Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• petakpa1

őstag

Elkezdtem beüzemelni egy HA rendszert itthon. Egyenlőre odáig jutottam, hogy az összes HA kompatibilis itthoni eszközt bekonfiguráltam integrációként, illetve létrehoztam egy Eszközök és egy Helyiségek Irányítópultot, amelyek alfülein értelemszerűen eszközök, illetve helyiség szerinti csoportosításban jelennek meg az eszközeim, entitásaim, vezérlőm ... stb. Pár grafikont is sikerült már csinálnom pl Hőmérsekletre.

Sőt egy segédentitást (neve ÁtlagKülsőHőmérséklet) is létrehoztam ami a 3 lakáson kívüli hőmérsékletet mérő szenzor átlagát mutatja értéknek. Konkrétan az első és a hátso teraszomon elhelyezett hőmérséklet szenzorok, illetve a Panasonic klímám kültéri egysége által mért külső hőmérsekletek átlagát adja ki.

A következő lépés lenne egy olyan automatizmus létrehozása, hogyha
    az ÁtlagKülsőHőmérséklet entitás értéke mondjuk 0 fok alá esik
    ÉS
    Éjjel van (tehát napnyugta után vagyunk, de napkelte előtt)
    AKKOR
    Engedje le az összes redőnyt a lakásban.

Redőnyök Somfy motorosak, Tahoma Switche-n keresztül Overkiz integráció Local API-n vezérlem őket.

Kérdéseim
    1) Hogyan lehetne fentit megcsinálni?
    2) HA hogyan, milyen periódikussággal figyeli a ÁtlagKülsőHőmérséklet entitás 0 fok alá esését. Ha egyszer 0 fok alá esett, lefutott az Automatizálás, Redőnyök leengedve, akkor ha még egyszer 0 fok alá esik a hőmérséklet, akkor újra fogja futtatni az Az automatizálást? Megint megpróbálja leengedni a redőnyöket? Utóbbi nem lenne túl jó, hiszen már lenn vannak, felesleges túráztatni ismét a redőnymotorokat...

• petakpa1

őstag

Én is új HA OS használó vagyok :) Még épp csak telepítettem, és az automatikusan felismert okoseszközeimet beintegráltam.

Távlati terv lenne még
    1) jelenlét érzékelés megoldása OpenWrt-vel;
    2) Panasonic Comfort Clouddal vezértelk klímák integrálása
    3) SAJ napelemes inverterem integrálása
    4) Majd egy olyan automatizálás megoldása, hogy ha a napelemen a termelés bizonyos érték felett van, akkor kapcsoljpn be egy okoskonnektoron függű fogyasztót (villanybojler) a lakásban

Már az 1) nél megakadtam és nem igazán boldogulok a configuration.yaml file szerkesztésével. Illetve a szerkesztés talán még sikeres is, és de a HA felhasználói felületen nincs semmi változás, nem jön fel az OpenWrt-s routerem mint integrált eszköz.

Van itt valaki aki aktívan üzemeltet HA servert, és tudna egy alap irénymutatást adni, vagy egy netes guideline-t linkelni, ami kicst szájbarágósabb a home-assistanti.io oldalon elérhető dokumentációnál? Utóbbi alapján nem boldogulok, a konkrét gyakorlati megvalósítást illetően :(.

Új hozzászólás Aktív témák