Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Raymond

titán

válasz MaCS_70 #79 üzenetére

Hobbyt ezt irta (tobb hasonlo marhasag kozott, de ez jo osszefoglalo):

"55 colos 4K tévén, 1+ méter fölött már nem látsz minden olyan információt/részletet amit amúgy a forrás és a megjelenítő is ad. Szépen hátra haladva 2+ méter távolságon már csak annyit látsz mint amennyit egy FHD képen látnál, fölötte már annyit se.. tovább haladva 3m körülig eljutsz odáig, hogy annyit látsz mint amennyit egy 720p-s képen látnál.. tovább távolodva 4+m körül már csak annyit látnál mint a régi CRT-s 576p tévén."

Ha valaha is lattal 4K-s felvetelt 55" TV-n akkor tudnod kene hogy ez egy baromsag. Vagy tenyleg az a helyzet nalad hogy ha 2 meterre toled van ket TV amin ugyanaz fut de az egyik 1080p a masik pedig 2160p akkor te nem tudod megmondani melyik a 2160p?

• Raymond

titán

válasz Hobbbyt #66 üzenetére

Wow :))

Irnak meg valamit hogy tudj hosszan valaszolni mert valamilyen szinten (David Brent/The Office vagy Extras) szorakoztato amit muvelsz, de per pillanat nem jut eszembe semmi.

Esetleg valaki mas? Please!

• Raymond

titán

válasz Hobbbyt #62 üzenetére

OK, magyarazd mar el nekem legyszi mit latok es mit nem minden nap :U

Az elozo hozzaszolasomban is irtam hogy ertem miert gondolod hogy igazad van, mert a fejedben van ertelme ami irsz meg szamok meg egy-egy pont homogen szurke hatteren, stb., de lehet lassan bovitteni kene a tudasod es rajonni hogy a szem es az agy nem sima matematikan mukodik ahol kiszamolod hogy mennyi a felbontasa a szemnek es hogy latsz-e statikus pixel meretu pontokat homogen hatteren. Lehet foglalkozz kicsit a mozgo kepekkel es a vizualis ingerek kiertekelesvel is, foleg mozgo kep eseten.

Folytathatod ezt meg itt egy darabig, de csak magadbol csinalsz bohocot.

• Raymond

titán

válasz Hobbbyt #55 üzenetére

"Látod, Látod.. ha csendben maradtál volna, okosabb maradtál volna..."

Hat, ezt te is megfogadhatnad. Ertem en hogy a fejedben van ertelme annak amit irsz, de a valo vilagban ez egyszeruen nem igaz. Egy 55" TV-n siman megmondom 3,5m tavolsagbol hogy a video amit elinditottam nem 4K. Mielott alorerohansz - nem azt mondom hogy a 1080p felskalazva nem jo rajta, nagyon jo es semmi bajom nincs vele, de nagyon latszik meg a YT videoknal is hogy 4K vagy csak FHD ha lejatszod oket. De ez a content-tol is fugg es az hogy a YT-nal latszik nem jelenti azt hogy filmeknel es sorozatoknal is annyira latszana. Ott nehezebb eszrevenni pedig elmeletileg a kodolas jobb.

A kb. szinten 3-3,5m-rol nezett 720p projektor is jo volt (semmi cicas vaszon, siman falra) es semmi gondom nem volt vele, nem szamotam a pixeleket pedig allokepnel siman magcsinalhattam volna, de amikor valamit nezel akkor nem azzal foglalkozol hogy a pixeleket szamold.

Tudod hol volt mindegy a felbontas egy bizonyos meret felett? Ha a 32" 1080p TV-n neztem valamit szinten 3+ meterrol. Ott latszott kicsit ha csak SD tartalom volt, a 720p lathatoan jobban nezett ki, de azon felul mar mindegy volt hogy 1080i a kabelrol vagy 1080p ami megy, ugyanolyan volt mint a 720p.

"És igen, egy 3 méterről nézett 55 colos tv pontosan ugyan azt az élményt adja mintha a melkasodra tennél egy telefont és azt néznéd."

Ez megintcsak nem igaz. Igen, lehet a szamok szerint a lathato kepetlo ugyanazt a meretet tolti be a latoszogedben, de ez nem ilyen egyszeru, a szemed es az agyad nem igy mukodik. Talan egy teljesen ures fekete terben mindegy, de senki nem ott nez TV-t. Az agyad nem fogja kiiktatni azt hgoy egy szobababan ulsz, a kornyezeteben lathato targyakat stb. Ezek mind befolyasoljak hogyan erzekelsz dolgokat es a merttol fuggetlenul a melleden levo telefon nem nyujtja ugyanazt az elmenyt mint egy messzebb levo nagyobb TV.

Meg VR-ben is megvan ez. Peldaul a BigScreen progiban allithato a virtualis kepernyod tavolsagat es meretet is es erzed/latod a kulombseget ha egy nagyobb meret de messzebb van beallitva vagy egy kisebb de kozelebb. Hiaba tolt ki ugyanolyan meretet a latoszogedben, az agyad megis tudja hogy nem ugyanazt nezed.

• Raymond

titán

válasz WhiteEagle77 #30 üzenetére

Az idoben legkozelebbi fejlodes talan Nemetroszagban lesz. Ott se rozsas a helyzet per pillanat, A DVB-T adok 720p, a kabel pedig 1080i (igen, interlace), jovo tavasszal hoz 1080p-t a DVB-T2-re valo atallas.

Persze az hogy mennyire kell az orrba-szajba sugarzott doku(un)reality-knek 1080p az kerdeses :)

• Raymond

titán

válasz elefant #11 üzenetére

Nagyon gyer a kinalat ugy altalaban vilagszerte. A hetvegen nezegettem mi van es az Amazon Prime-on per pillanat csak a Mozart in the Jungle pilot van ennek listazva, de meg 1 perc utan is csak 1080p-nek mutatta a player. Olvasgattam hogy sokan panaszkodnak ra hogy ritkan vagy soha nem kapcsol UHD-ra meg a tobbi (nem HDR) UHD-s tartalomnal is. A Netflix-en van tobb, majd az elofizetes upgrade utan megnezem valamikor. Addig a demo klipek maradnak tesztelesre :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés