Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz frostitualt #111 üzenetére

Ez ok, de a plusz alkatrészek hűtése + egyéb kiegészítők (plusz nyák terület, hűtés stb.), ha mindet összeadod is marad az 5g? Anno amikor erősítőt építettem (ez alapján) oda is komoly hűtés kellett a mosfet-ekre, pedig csak 2x10W-ról volt szó. Ezért nem tudom valahogy elképzelni ezt az 5g-ot. A modell és drone meg megint más tészta, mert ott áramoltatott levegővel is lehet hűteni, ami egy telefonnál nem (feltétlenül) adott.

Én itt arra akarok egyébként kilyukadni (eredetileg is arra akartam), hogy az egyre könnyebb telefon az igény (nekem nem), de amikor kollégám megfogta a Lumia 625-ömet, arra is azt mondta, hogy nehéz, pedig megnéztem a speckókat és csak kb. 20 grammal nehezebb, mint az övé... Ezért írtam, hogy én nem vagyok róla meggyőződve, hogy olyan sokan akarnak akár csak plusz 5-10 grammot is a telefonjukba.

Szóval az én szemszögekből nem is az fontos, hogy megvalósítható-e és egyáltalán ezen a területen, hanem az, hogy ha megvalósítható is lenne, akkor sem a telefonba tenném, hiszen a konnektorba menő részre akkor is szükség van, akkor meg miért ne abba legyen?

• imibogyo

veterán

válasz frostitualt #107 üzenetére

Jó lovagolhatunk azon, hogy nem jó a megnevezésem, de ettől függetlenül még a legtöbb ilyen egység nem 5g. Mutass légyszíves egy komplett 230V-ról 5V 50A-re konvertáló modult 5g-os méretben. Kíváncsian várom (komolyan, nem szarkazmus). És ha szeretnéd cipelgesd csak ezt a többletet is a mobilban, mivel ugye ez volt az eredeti hozzászólás lényege, amire reagáltam és nem az, hogy ezt most transzformátorral, vagy "kapcsoló üzemű stabilizátor"-ral oldják-e meg.

És amúgy meg rengeteg helyen így nevezik ezeket a modulokat, legyél szíves őket is tájékoztatni arról, hogy rossz az elnevezésük, mert félrevezetik az átlag usert, mint pl. engem. Az angolszász területeken is sok helyen így nevezik ezeket a külső egységeket, mert végülis mi mást csinálna, ha nem 230V-ot transzformálna át 12V-á, vagy 5V-á, vagy bármi mássá?

• imibogyo

veterán

válasz TeeJay #101 üzenetére

Nem vagyok biztos benne, hogy szeretnél a telefonban cipelni egy 230V-->5V transzformátort. Egy "picit" megdobná a telefon súlyát. ;] :P

• imibogyo

veterán

válasz bkercso #92 üzenetére

Lapos csatlakozó, mondjuk 8-10 érintkezővel egymás mellett? Az EPS csatlakozónak 2x2 mm-esek a szárai és 12V 28A-t bír. Ezt a 4x2-es elrendezést átalakítva 8x1-esre optimális elrendezéssel 16x2 mm a csatlakozó mérete. Ez hol nem férne el egy mai telefonon? Lényegében csak szélesebb lenne, mint egy jack dugó, de vastagabb nem. Akkor hamarosan 3,5-ös jackek sem lesznek a telefonokon? Telefon akksikra sem látom okát, hogy a mostani 4 érintkező helyett miért ne férne el 8, vagy 10. Persze én nem vagyok szakmabeli, de a józan paraszti ész alapján nem látom akadályát, legalábbis ha van is, az nem "helyhiány" miatti.

BlackPriest:
    Ez a technologia vajon kisebb arammal is mukodik lassabban, vagy csak az ilyen naggyal? Mert, ha egy perc alatt tolt fel 50 amperrel, akkor a 3-5 perc mar relative kis toltovel es csatival is elérhető.
    Ezen gondolkodtam én is. Csűrjük-csavarjuk itt ezt az 50A-t, de lehet majd kereskedelmi forgalomba mondjuk "csak" 25A-el fog kerülni.

Szerintem hiba egy mostani telefon es a hozza tartozo tolto konstrukciojaban gondolkodni. Ezzel is csak egyetérteni tudok. Ha valamikor is közeledni fog ez (vagy hasonló) technológia a gyárthatósághoz, az szinte biztosan új megoldásokat fog követelni akár csak a fenti példákat figyelembe véve. :K

• imibogyo

veterán

válasz BlackPriest #89 üzenetére

Tiszta sor, de a telefonokban azért kisebb terheléshez vannak méretezve általában a dolgok, bár ez orvosolható, ha direkt ilyen töltéshez tervezik majd őket. Az általad említett 75W is egyébként "csak" 6,25A és több szálra van szétosztva. Az EPS-nél is az elméleti 28A-es maximum 4 darab vezetékre van bontva, vagyis szálanként és nyák "utanként" csak 7A-es elméleti maxot kapnak az alkatrészek. Ettől még természetesen igaz amit írsz, ahogy írtam én is, hogy megoldható szerintem is simán. Csak az elméleti fejtegetésemről előre le akartam vágni a kukacoskodókat, azzal a zárójeles résszel, így egyszerűbb volt számolni és érzékeltetni amit mondani akarok, egyszerűbbé vált a modell. :K

• imibogyo

veterán

válasz Aucor #77 üzenetére

Én is pont ezt akartam megfogalmazni, hogy akik itt ki vannak akadva az 5V 50A-en, azok ugye számítógép tápot sem használnak otthon? Ahol nem ritka a 12V 100A sem, de a 30-50A az már-már mindennapos.... Gondolom az 5-600W-os tápjaikat is kidobálták már, mert a 25-50A-es terhelést úgy sem viseli el a 16A-es lakás hálózatuk, meg úgyis bikakábel kell hozzá a falban, és nem elég nekik a standarad 1,5-es.... :U

Szabadon szerelt kábelek esetében a 1,5 mm2-es réz kábel 25A maximum terhelést visel el (irányszám, elméleti maximum). Innentől ha többi problémaforrástól eltekintünk (nyák terhelése, akksik melegedése, csatlakozók kialakítása a telefonon stb.) már csak annyi a dolgunk, hogy az egy pár vezeték helyett, mondjuk 2-3 párat használjunk és máris eloszlik a kábelek terhelhetősége. Gondoljunk csak a számítógép belsejében futó kábelekre. Az EPS kábel is 12V-on nagyságrendileg 28 A-es maximális terhelhetőséggel rendelkezik és még mindig nagyon hajlékony. Szóval igen, vastagabb, vagy több kábel kell ekkora A átviteléhez, de megoldható, még értelmes keretek között. Úgy méregettem a kábeleimet este, hogy egy kicsit vastagabb HDMI, vagy vékonyabb SCART kábel méretben meg lehetne oldani.

DE + (#82) e-newsee: szerintem ha meg is valósul a koncepció, akkor is inkább ilyen dokkoló szerűségekkel lenne ez megoldva és nem úgy, hogy állandóan hordod magaddal az 50 A-es töltőt. :DDD Gondolom úgy vizionálták, hogy lenne egy otthon, a munkahelyen stb. fix helyeken. A többi esetben meg megoldod szivargyújtóról, vagy normál töltőről, vagy powerbank-ról, vagy tartalék akksiról. Tehát ezt (jelenleg és szerintem) nem teljesen a normál töltés kiváltására szánják, hanem annak kiegészítésére, hogy ha rohansz valahová, vagy melóból ki kell ugrani terepre, akkor rá tudd rakni a telefont és "boost"-olsz egyet rajta. A sivatag közepén meg úgy sincs 230, szóval ott ez amúgy sem segít (ahogy a normál töltő sem). :B

• imibogyo

veterán

válasz balazs1022 #25 üzenetére

Milyen ezred akkoráról van szó? 3000 mA az pontosan 3 A.... És igenis vannak telefonok, amiknél gond a melegedés. Hogy ez tervezési hiba, vagy sem, az egy másik kérdés..... ;) És a kisebb Ah-t azért alkalmazzák, hogy nőjön az akku élettartama, mert a jelenlegi technológiájú aksik nem nagyon szeretik a túl nagy áramerősséget töltés közben.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés