- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Így van amúgy, "rendes" média lejátszóban (pl. Media Player Classic) még simán mennek akadás mentesen a filmek, mikor a webes lejátszókban már a gyengébb felbontás/minőség is nézhetetlen. Tapasztalatból mondom viszont, hogy a modernebb GPU segíthet, de notebookba pl. nem lehet tenni. Asztaliba is trükkös, mert az modern videokártyából a legolcsóbb is drága, a régebbinél meg franc se tudja, hogy tudja-e majd gyorsítani a mostani YT-t... Egyik C2D-ben eddig 3 videó kártya járt, ebből a 7600GS nem volt elég modern hozzá, a másik kettő újból pedig az egyik gyári hibás volt, a másik meg instabil ha nem a hozzá adott sok-sok éves drivert rakok alá, amivel viszont még nem gyorsítja a YT-t... az új driverrel igen, ott megy 1080p még akár 60 fps-el is, csak aztán néha elsötétül a kép, és újraindul vagy a driver vagy az egész gép... Úgyhogy én már kb feladtam...
-
Frawly
veterán
Az lehet, hogy az Intel is örülne neki, ha mindenki új procit venne. Igazából a kései C2D/C2Q is jó még, ha van mellette egy diszkrét GPU, ami tud modern codec-ek kódolásába besegíteni, és nem a procinak kell vele izzadni. Viszont ha a 4K-t izomból kell megoldani, ott az 1-2. genes Core i-k is köhöghetnek, ahhoz sem árt a diszkrét GPU-s gyorsítás.
-
ddekany
veterán
Szerintem az Intel is csak örülne neki, ha gyakran új CPU-t venne mindenki, csak nagyon nehéz már előrelépni. Nyilván, azt megtehetik, hogy olcsóbban adják az erősebb (mondjuk a 4 magos) CPU-kat, ezzel egyfajta fejlesztési lehetőséget adva annak aki árkategóriákban gondolkodik, de kb ennyi, és ez meg nem akkora üzlet...
Amúgy családban körülöttem van két Core 2 Duo-s konfig is, tehát kb 10 éve kijött CPU-k. (Na, azokra találj Spectre fixet...). Még csak mostanában kezdenek komolyabb teljesítmény gondok lenni velük, mert a modern weboldalak minden létező erőforrást lezabálnak. Főleg, videók, ahol ugye régi gépen GPU-s gyorsítás már modern codecekre már nem segít be annyit, a régi CPU meg izomból nem bírja. Ilyen bagatell dolgokon múlik, hogy mikor van az, hogy na most már akkor venni kell új gépet.
-
Frawly
veterán
válasz
wwenigma #170 üzenetére
Nem az Intelt akarom védeni, mert sz@r, szemét, szutyok cég, egyáltalán nem zavarna az sem, ha eltűnnének a süllyesztőben a dinoszauruszok korszakbeli x86/x86_64-es megoldásukkal együtt. A procikjaikon kívül úgy sincs normális termékük, de a procival is csak tikk-takkoztak évekig, lefojtva a fejlődést.
De azt is látni kell, hogy nem sérülékenységet használtak ki, hogy sebességet nyerjenek. Architekturálisan tervezték így a procikat, akkor még nem látták előre, hogy ez sérülékenységet hoz magával, még a konkurencia, biztonsági szakemberek sem tudták. Egyébként még ez sem lenne baj, hogy ennyi procijuk sérülékeny, mivel ha tikk-takkozás helyett rendesen fejlesztenek, akkor az 5-10 éves procik már mind a kukában lennének, mert mindenki a sokmagos, ultraalacsony nanométeres legújabb modelleket megvette volna mára megfizethető áron. De mivel évekig nem volt értelme lecserélni a procit, ezért még a régieket is sokan használják, adják-veszik használtan, így meg jobban visszaüt ez a sérülékenységes téma. Innen nézve tehetnek róla.
-
Frawly
veterán
De most miért vagy ilyen kegyetlen Lion King? Így legközelebb nem gyártanak neked szupi SSD-t, amit szintén visszavihetsz garba! Szépen tessék használni a procijukat is, hogy legyen pénzük fejlesztésre, meg meg kóser kajára!
Ha a viccet félretesszük, szerintem nem csak az ő hibájuk. Az AMD, ARM, VIA x86-klón, Itanium, stb. procikban legalább annyi sérülékenység lehet, azokban valahogy mégse találnak annyit.
-
Piftuka
veterán
válasz
joker1220 #103 üzenetére
"Ez már tényleg kezd átmenni szappanoperába, abból is a rosszabbik fajtába."
Már régen átment sajnos!
Elmehet az Intel a fenébe a sebezhetőségeivel, a mikrokód frissítéseivel, és a régebbi termékek támogatásának hiányával. Szívem szerint visszaadnám nekik a processzorukat, és a saját gyártmányú alaplapjukat; adják ide az árát, én pedig váltok egy AMD alapú rendszerre...
-
jokeph
nagyúr
Ősrégi, ásatag XEON CPU-al operálok (S775 X3360, S1366-X5677), nem tapasztaltam semmi izgalmasat...
FX8320e CPU-val szerelt gépemnél, sőt a fő gépnél se, pedig abban Kaby Lake i3 7350k van...Ez inkább vállalati, kiszolgálói szinten érdekes szerintem.
Egyik gépemen sincs semmi extra, ami miatt érdekes lehetne egy épelméjű kiváncsiskodónak.
-
ddekany
veterán
válasz
pechman8 #161 üzenetére
Milyen értelemben átverés? Gondolom nem hiszed, hogy ne működne maga a támadás (túl sokan demonstrálták és adtak ki rá javítást), akkor pedig ignorálni nem lehet. Az, hogy ha már van Spectre (és főleg, Meltdown), kihasználják más célra is, mint pl. MS Win 10-re terelésre... hát naná. Mint ahogy minden más alkalmat is megragad minden cég, hogy eladja amije van.
-
hokuszpk
nagyúr
streamelesnel parezer user fele van i/o boven, csak epp nem a diszk, hanem a halozati interfesz fele.
Nemneztem utana, de gondolom akik meregettek a patchek hatasat, a diszkre gyakorolt sebessegvesztesre mozdultak ra, otthoni felhasznalasnal az lehet erosebben szem elott. -
pechman8
tag
Nekem inkább úgy tűnik, hogy ez az egész Spectre ügy egy világ méretű átverés.
A cél pedig ez: ", hogy minden alkalmazásból, illetve az operációs rendszerből is a lehető legfrissebb verziót használja" . Hát nem érdekes?
De miért?
Az egész világ gazdasági válsága és annak egyre mélyülő iránya éppen az új és újabb szemétrevaló, értéktelen termékek miatt van! Hogy a pénzünkért már nem kapunk évekig tartó értéket...
Bocsánat, hogy hozzászóltam.
-
CoolMan
MODERÁTOR
Uraim! Vagy tudtok normálisan,kulturáltan, személyeskedést, cicaharcot mellőzve fórumozni vagy akinek ez nem megy azt innentől kitiltom a topikból. Köszönöm.
-
válasz
hokuszpk #158 üzenetére
Hát ezt sajnos nem tudom kimérni, de mindenesetre érdekes. A multimédia az rengeteg kernelhívást igényelhet, és én is találtam egy hasonló jelenséget a tesztelés során, ahol az io nem lehetett ok (részletes infó a cikkben [link]):
Nagyon pici puffernél bedugult. Korábban az IO-ra gondoltam, de az valóban nem okozott volna ilyen mértékű dugulást. Valószínűleg a túl gyakori kernelhívások okozták a vesztét.
-
hokuszpk
nagyúr
nekem egy 5xxx prcin futo Vovza szerver makkant meg. ( nem emlexem a proci pontos tipusara, kb. 1 honapja kicsereltuk alatta a szervert, miutan a fonokseg a biztonsagra is szavazott. GDPR ugye. ) Pontosabban a patch elott elvitt ~3000 nezot, a patch utan meg orultek ha megvolt az 1000.
A Vovza Java alapu, Beprobalkoztam, hogy a vele egyutt erkezo java vm-et a legujabbra cserelem, volt is hatasa, kb. 1300 userre feljavult a cucc, de az meg mindig nem kozelitette meg az elotte elerheto teljesitmenyt. -
sb
veterán
Valamit félreértesz szerintem.
Nem a tesztről írtam és nem ez a kiindulási pont. Nem azért lassul a javítástól valami mert kimérik, hanem mert elvi szinten lassulnia kell.Folyamatosan IO-ról írsz, de az összes sebezhetőség cpu végrehajtási probléma, az IO-hoz közvetlenül semmi köze.
Ebből indulj ki. Nézd meg mi a gond. Összegezve arról van szó, hogy memóriatartalmat lehet kiolvasni jogosultság nélkül. Kernel-user adatátadás lehetséges. Ennek a javítása pedig, hogy szétválasztották őket sw oldalon, ettől viszont a kernel hívások lassultak.
Szóval minden lassul ami sok kernel hívást, környezetváltást használ.
Az más kérdés, hogy a legtöbb mezei esetben ez IO-nál jön ki, mert az tipikusan ilyen. Ráadásul ahogy írod, PCIe meghajtókkal látványos, mert azok alapból elég gyorsak hozzá hw/protokoll szinten is. -
Frawly
veterán
válasz
wwenigma #116 üzenetére
Azért ne felejtsük, hogy ez az 1-3% erősebb gépen volt, meg csak szintetikus benchmarkokkal és játékokkal tesztelt, nem életszerű felhasználással. Gyengébb gépen lehet több. Meg mikor már sok ilyen patch összejön (Spectre 1-4, Meltdown, TLBleed, meg ami még a jövőben jön), akkor a sok kicsi is sokra mehet már sajnos, hosszú távon állati szopó lesz.
Nekem már Linuxon is kezdett annyira belassulni, hogy tiltanom kellett egy csomó mindent (egyelőre csak tesztjelleggel). Csak a Spectre1 elleni (User Pointer Sanitization) és Spectre2 elleni (Retpoline) patcheket hagytam engedélyezve, meg a kernel a TLBleed ellen is tartamaz patcht, de a Meltdown elleni KPI-t, Spectre elleni mikrokódos IBRS és IBPB-s patcht le kellett tiltanom, de ezt is csak azért tehetem meg, mert a böngésző egyébként is patchelve van, és erre a gépre csak ellenőrzött tárolóból kerül fel progi, weboldalról nem telepítek, így sérülékenységet kihasználó kód nem kerülhet fel. Windowson viszont ez nemigen ajánlható, meg ott nincs ellenőrzött tároló, és a userek mindenféle weboldalról telepítenek fel progikat, amik tartalmazhatják ezeknek a biztonsági réseknek a kihasználását.
-
hokuszpk
nagyúr
konkretan volt rola cikk, szerintem a kiemeltek kozott.
surubben kellene ph-t olvasnod. majd ha erre a hibara is ad ki valami frissitest az AMD, akkor lesz errol is cikk. -
Mert nem jól mértek. Attól függ, mivel, hogyan mérsz. Minél gyorsabb PCIe lemezzel mérsz, annál inkább mérhető az IO hátrány. Valójában tényleg annyi történik, hogy pont kétszer annyi órajel szükséges egy IO művelethez, mint javító patch nélkül. Ha az IO művelet önmagában amúgy is lassú (tehát nem a cpu oldal limitál), akkor nem fogsz mérni számottevő különbséget, de minél gyorsabb a periféria, annál inkább kijön a limit.
-
sb
veterán
Azért ez így nem igaz. Hogyne érintené az IPC-t?
Mindenképp az utasítás-végrehajtást kell érintenie a patchnek... és így azon keresztül az I/O-t.Szóval lassulhat I/O nélkül is bizonyos esetekben. Csak épp olyan jellegű a módosítás, hogy pont ott jön ki jobban. Emlékeim szerint volt is szerver oldali mérés, ahol szintén az átlag pár %-nál nagyobb lassulás voltés nem I/O-nál.
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem ajánlották jahh, kb mint a Dell meg az Intel árengedmény esete...
TL;DR nem okoz AMD-n sebessegcsokkenest mivel icipicit biztonságosabb és másabb a megoldása (ezért is lassabb mert nem kockáztatták a sebezhetőséget) illetve egyikre csupán elméleti a sebezhetőség, a gyakorlatban nem sikerült még senkinek prezentálni. Jah, meg alapértelmezetten be van kapcsolva aki kap friss biost.
-
válasz
#25068288 #132 üzenetére
Azt sem ellenőrzi, hogy te a BIOS -ban bekapcsoltad, vagy sem...
BIOS-ban nem lehet kapcsolgatni.
A teszt a Meltdown, a Spectre V1 és V2 elleni védelmet vizsgálja. Hogy a friss mikrokód van-e használatban, és hogy be van-e kapcsolva az operációs rendszer védelme. Ha ez megvan akkor a fenti variánsok elleni védelem adott.
-
Vesa
veterán
válasz
#25068288 #132 üzenetére
Abban mi a sárdobálás, hogy tényszerűen az AMD is adott ki microcode frissítést, csak éppen erről itt a PH!-n érdekes módon soha nincs vezércikk? Abban mi a sárdobálás, hogy éveken keresztül az AMD-t hivatalosan nem ajánlották a nagyobb szoftvercégek, komolyabb programok alá, és erről sem volt itt PH-n vezércikk, kb. hetente?? Csak kérdezem...
-
törölt tag
Megint félrevezeted az embereket az elvakult butaságaiddal az embereket!
Az InSpecter nem ellenőrzi a gépedet a támadás lehetőségéről, csupán a PATCHEK MEGLÉTÉT vizsgálja.
Azt sem ellenőrzi, hogy te a BIOS -ban bekapcsoltad, vagy sem......és megint az van, amit a már fentebben linkelt hozzászólásomban írtam.
Nem is az intel 'szarakodásaival' vagytok megint elfoglalva, hanem az AMD -t próbáljátok sározni, ha kell fals infókkal! Ha nincs más érv, jöhet az AMD -re a sárdobálás, igaz troll?? -
Dandris
tag
válasz
wwenigma #129 üzenetére
"csak épp nincs bekapcsolva"
esküszöm nem értem mit erőlködsz még.
Egyébként: "Az AMD egyelőre nem reagált a bejelentésre, az ARM és az Intel viszont már hivatalosan elismerte" [link]
Az amd nem ismeri el, majd suttyomban felteszi az oldalára hogy igen, meg ad ki hozzá update-et, pedig nem is kéne. Azért ad ki.
"AMD Microcode Updates for GPZ Variant 2/Spectre
In addition, microcode updates with our recommended mitigations addressing Variant 2 (Spectre) have been released to our customers and ecosystem partners for AMD processors dating back to the first “Bulldozer” core products introduced in 2011.
AMD customers will be able to install the microcode by downloading BIOS updates provided by PC and server manufacturers and motherboard providers. Please check with your provider for the latest updates."
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
#25068288 #126 üzenetére
Ne foglalkozz ezzel az emberkével, felesleges. Javítva van minden, csak épp nincs bekapcsolva.
Ahová meg nem jön BIOS update, ott sose lesz jó a védelem.
Schawo: érdekel mert végre verseny van és lassan esedékes a csere. Erre ezzel elqrjak a hasznaltpiacot. Meg jó lenne tudni hogy akarnak e csinálni valamit vagy csak megint elvesznek 100MHz-et a tuningosoktol... (ez inkább ilyen early adopter felár, a K-s lap és proci)
-
Chaser
legenda
less be a www topikba, kicsit nagyobb mint a ph, sok intel x év után gyáru turbót se hoz a trutymójával, ugyanitt ph-n is épp elegen írták, h az a bizonyos 5ghz se volt meg gyári trutymóval
zárójelben tegyük azért hozzá, amd-nél nincs felára a cpu-nak és olcsó lappal is megy a tuning, nem pedig felárat kérnek érte, és alapjaiban vérzik az egész
megint más kérdés, ez a teljesítmény már nem igényelne tuningot, illetve amit ad %-osan annyira elenyésző, h sem felárat, sem időt nem érdemes ráfordítani, persze akinek ez a hobbija lelke rajta, de az elv ugye, ami szót intelnél nem ismernek - nekem is intel van egyébként a notebookban, hozza amit kell, lehet újból is vennék, ettől független a véleményem az, h egy mocskos dilettáns inkompetens tróger banda - -
válasz
wwenigma #124 üzenetére
Így van, jól látod. Ez ilyen játék, ezt próbáltam magyarázni. Ezért van az, hogy valamit nagyon érint (webkiszólgálás, adatkiszolgálás), valamit kevésbé, mert van io, de kevés (játékok, ott közvetlenül fpst, hanem betöltést, fpst kevés ramnál), és valamit egyáltalán nem (sakk szoftver, és egyéb hosszú számítási folyamatok).
Ami a fentiekből adódik, hogy minél kevesebb a ram, annál több hátrányt tapasztalhat az érintett.
A probléma egyébként a vinyót egyáltalán nem érinti, mert ot az io nagyságrendekkel kisebb. A sata ssd-t kis mértékben érinti (ott az io műveletek pár százalékot lassulnak), az pcie ssd-knél 50% az io lassulás.
Hogy pontosítsuk, hogy mit is jelent az io: hozzáférési műveletek száma. Ez nem a folyamatos adatátvitelt, hanem a szakaszos adatátvitelt érinti hátrányosan.
Tényleg nem értem, hogy téged miért érdekel ilyen hevesen, hogy mit fog hozni az intel gyorsulást. Miért "reméled"? Engem rohadtul nem érdekel, nem tervezek Intel procit venni mostanában (amdt sem, hogy tényszerű legyek). Túl sokat foglalkozol téged nem érintő dolgokkal, amik sose fognak érinteni
-
-
válasz
wwenigma #122 üzenetére
Még egyszer hozzászólok, hátha egyszer érthető lesz a dolog. A lassulás az IPC-t nem érinti, a javítások nem arra hatnak. A lassulás az IOPC/IOPS-t érinti.
Nyilán szinte minden szoftvert érint az io művelet, olyan szoftvert ritkán használnak, amit nem. Ez okozta a mért lassulást.
-
wwenigma
Jómunkásember
A lassulás azért fájó mert IPC veszteség a javítás márpedig a Ryzennel eléggé lecsökkent a különbség és az Intel fanboyoknak már csak a garivesztéses deliddel elért magas frekvencia marad - persze a megfelelően magas fogyasztással. Kazán - csak most másik oldalon.
Otthoni gépeknél is látható a különbség igaz minimális, szervereken meg sokkal nagyobb ugye a sebezhetőség tulajdonságai miatt. Én lesz@rom úgy effektíve mivel nem vagyok érintett szerencsére de sok millió ember igen akivel kicsesznek mert csak a BIOS+Windows update együtt nyújt teljes védelmet a szilícium fix-ig...
-
Vesa
veterán
A túllihegést nem a sebezhetőség veszélyeire értettem természetesen, hanem a lassulásra. Desktop gépeken -nálam egyébként dual Xeon munkaállomásokról van szó-, gyakorlatilag nem érzékelhető, munka esetén sem. Szervereknél nem tudom mi a helyzet, de a cikkek zöme nem erről szól, és a fórumban sem emiatt megy a sarazás, hanem a mezei otthoni gépek miatt. Ott meg pont nincs értelme ezzel riogatni...
-
DraXoN
addikt
a lassulás másodlagos gond szerintem otthoni gépeknél...
én a szerverek miatt aggódok, bár őket az I/O műveletek miatt a lassulás jobban érintheti, emiatt lehet, hogy pár rendszergazda nem feltelepíti a javítást (akár felsőbb utasításra, hisz új szervereket kellhetne venni amiatt, hogy a terhelés az optimális határon belül maradjon csúcsidőben is)... Az olyan szervereket ahol sok az I/O művelet a sok egyidejű user kapcsolat miatt, elvileg akár 70%-os lassulás is érheti! ... legalábbis az első patchekkel ekkora értéket mértek még januárban, lehet azóta kicsit finomítottak és ennyire nem esik vissza a teljesítmény, de ez akkor se jól eső egy-egy valamilyen szolgáltatást nyújtó cégnek/embernek akinek a szervere extra terhelést kap a patch miatt..nem hinném, hogy túl van lihegve, a veszélye a sebezhetőségnek valós.. célzott támadásoknál értelme is lehet random támadásnál nincs feltétlen sok, de ha valaki tudja mit akar elérni (jelszavak, azonosítók megszerzése?) akkor "fájhat" ez a bug nagyon...
-
Vesa
veterán
Nálam sem lassult semmit. Napi szinten Photoshop-ot használok, emellett video vágás és persze játék a fő csapásirány a gépeken futó szoftverek tekintetében.
Pontosan nulla lassulást érzek képszerkesztéskor, vágáskor, játékok alatt a patchelést követően. Nem kissé van túllihegve ez a történet, persze főleg AMD fanok részéről. -
DraXoN
addikt
Friss teszt, hogy Spectre V4 (és eddigi "javítások") mennyire fájhatnak asztali intel tulajdonosoknak: [link]
-
joker1220
őstag
A legbosszantóbb az hogy az Intel bénázása miatt a Microsoft hazavágta az AMD procis gépeket is.
A Win 10 re a Microsoft kényszerít rá, annak ellenére hogy 2020 -ig ígértek Win 7 támogatást, ahogy fentebb is írtam ha 7. generációs vagy újabb Intel procit veszel és Win 7 -el akarod használni akkor nem kapsz többet frissítést mert nem támogatott processzor
-
Ivy.4.Ever
őstag
A frissítések egyszer sem okoztak gondot nekem, miközben folyamatosan azt hallom-olvasom, hogy a win10 frissítései milyen bosszúságokat okoznak. Régebben volt, hogy beakadt maga a frissítő progi az egyik frissítésnél, amit kézileg megoldottam, azóta semmi. Megy itt nálam virtuális gép, különböző ide-k, minecraft. Csak az excel gyengélkedik.
-
leviske
veterán
válasz
Ivy.4.Ever #111 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy a Windows 8-on, vagy a 7-en, esetleg Vista-n a Microsoft jobban kezelte volna a helyzetet, mint a 10-en?
-
joker1220
őstag
válasz
s.bala31 #107 üzenetére
Engem csak annyira érint, hogy ezek után patchelhetem kéthetente a céges gépeket
Otthon meg annyira érint hogy az intel bugok miatt kiadott jól elbaltázott microsoft frissitések miatt januártól 4 hónapon át naponta 5* fagyott szét a gépem. Miután letiltottam a frissitéseket és letöröltem decemberig visszamenőleg hirtelen megszűntek a fagyások. Aztán a win 10 1803 buildje óta nincs gond
-
Chaser
legenda
Meg gyorsabbak is egyes alkalmazasok a spectretol, ez egy kifejezett rejtett upgrade volt a gyartotol ( : a hitvany pasztazasrol azeet en picit mast hallottam, de ha csak az emelt k-t erintene ami dragabb mint a normal es csak dragabb lapban lehet tuningolni, akkor is hatalmas ongol
Szanalom az egeszmost mar legalabb olcsobban mint eddig, amd hamarabb is felebredhetett volna
-
DraXoN
addikt
válasz
s.bala31 #107 üzenetére
Nekem van mind2 rendszerem .. egy AMD (FX8320) és egy Intel ( i5-3470) is.. és nem vagyok boldog... aggódom? .. egyenlőre nem, de idővel egyre jobban kihasználhatóak lehetnek a hibák, ahogy a feketepiacon feltűnnek azok a kódok amik általánosabban is használhatóak (mert biztos felfognak tűnni).
De a fő gond, hogy a szervereket sose tudhatjuk ténylegesen frissítik-e... ők lehetnek az igazi támadási célpontok és őket jobban érintheti a "lassulás".. nekik jobban fáj ez az egész.
.. és biztos, hogy lesznek szerverek amin nem lesz aktiválva a javítás, vagy valami oknál fogva nem fog működni... -
s.bala31
őstag
válasz
joker1220 #106 üzenetére
Még mindig az AMD processzort használók aggódnak ezekért a biztonsági résekért a legjobban, holott őket nem igazán érinti.
Aki meg Intel-t vett mostanában az vállalta a kockázatot, ez van. Hiába görcsöltök rajta örüljetek hogy a ti rendszeretek hiper-szuper biztonságos.
Amire nekem kell bekapcsolt patchekkel is kielégítő teljesítményt nyújt az i5 8400 és az ára is korrekt volt (52 ezer Huf)
-
válasz
wwenigma #102 üzenetére
A májusi blogbejegyzést már elmagyaráztam, pontosan azt mutatja, hogy az újabb javítások nem okoztak további lassulást. Én mindent elmondtam, amit akartam, aki elolvassa az összes hozzászólást, az saját véleményt alkothat, ha úgy gondolja. De nekem hó't mindegy, hogy mi lesz az a vélemény.
-
joker1220
őstag
Ez már tényleg kezd átmenni szappanoperába, abból is a rosszabbik fajtába. Fog a franc két hetente több száz gépet meg szervert patchelni. Főleg az éveleji felejthetetlen bakiparádé után. Rakjam fel a frissitést hogy jó legyen, azt a következőt mert kiderült hogy az mégse volt jó, aztán a következőt mert kiderült hogy másodszorra sem jött össze a javítás. Az pedig külön köszönet hogy a csodálatos Intel miatt hónapokig fagyogatott az AMD procim és mikor letöröltem tavaly decemberig az összes frissítést akkor hirtelen megszűnt a fagyogatás..
Az ember vesz egy Intel procit jó drágán mert ugye nincs konkurencia, így annyiért adják amennyiért akarják, aztán szórakoznak itt össze vissza meg magyaráznak hogy lassulni fog a proci meg így meg úgy. Oké lassuljon, aztán a különbözetet meg szépen adják akkor vissza. Arról persze mélyen lapítanak hogy ha 7. generációs Intel procid van és Win7 -et szeretnél futtatni akkor nem kapsz egy windows frissitést sem, mert ezek és az újabb procik nem lesznek támogatva a továbbiakban Win7 alatt, ha szeretnél frissitést akkor vedd meg a Win10 -et. Holott arról volt szó hogy 2020 -ig lesz támogatás. Soha többet Intel
-
wwenigma
Jómunkásember
Fentebb linkeltem az Inteles blogbejegyzést ami májusi volt.
A hiba kihasznalasa nem igenyel emberi jelenletet amikor tudjak mit keresnek, lasd hozzaferesek megszerzése mikor bejelentkezel akárhova, valós gyakorlati fenyegetés ugyanakkor a fikázott AMD az elmeletileg letezo de gyakorlatban nem visszaigazolt sebezhetőségével van lealacsonyitva Intel szintjére ez ügyben, pedig egy kicsit mas a helyzet... jelenleg az a baj, hogy a védelem illúzióját keltik az emberekben ami sokkalta veszélyesebb mint a védelem hiánya amiről tud az ember. Persze utóbbi esetben picit morcosak lennének páran.
A sebesség csökkenés mintegy másodlagos de létező dolog, hiszen tobben a nagyobb teljesitmeny miatt fizették meg az extra prémium árat éveken keresztül. (TL;DR mielott AMD fan lennék megint, ára és megfelelő teljesitmenye miatt hasznalom a jelenlegi gépem aminel akkor amikor vettem lap+proci kerult 2/3-ába mint egy picivel gyorsabb hasonlo intel cpu és még nem volt problémám abbol hogy nemhajcsa ki amit kikell - ha lett is volna, a dragabb alternativaval is ugyanitt lennék)
-
törölt tag
Nem nevezném normális dolognak, hogy bagatelt csináltok nyilvánvaló sebezhetőségből.
Úgy nyugtatgattok itt mindenkit, hogy minden rendben, mintha valami szakértők lennétek.
Aki meg komolyan veszi az mindjárt hülye troll?
Már nem azért, de szaklapok írnak ezekről, szakemberek vizsgálják, vagy hozzák nyilvánosságra.
Ezek a sebezhetőségek igen is léteznek.
-ha nem lenne veszélyes, nem okozhatna kárt, akkor az MS az Intelecsétekkel karöltve minek ad ki javításokat rá immáron negyedévente desktop vonalon? ...szerintetek viccből, meg unalomból.
Valós veszélynek számítanak, bármennyire is fáj a lelketeknek.
Ha az AMD oldalon volna gond, már szét aláznátok az egész céget...
....bár nevetségesen így is azt próbáljátok.Magadat, meg Dandrist minek mondjátok, ha nem elvakult Intel fannak?
Innen nézve ti vagytok a trollok.
Grat... -
A böngésző nem véd minden ellen. Jobban nem tudom megfogalmazni:
A legveszelyesebb fajta ellen a böngésző akkor is véd, ha nincs friss mikrokód, vagy ki van kapcsolva a védelem.
A legveszélyesebb fajta a javascriptes, mert azt remote végre lehet hajtani. Ez ellen véd a böngésző. Más ellen nem tud.Én fél évvel ezelőtt és márciusban is mértem, de ezt is írtam már korábban, tényleg hadd ne idézzem magam minden második üzenetben. Én tehát kétszer mértem. Tehát akkor mi ketten együtt is kétszer mértünk, mert te egyszer sem.
De nekem megfelel, ha forrásmegjelöléssel idézel olyan jelentést, ahol az mutatják ki, hogy a márciusi mikrokód frissítése utáni opcionális javítások milyen lassulást eredményeztek.
Nem tudom mennyire foglalkozol CPU-val, de ha valamennyire tisztában vagy a jelenlegi hiba működésének elvével, akkor tényleg megérted, hogy miért nem komoly a veszély. Olyan mértékű energia- és időbefektetést és szakmai felkészültséget igényel a támadótól, ami miatt senki nem akar téged, mint egy szem gépet ezzel betámadni. És nem lehet automatizálással gyorsítani, mert a sebezhetőség kihasználása során szerzett információt aggyal fel kell dolgozni, mivel pont az a lényeg a támadásnak, hogy véletlen információkhoz lehet hozzájutni. És a véletlen, strukturálatlan információ véletlenül tartalmazhat olyan részleteket, aminek segítségével ténylegesen végrehajtható egy esetleges behatolás.
Amíg nem üzemeltetsz otthon adatközpontot a számítógépeden, addig nem te leszel a spectre támadás célpontjában. Sokkal egyszerűbben feltörhető a géped ezer másik módszerrel.
-
wwenigma
Jómunkásember
Érkezik a javítás, és automatikusan nem aktív. Tehát fals infó az az hogy védett vagy ha naprakész a rendszered. A böngészős védelem meg érdekes lesz "hogy minden ellen véd", pláne ha nem azon keresztül ugrik be... Az meg hogy nulla az esélye...igen, addig amíg nem aztat be a felső szomszéd, nem látod értelmét a lakásbiztosításnak. Ha felfedeznek egy kártevőt ami X ideje kihasználta a nem aktivalt védelmet, sokaknak késő lesz bekapcsolni WU-en keresztül.
Azokról nem is beszélve akik BIOS frissítést se kapnak.
Komolyan srácok, én terjesztek fals infót mert Te fél évvel ezelőtt mertel valamit valahogyan valamivel és ez alapján mindenre rahuzod azt?! ....
-
Nem, dehogy, nem ezért vagy te vagy más troll
Csak azért mert megfelelő információk hiányában terjeszted masszívan a fals infót.
A meltdown és spectre 1 és 2 ellen a januári vagy márciusi mikrokódos bios használata és frissen tartott windows 8/10 (7-en nem tudom) esetén alapértelmezetten aktív a védelem, de segédszoftverrel kikapcsolható. A legveszelyesebb fajta ellen a böngésző akkor is véd, ha nincs friss mikrokód, vagy ki van kapcsolva a védelem.
Az újabb spectre sebezhetőségek elleni védelem opcionális, és windows frissítéssel érkezik mikrokód és operációs rendszer folt formájában. De ez újabb javítások nyomán nincs jelzés számottevő lassulásról, úgyhogy egyelőre a januári patch 50%-os i/o lassítása jelentkezik csak.
És a processzor felépítéséből aggódóan még több tucat hasonló várható idén, már most felkészülhet mindenki. Az otthoni kockázati szintjük ezeknek egyaránt konvergál a nullához. Ezért opcionális a javítások használata.
-
DraXoN
addikt
-
wwenigma
Jómunkásember
Most jött ki a KB4284835.
Védelmet biztosít a spekulatív végrehajtási, oldalcsatornát érintő biztonsági rések egy Speculative Store Bypass (CVE-2018-3639) elnevezésű alfajával szemben. Ezek a védelmi intézkedések alapértelmezés szerint nincsenek engedélyezve. A Windows-ügyféllel kapcsolatos (informatikai szakembereknek szóló) útmutatásért kövesse a KB4073119 tudáscikk lépéseit. A Windows Server rendszerrel kapcsolatos útmutatásért kövesse a KB4072698 tudáscikk lépéseit. Ezt az útmutatást követve engedélyezheti a Speculative Store Bypass (CVE-2018-3639) hiba megoldásait, a Spectre Variant 2 (CVE-2017-5715) és a Meltdown (CVE-2017-5754) hibákra már kiadott megoldások mellett.
Érdekes hogy alapértelmezetten itt sincs engedélyezve... illetve a kiadott mikrokodokbol Te is megcsinalhatod magadnak a kis update-ed ez alapjan ha az alaplapod gyártója nem ad ki uj bios-t.
Ragnar_: szamit sajnos mert csak a böngészős védelem van aktivalva alapertelmezetten mindenhol, ha maskepp kapjak el a rendszered tökét abban az esetben csak akkor vagy védve ha bekapcsoltad intel procival a biosban és a windowsban...
-
Frawly
veterán
Ivy Bridge-hez jönnek frissítések, az Inteltől és az alaplapgyártók zömétől is. Azt nem értem, hogy a MS miért nem tudta megcsinálni, hogy régi procikon is működjön az OS-ből indított mikrokódfrissítés, valami miatt úgy csinálták meg, hogy csak Skylake vagy újabbal menjen. Holott Linux alatt meg lehetséges akármilyen procihoz betölteni a mikrokódot külön BIOS-frissítés nélkül is, az én Sandy Bridge-emmel is működik.
-
Chaser
legenda
tittaviccazegész' ( :
negyedévenkénti 10%-os árcsökkentés amíg meg nem szüntetik hw-esen az okokat és nem cserélik ki a piacra dobott eddigi cpu-kat, talán kompenzálná ennek az inkompetens maLYom bandának a balfogásait -
Ragnar_
addikt
Azért remélem az Intel kihúzza architekturális spectrésen a következő 2-3 generációt és procifoglalatváltást még, ha szoftveresen simán javítható én akkor nem aggódnék, a játékokat is szokták patchelni, ha jók akkor is. ( És a gyatra pasztázás sem egy olyan dolog amit ne tudna a felhasználó megoldani delideléssel.
) (Az AMD is kapta az ívet jogosan a Ryzenig, a VGA részleg még most is kapja.) .
-
leviske
veterán
A negyedévenkénti frissítés önmagában nem sokat ér, ha e mellé nincs garantálva, hogy teljesítmény csökkenést nem engednek meg. Szerintem megnyugtatóbb lenne vállalati szempontból, ha a licencelési metódusukat gondolnák át, ami egyértelműsítené a helyzetet.
-
->Raizen<-
veterán
-
s.bala31
őstag
Köszi, hogy AMD FX tulajként ennyire aggódsz az intel felhasználók biztonságáért, maximális respect
Lassulásról annyit hogy lefuttattam pár játéktesztet patch-el és anélkül de semmi vagy 1-2 fps volt a különbség. De gondolom te is kimérted a lassulás mértékét az inteles rendszereden, nehogy bevágjon az a szemüveg
-
Dandris
tag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen. Ez az alapvető probléma ezzel a Sysmark méréssel, hogy nem specifikálja azt a tényezőt, ahol a lassulás realizálódik. A végeredmény azért csalóka, mert az említett sebezhetőségek javítása tipikusan olyan jellegű, hogy egy specifikus műveletsorra hat nagyon károsan, míg más területre esetlegesen sehogy sem. Tehát átlagot számolni egy rakás alkalmazás bevételével teljesen felesleges, mert teszem azt x, y, z, w alkalmazásból lehet, hogy csak a w eredményeit rontja nagyon, míg az x, y, z esetében nem érezni a javítás jelenlétét.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Sysmark az nem tesztprogram, hanem valós programokból összeállított tesztrendszer, ami egyszerűbbé teszi a létező alkalmazásokban elérhető teljesítmény tesztelését. A 2014-es verzió ezeknek a programoknak a 2014 előtti kiadását használja: Adobe Acrobat, Google Chrome, Microsoft Excel, Microsoft OneNote, Microsoft Outlook, Microsoft PowerPoint, Microsoft Word, WinZip, Adobe Photoshop, Adobe Premiere, Trimble SketchUp
-
Ezekkel az a baj, hogy nem részletes az infó. Sysmarkban teszteltek, ami egy nagy, vegyes massza. A csinál egy csomó mindent össze vissza, és végén kidob egy számot. Semmi értelme. Ha elvégzed az alapos, részletes tesztelést (amit én megtetten már helyeted, hogy neked ne kelljen), akkor megtudod, hogy az a 3-4% egyetlen egy ponton fogy el: az io műveleteknél. A cpu io műveletek száma pontosan 50%-kal csökken. Ennek csak a nagyon gyors lemezműveleteknél (NVME SSD-nél) van jelentősége, és annál is csak akkor, amikor a művelet blokkmérete kisebb, mint 8k. Afölött (rendes másolási műveleteknél) már a lemez sebessége a korlátozó tényező. A Sysmarkban ez a hátrány a végeredményben 3-4% ponthiányt okoz jelent. De a cpu valójában nem lesz lassabb a szokványos értelemben véve.
-
wwenigma
Jómunkásember
Ott a link mar egyszer de ne zavarjon.
A spectre v1 elleni browser általi vedelem elméletileg véd a v4 ellen is viszont a valos javitas ami teljes vedelmet nyujt 3-8% minusz adott korulmenyek kozott. Ennyi. Nekik vannak tesztjeik amit le is irtak, hazudik esetleg?
De csak hagyd kikapcsolva, hisz ugyse nyomnak fel es marhasag a cyberbiztonság.
-
wwenigma
Jómunkásember
Elgondolkodok neha mennyire durva ahogy egyesek elbagatellizálják a dolgokat, csak mert a szemuveg bevág és nem képesek értelmesen gondolkodni. Mit nekunk sebezhetosegek....a lassulas "hianya" meg, khmm, ha nem kapcsolod be a vedelmet nincs is. Nyilvan intel illetekes is hazudik mikor errol beszel.
schawo: csak egy troll...
-
sb
veterán
Én H110-es (ami nem túl régi ugye) lapokra hiába vártam anno ugyanúgy a frissítést.
Asrock fórumba is benéztem, annyi volt, hogy nagy kuss van tőlük, se bios-ok de főleg infó nem volt, hogy lesz-e vagy nem...
Ill. anno egyszer írtam nekik, mert a H110-es deszka mellé ki volt írva a specbe, hogy voltage adjustment de rohadtul nem volt a biosban ilyen opció. (Míg a másik H110-es lapjukon ami kb tök ua. ott volt).
Egy hónap után sikerült kiizzadni magukból a választ, miszerint a weboldaluk csak tájékoztató és általános a lapcsaládra/chipsetre nézve, amúgy eltérés lehet. Ami ugye vicc, mert mindnek külön spec oldala van és tök egyedi a leírás is, érdekes módon a többi adat stimmel azoknál amiben eltérnek.
Utána még 2 levelet váltottunk, de lóf*sz se történt... a weboldalról kevesebb munka lett volna törölni azt a két szót mint velem levelezni...Rég Asrock lapjaim vannak de a következő nem biztos, hogy az lesz.
-
FlashLed
senior tag
Szerintem senkit sem lép meg ez...
-
BiP
nagyúr
Nem szeretem az MSI lapokat, de sajna tönkrement az Asrock lapom (jóideje csak asrock lapom van), és hirtelen kellett valami helyette. Apróban vettem egy másikat Asrockot, de ott átvágott a srác, úgyhogy pótlapnak kerestem kellett másikat, ez lett belőle.
Mivel sosem volt MSI lapom, (mert sosem volt szimpatikus) nem tudtam, hogy ennyire bénák ezen a téren. -
Ragnar_
addikt
"A Santa Clara-i óriáscég állítólag negyedévenkénti mikrokódfrissítéssel szeretné megnyugtatni a piacot."
Én máris nyugodt vagyok (A Ryzenemmel
)
-
Intel márciusban adott ki új mikrokódot,
(ezt hozta le a hp júniusban) ami tulajdonképpen csak az első, januári mikrokódcsomag javítása, mert az pár procinál instabilitást okozott. Akkor is csináltam egy tesztet, amit a Coffee Lake topikban ki is írtam. De mivel az csak az első adag apróbb javítása volt, semmi különbséget nem mutatott a januárihoz képest. Ezért nem is készült róla cikk, mert nem volt miről. A januári most is aktuális. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
->Raizen<- #57 üzenetére
Rossz lehet mikor csak a bagatellizálàs marad.
Ja, j...
-
DraXoN
addikt
épp fentebb írtam, az én gépemre (amiben egy i5 3470 van) február 22 én adott ki egy pachet a HP ... illetve most Június 20.án egy második pachet is kiadott... nem tudom mi a különbség, nem raktam fel őket (de azóta lett pár új talált "sebezhetőség", így lehet, hogy kiadtak azóta újabb mikrokódott)... mind 2 pach esetében benne van, hogy biztonsági okokból nem visszaállíthatóak kisebb verzióra. (a gép egyébként egy hp compaq elite 8300 mt)
-
Jocy
aktív tag
Az a "baj", hogy az összes régebbi laphoz csak beta, illetve annak jelölt Bios jött ki.
Ami szerintem semmi nem számít, digitálisan ugyanúgy szignózva van, és valószínű, hogy a microcode cseréjén kívül mást nem piszkáltak benn.Saját véleményem szerint csak azért írták mellé, hogy beta, mert már legacy státuszban vannak ezek a lapok. -
Carlos Padre
veterán
:>
-
gabor7th
addikt
Érdekes, hogy bár azt mondják, hogy ezek nagyon lelassítják a gépeket, a felhős cégek negyedéves jelentéseiben egy szót sem ejtettek róla.
Bár mint írták korábbi cikkek, a szervereknek a folt mindig is opcionális volt, ami viszont azt jelenti, hogy talán nem is telepítették őket soha.
-
-
ddekany
veterán
Nem tennék fel sok pénzt arra, hogy nem tudott róla senki... Nem csak Google fektet be ilyenek felfedezésére, csak nem mindenki rohan bejelenteni amit talált. Sőt, ilyen jó cuccokat, mint mondjuk a Meltdown, valószínűleg nem is használsz amíg nincs valami komolyabb fennforgás, mert onnantól nagy eséllyel ellesi a támadott fél is a fogást.
-
wwenigma
Jómunkásember
Persze, nem lassít semmit mert Intelnel alapértelmezetten ki van kapcsolva a védelem új biosokban.
-
-
Narxis
nagyúr
Gyerekek ez már VICC kategória.
-
BiP
nagyúr
Nem bánnám, ha az MSI összekapná magát. Z270-es laphoz januári az utolsó frissítés. Csak szerintem gáz?
Az Asrock még a márciusi mikrokód-frissítési hullámban tudta frissíteni a Z170-eshez is a biost, MSI meg bénázik. (vagy csak leszarja a vevőket).
Béta biost meg nem találok hozzá -
DanD88
tag
Röhej ez az egész. Az alaplapgyártók a biost illetően de a windows is a mikrokódot tartalmazó update-el kb. fél éves késésben vannak és közel sincs minden architektúra lefedve. Nagyon meg kell hogy embereljék magukat a résztvevők hogy ebből negyedéves frissítgetések legyenek.
-
wwenigma
Jómunkásember
Soha nem fogjak kihasznalni
Ha kihasznalnak kit erdekel a kecskepornó az user gépén
Nem is okoz sebességcsökkenest
AMD ugyanilyen rossz sőt ott már ............ (szabadon kitölthető)
ABU AMD bérenc
Intel még mindig sokkal jobb és amugyisNa ellőttem mindent hogy ne legyen flame.
-
ddekany
veterán
"felhasználónak egyszerűen annyi a dolga, hogy minden alkalmazásból, illetve az operációs rendszerből is a lehető legfrissebb verziót használja"
Ennyi a dolga valóban, csak persze sok esetben egyszerűen nincs frissítés... Windows 7-re pl. kb egy hónapja mikor néztem még semmi Spectre védelem nem volt az én gépemre (csak 10-esre jött ki a mikrokód frissítéses). Mellesleg Meltdownra is csak a jobban lassító változat van Win7-re, attól függetlenül hogy maga a CPU (Haswell) tudja ami a gyorsabb változathoz kell. Na nem mintha gyakorlatban nagyon érdekelne... csak azért látni, hogy mennyire lehet számítani a frissítésre, mert függ alaplap gyártótól (2013-as alaplapra nincs új BIOS), MS-től (betart, hogy nyomjon mindenkit Win 10-re) is.
-
carl18
addikt
Lassan minden héten jön egy sebbezhetőség
így vegyen az ember gépet
-
rii
nagyúr
neverending dream .... akarom mondani ... nightmare ....
-
törölt tag
HP Microtower 3500 Prohoz is lesz BIOS update vagy marad az OS patch?
-
Az összes eddigi sebességvesztés az nvme ssd-k nagyon gyors 8k alatti blokk írás-olvasása már nem olyan nagyon gyors, már csak kicsit nagyon gyors. Ha ez a probléma téged nem érint (nem üzemeltetsz adatközpontot), akkor nyugodtan felteheted a bios frissítéseket, nem fog semmit lassítani. Ha meg adatközpontot üzemeltetsz, akkor azért rakd fel.
-
Tyrel
őstag
Hát én ezt fújhatom...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem. Egyrészt annyira már nem tudják őket visszazavarni az asztalhoz, hogy tényleg komoly javítást adjanak rá, csak némi hardveres kezelés lehetséges. Ez igazából nem sokkal másabb, mint a szoftveres kezelések, tehát nagyjából ugyanott leszünk. Másrészt az Ice Lake-re most lenne szükség és nem később. Amikor van egy problémára szoftveres fix, akkor nincs értelme ezeket csúsztatni. A szoftver is ugyanúgy megvéd. Ezekben a procikban van több tucat hiba, amire valamiféle szoftveres workaround van, hogy ne legyen belőle probléma. Végeredményben a felhasználónak mindegy, hogy a szoftver vagy a hardver miatt működik, amíg működik.
-
Anaren91
senior tag
Én már azon gondolkodom, hogy azért késik ennyit az ice lake mert anno még úgy voltak vele, mint az eddigi generációval. Beáldozzak a biztonságot a teljesítmény érdekében. Csak idő közben ugye előjottek ezek a sebezhetőségek, lassan olyan lyukasak már az Intel procik mint a szita, aztán gyorsan visszazavarták a mérnököket az asztalhoz, hogy úh basszus az új architektúra már nem jöhet így ki, csináljátok valamit...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
OS-hez való frissítéssel lehet biztosítani a mikrokódot. A Microsoft valamelyiket biztosítja is a Win 10-hez, de fejből meg nem mondom, hogy melyik verziót. Semmi gond nincs ezzel a formával, ugyanannyit ér, mint a BIOS-ban szállított mikrokód.
Minden egyes hiba azért nem javítható OS-ből, de nagyon-nagyon-nagyon nagy részük igen. Ezek a processzor oldali bugok mindenképpen. -
GodGamer5
addikt
Remélem nem win10 update alól fogják nyomatni a lassítást, hanem bios frissítés formájában és akkor én már az életben nem fogok ehhez a procihoz biost frissíteni...
-
Még találnak egy tucat sebezhetőséget és egy i7, egy celeron sebességén fog üzemelni...
-
DraXoN
addikt
Azért ez "gáz", hogy negyedévenként akarnak frissíteni spectre miatt...
De ha ilyet terveznek akkor hosszú távra építenek és sose akarják javítani a felépítést?
mikor megjelent a linuxos javítás Linus maga is kiakadt az intel javításán, hogy "sose akarják javítani?"..
plusz a módszeren ahogy az a javítás működik... (csak akkor megy ha az oprendszer külön meghívja és az adott program is ami fut a spectre elleni védelmet, alapértelmezetten nem fut)..Lehet ez alapján Ice Lakeban se lesz megoldva ez az architektúrális probléma (bár amikor kiderült a hiba, ha akkor el is kezdtek volna az átalakításon dolgozni akkor is szép eredmény lett volna ha jövő év végén érkezik az Ice Lake.. túl mélyen érinti az intel cpuit ez a "bug")?
ójajj.. az alaplap gyártók is örülhetnek... azt hiszem kezdhetnek felvenni sok programozót, hogy gyorsíthassák a bios kiadási sebességeiket... és ez majd az alaplapok árára is kihat.
#2:
hp compaq elite 8300 mt gépemhez (ivy) jött február 22.én mikrokód frissítéses bios (előtte levő 2 éves verzió) ... most nézem, megint jött új verzió frissített mikrokód védelemmel június 20.án..
bár még nem raktam fel egyiket se... -
Tyrel
őstag
Egy Ivy Bridge-el - amihez már soha nem fognak BIOS / mikrokód frissítések jönni - mennyire sebezhető egy egyébként teljesen friss Win10-et futtató rendszer? Simán oprendszer oldalról patchelhető minden hiba?
-
atus72
őstag
be lehet fejezni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3101
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest