Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• edm_orig

csendes tag

válasz ROBOTER #14 üzenetére

Sőt, az érzékenység azt is jelentheti, hogy te hülyeséget írsz, én ezt közlöm veled, te meg megsértődsz :D

Viccet félretéve, nagyon össze tetszett keverni dolgokat. A dinamikartartomány, ahogy azt írtad is, az alsó határ, ahol a fény már el kezd változásokat okozni (elektromos töltést termel, vagy kémiai változásokat okoz) (ami alatt homogén fekete), és a felső határ, ahol túlcsordul (kiég) (ami felett homogén fehér), közti különbség. Ez egy ccd-nél 9 Fé lépés, cmos-nál 8-8,5 Fé lépés. Diánál 5-7, negatívnál 10-12.
    Ha megnöveljük a fotószenzor méretét, akkor kevesebb fényben beindul az elektrontermelés, de cserébe hamarabb is telítődik, vagyis a dinamikatartománya nem változik, csak az ISO szerinti érzékenysége tolódik el, az alap fizikai paraméterei semmit nem változnak. Ennek köszönhető, hogy bár a szenzorok felbontása az utóbbi időben ötszörösére nőtt, a dinamikatartomány nem csökkent az ötödére.

Olvastam én is olyan cikket, ahol nagyon tudományosan bebizonyították, hogy a digitális gépek dinamikaátfogása mennyivel jobb, mint a legjobb filmeké, mégis, ha kiviszel egy kétmillás digi gépet és egy átlagos filmeset egy szép nyári verőfényes délidőben kontrasztos témát fotózni, akkor a digigéppel alig tudsz használható képet csinálni (lehet trükközni, vagy expósort lőni és hádéerezni orrvérzésig), a filmessel meg gyakorlatilag nem tudod elrontani. Akkor most hogy a 'csába van ez?

Új hozzászólás Aktív témák