Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Netfone
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- Jelentősen átalakulhat a Xiaomi 17 Ultra kamerarendszere
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A17 5G – megint 16
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen robotporszívót vegyek karácsonyra? (2025)
- Töltő már van a Galaxy S26 Ultrához
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dudika10
veterán
válasz
krystman
üzenetére
EQ-t nem ítélem el, tisztában vagyok vele, hogy hol használják, nem is baj.
Csak mondjuk a 6 sávos EQ-nak nincs semmi értelme. Ha valaki kiméri a hangfalait és úgy EQ-z egy normális programmal az jó dolog például.
Csak nem értettem, hogy hogy kapcsolódik a digitális kimenethez, és még most se értem. -
dudika10
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Az elég kis különbség. Teljesítményduplázásonként 3dB-t produkál pluszban a hangfal és 5dB az amit az ember dupla hangerőnek érzékel. Szóval a 150W a 75-höz képest sokkal kisebb mint dupla hangerő.
Egyébként 75W-al csatornánként normális érzékenységű hangfalakkal gond nélkül be lehet hangosítani egy 20-30 vagy akár 40nm-es nappalit is. -
dudika10
veterán
válasz
krystman
üzenetére
Te most beszélsz össze vissza.
Mutass nekem egy drága hangkártyát amin csak és kizárólag optikai vagy koax kimenet van.
Azért fejlesztenek drága hangkártyákat mert professzionális célra nem jók az alaplapik. Stúdióban pl egymás mellett szokás használni a koax-ot és az optikait mert van egy olyan jelenség, hogy jitter ami mindig jelen lesz.
És igen, az integrált digitális kimenete mellett nincs túl sok értelme külön hangkártyát venni digitális átkötésre, kivéve ha a jittert szeretnéd a minimumra csökkenteni, mert már elköltöttél 1-1M forintot hangfalra és erősítőre.
EQ-t nem értem hogy jön ide megint csak
Drága hangkártyákat meg szokás még fejleszteni felvételi célokra (megnézném, hogy veszel fel mondjuk csak 2 gitárt normálisan egy alaplapival, vagy mondjuk a kondenzátormikrofonoknál hogy oldod meg a fantomtápot) és akár hiszed akár nem analóg kimenetet is lehet használni ahol nagyon nagy eltérések lehetnek.
Az Xfi-k meg Xonarok jóindulattal se nevezhetők egyébként felső kategóriás kártyának és általában nem is digitálisan szokták őket használni hanem analógon. Viszont digitálison is van értelmük, mégpedig az, hogy az alaplapi hangkártyák jelentős része (még) nem tud DDL-t vagy DTS-t ami ugyan csak szoftver kérdése, de ha nem tudja a hangkártya akkor fejedre kenheted a 6 vagy 8 hangszóród.finest: ajánlom figyelmedbe az #59-es hozzászólásom.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
dudika10
veterán
válasz
krystman
üzenetére
Digitális összekötésnél ugyan annak a jelnek kell átmenni a kábelen hangkártyafüggetlenül, nem piszkálhatja meg a chip az 1-eket vagy 0-kat. Van egy fix 1-ből és 0-ból álló sorozat a HD-n amit a hangkártya kiküld az erősítő felé.
Ha USB-n kötsz össze egy külső DAC-ot a géppel akkor is hozzányúlna a hangkártya, az is digitális átvitel?Videókártya teljesen más téma, nem tudom miért kevered ide.
-
dudika10
veterán
Digit jelet is el lehet rontani rendesen ha valaki nagyon akarja. Jitter eltérő a kártyáknál.
De nem jellemző az integráltakra, hogy használhatatlanok lennének optikán.
Sőt, manapság már analógon is teljesen nyugodt szívvel lehet használni őket, fejhallgatókkal gyűlhet meg a bajuk, ahogy arról már feljebb írtam. -
dudika10
veterán
válasz
neilszab
üzenetére
A digit jel se veszteségmentesen halad a vezetékben csak sokkal kevésbé érzékeny.
Speeedfire: persze, ha kihozod a gép belsejéből és adsz neki független tápot akkor jobb eredményt érhetsz el. Csak pénz kérdése.
Viszont olyan magas minőségig el lehet menni PC-s hangkártyával amit valószínűleg itt senki nem tud megfizetni, szóval halandóknak azért nem egy vészes érvágás.A csöves erősítőknél is van DA átalakítás hacsak nem analóg az eredeti forrás (lemez). Ha digitálisan tárolod az adatot (CD, vinyó) akkor lesz DA átalakítás.
Az erősítő színezése az már más tészta. -
dudika10
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Az, hogy melyikben milyen DAC van az termékfüggő. Éppenséggel nagyon jót is építhetnek be.
De mindenképpen ki kell fizetned, szóval szerintem nincs nagyon értelme. Sztereonál még csak nem is kevesebb a kábel.
Azért a pénzért meg kaphatsz egy hangkártyát ami több gondot is rejthet magában meg sok jó oldala is lehet. (Driver <-> beállíthatóság) Viszont a hangkártyát Te választhatod a beépített DAC-ot nem és azt cserélni se tudod késöbb.Optikai és koax közt egyébként is lehet különbség és hangkártya és hangkártya digitális kimenete közt is, csak nem olyan mérvadó mint az analóg kimeneteknél.
-
dudika10
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Az, hogy a DAC az erősítőben jobb mint a hangkártya.
De ez független az összekötés módjától, ez az amit írtam feljebb, az a kérdés, hogy hogyan, milyen minőségben végződik az analóggá alakulás, nem az, hogy hol.
Digitális átkötésnél a gép csak átküldi a merevlemezen tárolt adatot az erősítő DAC-jának, a hangkártya nem nyúl hozzá míg analógon az erősítő DAC-ja nem nyúl hozzá. Ha két különböző hangkártyát kötnél rá analógon akkor is azt tapasztalnád, hogy az egyik jobb a másik rosszabb. -
dudika10
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Igen.
Digitális átvitelnél egy nyers adatfolyam megy ki a hangfalhoz ami beépített hangkártya esetén nem jön ki a gépből, USB-s hangkártya esetén USB-n távozik, de a végén mindig lesz egy "hangkártya" ami analóggá alakítja. Ez lehet hangkártya, erősítőbe épített DAC, különálló DAC. De mindenképp analóg lesz a végén.A hangszóró már mindenképpen analóg jelet kell hogy kapjon. 10 vagy 11.-es fizika könyvben olvasgasd át a mágneses törvényeket. Digit jellel elég furcsán működne.

-
dudika10
veterán
Mi a fenéről beszélsz ha szabad kérdeznem?
Mindenképp analóggá alakul előbb vagy utóbb a digitális jel is, mert a füled csak így tud vele mit kezdeni, nem az a lényeg, hogy hol végzed el az átalakítást hanem, hogy mivel, és előtte-utána mit kezdesz a jellel.
A hangkártya is ugyan azt csinálja mint egy külső DAC vagy egy erősítőbe épített. Digitális jelből analógot varázsol. Mindegyik lehet jó vagy rossz.
Az erősítő "helyzetére" ugyan ez igaz. -
dudika10
veterán
-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Minden annyit ér amennyiért el lehet adni, kár az árukkal dobálózni.

Szerinted ha aazonos árú termékek ugyan azt tudnák lenne értelme a teszteknek vagy a fórumoknak?
Hozok máshonnan példát, nézd meg a telefonokat és az Orange San Francisco-t messze nem annyit kének ugyan azért a tudásért mint a többi telefonnál másik végleten meg ott az iPhone pl ahol az alma jel 2x szorzót jelent az árcédulán.
Ha a tetves reflexcsövet csak 3 centivel arrébb rakod akkor már más hangot kapsz.
Igen, lehet rohadt nagy különbség két mélyláda közt.Hiába mondod, hogy fizikailag lehetetlen, 1. tévedsz mert nem az, 2. a kedves cikkírónak magyarázd el, hogy hülye, mert nem hallhatja, mert nem úgy van.

Unalmas egy dolog vitatkozni veled, be is fejezem, mert úgy se győznek meg az észérvek Téged, szóval felesleges szemetelni a topikot.
-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Úgy, hogy valószínűleg minőségre nem egy kutya a kettő, falvastagság, tervezés, reflex nyílás elhelyezése, merevítés nagyon sokat számít.
Erősítőre se fogadnék, hogy ugyan azt a szintet képviselik.
Nagyobb kitéréssel.
Nem kivitelezhetetlen.De még csak nem is biztos, hogy mélyebbre megy vagy nagyobb hangerőt produkál, nem ez volt a lényeg.
Nagy membránnal van egy erősen kiemelő mélyorientált, mosott, puffogó reflexcsöves mélyládád az lomha lesz, nem ütésnek fogod érezni a basszust, míg ha van egy jó zárt ládád ami elég gyorsan reagál akkor azt ütésként fogod érzékelni. Erről írt a kedves szerző. -
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Ez úgy történt, hogy Te baromságot írtál: "de egy annál is kisseb sub hogy tudja kihozni a várt "ütést"? Fizikailag nem mehet mélyebbre."
Ez nem igaz.
A cikkben ráadásul sehol nem írja a kedves író azt, amit Te nem értesz, senki nem mondta, hogy úgy van.
Az elképzelésem pedig nem téves, csak neked problémát okoz látszólag a magyar mondatok értelmezése. Segítek egy picit: a csak szó fontos, nem elhanyagolható és a feltételes mód azt mutatja meg, hogy nem minden esetben van úgy, de úgy is lehet.
moha21 kolléga csak elbeszélt mellettem, másról írt, de igazat, Te viszont nem érted azt amit írok és belekötsz abba amit le sem írtam.
Már alapból a cikkben olyan részt nem értettél ami benne sincs.
-
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
1. megkérnélek, hogy ne forgasd ki a szavaim, nem írtam ilyet.
2. érted mi az a puffogás? Mi köze a membránhoz? Semmi, 3 centis membránnal szerelt hangszóró is adhat ki puffogó mélyeket meg 40 centissel szerelt is.
3. nem csak a membránfelületet hanem a kitérést is lehet növelni.
4. láda felépítése már pedig nagyon sokat számít. Ha nem hiszed fúrj random egy "reflexnyílást" egy zárt ládára és meglátod.
Vagy kevésbé drasztikus módszer ha megvizsgálod egy reflex hangfal mélyeit úgy is, ha mondjuk egy zoknit raksz a reflexnyílásba.moha21: "csak"-ot ne hagyjuk már figyelmen kívül könyörgöm, rossz helyre írtam, nem ott a helye a mondatban de attól még ott van.
50-60Hz-ig szépen le lehet menni ilyen hangszórókkal gond nélkül.
A cikk egyébként nem a mélységet kritizálja, hanem a puffogást. -
dudika10
veterán
Elrontottam a szórendet, de a mondatban attól még szerepel a csak szócska. Ha azt figyelmen kívül hagyod akkor nyilván nem lesz helyes a mondat.
Elbeszélsz mellettem.
Ha elcseszett ládába teszel 20 centis vacak hangszórót aminek az alja 1000Hz lesz akkor azt meg tudod csinálni egy 2 centissel is. Minél nagyobb a membrán annál egyszerűbb megvalósítani ugyan azt a mélységet, nem is állítottam az ellenkezőjét sehol. -
dudika10
veterán
válasz
Gál István
üzenetére
Üt vagy puffognak semmi köze a hangszóró átmérőjéhez és egyébként sem a hangszóró átmérője határozza meg csak a max hangnyomást és a legmélyebb hangot sem.

"Üthet" ugyan akkorát a kisebb is mint a nagyobb, de nem az "ütés" erejéről van szó hanem a milyenségéről.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Pink -12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független, 100% gyári Akkumulátor
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- Lenovo A485 Ryzen 5 pro 2500U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)