- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Vízálló ventilátort kaptak a K13 Turbók
- iOS alkalmazások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Magisk
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
O, jesszusom, latom, itt is megy a szabadalmi szakertes.
Na akkor vegyuk gyorsan sorba:
1. Szoftverszabadalmak kb. csak az USA-ban leteznek (azzal egyutt egyebkent, hogy elvileg ott se szabadna ilyeneket bejegyezni). A vilag maradek reszen (beleertve az EU-t es azon belul Mo-t is) nincsenek ilyenek, megse jott el a vilagvege, sot.2. A szabadalom meg a szerzoi jog ket, tok mas dolog.
3. A legtobb bejegyzett szoftverszabadalom mogott semmifele valos ujitas vagy talalmany nincs.
4. Semmi ertelme azzal foglalkoznia egy szoftverfejlesztonek, hogy a program, amit ir, sert-e valami szabadalmat, egyreszt mert annyi szabadalom van, hogy azt mar eleve nem nagyon lehet feldolgozni, masreszt a legtobbuk nagyon-nagyon homalyosan ugyanakkor rendkivul bonyolult modon van megfogalmazva es alkalomadtan sok-sok dologra rahuzhatok.
A valo eletben a szoftverszabadalmaknak ket felhasznalasi terulete van: egyreszt a nagy cegek fegyverkent hasznalhatjak oket: a szabadalmi portfolioik alapjan megnemtamadasi szerzodeseket kothetnek egymassal ill. a kis versenytarsaikat meg koltseges perekkel zaklathatjak - masreszt viszont egyes kis cegek felvasarolhatnak egy csomo szabadalmat es nemi apro remenyeben perelhetik a nagyvallalatokat (ilyen esetben kinosan kell ugyelni arra, hogy a kis ceg pereskedesen kivul az eg egy adta vilagon semmivel se foglalkozzon, ne hasznalja semmire se a szabadalmakat, mert igy a nagy cegek nem tudnak ellentamadasokat inditani).
En meg olyant nem lattam, hogy barki, akinek valos koze volt a szoftverfejleszteshez, azt allitsa, hogy a szoftverszabadalmak hasznosak a tarsadalom szamara, sot, szukseg van rajuk - pont ellenkezoleg.
-
shownyi
csendes tag
Szóval, itt lehet, hogy az a gond, hogy megvették az almást, de nem tudják hogyan kell metszeni a fát, meg locsolni, meg szüretelni, és ott rohadna a gyümölcs, ha a Pistike nem tolvajolná le a fáról az almát, nem sütne belőle rétest, nem adná oda INGYEN a faluban a többieknek a rétest, nem adná oda a rétest, meg a kompótot az új tulaj kisfiának is ingyen, ha az odajön hozzá, és nem metszené, öntözné meg, szüretelné le az új tulaj helyett a fát. De Pistike megteszi ezeket a dolgokat jogtalanul a tulaj helyett, akire még várhatnánk 10 évet, mire rájön mire való az alma, de a tulaj rájön, hogy jobban szeretik a Pistikét az emberek, mint az ő fukar fajtáját, és egyébként emiatt inkább hozzá mennek, ha a tetőt kell javítani is, mert közben kapnak rétest is, meg kedvesebb is a Pistike, meg alapvetően a tetőjavításhoz is pont olyan jól ért, mint az almás új tulaja, ezért az almás új tulaja úgy dönt, hogy ahelyett, hogy megpóbálná felfogni, hogy Pistike mit csinál jól, és megpróbálna fejlődni, inkább keresztbe tesz Pistikének úgy, hogy lehetőleg tetőt se tudjon utána javítani többet.
-
Abysmal
aktív tag
Amit leírtál, azzal teljesen egyet tudok érteni.
(#87) Remusz911
Én se vagyok programozó, de szerintem is úgy van ahogy leírtad.
Mondjuk ezek a perek úgy tudom mind az USAban vannak, a többi ország annyira kis piac, hogy ott nem állnak le pereskedni emiatt.
Szemét dolog, de ha lenne valami használható szabadalmam, én is inkább így csinálnám, nem az elején, mert abból nem látnék sok pénzt.(#88) lordfreyr
Ilyenkor úgy tudom, hogy felkérnek valami független szakértőt, aki ért a témához és kb annak a jelentése dönt. Ezzel csak az a baj, hogy ha több szakértőt kérdeznek meg, akkor nem mindig jutnak ugyanarra az eredményre.(#89) Remusz911
"én hányok az egésztől egyébként, az M$-nek perpill nagyobb biznisz az Android mint a saját WP7-ük, mert kiharcoltak licenszdíjat"
Mondjuk ebben nem feltétlenül vagyok biztos, mert az MSnél egy dolog a WP7 licenc, de jön még a pénz a Marketplaceről is és gondolom a Zune forgalma is megugrik. Szerintem most a WP7 csak bétás rendszer, amit kiadtak néhány mobilon olcsón, hogy növekedjen az alkalmazások száma, így mikor a Mangoval valóban elindul a rendszer, akkor már van sok alkalmazás rá.Majd egyszer csak rájönnek az USA-ban, hogy nem jó a rendszer.
-
Remus389
veterán
válasz
Rickazoid #88 üzenetére
így van, tehát aki azzal példálózik hogy használja más technológiáját nem igaz, vagy nem teljesen
valószínű hogy 5leteket nyúltak(vagy ők maguk hasonló dolgot találtak fel, adott dologra hasonló 5letük volt, ki tudja ezt bizonyítani), illetve kiindulási alapként szolgálhatott más cég technollógiája, de ezt jócskán átalakították/átdolgozták, max nyomokban emlékeztet az eredetire, de korántsem copy+paste
teljesen képlékeny ez a dolog egy teljesen átdolgozott dologra kell rábizonyítani hogy erre vagy arra alapult, vagy onnan való az 5let, melyik (technikailag magasan képzett) bíróság képes bölcsen dönteni? nem egyértelmű
azonkívűl senki sem a 0-ról indul, nyílván ha repülőt tervezel, muszáj máshonnan 5leteket nyúlni mert F-22-es Raptor helyett egy Sopwith Camel lesz az eredmény ha senki 5letét nem nyúlod, illetve annak se árt utánanézni ha van valami jó találmány a fejlesztés alatt, tehát nem árt utánanézni valaki nem-e gondolt erre vagy valami hasonlóra nehogy pereljen
visszatérve a programozásra, ez nagyon képlékeny, nehezen bizonyítható dolog, pláne ha a kód azóta teljesen más, mi jogon szednek be pénzt?
és még egy dilemma: mennyi az az annyi? ha mégis rábizonyítják hogy "lopott", akkor mégis mennyi dollárt kell majd perkálni, nem mindegy hogy 20 cent vagy több dollár/telefon
én hányok az egésztől egyébként, az M$-nek perpill nagyobb biznisz az Android mint a saját WP7-ük, mert kiharcoltak licenszdíjat
ez mindent megöl, mert kifejlesztesz egy bonyolult technikai eszközt legyen laptop, repülő, okostelefon és annyi találmány(több ezer szabadalom) van ezekbe ha mindenkinek pár dollárt/centet (az utolsó szakinak is aki valamit hozzátett) kell fizetni telefononként akkor gyártani sem érdemes, nem?
-
Rickazoid
addikt
Ha a bíróság dönt, nem az fog számítani, hogy ki mennyire ért hozzá, sőt előfordulhat az is, hogy az sem számít, hogy kinek van igaza. Az ügyvédeken múlik minden. Ha fel tud mutatni bármit az Oracle (eddig tudtommal nem sikerült neki), akkor az kerül ki győztesen az ügyből, akinek az ügyvédei meggyőzőbben érvelnek a cég állítása mellett. Magyarul ha az Oracle talál mondjuk párszáz sort, ami hasonlít egy olyan kódra, amit a Google nem használhatott volna fel, aszerint fogják elbírálni, hogy a kód lopott-e, hogy kinek hisz a bíró. Egyetlen kivétel lenne, ha egy az egyben egyező kódokat találnának, de erre 0 az esély. Mellesleg hülye lett volna a Google felhasználni bármit jogtalanul, amikor a Java majdnem teljesen nyílt forráskódú, illetve a RIM se nyúlna hozzá a Dalvikhoz, ha lenne rá esély, hogy beperelik őt is miatta később. Ráadásul a Dalvik teljesen nyílt forráskódú, még csak rejtegetni sem tudja a Google, bőven lett volna idő megtalálni a keresett kódrészeket, főleg ha tudják, hogy mit keresnek. De szerintem pont erről van szó, hogy nem tudják, csak remélik, hogy találnak valamit, de ha nem, akkor sem veszítenek sokat, mert addig rombolják a Google hírnevét a dologgal. Ez is egy cél lehet.
-
Remus389
veterán
hát érdekes vita
bár nem vagyok programozó de pl hogyan bizonyítja egy cég(pl a Oracle) hogy az Android az ő technológiáját lopta? bemutatnak a bíróságnak egy 5000 soros programkódot és összevetik amit az Androidban találnak azzal az 5 évvel előtti 1.2 verziójú akármivel amikor indult az Android és abból mondjuk 1132 sor hasonló vagy egyezeik akkor az már lopás?
magyarul a bíróságnak is érteni kell a programozáshoz hogy láása hogy az elv "lopott", mert a programokat folyton toldozzák-foltozzák, tehát már csak nyomokban tartalmazhat olyan technológiát és iszonyat nehéz bizonyítani nem hozzáértő bíróságnak
persze ellenszenvvel nézem ezeket a gusztustalankodásokat, hisz a végén úgyis a vásárlónak lesz drágább
-
Cathulhu
addikt
Ki lehet probalni, patents.google.com, lehet keresni az amerikai patentekre es applicationokre , kozel sem fedi le minden orszag patentjeit, de ingyenes, szemben mondjuk a delphionnal. Tegyuk fel akarsz csinalni egy operacios rendszer, ezernyi komponenssel, mint mondjuk elougro ablak stb. Ha csak parra rakeresel, mennyire nem trivialis a dolog, mennyire nehez a szabadalmak csurcsavart nyelvezete, stb.
Es akkor ott vagyunk, hogy ezenfelul nagyon valoszinu 1000 masik dologra nem is gondolsz a patent search alatt, mert annyira trivialisak, es nem is tudod az osszes orszagban bejegyzett szabadalmakat vegignezni. Szoval nehez, nagyon nehez. A tisztesseg azt kivanna, ha en mint feltalalo latom hogy valaki hasznalja az apro szabadalmam, akkor szolok neki es elrendezzuk. De nem, ezek megvarjak, mig milliardos marketingkiadasok utan valami befut, aztan lehet nagyot kaszalni.Persze ezzel nem azt mondom, hogy a gugli nem saros, hanem azt hogy ez az egesz szabadalmi rendszer ugy ahogy van sz@r...
-
Abysmal
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #82 üzenetére
Azok a szabadalmak, amikről itt szó van nincsenek elrejtve, így pontosan tudhatta a Google, hogy miket használnak fel. Mondjuk nem tudom, hogy hogyan működik a szabadalmasdi, mennyire lehet összegyűjtve utánanézni, hogy kinek milyen van.
Cyberpunk pedig leírta a lényeget, meg ha az elején beperelték volna őket, akkor többe kerül a per, mint amennyit hozott volna. Nem hülyék ülnek ezeknél a cégeknél, annak ellenére, hogy egyesek nem tartják túl etikusnak ezt.
-
guest666
aktív tag
lehet hogy M$-nél lassan több lesz a jogász, mint az informatikus... és ebből fognak megélni
-
Cyberpunk
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #82 üzenetére
Ezek sem hülyék, befektetésnek tekintik a dolgot. Aztán ha már befutott a rendszer, jelen esetben az Android és töretlen népszerűségnek örvend. Akkor lecsapnak.
-
TESCO-Zsömle
titán
Arra gondolok, hogy Lujza levédet valami triviálisat, majd jól eldugja, s csak akkor veszi elő, mikor már elterjedt, és mindenki azt használja...
Az androiddal se volt senkinek semmi baja, míg nem szerzett részesedést a piacon. Most, hogy elterjedt, mindenki veri a nyálát.
Hát kérem alássan, akkor kellett volna nyálat verni, mikor a lopás megtörtént, nem évekkel utána.
-
Abysmal
aktív tag
válasz
Rickazoid #79 üzenetére
A bíróság csak gyorsításnak van, szinte mindig közös megegyezés ezeknek az ügyeknek a vége. Mire a bíróság döntene már vissza is vonják a kereseteket. Az ügyvédek fontosak, de ha nincs elég dolog a kezükben akkor nem elég a számuk, ezért fizet már az Apple a Nokiának, hiába az ügyvéd sereg. Ebben a háborúban az ügyvédek a katonák, a szabadalom a lőszer. Ha nincs lőszer, akkor nincs mivel lövöldözni, puszta kézzel meg sokat tud kezdeni a fegyvertelen a fegyveres ellen
Lehet hogy igazad van az érintőképernyő szabadalommal, de majd kiderül ha elsőnek vetik be.(#80) TESCO-Zsömle
"Azok szopnak, akik legálisak akarnak lenni."
Akik legálisak akarnak lenni, azok kifizetik a licencdíjakat
A DRM meg egy köcsög dolog -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DemonDani #75 üzenetére
Tudod az a vicc, hogy ezekkel a dolgokkal csak a nagyokat tudják szorongatni. A nevenincs kínai cégeket, amik 40k-ért adnak neked egy 90k-s készüléket, nem hatja meg az egész, mert eltűnnek és kezdik újra más néven...
Itt is ugyanaz a szitu, mint a DRM-mel. Azok szopnak, akik legálisak akarnak lenni. Akik nem, azokat itt se érik utol...
-
Rickazoid
addikt
"amint bevetnék, szerintem abban a pillanatban érvénytelenítené a bíróság."
Ez attól függ, ki ellen vetik be. Ha nem tudnák mire használni, nem is akarták volna eleve megszerezni. De nem a bíróság dönti ezt majd el, hanem az ügyvédek. Ahol jobbak az ügyvédek és ahol többen vannak, arra hajlik a bíróság keze. -
kutkut
addikt
Most azt mondod, hogy a gyártóknak nem kellett fizetniük a google-nek?
Én meg azt mondom, hogy akkor te meg nem fizetsz a gyártóknak (az oprendszerért). Ráírják, hogy ez csak egy fejlesztői, béta, gamma, akármilyen szoftver és kész.
Én is nevetségesnek tartanám, ha ezzel védekeznének, na de ha a többiek sem különbek... -
Abysmal
aktív tag
Az Android "ingyenes", mert a Googlenak nem kell fizetni érte, de a benne felhasznált dolgok már fizetősek. A Google nem kér érte pénzt, de attól még fizetni kell a szabadalom tulajdonosainak.
(#75) DemonDani
Nem tudom, hogy mit fognak tudni kezdeni azzal a szabadalommal. Attól, hogy megkapták, még egy másik hatóság érvénytelenítheti azt, ahogy ez pár másik pernél elő is fordult. Nem hinném, hogy egy fillért is látnának belőle, amint bevetnék, szerintem abban a pillanatban érvénytelenítené a bíróság. -
DemonDani
addikt
igazából az Apple levédetett egy olyan tervet ami az érintő kijelzőt írja le. szóval az Applenél van az érintőkijelzők jog. Úgy lett kidolgozva hogy minden érintő kijelzőre és technológiába bele lehet magyarázni, hogy ez az.
Szóval ha a levegőzés, és a kerék nem is, de az ide vágó alap dolog le van nekik védve. Szinte már azon izgulok mikor veszik elő és perelik be a világot
-
Abysmal
aktív tag
válasz
Cyberpunk #70 üzenetére
"Mindegyik cég sáros."
Ezzel nem mondtál újat
"Az igazság ezek lopnak izé akarom mondani szabadalom bitorolnak."
Értem én, hogy most elvből utálni kell mindenkit aki a kis kedvenceteket, az Androidot támadja, de ez eléggé hülyeség.Annak, hogy keresztbe perlik egymást, két oka lehet:
A másik cégnél van valami szabadalom, ami nekem is kell. Beperlem, és a végén megegyezünk, hogy vagy sima keresztlicenc, vagy fizetnek nekem érte (nyilván ha van nálam elég szabadalom). Szerintem a pereknek a célja, hogy gyorsítsa a dolgot, mert így be van határolva, hogy meddig húzhatják az időt. Ha ezen az időn túlmennek, akkor a bíróság dönt, ami sok esetben kedvezőtlenebb lenne. Azzal egyetértek, hogy kéne oda is EU szintű szabadalmi rendszer, de ezeket a pereket az se előzné meg, legfeljebb kevesebb lenne belőlük.(#71) TESCO-Zsömle
"Ha én kitalálom, hogy milyen jó is levegőt venni és levédetem"
Mindig ezzel jöttök, meg a kerékkel, de mégse csinálta meg senki, mert nem lehet. A Microsoft és az Apple se tudta levédetni le ezeket () tehát a példa rossz.
(#72) kutkut
Na ez már egy érdekesebb felvetés. Végül is elképzelhető, hogy működne a dolog, de biztos van erre is valami szabályozás, különben védekeztek volna már ezzel.
Bár ez a gondolatmenet se jó, mert ott van tegyük fel a Samsung, gyárt saját processzort ARM licenc alapján. Ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy ők a processzort ajándékba adják, így nem fizetnek az ARMnak. -
kutkut
addikt
Egyébként, ha az Android ingyenes, azaz a Google ingyen adja a gyártóknak (HTC, Samsung stb.), akkor az nem lehet, hogy magát az Androidot, a szoftvert, a gyártók is ingyen adják a telóhoz?! Nem lehet, hogy amikor veszel egy androidos telót, akkor a processzort, a ramot, a belső memóriát, a kamerát... fizeted meg, és maga a rendszer csak grátisz?
Nyilván nem lehet, mert röhejes lenne... De legalább annyira, mint ez a sok szabadalom... -
TESCO-Zsömle
titán
Ha én kitalálom, hogy milyen jó is levegőt venni és levédetem, akkor vagy olyan erkölcsös, hogy megfulladsz?
Valaki kitalálta az előugró menüt és levédette. Innentől kezdve, ha előugró menüt akarsz csinálni, akkor fizetned kell. Mindegy, hogy miként csináltál előugró menüt. Ha C++-ba programoztad, vagy fából faragtad ki késsel, akkor is. Mert Ő találta ki, hogy a menü ugorjon elő.
-
Cyberpunk
félisten
Mindegyik cég sáros. Az igazság ezek lopnak izé akarom mondani szabadalom bitorolnak.
Ha azt hiszed hogy ez nem van így, akkor tévedsz. Szerinted mért perlik egymást keresztbe?És a gond itt elsősorban az idétlen szabadalmak. Például hogy legyen egy kis aktualitás az Apple levédette nem rég az érintőképernyőt az USA-ban. Ez is bizonyítja azt hogy az egész rendszer egy rakás...
Az EU-ban elhajtották volna őket a francba egy ilyen kérelemmel. -
Abysmal
aktív tag
válasz
zsirfecske #67 üzenetére
Remek a hozzáállásod. Ha a Google jogtalanul használt fel szabadalmakat, akkor kapja be más is, mert ők is ezt tették SZERINTED.
Ha kirabolnak az utcán, akkor te is kirabolhatsz másokat, ugye? (nem feltétlenül azokat akik téged kiraboltak)
Almáékat perelte a Nokia, és a megegyezés szerint visszamenően fizet az Apple minden eladott iPhone után. Látod ők se ússzák meg, de a Google túl sokat lopott.
Savanyú a szőlő, hogy mégsem olyan ingyenes az Android? -
zsirfecske
addikt
az androidnál legalább lehet tudni hogy miből lopkodták(?) össze.
apple meg ne dumáljon a lopásról, az ms meg még annyira se, még a vindózt is az almásoktól nyúlták...
-
Lirion
addikt
hanem egyszerűen megvalósítanak egy megoldást egy problémára, ami ugyanaz vagy hasonló, mint amit én levédettem.
Erre való a piac felmérése. Új termék bevezetése előtt első lépésben megnézik, hogy mik vannak már a piacon, milyenek a lehetőségek, mennyire eladható a termék, milyen áron, stb. Mosópor esetében sem állhat elő egy cég ugyanazzal az összetétellel, mint az ariel, csak mert ő is arra jutott, hogy az a leghatékonyabb.. Egy ilyen cégnek a gatyáját is leperelnék. -
DemonDani
addikt
szánalmas a sok kárörvendő emberke...
kapnak egy ingyenes orendszert a gyártók cserébe csak hirdetésekért cserébe, najó persze ezt feltétellel kell kezelni, de a rendszer ingyenes. nem kell fizetned hogy feltedd a cuccodra, és még jó is.Ti pedig azon nevettek hogy mennyire megszivta a Google?
Sok örömötök legyen az életben, tényleg(#63) Misály
elmegyek amerikába és levédetem a neved, mert megtehetem, és beperellek a családneved használatáért, mert ott kb ilyen szinten megy a szabadalom. És az egész családfádra visszamenőleg perrel pénzt követelek XD Vicc ez az egész vicc az is aki komolyan veszi... Röhejes a rendszere a szabadalmaknak, semmi köze nincs a tisztességhez, jót akarnak, persze higy keresnek rajta, de neked is jobb lesz, nem? akkor meg? fú de gonoszak tényleg hogy 20kért már okostelefont kapsz ami képességeiben alig korlátozott... -
Cathulhu
addikt
Vagy csak sokan vannak ugy vele, hogy ez a rendszer elavult, elkurvult es gatolja a fejlodest, mivel csak egy nagyon szuk reteg erdekeit nezi. Azert tetszik, hogy aki maskepp latja a dolgokat mint te, az nyilvan csak egy felrevezetett droid....
Es epp ezert kulonosen vicces, hogy veszed a batorsagot lehulyezni oket, holott epp az ellenkezoje latszik
-
Misály
addikt
vagy kurvajo az android hype, vagy ennyi a hulye ember aki nem fogja fel hogy a szellemi tulajdon licenszdij fizetes nelkuli felhasznalasa lopas,
-
sszekacs
csendes tag
itt azt kell megnézni, hogy pontosan miről is szólnak a szabadalmak.
Bár gondolom pl. egy HTC méretű cég pontosan meg is nézte, szóval valszeg neked van igazad.Csak még egyszer hangsúlyoznám, hogy sokszor pont arról van szó, hogy az adok cégek nem "felhasználják" a szabadalmamat, hanem hanem egyszerűen megvalósítanak egy megoldást egy problémára, ami ugyanaz vagy hasonló, mint amit én levédettem.
Lásd pl az előzőkben belinkelt kontakt módosítást, vagy a naptár megvalósítást mobilon.
Figyelem - egy ilyen szabadalomnál nem magát a technikai megoldást védik le, hanem az elgondolást. -
Abysmal
aktív tag
"nagyon sántít a gyümölcsös példa, mivel az arról szól, hogy valaki eltulajdonít egy fizikai tárgyat, így azt én nem használhatom fel."
Jó, ez most ugyanaz az eset, mint ami a másolt kínai termékeknél, vagy a wareznál van. Nem tökéletes a példa, ahogy a wareznál sem az a lopás, de itt közelebb áll hozzá, mert amíg a másolásnál nem biztos hogy megvennéd az eredetit, ha fizetned kéne érte, addig ezek a cégek vagy így, vagy úgy, de felhasználják. -
sszekacs
csendes tag
Na ezért gusztustalan, ami most folyik - ráadásul a társadalom számára egyáltalán nem hasznos. Ne feledjük, a szabadalom nem egy istentől való jog. Nem is azért találták ki, mert a feltalálók "megérdemlik"
és "nem fair, nem megbecsülni hogy innoválnak".
Nem, kőkemény érdekek miatt lett kifejlesztve, nem a feltaláló, hanem a társadalom igényét szem elől tartva. Az pedig az, hogy egyrészt legyen innováció, másrészt az innováció által létrehozott termékek, szolgáltatások a társadalom széles rétegeinek elérhetőek legyenek.
A társadalomnak (bármilyen szomorú is egyeseknek), az lenne a legjobb, ha minden innováció rögtön bárki számára használható lenne (ingyen). Ez biztosítaná a legnagyobb versenyt, ergó az árak csökkenését és az innováció széles körű elterjedését.
Ezzel az a bibi, hogy így senki nem fektetne be pénzt. Nosza, adtak pár év védettséget a feltalálónak (pénzért). Az ördög itt is ott van, hogy hány évig járjon szabadalmi védettség és mi számítson szabadalomnak.Pl. Európában nem lehet algoritmust (dupla kattintás, stb) szabadalmaztatni. Amerikában lehet.
-
Abysmal
aktív tag
válasz
Rickazoid #55 üzenetére
Ha bebizonyosodik, akkor pedig lopás lesz, bármennyire is nevetséges néhány szabadalom, törvényileg az lesz.
Szerintem azért nem kell félteni a Google-t, nem egy garázscég. Az Oracle-ös ügyről kb semmit se tudok, így elhiszem neked amit mondasz, de úgyis kiderül majd minden.
A versenyt a lopás is gátolja.Mindennek ellenére remélem ez a 60$ nem lesz meg, mert sokat dobna az árakon.
Vegyen meg egy pár céget a megfelelő szabadalmakkal. Ez a Nortel-es dolog nem tudom mi volt, de ha elég fontos lett volna nekik, biztos meg tudták volna venni, pénzük van rá elég és akkor meg is oldhatták volna ezeket az ügyeket egy (drága) csapásra.(#57) sszekacs
"A szabadalom sértési perekben sokszor arról van szó, hogy egy cég megvalósít valamit, saját erőből (nem ellopva más szellemi termékét), és miután már a piacon van és kezd megerősödni, jelentkezik egy szabadalom birtokosa, hogy "bocsi, de olyan funkciót használsz, amit én már levédettem, úgyhogy vagy fizess, vagy beperellek"."
Na igen, de itt nem erről van szó, itt használják a szabadalmakat ezek a cégek, és vagy keresztlicenc megállapodást kötnek, hogy a másik is használhassa, vagy szimplán fizetnek nekik érte.Az Apple-ös dologról több hír nem jött, így úgy tűnik megoldották a dolgot.
A kisebb cégeket nem szokták perelgetni, látod az Androidot is csak most kezdik. Mire egy cég akkorára nő, hogy idegesítsen másokat a tevékenysége, addigra már meg tudja védeni magát. -
sszekacs
csendes tag
nagyon sántít a gyümölcsös példa, mivel az arról szól, hogy valaki eltulajdonít egy fizikai tárgyat, így azt én nem használhatom fel.
A szabadalom sértési perekben sokszor arról van szó, hogy egy cég megvalósít valamit, saját erőből (nem ellopva más szellemi termékét), és miután már a piacon van és kezd megerősödni, jelentkezik egy szabadalom birtokosa, hogy "bocsi, de olyan funkciót használsz, amit én már levédettem, úgyhogy vagy fizess, vagy beperellek".
Míg a nagy cégek belemennek a pereskedésbe, mert van hozzá pénzük, türelmük és jogi csapatuk, egy párfős fejlesztői csapat nem tehet mást, mint kifizeti a védelmi pénzt, vagy feladja a terméket.
Talán emlékeztek még arra, amikor egy cég elkezdte beperelni egymás után azokat a cégeket, akik az Apple által kifejlesztett, alkalmazáson belüli fizetést használták az iPad-es és iPhone-os programokhoz.
(vagy emlékeztek még a microsoft szabadalomra, ami szabadalmaztatta a dupla kattintást mobil eszközökre? most komolyan, ez innováció 2000-ben? )Szóval a cég nem az apple-t perelte be, hanem a kisebb cégeket, egyenként, tudván, hogy azok inkább fizetnek alkalmazásonként 10% védelmi pénzt, mintsem megkockáztatnak egy esetleges negatív bírósági itéletet (plusz a new yorki bíróságra járkálást:-))
-
anubys1984
aktív tag
iOS-eszközöket használok, nem is szimpatizálok a Google-el, de ezt akkor is túlzásnak tartom.
-
Rickazoid
addikt
A példa nem tökéletes, mert nincs szó lopásról. Egyszerűen csak minden apró triviális dolog le van védve és ha bárki csinál bármit, azzal szabadalmakat fog sérteni.
Ez a mostani helyzet meg arról szól, hogy összefogott pár cég egy cég ellen, feltornázták a Nortel szabadalmak árát, hogy a Google ne tudja megvenni és lehetetlen helyzetbe hozhassák. Ez minimum etikátlan, de nem lepődnék meg, ha jogtalan is lenne, hisz visszaélés történt, ami hátráltatja majd a versenyt, nem is kis mértékben.
Egyébként az Oracle peréről beszéltem, az gyenge lábakon áll, mert még mindig nem találták meg a nyíltan elérhető kódban a sajátjukat, aminek nem kéne ott lennie, illetve pont ez az, állítják, hogy ott van, tehát valakinek elvileg meg kellett találni, de mégsem tudják bizonyítani, tehát nem találja senki azóta. -
Abysmal
aktív tag
válasz
Rickazoid #52 üzenetére
Szerintem értelmetlen behozni más gyümölcsöket, a példája tökéletes.
Nem mondanám rá hogy gyenge lábakon áll, ha már sikerült megegyezniük több céggel, hogy fizessenek. Ha nem lenne jogos, akkor miért is ment volna bele az HTC, hogy fizessen a MSnak? Végig vitték volna a pert, ahol a bíróság megállapította volna, hogy alaptalan a Microsoft követelése.
Én se találom a legértelmesebbnek az USA szabadalmi rendszerét, de ha ilyenek a törvények, akkor ez van. A pénznek nincs szaga, miért ne használná ki a Microsoft.
Az ingyenes szoftver pár kivételtől eltekintve csak egy mese. Az Android nem kivétel szerintem.
Tény, hogy nevetségesnek hangzanak ezek a szabadalmak, de ilyen "bárkinek eszébe juthat" dolgokkal emelkedett ki az iOS például az akkori rendszerek közül, nem a tudásával. Lehet pár év múlva valami mostani újdonság (pl. váltás tablet és desktop nézet között, USB OTG akár) lesz ilyen kategória, hogy bárkinek eszébe juthat. -
eeXaa
addikt
...nesze neked zöld robot...
-
Rickazoid
addikt
A példánál maradva: senki más nem termeszt almát, mindenki más gyümölcsöt termeszt és az almafákat megvásárló cég formál jogot a többi gyümölcstermesztő hasznára is, csak mert az ő kezében a szabadalom. Annyi a közös bennük, hogy mindegyik gyümölcs és hasonlíthatnak egymásra valahol. Pont ez a helyzet az Androiddal. Hasonlít erre-arra, de nem jobban, mint bármely más OS bármely másikra. Arra viszont továbbra sincs bizonyíték, hogy jogtalanul használt volna fel kódot a Java-ból, az Oracle még mindig nem tudta bizonyítani, pedig elvileg tudják, hogy mit keresnek, mégsem találják egy nyílt forráskódú termékben. Ennek ellenére követelik a licencdíjat. Te meg eleve tolvajnak állítod be a Google-t, csak mert van egy állítás, ami elég gyenge lábakon áll mostanra.
-
Lirion
addikt
válasz
Rickazoid #48 üzenetére
Annyi a probléma, hogy mások nem mást termsztenek, hanem az almából készítenek valami mást, viszont az almáért nem fizetnek. Ahogy a példában is írtam, józsika nem az almát adja el, hanem a belőle készített rétest, ami finomabb, édesebb, mint az alma és többen megveszik. Mellette lehet termszet maga is narancsot, banánt, amiket akár fel is használ a réteséhez, de a lényeg, hogy az almáért nem fizet és nem is termszeti.
Az meg természetes, hogy az almafákat megvásárló cég is látni akar pénzt abból, hogy józsika sok almásrétest el tud adni... -
.Oldman.
tag
Köszi az értékes hozzászólást! (nem flame tényleg jó
)
A meglátásom ellenben az, hogy ha a piacon mindenki kiszurkolja a szabadalmak árát azok jelenlegi tulajdonosának (mert ez a törvény - tök mindegy, h jó vagy rossz törvény) akkor ha valaki nem teszi, az bűnt követ el.
Ha amit a Gugli csinált, nincs benne az említett szabadalomban, akkor ok, neki van igaza.
De ha szabadalmat sértett, fizessen. Ha korábban "bagóért" hozzájuthatott volna, de tett rá magasról és kiadta sértő módon, akkor meg duplán fizessen..
szerintem..
-
Lirion
addikt
válasz
cskamacska #42 üzenetére
Nem egyetlen cég kérne el 50-60 dollárt, így nekem semmi közöm ahhoz, hogy mások mennyit akarnak és nem is kell ezzel foglalkoznom.
-
Rickazoid
addikt
Te aztán nem vagy képben.
A példa helyesen:
Valaki kitalálja, hogy kéne gyümölcsöt termeszteni és nekiáll almát termeszteni. Sokan követik a példáját és termesztenek banánt, körtét, citromot, stb. Az almatermesztőt ez nem érdekli vagy megegyeznek, hogy elférnek egymás mellett a piacon, hisz nem mindenkinek kell az alma. Ekkor jön egy cég, megveszi az almatermesztőtől az almatermesztést és a gyümölcstermesztési szabadalmat, az almatermesztést másra bízza, a szabadalommal pedig pénzt zsarol ki másokból olyan ürügyekkel, hogy másnak is hasonló méretű a kertje, hasonló színű a kerítés, hasonló elrendezésűek a fák a kertben, stb. Nem elég neki, amit saját maga el tud érni, mások saját munkájából is profitot akar. Itt nem lopásról van szó, nagyon, de nagyon félreértettél valamit, ha tényleg ezt gondolod. Itt arról van szó, hogy ezek a cégek képtelenek beérni azzal a profittal, amit meg tudnak termelni és a mások által megtermelt profitból is részesülni akarnak, illetve ki akarják túrni a versenytársaikat a piacról és ezért képesek visszaélni azon előnyükkel, amivel a versenyt nem akadályozni, hanem élénkíteni kéne. A szabadalmaik 90%-a meg olyan, hogy épeszű embernek eszébe se jutna, hogy azt egyáltalán le lehet védeni. Mintha az almatermesztő beperelné a paradicsomtermesztőt, mert ő is termeszt piros, gömbszerű gyümölcsöt (ne másszunk bele, hogy a paradicsom gyümölcs-e vagy zöldség!). -
janos68
aktív tag
válasz
cskamacska #42 üzenetére
Teljesen jogos az igény. Ezek legalább akkora jelentőségű dolgok, mint a kerék, vagy a repülés.
-
debrejo
senior tag
válasz
cskamacska #42 üzenetére
No. 6,909,910 from 2005 for "managing changes to a contact database."---ezen jót röhögtem
" te Joe, megváltozott a számom...nebassz Harry, vehetek új telefont. Miért? Nem tudom módosítani a kontaktot, nincs rá szabadalom..."
In supporting documents, Microsoft details aspects of the Motorola Droid 2, noting the existence of flash memory, a calendar and other characteristics that Microsoft claims violate intellectual property-----ez se rossz. a naptár bassza a csőrüket?!Patents 5,579,517 and 5,758,352, issued in 1996, "relate to implementing both long and short file names in the same file system," Microsoft says. The complaint goes on to mention the FAT16 file system used by MS-DOS and early versions of Windows.----ezt még akár meg is érteném, ha nem hónapokkal (évekkel?nem tudom pontosan mikor jelent meg az android) azután esnének neki a Motonak. Paraszti ésszel nekem ez annyit mutat hogy valószínüleg tudták hogy ezt a szabadalmukat beépítették a droidba, csak amíg az nem sok vizet zavart le...ták. Most meg hogy a droid még mindig tör előre, arra gondoltak meg kéne csapolni őket, vahy legalábbis valahogy megtörni a lendületet? Lehet rosszul értelmezem, sőt lehet az MS még jogosan is perel, ettől függetlenül ez eléggé szánalmas, legalábbis szerintem...
-
hohoo
senior tag
Ja nem ártana gondolkodni, pl belegondolni hogy olyan triviális dolgokkal trollkodnak általában, amit épeszű embernek eszébe sem jutna levédetni, olyanokkal ami mögött egy percnyi kutatás nincs, és amúgy valós értéke sincs, sőt az apple bevallottan azt csinálja hogy mások által már régen használt alap dolgokat magának szabadalmaztat és trollkodik vele.
Érdekes módon nagyon sok iparágban szinte semmi szabadalmas dolgot nem, még is pénzt keresnek vele, mert egyszerűen szükség van rá, és JOBBAT csinálnak, esetleg csak simán titokban tartják a felfedezéseiket.
Emellett a normális találmányok nagy részének is van egy olyan természete, hogy nincs más előbb utóbb oda jutnak többen is egymástól teljesen függetlenül.
Valószínűleg a kereket sem egy ember találta fel, hanem több párhuzamosan egymástól függetlenül a világ más részein, és még egy rakás dolognál így van ez. -
cskamacska
addikt
Te komolyan a patent trollkodás pártján vagy?
Ezekért kérnél pénzt, lehetőleg annyit hogy a konkurencia belegebedjen?Umad? o.O
mod: Jaa, ugyan nem erkölcsös, de jogszerű, tehát rendben van.
Corporate ethics at its finest. ^.^
-
Lirion
addikt
Ha van írásbeli megállapodás a két cég között a használatról, azt nem rúghatom fel csak úgy, de ha nincs, akkor csak a jószívemen múlik, hogy engedem továbbra is az ingyenes használatot vagy sem. Pontosabban szemet húnyok-e fölötte vagy sem.
Nyilván nem adtak volna ki a cégek több milliárd dollárt a szabadalmakért, ha lenne ilyen jellegű megállapodás, tehát jogosan tartják a markukat. -
-
Lirion
addikt
Én magát a szitut védem. Ha én megveszek valamit, amivel piaci előnyhöz juthatok, akkor természetes, hogy nem fogom hagyni, hogy azt a valamit a konkurencia is használja ingyen, még akkor is, ha az előző tulajdonos ezt hagyta. Pláne akkor, ha több milliárd dollárt fizetnék a jogokért...
-
mrlujoak
veterán
Nem írtam olyat, amivel példázol.
A szabadalom, szabadalom. Ha a te agyszüleményedé, ha vásárolt.Ellenben mindent a helyén kellene kezelni!
Mint ahogy írtam, a mostanság nagyon elharapódzott szabadalomvásárlásokat - és azok etikátlan felhasználást szabályozni kellene.Csak hát erre ugye megint csak nem lesz lehetőség, így marad a kiszipolyozás...
Csak így tovább!miaoumaoi:
az a pár tíz forint inkább pár 10 dolcsi...
Olvass csak utána, hogy a már említett Microsoft az androidos telefonok után beszedett licencdíjaiból több zsozsót kaszált, mint amit a saját oprendszeréből tudott beszedni... -
Guff
csendes tag
Sajnos tenyleg sok lett-lessz az iden a szabadalmi herce-hurca.
Azzal semmi bajom, hogy ha a szabadalom egy igazi talalmanyra, fejlesztesre utal, de amikor a pereskedesek nagytobbsegeben olyan nevetseges marhasagokra dulnak-fulnak mint pl. egy menustruktura, egy grafikai elem, egy design elem (egy gomb elhelyezese a telefonon pl.) stb., akkor elmegy minden kedvem.
Valahogy azt kene korlatozni, hogy mit lehet levedeni es mit nem. Az elevulessel egyetertek. Mindennek kell legyen egy lejarati ideje. -
janos68
aktív tag
-
Lirion
addikt
Az, hogy megszűnik egy cég - vagy megölöm magam, aztán felvásárolom a szabadalmait - nem érdem, és vásárolt szabadalomért csak igen indokolt esetben ítélnék meg eszmei értéken jogdíjat!
Azt nem én találtam fel, nem engem illetne a díj...
És ugyan miért? A szabadalom adott cég tulajdona, ha eladja, átszál a tulajdonjog a másik cégre.
Vegyünk egy példát: én felnevelek 100 almafát, de nem kerítem el őket. Jön Józsika, aki suttyomban leszedeget belőle, majd csinál almásrétest és jó pénzért eladja. Nekem nincs kedvem foglalkozni ezzel, így az almafáimat eladom Bélának jó pénzért, aki utána már feljelenti Józsikát, mert lopja az almáját. Jogos a feljelentés? -
mrlujoak
veterán
Ismét láthatjuk, hogy mennyire is buta, mohó, pénzéhes emberek vezetik a (megvásárolt) licencekkel rendelkező cégeket...
A sok maki, ahelyett, hogy a saját platformja mellett nem ellehetetleníti a másikat, hanem kisebb készülék/licenc értéken abból is bőven kaszálna...
Sok kicsi sokra megy dolgot nem veszik észre.
Nézzük csak a Microsoftot!
Több pénzt kaszált eddig az androidból, mint a saját rendszeréből...Persze, könnyebb 1 éven belül luxushajót, meg villát vásárolni, ha 10+ dollárral lehúzunk egy készüléket...
A szabadalmakat mindig is helyén kellene kezelni.
A szabadalomvásárlásokat NEM!Az, hogy megszűnik egy cég - vagy megölöm magam, aztán felvásárolom a szabadalmait - nem érdem, és vásárolt szabadalomért csak igen indokolt esetben ítélnék meg eszmei értéken jogdíjat!
Azt nem én találtam fel, nem engem illetne a díj...
-
tabu3x
tag
Ha vmi nem a tiéd, de használni szeretnéd, akkor fizetni kell utána, nincs ez másképp porszívó kölcsönzéskor sem.
Megvehette volna a gugli is a csomagot, de elpoénkodta. -
gaben88
őstag
Hú, mennyi sátán alkotta cég!
Abban biztos vagyok, hogy ebből se lesz semmi, szépen megegyezik mindenki és az Android és a Google folytatja a hódító útját! -
bobace
addikt
-
Gabor113
tag
A szabadalmakkal kapcsolatban a puffogtatás helyett legalább a FAQ részt (ha mást nem is ) érdemes lenne átnézni:
http://www.wipo.int/patentscope/en/patents_faq.html#patent
-
lmisi
senior tag
-Fogalmad sincs az esetről. Ez az egész a zsarolásról és a joggal való visszaélés iskolapéldája
-Nehéz nyitott jól működő platformot létrehozni, de nem lehetetlen
pl. Linux kernel alapú oprendszerek, ubuntu és az Android
bsd alapúak, OpenBSD, FreeBSD
-Nyilván a Googli keres vele, saját alkalmazás és reklámmal, ha ez nem lenne lehetséges, az internet is csökött valami lenne a mostanihoz képest és mindenért fizetned kéne amit meglátogatsz az interneten, valamint a keresésekért is.
-Olvastad egyáltalán miről van szó ezekben a szabadalmi bejegyzésekben????
pl. pop up menü megvalósítása mobil eszközökön. Ez mint ötlet le van védetve by picilágy nem a kódot, hanem az ötletet, amit megvalósítottak már elötte többszázszor.
Oracle 6 séreslmes vackából 5-t visszadobtak már a birósági szakasz elején.
Hangsúlyozom itt nem kódlopáson van a hangsúly, hanem elemi, magától értetődő ötletekről.
Pl. az android nem is használ java virtuális motort, hanem egy sajátot ami nem is kompátibilis az orákuluszéval. Pusztán a java-t mint nyelvet használja. Amúgy a virtuális motorért sem perelhetne, de elérte ezzel java fejlesztők elbizonytalanodását. Hiába megvették a Sunt sok milliárdért és lassan kiderült a semmit vették meg, mert nagyobbrészt a java nyílt szabbvány.
-Nokiának és barátainak a gyártók eddíg is fizettek adót, de elviselhető mértékűt. pl. rádiós részek megvalósításokért. Ugyanbíz mi fenét akarna nokesz az Androidon keresni, amikor tudomásom szerint ezeket a harwerközeli részeket nem is tartalmazza.
-Igen szerintem trollkodsz -
Rickazoid
addikt
Nincs bizonyíték a lopásra. Sőt, szó sincs lopásról, hisz nem azok a cégek alkották azokat a technológiákat, akik most a Google-t és az Androidot használó gyártókat perlik, ezek a cégek csupán szabadalmakat vettek. Szabadalmakat sérteni könnyű, mert a légzés is le van védve Amerikában. A Nortel szabadalmak felvásárlása meg könnyen meglehet, hogy jogtalan is volt ebben a formában, hisz szándékosan egy rivális cég ellehetetlenítésére fogott össze több egymással is rivális cég. Nem ismerem a versenyt leíró törvényeket, de annyi biztos, hogy ez nem volt tisztességes lépés. Az Oracle meg azóta perli a Google-t a Dalvik miatt, amióta a kezébe kerültek a Java szabadalmak, de semmit nem sikerült még bizonyítania senkinek.
-
Lirion
addikt
-
janos68
aktív tag
Plusz még a szoni is, ha jól tudom.
Mocskos, gusztustalan, undorító világ ez. Nem kell hozzá ész, csak lóvé, és megfingatod a konkurenciát. Gondolom ha nem megy a dolog perrel, akkor felbérelnek egy hadsereget.
Szabadalmaztatni kellene a számokat, és akkor mindenki nekem tejelne. De szívesen látnám, ha ezek a retek amcsi cégek csődbe mennének az országukkal együtt.
Persze sajnos csak a kisemberek járnának rosszul, nem ezek a vérszívók. -
Gabor113
tag
Persze jó lenne eltörölni de akkor ezzel együtt nem árt elgondolkodni azon, hogy olyan fogalmakat is el kell törölni mint a munka, annak értéke és a pénz. A szabadalmak nem csak úgy vannak, komoly befektetett munka, pénz és szellemi tőke eredményei. Nyilván Te sem szeretnél ingyen dolgozni. Ugyanígy a cégek is hasznot szeretnének látni a tevékenységükből. Aki pedig más termékét lopkodja (legyen az bármi vagy bárki) az fizessen.
-
Pont ezt kezdtem el írni, amikor elszállt a gépem
A gyógyszereknél van pl 5 vagy 10 év, amíg az adott hatóanyag-összetételű készítményt csak a kifejlesztő cég gyárthatja, illetve az, akinek eladja a licenszet. Az idő lejárta után viszont "bárki" készíthet generikus gyógyszert.
Szóval kíváncsi vagyok, hogy a technológiai téren meddig tart a termékszabadalmi oltalom.
-
Prien
addikt
Amerikai ügyvédnek lenni mostanság egy aranybánya.
-
hohoo
senior tag
Nem a háttérben. A nortel szabadalmakat elosztotta egymás között a mikrofos, epl, rim, és motorola, szóval nagyon is az előtérben csinálják.
Elévülési idő kellene ezekre a szabadalmakra, eladási tilalom a csődbe menő cégeknél (nem lehet széttépni a cég hulláját, hanem a szabadalom a cég becsődölésével szépen bárki által használhatóvá válik), de a legjobb lenne, az egész rendszert eltörölni.
-
bobace
addikt
ha a termékekkel nem tudták lenyomni az Androidot, akkor lenyomják a jogászok. minden cég félti a kínkeservesen megszerzett pozícióját és meg akar szabadulni a bitorlótól. Gondolom a háttérben még szövetkeztek is.
Remélem nem sikerül nekik...Az meg hogy a Google nem vállal felelősséget, az idő kérdése, mert a gyártók nem vihetnek el minden balhét, mert a magas árak miatt majd akkora eladások lesznek mint Wp7 platformon, és az már a Googlenek is bukó.
-
Maxentius
addikt
Nem véletlenül mondta Eldar a Twitter-en, h 2011/2012 a szabadalomharcok évei lesznek.
-
telya
aktív tag
hat ennel keves szanalmasabb dolog van, az egeszen biztos.
-
.Oldman.
tag
Az eset kitűnő, de nem állítanék vagy javasolnék semmit... inkább kérdezek: Könnyű nyitott, ingyen platformot létrehozni, ha lopták? Keresnek vele annyit, hogy kifizessék utólag amit loptak? Bűn a tolvajt üldözni? Ez Trollkodás?
-
hohoo
senior tag
Ki hitte volna hogy a nortel szabadalmait pont andoid elleni trollkodásra fogják felhasználni... á nem is sejtettem
-
kicsit kezd sok lenni ez a "szabadalomháború"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 15 Pro MAX 256 Gb vadonatúj állapotban 2027.02.07-ig hazai garanciával
- IPhone 16 Pro max Pitaka és gyári Apple tok
- Land Rover Explore R 4/64GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- IPhone 12 128GB gyári független új programozott akkuval
- Samsung Galaxy S22 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest