- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 7 - nota bene
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
#40553216 #36193 üzenetére
De ha nincs hozzá tudás, sőt, még csak tapasztalat sincs róla, akkor ki írna?
Tudás: Leírtam lépésről lépésre mit kell tenni.
Tapasztalat: Lesz, ha kipróbálod.Pedig ez még csak nem is egy olyan hiba, ami hozzá köthetően azonosítható működési vagy biztonsági problémát okoz. Mi kell ennél több?
Az, hogy a CapsLock nem működik, csak az E betűn, az nem azonosítható működési probléma? Rendben téged nem érdekel. De jól láthatóan másokat sem. Mint a példa mutatja, egy bizonyos bejelentésszámot/visszaigazolást el kell hogy érjen a bejelentésem, hogy komolyabban vegyék. Mivel angol nyelven jól működik a CapsLock, mekkora az esélye hogy maguktól ránéznek, és rájönnek, hogy a Magyar (és még kitudja kitudja hány) nyelvet is érint. Ha nem kérjük meg őket, soha eszükbe nem jut ránézni mitől lehet, ki lehet-e könnyen javítani. Nem csak a mindennapi használat során előkerülő/biztonsági hibákkal kell törődni, hanem mindegyikkel.
Ugyanilyen falakba ütköztem, mikor a meghajtóválasztó miért nem ad választási lehetőséget kérdéskört firtatom.
Tévedtem, nem 11 éve, hanem 2011-ben is jelentette már valaki a problémát, de érdemben nem foglalkoztak vele, mert senki nem ellenőrizte, próbálta ki, írta meg, hogy igen, ez nála is így működik. Nem azért zárták le mert megoldották, vagy ténylegesen így képzelték el a működését, hanem mert annak a kiadásnak a támogatása lejárt.
Lehet fogadásokat kötni, hogy az én bejelentésemmel mi fog történni.Ugyanakkor azt is elfogadom, hogy nem a PH! fóruma a legmegfelelőbb egy ilyen jellegű hiba kitárgyalására, bejelentésére (de jól láthatóan az ubuntu.hu, és linuxmint.hu sem). Akkor mégis hol?
-
cigam
titán
válasz
#40553216 #36189 üzenetére
Miért olyan nehéz segíteni a másikon? Nem ez a fórum egyik lényege, hogy megbeszéljük ügyes bajos dolgainkat? Adott esetben segítséget kérjünk, és ha lehetőségünk van rá, akkor segítsünk. Majd ha neked lesz valami problémád, és segítséget kérsz, jusson eszedbe a válaszod! (Nem csak itt, hanem az élet minden területén!)
A #36176-ban _kértem_segítséget(már már könyörögtem), hogy próbáljátok ki nektek is így működik-e. Ez azért fontos mert
- kiderül, hogy nem egyedi hiba, mindenki másnál is könnyen reprodukálható
- A hibabejelentő rendszer úgy van kitalálva, hogy amíg csak én egyedül jelzem a problémát, nem foglalkoznak vele. Én ezt nem is tudtam eddig. Most hogy uby2 segített, most változott meg a státusza, és most már _talán_ eljut odáig, hogy érdemben foglalkozzanak vele. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #36186 üzenetére
Tudod ebben mi a legnagyobb gáz? Egyikünk sem használ napi szinten Ubuntu-t, és csak minket foglalkoztat annyira ez a dolog, hogy jelentsük a fejlesztők felé.
Itt már fel sem hozom a hibás telepítő kérdését. Inkább az elmúlt 5 nap tapasztalatai alapján válaszolok magamnak:
- ott a "valami más" opció
- ez nem is hiba, azért van hogy ne bántsa a windows-os lemezt
- minek jelenteni ilyen piszlicsáré hibákat, mikor ennél sokkal komolyabb hibák javításával vannak elfoglalva.
- old meg magad
- nem mondasz igazatKomolyan mondom, elkeserítő!
-
cigam
titán
Segítséget kérnék tőletek egy hiba reprodukálásában! Szükség lesz a telepítőre (mindegy hogy 18.04.2 LTS, vagy 19.04)
Amikor a telepítő médiáról indul a gép, nyomjatok F2-t, hogy kiválasszátok a magyar nyelvet. Ezután F6-ot nyomva kapcsoljátok be a "Szakértő mód"ot, hogy hozzáférhessetek a kernelparaméterekhez. Írjátok be a végére, hogy qwertz. Most kapcsoljátok be a CapsLock-ot, és úgy is gépeljétek be hogy QWERTZ.
Mindegyik betű nagybetű lett, vagy csak az E? -
cigam
titán
válasz
simpley #36153 üzenetére
Haliho!
Igen, kezeli, ahogy az ubuntu.hu fórumon is írtuk. Viszont csak írni/olvasni tudja azokat. Az esetleges defragmentálást, fájlrendszer ellenőrzést, javítást érdemes Windows alól futtatni. A jogosultság kezeléssel is adódhatnak problémák, de csak beállítás kérdése, nem legyőzhetetlen akadály. -
cigam
titán
válasz
szaszayanou #36103 üzenetére
Hopsz... Javítottam. Amúgy szerintem ez a lényege:
/etc/environment
JAVA_HOME="/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64" -
cigam
titán
válasz
szaszayanou #36101 üzenetére
ppa-ból egyszerűbb lett volna, de a cikk második része segíthet.
-
cigam
titán
válasz
bringasisti #36091 üzenetére
Mivel még live rendszert használsz, a boot elején előugrik egy nyelvválasztó ablak. Vagy ha nem, nyomd le az F2-t, és ott jelöld ki a magyar nyelvet. Ezután már a magyar menüvel, bill. kiosztással indul a live rendszer.
Most kipróbáltam, live rendszeren is ott a nyelvválasztó menüpont:Mivel pár magyar nyelvi elem nem fért a pendrivera, egyből felajánlja, hogy a maradékot is letölti.
Neked nincs ilyen? Hanyas verziót töltötted le? (18-as LTS kiadás ajánlott)
-
cigam
titán
válasz
bringasisti #36089 üzenetére
Ez csak egy cikk hogy a (telepített)rendszerben hogyan tudsz nyelvet váltani. Ha nem tudsz külföldiül, a képek akkor is beszédesek, hogy merre keresd azt a menüpontot.
-
cigam
titán
válasz
bringasisti #36077 üzenetére
Magyarul telepítetted? A bill kiosztásnál is magyarra volt állítva? Amúgy meg [link]
-
-
cigam
titán
válasz
Frawly #35964 üzenetére
Tévedés, nézd me amit linkelt! Az egy dolog, hogy dd-vel kiírod, az iso-t, de az is lehetséges megoldás, hogy kicsomagolod az iso-t, és a bootloader berántja az adott rendszert.pl a rufus is így csinálja, ha nem dd módot választasz.
Nem is értem miért nem jó ez a kérdezőnek, hiszen a pendrive-on marad még n+1GB szabad kapacitás. Igaz fat32-nél van fájlméretkorlát, de ezt a békát le kell nyelnie, ha erre is meg arra is jó pendrive-ot készít magának.
-
cigam
titán
FB-on válaszoltak:
"Jeleztük fejlesztőnknek a problémát, dolgozunk a megoldáson! A hiba elhárításáig próbálkozz más böngészővel, például Chrome-mal! Megoldás lehet még, ha manuálisan átállítod a Firefox-ban a User agentet valamilyen Windows verzióra.
Reméljük tudtunk segíteni! 🙂"
-
cigam
titán
Érdekes házi statisztika:
Ez alapján a xubuntu és a Mate népszerűbb mint az alap Ubuntu(Gnome)Aká hozám hasonlóan több verziót/distro-t seed-el, hasonló arányok jöttek ki?
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
Kenderice #35864 üzenetére
Pontosan mit írtál be? Tuti hogy nem jót, ha egy új fájl lett a vége. (az útvonalat fejből írtam, lehet nem ott van a fájl)
A sudo nano mit csinál? Bekéri a jelszavadat, és megnyitja a szövegszerkesztőt?Jut eszembe: A te felhasználód az egyetlen a rendszerben(elsőként lett létrehozva), vagy a sokadik?
-
cigam
titán
válasz
Szigii #35847 üzenetére
Egy régi előadás sorozat, egy szimpatikus guru előadásában.Szabad Szoftver Szakmai Szeminárium 2013
-
cigam
titán
válasz
Szigii #35829 üzenetére
Mégis milyen választ szeretnél? Az ubuntu frissítése keresésre (és a többi kérdésre) a google magyarul is rengeteg találatot ad.
A 8. kérdés viszont trükkös, mert azok jó része nem a szó hétköznapi értelmében vett fájlok. Ugyanakkor ezeket már valami oktatás jelleggel meg mutatták nem? Itt egy gyorstalpaló a parancsokról. -
cigam
titán
Kipróbáltam, de nem. Módosítottam a /etc/gdm3/custom.conf fájlt. A végéhez hozzáírtam, hogy
[Greeter]
Exclude=usernevemDe nem változott, ugyanúgy ott van a listában. (reboot-al is teszteltem)
Viszont ha a /var/lib/AccountsService/users/username fájlban átírtam ezt:
[User]
SystemAccount=trueMáris eltűnt. Szóval most már csak arra kell emlékeznem hogy van egy tartalék fiókom
-
cigam
titán
Elhibáztam (az a fránya SHIFT) a jelszavamat, de nem engedi modifikálni, túlságosan is hasonló.
Bad:new and old password must differ by more then just case
Naná, hiszen 1-2 helyen nyomva maradt a SHIFT. Hol tudnám ezt felülbírálni? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #35657 üzenetére
Ez nem szkepticizmus. Ez logika, és fizika. Képzeld pl. hogy az a rengeteg Windows-al, Linuxal, ... előtelepített gép, ami kijön a gyárakból, hány napig, hónapig (évekig?) dekkol a raktárakban anélkül, hogy bekapcsolnák. Még sincs semmi bajuk amikor bekapcsolod.
De ugyanez igaz a hordozható SSD-kre. Ott pl. melyik eszköz leírásában hívják fel a figyelmet arra, hogy hetente legalább 1órára dugd rá a gépre? De ugyanilyen flash chip-pek vannak a telefonokban memóriakártyákban,... Azok sem vesztik el az adatokat miután lemerült a telefon, vagy hónapokig a fiók mélyén tartod őket, távol minden elektronikától.Szóval ez vagy városi legenda, vagy te vagy a cikk írója félreolvasta/értette.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
peterattila #35540 üzenetére
Nézz rá HDsentinel-el.
-
cigam
titán
válasz
s1999xx #35515 üzenetére
Minidlna dekódolni? Nem (de)kódol az semmit. Csak egy mezei fájlmegosztó protokoll, mint a samba, ftp, nfs,...
Magának a DLNA-nak _lehet_ olyan funkciója, ami transzkódolásra is képes, vagyis bármilyen formátumot képes lejátszhatóvá tenni a TV számára. Ilyen pl. a plex, de minidlna nem tud ilyet.
Egyrészt a fájlnév maga lehet gond. Olyan speciális karaktert tartalmaz amit nem kezel a rendszer valamelyik komponense. Másrészt találkozhat olyan kép/hang codec kombinációval, amit DLNA-n keresztül nem képes továbbítani, viszont közvetlenül fájlként (nem a DLNA stream-be ágyazva) már felismeri dekódolja. -
cigam
titán
válasz
lev258 #35456 üzenetére
A GMT teljesen másra vonatkozik.
Tuti? Az rendben van, hogy máshonnan származtatják, de időzóna tekintetében - és itt most erről van szó - ugyanazt jelenti."A Föld időzónáit az UTC-hez viszonyítva állapítják meg és mivel a greenwichi középidőt váltotta, az az időzóna maradt a viszonyítási pont."
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35414 üzenetére
többit töröltem De ugye csak azokat amiket kísérletképpen te hozál létre?!
Több alkalommal leírtam, hogy a minidlna daemon a minidlna user nevében fut. Hogy jön ide a root felhasználó? Nem bántásból, de amíg nem látod át ezeket a dolgokat, nem a linux a hunyó. Még akkor is, ha a te szemszögedből ez másképp néz ki. Ha a plex is mindenki másnál több perces késéssel mutatná a feliratot, akkor
- nem használnák ennyien
- a készítői már régen nekifogtak volna megkeresni a hibát, és orvosolnák azt.A TV-n kívül nincs más lejátszó a környéken (asztali PC, laptop, tablet,...) azok sem látják a minidlana megosztásait? Ott is megakad a hang vagy csak a TV-n?
Most a konfigurációs fájlban "video"-nak beállított könyvtár jogosultságai hogy néznek ki?
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35408 üzenetére
Több felhasználóval is néztem
Nem a mappán kell eltekerni a jogosultságot, tulajdonost, hanem a minidlna user-t kell hozzáadni ahhoz a csoporthoz.
Amúgy át kéne gondolnod ezt alapos(abb)an. Miért adsz mindenkit a root csoporthoz?! Mert azzal működik rossz válasz. Át kéne tanulmányoznod a jogosultságokat, meg a tulajdonlást, hogy ki kivel mikor.
Mit lenne ha elengednéd a minidlna-t(ez még nem megy neked), és feltennéd a plex-et? Bár ott is belefuthatsz jogosultsági problémákba, de egy GUI(WEB-es) felületen tudod állítgatni.
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35406 üzenetére
"Előfordulhat, hogy a minidlna felhasználó (alap esetben létrehoz egy minidlna felhasználót, és annak a nevében fut a szolgáltatás) nem fér hozzá a média könyvtárhoz. Ekkor hozzá kell adni a könyvtár tulajdonos csoporthoz a minidlna felhasználót-t. Ha a hálózati fájl szerver fejezetben leírtak szerint beállítottuk, hogy a megosztani kívánt könyvtár az users csoporthoz tartozik, akkor ezt a
sudo usermod -a -G users minidlna
parancs kiadásával tudod megtenni."Forrás: a Rasbian cikkem
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35401 üzenetére
Milyen rendszer(melyik, és hanyas ubuntu)?
Próbaképpen egy másik systemd-t használó linuxon telepítettem, de ott egyből létrejött a az /etc/minidlna.confTe hogyan (honnan) telepítetted?
-
cigam
titán
Ezt nem telejsen értem. Ha 777 a jogosultsága, akkor mindegy hogy maga a fájl melyik user/csoporthoz tartozik, azt bárki képes megnyitni futtatni. És annak a nevében fog futni aki elindítja. Ez így mitől véd meg?
Vagy nem elég a az x jogosultság a futtatáshoz? Pontosan mi kell hozzá még? -
cigam
titán
válasz
WaterWave #35004 üzenetére
Hát nehéz szülés volt, de a megoldás az volt, hogy nem a sima usernevet kell beírni hanem ki kell egészíteni a "keresési tartományban" megadott névvel (Beállítások -»Rendszer terület -»Hálózat -»DNS fül.)
Nekem lan van odaírva, és az RDP kliensnek lan\xfceusernevem formátumba kell megadni a felhasználónevet. Ezek után már belépett: -
cigam
titán
válasz
WaterWave #34995 üzenetére
Van ott több is. pl. pár napló üzenet a működésével kapcsolatban.
Oké, hogy van ott egy startwm.sh fájl, de mi a tartalma?
Mindkettőt másol ki pastebin-re is linkeld be.Nekem nincs fent xrdp, lövésem nincs mi van benne gyárilag, hogy pl. figyelembe veszi-e milyen asztal környeztet indít, vagy nem. Sanszos, hogy nem indul el az xfce, Ezért csak az X-et látod.
-
-
cigam
titán
válasz
WaterWave #34968 üzenetére
sudo apt-get install xrdp
sudo systemctl enable xrdp
sudo systemctl start xrdpEzután ugy cuppansz rá az rdp kliensel, mintha Windows lenne: linux.gép.ip.cime:3389
Frawly
A macet nem ismerem, mégis prekoncepcióid vannak róla. Nem akarsz belemenni, de csak leírtad a divat fikát, mert más érdemi, pláne tapasztalatokon alapuló nem volt benne. -
cigam
titán
Miért rendezi egymásra az ikonokat?(Rendet rakok, de újraindítás után visszapakolja egymásra)
Milyen képeket készít a Képernyőképkészítő? Se az OS X, se a PH képfeltöltő nem ismeri fel mint képfájl. -
cigam
titán
Közben rájöttem, hogy félig meddig user error. Elindítottam a deja dup-ot, majd _ezután_ újraformáztam a mentésre kijelölt partíciót. Mivel a mentésre kijelöl eszköz UUID-ját menti el, nem találta. Pedig az én szemszögemből nézve ott volt írható módon a kijelölt partíció.
Nem lenne jobb, ha a mentési cél kiolvasásakor olvasná be az elérhető eszközöket?
Orc
No is mit mond a journalctl -xb? -
cigam
titán
Van egy fura problémám: MATE telepítés, deja-dup mentés már ismeri a google drive-ot, sőt ragaszkodik hozzá, de nem találom a lehetőséget, hogy hol állítsam be.
- Hogyan tudom lebeszélni arról, hogy a google drive-ot akarja használni.
- Hogyan tudom beállítani neki a google fiókot?Természetesen eltekertem a célmappát, de nem segített rajt, és kerestem az "online fiókok" beállítási lehetőséget is, de nem találtam.
-
cigam
titán
válasz
zoltanz #34771 üzenetére
config.txt-ben lehet meg kell piszkálni pár paramétert. pl:
disable_overscan=0 vagy 1
overscan_left=24
overscan_right=24
overscan_top=24
overscan_bottom=24 -
cigam
titán
válasz
petya220 #34502 üzenetére
Ez unoficial! Eléggé el van hanyagolva, gyakran régi, hibás linkek vannak rajta.
A szomszédoknál nézz szét---
A loop0 I/O error hibámhoz: Ha W8 mellé telepítem, LVM nélkül, simán felmegy a 2. (telepítés) menüponttal indítva, mindenféle hibaüzenet nélkül azonnal újraindul amikor le okézom a telepítés végét.
-
cigam
titán
válasz
Frawly #34496 üzenetére
Értem. Bár pont most lett nekem is bad sector-os egy külső lemezem, de az egy másik topik, másik történet volt
Nem szab háromszor kimondani a nevét, mert megjelenik(nálad is)A bad sector azért valószerűtlen, mert telepítés előtt lefuttattam a saját hibaellenőrzőjét, és nem talált hibát a telepítőben. Ha jól tippelek a loop0 eszköz az a telepítő image fájlját (filesystem.squashfs) csatolja fel, és teszi elérhetővé, mint egy eszköz. És itt kezd érdekessé válni. Ha arra kér hogy vegyem ki a telepítő médiát, akkor mit akar még utána molyolni vele?!
-
cigam
titán
Mivel a 18.04.1LTS-ből hiányzik a home mappa titkosításának lehetősége, azt választottam, hogy az egész lemezt titkosítsa. +Nem a live rendszert indítottam, és onnan a telepítőt, hanem a boot menüben a 2. pontot választottam, a telepítést. Látszólag szépen végigmegy minden, aztán közli hogy készen van, lehet újraindítani. Ekkor jön a meglepetés. Kidob konzolra, ahol kéri, hogy távolítsam el a telepítő médiát, majd nem történik (látszólag) semmi. A merevlemez használatot jelző LED nem villog, de nem fagyott le, ha nyomok egy ENTER-t ,átdob egy új sorba, és ott villog a kurzor. Ha kihúzom a pendrive-ot , ha nem kínosan sokáig (15 percen át!!!)nem csinál semmit, aztán hisztizik:
Első körben azt hittem azért, mert kihúztam a pendrive-ot, de nem. Ha benne hagyom, akkor is vár negyed órát, majd újabb 16 perc elteltével újraindul.
Ez egy dokumentált hiba, vagy csak engem tisztel meg ezzel? -
cigam
titán
válasz
#68216320 #34163 üzenetére
Azért annyira nincs is eldugva, fél perc alatt megtaláltam. Beállítások -» Akadálymentesítés -» Billentyűk ismétlése.
Ez is olyan rejtett kapcsolós popup menüs megoldás, mint az Energiagazdálkodáson belül az "Automatikus felfüggesztés menüpont)El kell fogadni, hogy ez nem Unity, ez Gnome. Ahogy anno az Unity-t tanulni kellett, úgy ezt is.
-
cigam
titán
válasz
Core2duo6600 #34119 üzenetére
A legegyszerűbb, ha megnézed ,hogy a /var/www milyen csoportnak van kiadva, és a csoport tagjai tudnak-e bele írni. Ha minden oké akkor a web user-t add hozzá ahhoz a csoporthoz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- BestBuy topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Redmi Note 7 - nota bene
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest