra nem volt két percnél több.(#11869) Sonja
Viszont Win 8-at soha nem telepítettem a gépre
Én azért virtualbox-ban kipróbáltam, plusz van a családban egy samsung laptop gyári win8-cal. Hááát, ki lehet vele kergetni a világból
A 12.04-re nem a 3.8 a legfrissebb kernel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AliExpress tapasztalatok
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sorozatok
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Gitáros topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Napelem
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Update 06.18. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest