- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #29674 üzenetére
Memtesten már túl vagyok (a 16.04.1 verzióval kezdődött ez a restartos dolog, akkor futtattam pár kört a memtesttel, nem volt hiba). Mindjárt megnézem ezt a 4.9 kernelt. Ha nagyon elqrnám, max lesz egy új install (tegnap óta már vagy ötször újratettem a rendszert).
tutu@tutu:~$ uname -a
Linux tutu 4.9.0-040900-generic #201612111631 SMP Sun Dec 11 21:33:00 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
tutu@tutu:~$ -
Tutu7030
veterán
válasz
ubyegon2 #29670 üzenetére
Kösz. A memóriából még ritkán fogy ki a rendszer (csak ha néha elgurul a gyógyszer, és sok lapot nyitok meg a böngészőben) 1-2 évig talán a 16GB még elég lesz "normál" használatra.
Közben azért csinált már egy restartot böngészés közben a rendszer. ( a hűtő hideg, most tuti nem a meleggel van baja)
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #29663 üzenetére
Újabb próba a
16.04.2-vel 16.04.4 ( de most tiszta a hűtő is ).dmesg (pastebin)
ubyegon2
Volt benne egy kis ez meg az..Meg akkor már a kicsit kemény pasztát is kicseréltem rajta. Most nem is olyan meleg a hűtő, mint előtte. Hőfokot ne kérdezzetek, mert az apu hülyeségeket küld értéknek.
"tutu@tutu:~$ sensors
radeon-pci-0008
Adapter: PCI adapter
temp1: +1.0°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +1.1°C (high = +70.0°C)
(crit = +80.0°C, hyst = +79.0°C)tutu@tutu:~$
" -
Tutu7030
veterán
-
Tutu7030
veterán
Az a baj, hogy a beta óta ígérgetik az M3-at. Állítólag van olyan ember, aki hallott olyan emberről, akinek az egyik snapshotban már véletlenül benne volt az M3.
Nálam már hónapok óta a vivaldi a fő böngésző, az opera 12.16 csak az m2 miatt van (van pár olyan mail címem, amihez csak abban van már meg a jelszó, nélküle nem férnék hozzá azokhoz a fiókokhoz).
-
Tutu7030
veterán
válasz
floatr #28417 üzenetére
Ugrás vissza 3.1x.x kernelre (14.04).
Közben tuti volt valami frissítés a nyílt driveren is, mert a 3.1x.x kernel + nyílt amd driverrel is fagyott/újraindult a gép. Pedig már teljes újratelepítés is volt (jelenleg Linux Mint 17.1), de ennél is újraindult. Bekapcsoltam az fglrx-update drivert, rögtön jó lett minden. -
-
Tutu7030
veterán
válasz
Sidorovich #28407 üzenetére
Én délután telepítettem a steam-et, de nem a tárolóban lévőt, hanem a steam honlapjáról letölthető verziót. Az gond nélkül települt és indult is.
-
Tutu7030
veterán
Megpróbálkoztam újra ezzel a HWE dologgal, mert naponta reklamált a biztonsági frissítés miatt a 14.04 (3.16.0-44-generic).
Leszedte ügyesen az fglrx-et, majd telepítette az új kernelt. De ez még mindig bugos, így visszamentem a 3.16-os kernelre, töröltem a 4.x.x kernelt, restart, kijelöltem telepítésre az fglrx-et, erre le akarja szedni a "fél rendszert" a synaptic (cinnamontól kezdve egy csomó xorg, totem, meg egyéb programokat törölne, ha hagynám). Most akkor hogyan tudnám felrakni a zárt ati drivert (hogy ne törölje a többi alkalmazás)?? -
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #28357 üzenetére
Telepítettem a 14.04.5 verziót, az sem volt nyerő. A 14.04.4 is ugyanezt produkálta. Megnéztem, már az is a 4.x.x kernelt használja. Telepítettem a 3.16.0-44 kernelt, restart, indítás a 3.16.0-44 kernellel, a 4.x.x uninstall, restart, de a 3.16.0-44 kernellel is megmaradt a probléma. Még a végén windowst kell telepítenem...
-
Tutu7030
veterán
Azért, hogy ne porosodjanak be az érintkezők.
Asszem mentem a /home-t és csinálok egy újratelepítést formázás nélkül (csak még rá kell beszélnem magam (meg hátha tud valaki jobb megoldást(régen még szerettem újratelepíteni a rendszert, de ma már csak egy rendszert telepítenék csak újra, de azt "mélyformázással"
)))
-
Tutu7030
veterán
válasz
stopperos #28318 üzenetére
Nem futtattam semmit, mert a frissítés után lett ilyen. És az előbb pendriveról live-ban indítva nem fosta össze magát, a telepített verzióban meg bármikor el tudom hasaltatni, ha a vivaldiban vagy a chromeban elindítok egy videót (youtube, fb, stb), vagy megmozgatom a google térképet. Ugyanezeket a firefoxban hiba nélkül használhatom.
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #28314 üzenetére
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
fglrx-updates* fglrx-updates-core*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 2 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] iNa, akkor most nyomok egy restartot...
Még mindig lefagy/restartól, ha a facebookon elindítok egy videót a vivaldiban.
-
-
Tutu7030
veterán
Nem bírtam tovább, és engedtem frissülni a 14.04-et 16.04-re. Meglepően simán ment a dolog, alg dobált egy-két hibaüzenetet.
Utána jött a fekete leves. Random restartokat csinált. Ha firefoxban elindítok egy youtube videót, lejátsza szépen még akkor is, ha közben görgetem az oldalt fel-le. Ha ugyanezt a videót vivaldiban nyitom meg és megjáratom az egérgörgőt, már fagy és/vagy újraindul a gép.
Én a vga driverre gyanakszom, bár akkor is csinálja, ha nem a zárt driver van kiválasztva.
(AMD A10-5800k apu) -
Tutu7030
veterán
Nem hagyom unatkozni magam..
Még mindig a login képernyő átformálásával szórakozok. GDM alatt nem sikerült eredmény elérnem, gondoltam, hogy megpróbálom a lightdm-et. Telepítettem, kiválasztottam, hogy ezt használja a rendszer, reboot. Be is jött a lightdm-es login, csak éppen hiába írtam be a jelszavam, mindig azt írta, hogy hibás a jelszó (nem, nem volt másik bill.kiosztás beállítva). Végül is Ctrl+ALT+F1, sudo dpkg remove lightdm, sudo dpkg-reconfigure gdm , reboot, és újra megvan a gyári gdm login (ami működik is). -
Tutu7030
veterán
No, nekem ez a HWE-re váltás nem jött be..
Restart után boot splash még volt, de a login képernyőt már nem tudta betölteni.
Nyomtam neki egy resetet, majd a grubban kiválasztottam az előző kernelt. -
Tutu7030
veterán
válasz
kismokesz #27972 üzenetére
Nem friss, de ezt nézd meg.. BIOS flashelése (frissítése) Linux alatt
-
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #27956 üzenetére
Nincs ilyenem.
-
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #27954 üzenetére
Nekem sima ubim van 14.04, utólag könyörögtem rá a cinnamont, mert a gnome3 és a unity sem jött be.
-
Tutu7030
veterán
Valamikor réges-régen csináltam háttérkép cserét a login képernyőn, de most nem lelem a módját.
Ubi 14.04 cinnamon. GDM van elvileg, de nem jövök rá, hogyan tudnék egyedi hátteret beállítani a loginnál.
Google barátom is haragszik rám valamiért, mert nem akar megoldást mondani.
Valakinek ötlet? (de ne olyan, hogy restart után kuka legyen az ubim!) -
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #27864 üzenetére
Bocs, kevés infót adtam. Ez már egy jól bejáratott/telepített ubi 14.04 .
Tegnap még csak a cinnamon problémázott (tartalék vagy milyen módra váltott, és kérdezte, hogy újra akarom e indítani a cinnamont). Most meg bekapcsolom a gépet, és ezzel indul, és egyben itt le is fagyott..93-as kernellel most elindult. Meglátom, hogy ezzel is előjön e valami hiba.
-
Tutu7030
veterán
Üdv! Ki lehet "erőszakolni" valahogyan a többszálas működést a programoknál?
Ha pl a gThumb-ban elindítom a duplikált fájlok keresését, eleinte még mind a négy magot használja kb. egyforma terheléssel (megy is gyorsan a folyamat), de amikor már ~felénél tart a keresésnek, onnantól már csak 25%-on (1 mag) dolgozik. -
Tutu7030
veterán
válasz
rlazol #12386 üzenetére
Ha telepíted az imagemagic csomagot, akkor azzal egyszerűen meg lehet csinálni a méretezéseket (is).
convert /home/neved/képneve.png -resize 50% /home/neved/milegyenaképneve.pngSynapticban Beállítások, Tárolók, egyéb szoftverek alatt tudod hozzáadni az új forrásokat.
Elsőnek ezt: deb http://ppa.launchpad.net/irie/wacom/ubuntu precise main
Majd pedig ezt: deb-src http://ppa.launchpad.net/irie/wacom/ubuntu precise main
Utána bezárod, majd a synapticban nyomsz egy frissítést. Ha kész, akkor elvileg telepítheted már az xf86..... csomagot. de, hogy a te wacomod működik e vele... -
Tutu7030
veterán
válasz
rlazol #12376 üzenetére
Pontosan melyik ubuntu verziód van?
12.10 esetén itt a leírás https://launchpad.net/~irie/+archive/wacom?field.series_filter=quantal
12.04-re pedig itt.https://launchpad.net/~irie/+archive/wacom?field.series_filter=precise(#12376) rlazol Ne telepíts drivert!! A fentieket csináld meg!
Terminálba ezt írd be elsőre!
sudo add-apt-repository ppa:irie/wacomUtána az ubi verziódnak megfelelő tárolót add hozzá!
-
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #12351 üzenetére
Fél évig hiba nélkül ment. Az éjjel itt volt a tecnika ördöge, és csinált vele valamit.
Most telepítem újra, mert az előbb katasztrofális lett a megjelenítés. A compiz elhasalt, nem is indult újra, és lassú lett az egész.
Régen szoptam ennyit az ubival, és szivesen kihagytam volna most is. -
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #12346 üzenetére
Újra telepítettem. Kiírta, hogy pár csomagot majd utólag kell kézzel telepítenem újraindítás után. Újra is indul, hurrá! Unityvel (nem hurrá
). És nem megy az egér. Telepítés közben még működött.
-
Tutu7030
veterán
válasz
God Vazzeg #12344 üzenetére
Ssd-n van a rendszer, az jó is. Nem értem, hogy akkor miért nem indul el. (Futtattam memtestet, nem hibázott).
-
Tutu7030
veterán
Sziasztok!
Ubuntu 12.10 -> este menüből kikapcsolva nem állt le, hanem sokáig tökölt még a szövegekkel. Sajnos nagyon fáradt voltam, így leállítottam a power gombbal. Reggel bekapcs, majd az "Ubuntu" szöveg alatt még végigmennek a pöttyök, és ennyi. Sikerült helyreállítási módban indítani, de ezen a ponton le is fagy (nem reagál a billentyűzetre sem.Csökkentett grafikus módban indítva meg itt áll már percek óta ( nincs lefagyva, csak éppen nem csinál semmit)
-
Tutu7030
veterán
Hali! Nincs a memtest a grubban.
A grub.cfg-ben ennyi van a memtestről:
### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###Vissza lehet valahogyan varázsolni a grubba?
-
Tutu7030
veterán
Exportálás opciót kellene használnod.
http://youtu.be/WKjEMkn59wQ
-
Tutu7030
veterán
válasz
MasterMark #9191 üzenetére
Ez eszembe sem jutott.
-
Tutu7030
veterán
Az openshot nálad stabil? Régebben is gyakran elhasalt a videó kódolás végén (amikor pont kész lett volna), pedig a fájl is elkészül, csak éppen nem játsza le semmi. Tegnap az új gépre is telepítettem, és első nekifutásra is rögtön lyukra szaladt, pedig csak egy ~98MB-os mp4-et próbáltam szerkeszteni.
-
Tutu7030
veterán
válasz
kriszpontaz #8629 üzenetére
De az is lehet, hogy nálad ugyanazzal a módszerrel (zárt eszközmeghajtók) elég a telepítés, mint az nvidia esetén.
-
Tutu7030
veterán
válasz
kriszpontaz #8627 üzenetére
Kb 5 perc alatt megvolt a forrás letöltés és a csomagok fordítása.
Ez alapján csináltam, csak nem beta driverrel. [link]
-
Tutu7030
veterán
Az uefi-s alaplap + ssd = "vicces" dolog.
Az ssd-t particionáld meg pl gparteddel. Az automatikusan kihagy 1 MB-ot az első partíció előtt. Az első partíció pedig legyen 100 MB UEFI/Boot típusú, a második pedig már mehet az ubinak( pl ext4). Ja, és én nem ms-dos partíciós táblát állítottam be, hanem gpt (vagy valami ilyesmi nevűt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest