- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- 8300 mAh, maradhat?
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Na, végülis amolyan régi parancssoros SETI classic feelinggel mecsináltam egy programocskát a puzzle kirakásához. Vannak pár másodperces wukik, meg több órásak is...
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3963 üzenetére
Célgépek gyártásával foglalkozom, mint tervezőmérnök.
Miért? -
törölt tag
válasz
concret_hp #3959 üzenetére
Na, írtam egy neurális hálón alapuló programocskát, amely 3216 scan alatt végzett a 16x16-os táblával. Ez kb. 1 percbe került egy 3GHz-s Core2-őn. Az eredmény szerint nincs megoldása a feladatnak...
Most megyek keresem tovább a bugot a programban. -
törölt tag
válasz
concret_hp #3959 üzenetére
Nekem vagy fél nap kellett hozzá...
...igaz, közbe elugrottam Pestre feléleszteni egy gyártósort. -
törölt tag
válasz
concret_hp #3952 üzenetére
Közben megoldódott a 72 darabos puzzle is, így azért is kaptam egy pozíciót.
Mondjuk ez azért már több időt igényelt mint a 36 darabos...
De még így is épp befért 1 másodpercbe.
Egyébként nem agyaltam túl sokat a dolgon. Bár tény hogy egy kombinációt 6-8 órajel alatt ellenőriz le, és van benne egy kis szürkeállomány is. -
törölt tag
válasz
concret_hp #3934 üzenetére
Na, utánanéztem hogy a nagyokosok mit mondanak. A 256 darabos Eternity 2 puzzle-nak több mint 10^600-on kombinációja van... szóval lehet bízni benne hogy még nem rakták ki.
Egyébként nagyon korrekt a honlap. Regisztráció után bepötyögtem a kulcs puzzle megoldását és máris megadta hogy hova tegyem és hogyan a képen látható kulcs darabot a 256-os táblán. Nem kellett postázni. -
törölt tag
válasz
concret_hp #3947 üzenetére
Valóban, az elemek számával exponenciálisan nő az idő... de még én sem lőttem el az összes puskaport... sőt, szinte kifogyhatatlan munícióval rendelkezem.
A C2D ennyivel durvább. Egyrészt a 128 bites SSE végrehajtás alapból dupla sebességet jelent lebegőpontos műveleteknél, mivel kétszer annyi műveletvégző egység van. Másrészt ezek a műveletvégzők alapból is gyorsabbak ( szorzás, osztás, összeadás, komparálás, shiftelés, memóriahozzáférés, ... ). Harmadrészt a Core2 alapvető felépítése (arhitektúrája) is eleve hatékonyabb... és még lehetne sorolni... Tehát a háromszoros sebességkülönbség bőven lehet egy Pentium-D-re optimalizált és egy Core2-re optimalizált program közt.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
#95904256 #3941 üzenetére
Na. Pontosan 20243,91 másodperc alatt pörgette ki a 6x6-os táblát. Ellenőriztem, tényleg jó a kombináció. Szerintem egy elsőre nem is rossz.
Most megyek, regisztrálok a 1-es kulcsért és megrendelem a 2-es táblát...
szerk.: Joci! A KWSN opti tényleg visszafogta a dolgot! Az egyik magon SETI futott, a másikon meg a KULCS1 és a SETI osztozott, ráadásul olyan 20:30 arányban! ( SETI az a 2.4 KWSN-Core2-Win32 opti, vagy mi... )
szerk2: Ez egy E4300@3GHz masina.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
concret_hp #3936 üzenetére
Kösz...
Most nézem, a 6x6-os táblát sem tudta még eddig kirakni a gépem. Pedig már lassan vagy tíz perce dolgozik rajta... -
törölt tag
válasz
concret_hp #3934 üzenetére
Szeretek programozni, pláne olyasmit aminél ki lehet használni az assembly nyújtotta lehetőségeket
Sőt, már neki is fogtam a kulcs puzzle megoldó programnak. Egyébként már csináltam hasonló megoldó programokat, tény hogy ha nem fekszik a ''kombináció'' az adott algoritmusnak, akkor az eredmény képes nagyon lassan megszületni. Pl. jártam már így Sudoku solverrel. Volt olyan feladvány amelyek megfejtéséhez órák is kellettek, de a többséget ( azonos mennyiségű kiindulási adattal ) a másodperc töredéke alatt oldotta meg. Aztán egy másik algoritmus meg pont fordítva muzsikált. Ami nehéz volt az elsőnek az meg feküdt ennek...
Szóval, majd meglátjuk. Szerintem jól fogok szórakozni. -
törölt tag
válasz
concret_hp #3932 üzenetére
De! Igazad van. Ez csak egy 16x16-os tábla.
De ez így már nem is olyan nagy durranás...
Egyébként épp most nézegetem milyen csomag is van itt az asztalomon... Ja igen. Az első kulcs puzzle.
Ez csak 6x6-os. Irok rá egy algoritmust, megnézem mennyi idő alatt rakja ki, majd kipróbálom a 16x16-os táblára is, de... de ez a 16x16 már nem is tűnik olyan nagy durranásnak. -
törölt tag
Talán mondanom sem kell hogy aki kitalálta a játékot, azért otthonosan mozoghat a matematikában, mert a lehetséges kombinációk száma... úgy egy picivel több mint végtelen.
szerk.: Állítólag több ezer helyes megoldás létezik / létezhet!
De erre egy sima brute-force algoritmus még mindig elég esélytelen...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Ááá... Eternity 2 -ről hallottál már? [link]
A lényeg hogy ez egy 256x256-os puzzle, 2.000.000 USD díjjal. 2008 december 31-ig kell visszaküldeni a megfejtéseket. Az első helyes megfejtő nyeri a díjat.
Na már most, erre máris beizzítottak egy BOINC-os projectet ( [link] ). Ha a Te géped fejti meg a 480 pontos megoldást, akkor 1.000.000 USD ütheti a markodat...
szerk.: Talán mondanom sem kell hogy ez a legdinamikusabban fejlődő projekt.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Na, a gyári klienssel egy 3GHz-es Core2 33,8 credit/órát produkál.
Furcsa hogy alig egy nap alatt belebotlottam egy olyan WU-ba ami 17,5 óra után még mindig csak 0,022%-nál tartott. Megnéztem a resultjait, kiderült hogy aki rászánta a 3-4 napot annak is error-os lett vagy ha nem akkor pendig státuszban van. Ez mennyire gyakori? Érdemes SETI-t futtatni? -
törölt tag
Sziasztok!
Tud valaki információval szolgálni arról hogy a KWSN optimalizált Seti@Home alkalmazások a különféle processzorokon mekkora gyorsulást hoznak a gyári alkalmazással szemben? -
törölt tag
válasz
concret_hp #3916 üzenetére
Hajrá!
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3905 üzenetére
Állítólag az aktuális ''dimenzó'' 22-25%-ával már végeztek.
-
törölt tag
válasz
Petya25 #3887 üzenetére
Vannak hosszabb és rövidebb csomagok. Feldolgozási időben kb. kétszeres az átfogás. A legrövidebbekre 336 óra, míg a leghosszabbakra már 504 óra a jelentési határidő. Ez elegendő egy lassabb gép számra is, mely csak pár órát megy naponta. Hát, így gondolják. Kár egyetlen rossz szót is szólni az Einstein-es csapatra, tényleg igyekeznek mindent megtenni.
-
törölt tag
válasz
westlake #3883 üzenetére
Várj csak... 16 magos C2D-t említettél? Én még csak dual processzoros ( LGA771 ) lapokat láttam. Van esetleg bővebb infód efféle 16 magos rendszerről? Konkrétan az alaplap vagy annak gyártója érdekelne. Egyszer már valaki elküldött a Tyan honlapjára, úgyhogy végignézegettem azt újból, de másodjára sem találtam ott ilyen megoldást.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
westlake #3878 üzenetére
Értem. De ez még nem zárja ki hogy a módszer nem működik, bár tény hogy a SETI-nek elég nagy tábora van és furcsa hogy senki nem él ilyen ügyeskedéssel. Már pedig ügyeskedők biztos hogy vannak ( elég csak visszaemlékezni a SETI classic-ra ).
Szerintem a nyolc processzoros dolog nem oly meglepő. Ugyanis Intel fronton a legerősebb gép 2 quad magos processzort tartalmazhat, és ezekben nincs hyperthreading. AMD fronton meg ugyan lehetne építeni 8 processzoros dual magos ( összesen 16 mag! ) gépet, de a 8xx illetve 8xxx sorozatú processzorok méreg drágák az AMD-nél. Kétlem hogy sokan használnák, így SETI-re is csak kevesen... -
törölt tag
Na, készült egy SSE3-as opti patch a SZTAKI-hoz is.
De igazából csak Core2-vel érdemes használni.
Ott viszont vagy +50%-ot produkál. -
törölt tag
válasz
Petya25 #3872 üzenetére
Petya25: Az egy host-nál megjelenő creditek száma szerintem érdektelen.
Eleve érdektelen crediteket gyűjteni, hisz csak mutogatásra jó.
Kb. ennyi értelme van ennek is. Egyébként ez csak egy trükk ahhoz hogy a Top computers-ben az első helyre kerüljön az ember. Mondjuk, azért nem mutat rosszul.
Amit te mondasz meg ki se próbáld. ( szerk.: Én már próbáltam. )
Legalábbis egy szót nem ejtettél arról hogy a result-ok szerver oldali adminisztrációját hogy vered át. Bááááááár!!! Ötlet már is van rá.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Petya25 #3870 üzenetére
Szerintem meg nem értetted a mondókámat.
- felmásolod ugyanazt a telepítést mindegyik gépre ( csak egyszer! )
- engedélyezed a csomagok letöltését ( mindegyik gép külön-külön töltöget )
- nézed ahogy beleütközöl a daily quota limitbe
A második linknél hogy mitől lett minuszos... nos jó kérdés. Egyelőre nem tudom. Mindenesetre mókás, gondolom az illető valami olyasmit csinált ami nem szokásos és így sikerült elérni ezt az állapotot. Egyébként itt a fórumon már valaki linkelt olyan képet is, ahol a Boinc manager grafikonjában volt egy infelxiós pont... de még csak nem is a vízszintes tengelyen.
szerk.: Amúgy a többszörözős mókát könnyű kiszúrni a result adatlapokon, mert időről-időre változik az adott host számhoz tartozó számítógép konfigurációja.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Petya25 #3868 üzenetére
Szerintem a host-okkal variáltak valamit. Olyasmit már én is próbáltam hogy feltelepítettem a BOINC-ot egy gépre, majd onnan az egész könyvtárat átmásolva átvittem egy második, majd harmadik gépre. Mindhárom gép eredményei egy host alatt jelentek meg. Természetesen a RAC értéke is összegződött. A dolog egyetlen hátránya hogy valamilyen módszerrel kikerülendő a napi WU limit.
-
törölt tag
Futtat valaki Spinhenge@Home-ot?
Készítettem hozzá egy opti patchet ( +15-20% ). -
törölt tag
Mostantól van SZTAKI-s Prohardver! csapat is.
-
törölt tag
Konvergenciát észleltem az erőben...
A SZTAKI-nál változtatni fognak. A message board-on olvasni olyasmit hogy lesz valami új alkalmazás. Reméljük egy picit jobb lesz a kivitelezés is. Hajrá! -
törölt tag
válasz
#95904256 #3853 üzenetére
125-2534: Ez az egyik konténer belsejében készült. Itt dolgozik az a pár ember aki felügyeli illetve karbantartja a detektort. Szerintem ez a kijelző áradat csak arravaló hogy mutassák a népnek hogy mi-csoda kütyüről van szó.
125-2535: Ez ugyanaz a kontéren, sőt ugyanaz az asztal, csak a másik fele. Itt a bal oldali monitor képe az érdekes. Ez mutatja hogy a különböző frekvenciatartományokban mekkora az aktuális háttérzaj. Mint látható ( a bal monitor képének bal oldalán ) a kisebb frekvenciákon elég erős a háttérzaj. Ez kb. az 5Hz alatti tartomány. A monitor képét megnézve látható még az ábrán pár bekarikázott jelcsúcs is. Ezek kalibráló jelek, melyeket szándékosan visznek be a rendszerbe. Kb. olyasmi a szerepük mint a rádióadásnál a pilot jel.
125-2436: Na igen, ez az egyik konténer. Úgy 6-7 ilyen konténer van itt elhelyezve. Az egyik a vezérlő, a másik az ebédlő, harmadik a mellékhelyiség, negyedik a műhely, illetve ezen a képen úgyan nem látható, de két ilyen konténer van a detektor felett is.
125-2538: Ez a kép egy láthatatlan vonalat mutatja. A lényeg hogy kép tetején látható ajtó mögött (többé-kevésbé) már tiszta tér van és itt a padra ülve felkell húzni egy-egy kék műanyag zacskót a cipőkre. Ezzel megakadályozva hogy a cipőnkről sár, por hulljon le a belső térben. A láthatatlan vonal mögött már kötelező a használata.
125-2539: A tisztateres ajtón -, amire egy jókora lézersugár veszély matrica van ragasztva, - belépve rögtön ez a látvány tárul elénk. A képen látható csillogás azért van, mert az itt látható dolgok egy üvegkalitkában vannak, ahol már igazi tiszta tér van. Vagyis pormentesített a levegő. Elsőre meglepőek ezek a nagy acél üstök, de mint kiderült azokban egy-egy tükör van elhelyezve az ő speciális felfüggesztésükkel együtt. Az üstökben és az azokat összekötő bordás csövekben vákuum van. Ez a normál légköri levegőnél kb. 1 milliárdszor ritkább közeg.
125-2540: Az üvegkalitka falára felragasztva látható ábra mutatja hogy hol helyezkednek el a főbb optikai egységek. Az ábra tetején és jobb oldalán látható körök előtt keresztben van egy-egy centiméter szélesnek tűnő sáv. Ez mutatja hogy oda kell képzelni még 600-600 méter, a karoknak megfelelően. Mint az ábrán is látható a lézersugár mindig vissza van tükrözve a rendszerbe (rezonál), még a tükrök tökéletlenségéből adódó áteresztett fényt intenzitását is külön mérik. Ezekkel ellenőrzék a lézerforrás frekveniáját. Ez ha jól emlékszem akkor 1064 nm-es, ami már a vörös fény hullámhosszánál is hosszabb, így szabad szemmel nem látható. Maga a lézerforrás 10 wattos, de a rezonátornak köszönhetően a rendszerben egyszerre több kilowattnyi energia van jelen. Megjegyezném hogy a 10 wattos lézerrel már simán lehet acéllemezbe gravírozni.
125-2541: A kép közepén látható kék tartály mögötti fehér dobozban rejtőzik az a detektor amely az interferált képet szolgáltatja. A kép előterében látható üvegburkolattal ellátott egység pedig maga a lézerforrás. A tetjén mindenféle kacat van, gondolom épp úgy ahogy a helyi szakik hagyták ebéd előtt... A helyiségben egyébként kötelező a védőszemüveg használata, hisz ez a fénysugár nem látható viszont rögvest vakságot okoz.
125-2542: Egy élesebb kép az üstökről. Bal oldalon a hátsó, harmadik üst mellett jobbra látható egy kis kék henger. Illetve egy ilyen kék henger látható a kép jobb oldalán lévő feltekert zöld csődarab mellett is. Ezek a vákuumpumpák. Összesen 5 ilyen pumpa dolgozik állandóan a rendszerben. Erre azért van szükség hogy azt a hihetetlenül alacsony nyomást illetve vákuumot fent tudják tartani. Ugyanis nincsenek tökéletes dolgok a valós életben, így nincsenek tökéletesen szigetelt, zárt rendszerek sem. A pumpák dolga hogy az elérhető legnagyobb vákuumot mindig fent tartsák. Ez azt jelenti hogy mintegy 100 darab nanométernél is kisebb méretű lebegő részecske lehet jelen a rendszerben.
125-2543: Egy újabb kép a forrásról. Látható hogy mindenféle alkatrész, szerszám, műszerek vannak itt. Mivel bent tiszta tér van, macerás lenne mindig mindent kihozni, bevinni, ezért hagynak mindent ott ahol legutóbb használták.
125-2544: Ez egy homályos kép, de épp azt a mintegy 3-400 csatlakozót mutatja amin a mért jelek futnak be a szekrény méretű mérésgyűjtő rendszerbe. Ez tulajdonképpen nem más mint egy A/D konverter szekrény, ahol a különféle mérőszenzorok jeleit digitális számokká alakítják.
125-2545: Az üvegkalivka hátsó oldala mögött van egy kis rejtett zug. Ott vannak ezek a monitorok. Illetve ebben a kuckóba fut be a többi mért jel. Itt is van egy A/D konverterekkel telitűzdelt szekrény. Ez hívtam ''master control room''-nak. Mikor dobbantottam egyet a lábammal, akkor az égbe szöktek a különféle jelek a monitorokon, meg csakliztak a sugárpozíció jelzői. A mérésgyűjtést és kijelzést egyébként MathLab-ban és LabView-ban írt programok végzik. A MathLab kifejezetten matek specifikus adatfeldolgozó és kiértékelő, míg a LabView az iparban általánosan is elterjedt mérési adatgyűjtő és vezérlő program.
125-2546: Na, ez a lézerinterferométer deszkamodellje. Ez az amitől megérti az átlag ember hogy miről is van szó. Jobb oldalon van az a kis alumínium tuskóba fogatott henger. Az egy lézerforrás. Ezt a sugarat kettéosztja a prizma, majd a két sugarat visszaveri két tükör a prizmára, ahol újra egyesül és az íly modon interferált sugár a kép tetején látható fehér lapra vetül. Ahogy egy kicsit is megváltozik a sugár terjedése valamelyik irányban, úgy a kép a fehér lapon hullámzásba kezd.
125-2548: Ez már egy kicsit több mint deszkamodell. Ez a rendszer található a már sokat emlegetett nagy acélüstökben. A kép közepén látható egység 6 nagyon speciális, kisméretű elektromotort tartalmaz, amelyek igyekeznek a damilok segítségével pozícióban tartani az alattuk elhelyezkedő gyűrűt. A gyűrű alatt pedig a tükör helyezkedik el. Ez ugyan egy hatalmas hengernek látszik, de a tényleges tükröző felület csak az a kis gomb mérető dudor az elején. Itt egy olyan demonstrációt láthattam hogy erre a tükörre egy sugarat vetítettek, ahonnan az a szemközti falra vetült (6-8 méter), ahol bizony az méretes nyolcasokat írt le. Azonban a vezérlő egység bekapcsolása után 20-30 másodperccel a lézerfolt egy fix helyen állapodott meg. Mutatván hogy milyen hatékony ez a szabályzás.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Ezek a GEO600-nál készült fotók: [link]
Este leírom melyik képen mi is látható...
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
concret_hp #3851 üzenetére
Nem.
-
törölt tag
Uh... el is felejtettem beszámolni a hannoveri útról.
Szóval megnéztem a GEO600-ast. Itt történnek azok a fejlesztések, amelyek később beépítésre kerülnek a livingstoni illetve hanfordi LIGO-k ba. Tudni kell róla hogy ezek a Föld talán legérzékenyebb műszerei. Ha ilyen pontossággal tudnánk távolságot mérni, akkor a Nap-Föld távolságból a Föld átmérőjét atom pontosságal tudnánk megmérni.
A LIGO lényege hogy két egymásra merőleges, több száz méter hosszú karja van, ahol vákuumban tükröznek oda-vissza egy prizmával kettéosztott sugarat. Majd a visszatérő sugarakat egy detektorra vetítik. ( A detektoron olyan hullámképet kapunk mint amikor a vízbe ejtünk egy kavicsot. ) A gravitációs hullámokat úgy szeretnék detektálni hogy a mérésekből kizárnak mindenféle zajt, úgy mint a szeizmikus zajokat, elektromos zajokat, termikus zajokat. Pl. a hannoveri GEO600-nál erősen zavaró az északi tenger hullámzása, vagy a mágneses gyorsvasút frekvenciája. A lényeg hogy az összes zajforrás kizárasa után elvileg csak olyan jelfolyam maradna vissza, amelyben detektálni lehetne a távoli pulzárok frekvenciáit. Persze a térbeli detektáláshoz legalább 2 LIGO adataira van szükség, melyek karjai által meghatározott síkok közel merőlegesek egymásra.
A GEO600-ról van fent pár régebbi fotó a Google Earth-en, de majd felrakom a saját fotóimat is. Sajnos a 650 opteron procis Nemo clusterről és a Merlin clusterről nem készült fotó, bár önmagában ez nem is túl látványos. Van egy kb. 5 méter hosszú, méter széles légkondícionált helyiség, ahonnan szívják az 1U magas gépek a levegőt és adják le hátul a meleget. 1U az kb. azt jelenti hogy 1 gép olyan 50 mm magas és 480 mm széles dobozban rejtőzik. Na és ezekből van egymásra pakolva olyan 40-40 darab gép ami úgy 2 méter magas oszlopot jelent. A 650 gép 16 ilyen fél méter széles, 2 méter magas tornyot jelent. Ez a két cluster Potsdam melletti Golmban, az Albert Einstein Institute egyik pince helyiségében található.
Említésre méltó még az is hogy a lézerinterferométer érzékenysége leginkább a karok hosszúságától és a lézer útjában lévő vákuum minőségétől függ. A GEO600-nál egyszerre kb. 350 jelet mérnek hogy a legpontosabban előállítható legyen az interferált kép. Ez napi 50GB-nyi adatot jelent. Ezeket az adatokat egy másik cluster tárolja, ami közvetlenül a detektor melletti helyiségben helyezkedik el, Hannoverben.
Sajnos úgy tűnik a NASA eredetileg 2010-re beígért LISA detektora leghamarabb 2015 tájékán kerülhet indításra, anyagi megfontolások miatt. Pedig ez a GEO600-as 600 méteres karjaihoz képesti 300 millió kilométeres tükörtávolságával sokkal kisebb zajjal rendelkező adatokat szolgáltathatna. Valamint itt nem kellene folyton számolni a Föld forgásával, billegésével, annak Nap körüli pályájával, hőmérsékletével, rezgéseivel, stb...
A jövőt illetően várható hogy még 7 évig fog futni ez a földi adatelemzés, de nem csak a hanfordi és a livingstoni adatok elemzésével. Állítólag japánban már dolgoznak egy hűtési eljáráson amivel a GEO600-ás tükreit is hűtenék, ugyanis a termikus zaj jelenleg az egyik legnagyobb probléma.
A végén megemlíteném hogy jelenleg még semmit sem sikerült kimutatni a gravitációs hullámokból, azonban jó volt látni hogy mind a hannoveri egyetemen, mind a Max Planck intézetnél ( AEI ) mindenki töretlenül bízik abban hogy sikerülni fog. A jelenlegi gravitációs hullám teóriák szerint néhány száz Hz alatti frekvenciát kellene találnuk. -
törölt tag
válasz
concret_hp #3847 üzenetére
Ha 20:00GMT a deadline, akkor itteni idő szerint 22:00-ig kell visszaküldened.
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3843 üzenetére
A deadline után visszaérkezett csomagokra nem jár kredit. Kivételes esetekben a projekt adminisztrátorai ilyenkor is kioszthatják a krediteket. Ilyesmi már történt a SETI-nél, Einstein-nél és a SZTAKI-nál is. De ez ténylegesen csak akkor fordul elő amikor valami bakit vétettek a projekt vezetői és igyekeznek helyre tenni a dolgokat. Többek közt megnyugtatni a usereket úgy hogy szétszórnak köztük egy-két kredit pontot...
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3840 üzenetére
Ilyet még nem hallottam.
-
törölt tag
Órákon belül a 4.24 app lesz a hivatalos verzió az Einstein@Home-on. Javítottak pár kisebb hibát, valamint az SSE2-vel kapcsolatos problémát. Az új verzió jelentősen gyorsabb lesz az AMD gépeken ( +25% ), viszont egy picit lassabb az újabb Intel processzorokon ( -7% ), mivel most nem profitálnak az SSE2-es Ceil funkcióból.
szerk: A Prohardver! csapat ebben a pillanatban érte el az egy millió kreditet.
1,000,041.56
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hehe... vasárnap megyek Hannoverbe, megnézem az Einstein-esek LIGO-ját meg a szerverparkot.
-
törölt tag
Apróság, de a jövőben várható hogy az Einstein@Home-hoz való csatlakozásnál nem töltődik le a PDB fájl az alkalmazással együtt, csak akkor ha ténylegesen hibára futott az alkalmazás.
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3824 üzenetére
Hajrá!
Nálam is épp most fordult a számláló! ( 500K ) -
törölt tag
válasz
concret_hp #3818 üzenetére
Úgy tudom a Folding@Home támogatja a PS3-at és bizonyos GPU-kat is. De ez a projekt még nem fut BOINC alatt.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3808 üzenetére
Hali!
Egy kicsi (300 kredites) csomag a sok közül: [link]
Pentium II-vel, 184 óráig számoltatott... Kitartás
szerk.: 1 hét = 168 óra
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
concret_hp #3804 üzenetére
''Ha itt figyelembe vesszük hogy az intel processzorok lassabban szoroznak, viszont gyorsabban adnak össze mint az AMD-k''
Talán a gyári doksikat a legérdemesebb összehasonlítani, de itt van egy összefoglaló a különböző (főképp intel) processzorok utasítás végrehajtási idejeiről: [link] -
törölt tag
válasz
concret_hp #3802 üzenetére
Az Einstein-nél attól függ egy-egy munkaegység számításigénye hogy épp melyik frekvencián keresgél az aktuális munkaegységhez tartozó, egymást részben fedő adatcsomagokban. ( Egy WU-hoz több adatcsomag is tartozik, azok viszont sok-sok WU-hoz kellenek. ) A kreditek pedig szorosan összefüggenek a számításokhoz szükséges műveletmennyiséggel. Azonban a szükséges számítási mennyiség és a frekvenciák közt nem egyenes arányosság van. Az egy bonyolult (még csak nem is folytonos ) függvénnyel lehet meghatározni. A szerver ezen képlet alapján nagy pontossággal megtudja mondani hogy melyik munkaegység mennyi számolást igényel, így mennyi kredit jár érte. Azonban az hogy a különböző csomagok kredit/idő aránya kis mértékben eltér teljesen normális. Ugyanis rengeteg dolog játszik közre.
Példa: A kisebb frekvenciájú számításoknál a szorzások és az összeadások aránya más mint a nagyobb frekveciákon. Ha itt figyelembe vesszük hogy az intel processzorok lassabban szoroznak, viszont gyorsabban adnak össze mint az AMD-k, valamint tudjuk hogy a fent említett függvény nem folytonos, akkor ez is okozhat ilyen kredit/idő eltérést a munkaegységek közt. De hasonló anomáliát okozhat az operációs rendszer is, a különböző méretű memóriaallokációs vagy I/O rutinok futásidejével, stb. stb... -
törölt tag
Megjött az első 312 credit az új masinára.
Ha esetlet valaki tudja és elárulja hogy hol és mennyiért lehet kapni Thermaltake Bigwater 760i ( CL-W0121 ) hűtőt, azt megköszönöm... -
törölt tag
Hamarosan egy 4300-as is morzsolgatni fogja az Einstein WU-kat...
szerk.: most csatlakozik a szerverhez...
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
concret_hp #3774 üzenetére
Eddig még én sem hallottam róla hogy a jelszót lehet módosítani.
-
törölt tag
hali P.H.
Igyekeznek úgy fejleszteni a programot hogy lehetőleg minél egyszerűbben minél több platformra lehessen fordítani. Egyébként nem tudták hogy az Intel-től származó könyvtár amit használnak az azonosítja az AMD CPU-kat és azokon direkt lassabb kódot futtat. Az SSE2-es VIA és Transmeta processzorokon is a gyorsabb kód fut, ugyanis azokat nem ellenőrzi. Gondolom az Intel elfelejtette ezt az apróságot közölni. Egyébként nagy galádság hogy nem is azt csinálja hogy a ''GenuineIntel'' azonosítójú processzorokra engedélyezi a gyorsabb kódot, hanem az ''AuthenticAMD'' processzorokra tiltja. -
törölt tag
Ugyanaz a kód fut ott is mint amit a Linux-os hostok is megkapnak.
Azon Linuxos emberkék akik kiiktatták ezt az Inteles trükköt, olyan 35% körüli gyorsulásról ( RAC emelkedésről ) számoltak be. Szerintem Windows alatt nem lesz ekkora gyorsulás tapasztalható, ugyanis nem ezek a rutinok viszik el a CPU idő nagyobb részét. -
törölt tag
Sokan panaszkodtak hogy az Einstein@Home lassabban fut az AMD-s gépeken mint az Inteleseken. Ez azért van mert egy az Intel-től származó math library is van a programkódban. Ez pedig direkt blokkolja a gyorsabb SSE2 rutinokat ha a processzor AMD gyártmányú. Tudom ajánlani hogy a programkódban keressetek rá az ''AuthenticAMD'' sztringre és módosítsatok benne egy karaktert. Ez a dolog igaz a Linux-os és Windows-os kódra is.
szerk.: Az Einstein@Home message board-ján olyasmit olvastam hogy Linux alatt majdnem duplájára növekedett a sebesség.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Az Einstein fórumra felraktak egy ábrát arról hogy a keresési frekvenciától függően hogy változik a WU feldolgozási ideje. [link]
Az ábrán szerint a legkisebb és a leghosszabb WU időigénye közti különbség közel 5-szörös. -
törölt tag
Úgy látom a SZTAKI gárdának még mindig nem sikerült megoldani a 0.0 kredites validálásákot. Lehet hogy én emlékszem rosszul, de tavaly meg talán tavaly előtt is ismert volt ez a probléma. Pedig annyira szeretnék részt venni abban a projektben is. Kár hogy többnyire csak rossz eredményeket tud gyártani az ember.
-
törölt tag
Hali Joci10!
Azt tudom mondani hogy az Einstein@Home-nál csak azzal foglalkoznak hogy megbízhatóan és gördülékenyen menjen az egész projekt. Mivel ez egy alapkutatás, így a dolog nem úgy működik hogy leveszik a polcról a kész, hibátlan programokat majd feltelepítik a szerverre. A kutatás, fejlesztés velejárója hogy vannak buktatók amiket lekell küzdeni. Nem nagyon tudnak mit kezdeni azzal hogy egyes felhasználók jönnek-mennek. Épp ezért is van egy saján 640 opteron processzoros rendszerük (Nemo) hogy ha nem lenne elég user, akkor is haladjanak a számolásokkal, még ha lassabban is... -
törölt tag
Hali róland!
Miért sok a 8 órás feldolgozási idő?
A másik dolog hogy egy programot mindig lehet tovább optimalizálni. Ezt kb. úgy lehet felfogni hogy mindig lehet egy jobb (erősebb, gyorsabb, szebb, nagyobb,...) autót készíteni. Te megvárnád míg elkészül a leges legutolsó darab, s csak akkor használnád? -
törölt tag
Azok az emberek akik arra panaszkodva hagynak el egy projektet hogy kevés kreditet kapnak, maguk sem tudják mit akarnak. Szerintem nyugodtan próbáljanak ki más projekteket is. A hozzájuk hasonló emberek onnan meg idejönnek. Csere-bere fogadom...
Aki meg kifejezetten krediteket akar gyűjtögetni az tegyen fel egy BoincStudio-t és álljon be QMC-zni. Majd állítsa be magának hogy mennyi kreditet akar. Régebben láttam olyan usert is, aki napi több tizezer kreditet gyűjtött össze egyetlen ősrégi géppel. Szerintem a napi 10 milló kredit lenne az elfogadható, gondolkodom rajta hogy csináljam-e. Azonban a 'Top Computers'-t böngészve már látszik hogy ezen emberek érdeklődése kezd alább hagyni. Valószínűleg rájöttek hogy a krediteken nem tudnak lakást meg cipőt venni. ;)
Véleményem szerint aki 'komolyan' gondolja hogy csatlakozik valamelyik projekthez az meg úgysem fog a krediteken problémázni. Neki az a fontosabb hogy a projekt mihamarabb eredményt produkáljon. Pl. én ezért vagyok az Einstein mellett. Szeretném ha egyszer magassági kormány is lenne az autómban.
Kár hogy a legtöbb projektnél nincs az eredményekről rendszeres frissítéssel valamiféle összefoglaló. Pedig még akkor is lehetne ha nem találtak addig semmi érdekeset. -
törölt tag
A krediteket ugyanavval a módszerrel határozták meg mint amit az S5R1 idején vezettek be, amire azért volt lehetőség mert mindkét kód esetében ugyanazokat az 'elemi műveleteket' kell elvégezni. Vagyis a kreditértékek kompatibilisek. Jól látható hogy a jelenlegi S5R2 magja ennyivel lassabb. Jelenleg hibajavításokat végeznek a kódon, s csak utána lesz a mag vektorizálva ( SSE, Altivec, ... ). Ezzel legalább olyan gyors lesz mint az S5R1, sőt talán egy picit gyorsabb is, mivel a magon történt annyi módosítás hogy most a teljes ciklus egyszeres pontosságú FPU műveleteket igényel.
-
törölt tag
Az S5R2-es csomagok credit/óra értéke (ennek van valami neve?) olyan 20-30%-kal alacsonyabb mint az S5R1/S5RI esetén. Természetesen ahogy gyorsul majd a kód, ez majd változni fog.
Mit takar a ''page fault''?
Nálam nem jelentkezett még hiba.
szerk.: Megnéztem a ''Feladatkezelőben'', valóban rengeteg laphibát jelez a Windows!
Őszintén szólva nem tudom mit takar ez a jelenség...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Szeretni fogjuk az S5R2 csomagokat. Nem lesz egyhangú a feldolgozás...
A 2GHz-es Core 2 Duo laptopomon az alábbi a helyzet:
1:56:36 ; 23,72% -> 8 óra / WU
1:56:30 ; 16,15% -> 12 óra / WU
Szerintem már ennél a két csomagnál is látszik hogy mit művel a hierarhikus kereső.
Állítólag az S5R1-hez képest kétszer akkora adatmennyiség feldolgozásához 10^6-szor több számítást kellene elvégezni a régi módszerrel. Az új kereső segíségével -, ami tulajdonképpen nem más mint egy előszűrést végző plusz program rész - ez a többszörös kapacitás igény növekedés a töredékére csökkenthető.... -
törölt tag
Úgy tűnik vége van az S5RI-nek, és egyesek már kaptak R2-es csomagokat.
-
törölt tag
Einstein@Home-ban a Prohardver! csapat már a 275. helyre kapaszkodott fel!
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3695 üzenetére
Ez egy BOINC-os statisztika oldal: [link]
-
törölt tag
válasz
concret_hp #3688 üzenetére
Persze. Az Einsteinhez készítettem egy olyan klienst is, ami SSE3 utasításokat is tartalmaz. Valahol fent volt az egyik honlapomon, de ha jól tudom az már megszűnt. Talán még valamelyik fórumtársnak megvan. Egyébként egy hónapon belül vége lesz az aktuális Einstein feldolgozásnak, s utána már nem fogod tudni használni. Új program lesz helyette.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Petya25 #3689 üzenetére
Hamar egy kalap alá vetted a Prescott és a Core magot, holott csak annyi közük van egymáshoz hogy az Intel gyártja mindkettőt. Mivel mindkettő egészen más, így ha a Core2 ( ami még a Core-tól is eltér ) jobban teljesít mint egy Athlon, nem jelenti azt hogy az előző generációs magok is automatikusan jobban teljesítenek.
-
törölt tag
válasz
Petya25 #3686 üzenetére
''Miért teljesít gyengébben?''
Egyik processzor sem teljesít gyengébben önmagához képest. Pont annyit produkál amennyit tud. Egy másik arhitektúrával összehasonlítani meg nem egyszerű dolog. De leginkább abból adódik az hogy a Pentiumok teljesítmény/órajel aránya rosszabb az Athlonokénál hogy az utasítások egy részénél a késleltetési idők picit nagyobbak. Érdekes módon ez nem igaz az SSE-re, de igaz az FPU-ra, na meg az integer utasításokra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest