- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Volvo és Polestar kulcsok is menthetők lesznek Samsung telefonba
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
-
-
cousin333
addikt
válasz
19870820 #10158 üzenetére
A Defaults mappában az alapértékek vannak. Ez elvileg a Program Files alatt van, ahova te nem nagyon írhatsz, max. rendszergazdaként. A Roaming mappa tulajdonképpen szintén Program Files. Illetve a program azt hiszi, hogy oda ír, a Windows viszont nem engedi, és így különíti el.
Több minden is duplikálva van. A profilodban lévő az érdekes, a másik a gyári, amit telepítéskor mindig felülír. Tehát amit abba írsz, az frissítés után elveszik.
Könyvjelző biztonsági mentésnek meg nagyon jó az Opera Link.
-
cousin333
addikt
válasz
Gergő_ #10141 üzenetére
2. Nem tudok ilyesmiről (az már régen szégyen, ha egy programtól át lehet venni a jelszavakat...)
1a: Több módszer is van. Az "operás gondolkodás" szerinti: a legfontosabb könyvjelzőkhöz használd a gyorshívót. A méretét tudod állítani is.
1b: Használd a személyes sávot a gyakori könyvjelzőknek. A teljes könyvjelző listát saját gombbal tudod használni, de nem a személyes sávon! Ehhez nyisd meg az alábbi linket:
opera:/button/Manage%20bookmarks,,,69350,%22Panel%20bookmarks%22%20+%20Show%20hidden%20popup%20menu,%22Browser%20Bookmarks%20Menu%22
Hibát fog adni, a hibaoldalon meg ott lesz ugyanez a link. Ezt a linket fogd meg, és dobd az eszköztárra, vagy csak simán kattints rá, és fogadd el. Erre azért van szükség, mert a PH motor nem támogatja az opera protokollt, különben csak simán belinkeltem volna.. Ez a gomb lenyitja az összes könyvjelző listáját, hosszan nyomva tartva pedig megnyitja a könyvjelző-kezelőt. Itt találsz további sajátgombokat, ha ez a funkcionalitás nem felelne meg.
1c: A személyes sáv helyett a nézet sávot kapcsold be (Shift+F12 > Eszköztárak), "takarítsd le". Ide kiteheted egymás mellé a könyvjelzőidet és a fent linkelt gombot egyaránt.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
#27441408 #9951 üzenetére
"egy kicsit magas lovon ülsz.... de ez igaz az összes operásra"
Azért lássuk be, te sem vagy egy könnyű eset...
Ami a memóriahasználatot illeti, sosem értettem ezt az erőltetett problémázást. Amíg nem 1GB környékén fogyaszt, vagy nem foglalja el a RAM 50%-át, addig szerintem semmi gond. Én azért vettem memóriát, hogy használják a programok. Ebben az esetben nem hiszem, hogy az a legjobb megoldás, ha mindent mihamarabb, pánikszerűen kihajigálunk a RAM-ból, amilyen gyorsan csak lehetséges.
Be kell látni, hogy a sebességnek ára van, a Carakan jelenleg többet fogyaszt, mint a Futhark. Vannak továbbfejlesztéssel kapcsolatos tervek, szóval szerintem javulni fog a dolog (vagy legalábbis nem romlik).
Nálam amikor néztem, stabilan 250-350 MB-ot fogyasztott. Tekintve, hogy 3GB van a gépemben, ez jó közelítéssel 10%. ezt az értéket nagyon stabilan hozza, ennek megfelelően kellően gyors is. A linkelt kép alapján (PNG formátumban jobban mutatnak ám a vonalas ábrák) gyanítom, hogy neked 2GB RAM-od lehet.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Dictator^ #9674 üzenetére
Passz, vannak furcsaságok. Pl. sokáig (10.5-ig biztosan) gondom volt a Logouttal is: a percről-percre részen egy linkre kattintva, majd backflip (jobb gomb nyomva tart, majd bal gomb megnyom), és a linkek végleg kattinthatatlanná váltak az oldalon, újratöltés sem segített. Az eszköztáron lévő Vissza gombbal viszont hibátlanul ment. Néha kezd kicsit gányolásnak hatni a dolog...
-
cousin333
addikt
Új Opera előzetes, mindhárom nagyobb operációs rendszerre!
-
cousin333
addikt
válasz
makaay2 #9514 üzenetére
Az eszköztár elvileg csak egy extra funkció, maga a védelem attól még működhet, hogy az Opera nem engedi teleszemetelni magát mindenféle eszköztárakkal. Viszont a honlapon nem láttam konkrétan megemlítve az Operát. Linket tudnál adni hozzá? A "minden ismertebb böngészővel együttműködik" nem elegendő...
-
cousin333
addikt
"olyan mintha egy gagyi kisprogram menne a böngészőtől függetlenül"
Ez azért van, mert a többség gagyi kisprogram, ami a böngészőtől függetlenül fut
El tudod távolítani őket a minialkalmazás oldalsávból is, egy Del gombbal.
Amit szeretnél, azt nem tudom, hogy ebben a formájában meg lehet-e csinálni. Esetleg userJS-el, de hogy létezik-e ilyen alkalmazás...
-
cousin333
addikt
válasz
picur10 #9435 üzenetére
Form fill-t valóban berakhatták volna... Addig is tudom javasolni a jegyzeteket. Oda írogasd be a felhasználóneveket. Majd a beviteli mezőbe kattintva nyomd meg a "le" gombot, akkor feldobja a jegyzeteket. Tehát kb. ugyanúgy működik, csak nem dinamikus, hanem előre be kell írogatni.
-
cousin333
addikt
válasz
Alexios #9394 üzenetére
Mások meg azon sírnak, hogy miért van benne
Megnyitod a menüt, Levelező és csevegő fiókok...
ui: Ha nem az "egygombos", hanem a "rendes" menüt használod, akkor Eszközök pont.
Egy kis áttekintés róla.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
szutyis #9365 üzenetére
Youtube-al mi a baj?
Amúgy igen, igazad van, bár a hülyeség ellen nem sok mindent tud tenni az Opera (bár nem is fegyvertelen azért, de nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát).
Mellesleg most, hogy megismerted ezt a módszert, automatikusan alkalmazhatod minden ilyen esetben. Ha van 2-3 trükk, akkor többnyire minden menni fog, ami meg nem, azzal tényleg nincs mit tenni.
-
cousin333
addikt
"Miert nem lehet egy idoben stabilabb savszellel rendelkezo szervert/szervereket beallitani erre a celra?"
Talán mert egy csomó pénzbe kerül, te meg nem fizetsz érte egy fillért sem... Mellesleg a szerver sávszélessége egy dolog, a kérdés a szerver és közötted lévő csatlakozás sebessége is.
-
cousin333
addikt
Nem. Már kiadták volna, ha nem lenne ennyi hiba
Csak ott van a zabszem a seggükben, hogy ki kellene adni a választóképernyőig. De nem tudják, mert sok a bug. Halasztani nem akarják, sok buggal nem merik, most dolgozhatnak éjjel-nappal. Nem tudom, mi lesz a vége...
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
RC5! Egyre izgibb...
-
cousin333
addikt
Új előzetes, rengeteg javítással!
-
cousin333
addikt
Új előzetes! Opera 10.5.3275 post-beta2 teljes magyarítással.
-
cousin333
addikt
válasz
ABnormal #8943 üzenetére
Igen. Épp ma jött ki a 2. bétája. Egy próbát megérhet, annál is inkább, mert van már hordozható verziója is.
-
cousin333
addikt
válasz
Penge_4 #8911 üzenetére
Itt leírják, hogy mi mire való. Mondjuk szerintem is egy kicsit össze-vissza van. Eleve máshogy néz ki egy link és máshogy a toolbar.ini bejegyzés. Meg néhány parancs már nem érvényes, és néhány dolgot nem egészen úgy csinálnak, ahogy az ember gondolná. Jó volna egy hivatalos Operás leírás a dologról, méghozzá aktuális elemekkel.
Amúgy létezik gombkészítő minialkalmazás is.
-
cousin333
addikt
Az Aero Peek-et (kis előnézeti képek a kurzort a tálca fölé víve) kikapcsoltátok az Operában, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
Új előzetes (b3260) böngészőből kezelhető minialkalmazásokkal!
-
cousin333
addikt
válasz
#89663488 #8844 üzenetére
Összefésüli a két tartalmat. Operának vannak alapértelmezett könyvjelzői, szóval ezeket a Linkre való belépés előtt töröld, különben ezek is bekerülnek a többi közé.
Ökölszabály, hogy az a változás érvényes, amit bekapcsolt Link mellett csinálsz. Tehát ha a friss Operában bekapcsolod a linket, akkor a szerverről betölti neked amiket korábban szinkronizáltál. Ha bekapcsolt Link mellett törölsz valamit, akkor törlődik a gépről is, a Linkről is, és minden olyan eszközről, ami a Linkre kapcsolódik. Ha viszont akkor törlöd, amikor a Link nem aktív, akkor a Linkre kapcsolódva újra "visszakapod" a már törölt cuccot.
Ez talán kicsit zavaros lett, mindenesetre itt már írtam róla.
ui: Egy biztonsági mentés azért nem árt, mielőtt kísérletekbe fogsz...
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
cellpeti #8739 üzenetére
Kicsit érdekes a dolog. A megoldás elvileg az, hogy a megosztó alkalmazást újra feltelepíted. Szerintem mondjuk nem túl elegáns...
-
cousin333
addikt
"mi az ami nincs jelenleg benne a 10.5 beta1-ben és a jelenleg használt 10.10 b1893-ban pedig benne van"
Szerintem ilyen alapvetően nincsen. Inkább a mindkettőben meglévő funkciók bugosak kissé itt-ott a 10.5-ben. Én nem javaslom a 10.10 felülírását. Eleve külön mappába települne, szóval nem kavar be a meglévő Operának. De amúgy is van belőle hordozható változat, azt még telepíteni sem kell. Kipróbálod, tetszik, felteszed, nem tetszik, törlöd.
Egyedül a minialkalmazások használata lehet érdekes, az Opera 10.5 ugyanis (a 10.2-ben látott módon) külön alkalmazásként telepíti őket, nem "csak úgy" futnak.
Ezen felül ami új funkció benne, az a video támogatása, illetve a privát böngészés (meg a Win7 integráció). A többi "csak" a meglévő cuccok jelentős átgyúrása.
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8625 üzenetére
"Úsztatott? Én magamnál legalábbis csak a régi öreg "felemelem a fület, annak az ikonját tudom húzni a nekem tetsző irányba, és a megfelelő fül mellett megjelenik egy kis nyilacska, hogy épp hova készülök berakni"-jelenséget látom fülpakolászásnál."
Melyik Operát használod? A 10.5-ben bizony már úsztatva működik. Esetleg ez lehet kikapcsolva nálad:
opera:config#UserPrefs|Specialeffects
"Ráadásul egy fület akármikor "kidobhatok" egy új ablakba"
Ez is régebb óta megvan Operában.
"vagy berakhatom egy már megnyitott ablak meglévő füle(i) mellé"
Azt hiszem a 10-es verzió óta, de ez is benne van. Annyi a különbség, hogy az utolsó fület odébb húzva nem záródik be az üressé vált ablak.
"Hogyhogy a tabra kattintáskor történő váltást?"
A régi ügymenet:
1. rákattintsz a fülre
2. felengeded az egérgombot
3. átvált a fülreA mostani verzióban - a Chrome-hoz hasonlóan - a 2. pont kiesik a folyamatból.
-
cousin333
addikt
Örülök, hogy tetszik.
Tulajdonképpen nem meglepő a dolog, mert az Operának évtizedes tapasztalata van a különböző eszközökre való fejlesztésben, és mind közül messze a PC a legerősebb. Így szinte minden komponens úgy készül, hogy minél jobban skálázódjon, hogy minden készüléken elfusson. Emiatt a lassú PC-ken is kiemelkedően szerepel.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
1.
- kapcsold be a Fősávot (Main bar)
- "takarítsd le" róla a gombokat (jobbklikk, gomb eltávolítása)
- a címsáv tartalmát huzigáld át a fősávra (Shift-et is nyomva kell tartani)
- kapcsold ki a címsávotUgyanezt fő sáv helyett akár az állapotsávva lis el lehet játszani, de az gyakran másra szokott kelleni...
2. A linkify nevű userJS-t kell használni. A userJS-ek telepítéséről éppen most írtam egy másik topikban.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
Gondolom a Foxit Reader volt beállítva neki, és nem az alapértelmezett. Ilyenkor:
Ctrl + F12, Haladó, Letöltések, a keresőmezőbe beírod, hogy "pdf", és kiveszed a mellette lévő pipát. Ekkor megjelenik a pdf, Szerkesztés, és itt meg tudod adni, hogy alapértelmezettel nyissa meg, vagy beépülővel, esetleg valami más programmal, vagy csak simán letöltse egy mappába.
-
cousin333
addikt
válasz
petrusz82 #8454 üzenetére
Az elsőhöz: tiltsd le az integrált torrentklienst. Írd be a címsorba:
opera:config#BitTorrent|Enable
Vedd ki a pipát a legfelső opció mellől, majd kicsit lejjebb Mentés.
---
A második már érdekesebb. A sütiknél nincs elállítva valami? Vagy az átirányításnál, esetleg a más domain-ek alól kapott tartalmak engedélyezésével? Valami külsős tartalomszűrő esetleg?
Nem tudom, milyen verziót használsz, de esetleg tölts le egy hordozható változatot. Ha ezzel is csinálja, akkor valami külső (nem Opera) oka van, ha nem csinálja, akkor Opera beállítás probléma.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Angyalifény #8418 üzenetére
Tudtommal megoldható, de nem javaslom én sem. Amúgy:
opera:config#UserAgent|SpoofUserAgentID
-
cousin333
addikt
válasz
stvnppp #8411 üzenetére
Én nem szórakoznék vele, mert egy újratöltéskor jó eséllyel ismét széthullana, szóval szeirntem felesleges. Annál is inkább, mert az esztétikai hibákat leszámítva alapvetően használható az oldal (vagy tévedek?). Esetleg kivételesen(!
) nyisd meg másik böngészőben (jobbklikk az oldalon és Megnyitás ezzel).
A Dragonfly amúgy az Opera webfejlesztő eszköztára, az Eszközök menü, Haladó, Fejlesztői eszközök pontjára kattintva indítható el.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Angyalifény #8405 üzenetére
Igen, ez mondjuk valóban bosszantó. A különbség általában annyi, hogy előbbiek esetén a honlap készítői gondoskodnak a megfelelő megjelenésről (Chrome = WebKit = Safari és Chrome), utóbbinak pedig magának kellene ezt elvégezni minden honlapra, ami összehasonlíthatatlanul komplexebb feladat.
"segítsetek nekem a gyorsíhvóba nincs kereső motor de úgy emlékszem volt. hogí tehetem vissza"
Ctrl + F12, Keresés, kiválasztod, amelyiket szeretnéd, majd Szerkesztés. Itt Részletek és Gyorshívó keresőmotorja.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Penge_4 #8402 üzenetére
Ez kivételesen Opera bugnak tűnik. Meg kell nyitni a Dragonfly-t majd a második menüsor magasságának értékével játszva, és random módon pl. a fölötte levő tr elemekre kattintva az oldal egyszercsak megjavul, pedig a height elemet is a gyári 20-ra írtam vissza.
A fentiek igazak 10.1-re és 10.5-re is. Kép:
Mondjuk így meg a legördülő menü kerül kicsit távol a menüponttól, de ettől még használható marad.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Angyalifény #8397 üzenetére
Ezt így szerintem nem. Viszont vannak más megoldások, például kitehetsz egy gombot, amivel ki- és bekapcsolhatod a címsávot. Vagy kikapcsolod teljesen és az F2-t használod.
-
cousin333
addikt
Így működik az RSS...
A kliens bejelentkezik az oldalon, a szerver meg elküldi az új elemeket. Ha ez az első alkalom, akkor a szerveren beállított számú elemet kapod meg. Ez vérmérséklettől és szervertől függően lehet 10, 15, 20, 30 vagy akár 50 is. Visszamenőleg mindet aligha fogod megkapni, de innentől kezdve már az összeset.
-
cousin333
addikt
Sok-sok teszt a Carakannal kapcsolatban.
-
cousin333
addikt
válasz
Penge_4 #8362 üzenetére
Meg kell védenem őket, szerintem korrekt cikkeket írogatnak, bár tény, hogy néha "kissé" bulváros a cím.
ui: A nevezett cikkre visszatérve: a legjobb az utolsó hozzászólás
"Nate Lanxon, i see you're an expert of the highest caliber. Just to remind you - an 'expert' is someone who knows more and more about something smaller and smaller until he knows EVERYTHING about NOTHING!!!"
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
A könyvjelzők között nézelődve találtam ezt a remeket.
Félelmetes, hogy ilyen korlátolt embereket egyáltalán gép elé engednek...
A cikk arról szól, hogy az Operának fel kellene hagynia az asztali böngészővel, mert úgysem tud versenyezni a többiekkel. Indoklás: az Opera 9.6 csúnyán kikapott a SunSpider teszten... Carakan neki smafu lesz?
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Penge_4 #8359 üzenetére
Nem. Bepillantást engednek a jövőbe (10.5), majd visszatérnek a dolgos hétköznapokhoz (10.2). Aztán amikor az kész, visszatérnek a 10.5-re.
Az egyes komponensek modulárisak, szerintem rövid munkával ki- és bepakolhatóak. Gyanítom, hogy a keddi előzetesben még a régi widget motor lesz (az újat már mindenki látta, és még egy kiforratlan cucc nem hiányzik bele), de biztosra veszem, hogy a végleges 10.5 mindent tartalmazni fog, amit a 10.2, beleértve az újfajta minialkalmazás-kezelést (ami nem biztos, hogy olyan lesz, mint ahogy az alfában megismerhetted).
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
Ahogy a neve is mutatja. Percenként 2-szer nyilván nem fog fagyni, mert azt nincs értelme kiadni. Ha tényleg villantani akarnak, akkor egy használható valamit kell prezentálniuk, amiben jórészt működnek az új funkciók, bármik legyenek is azok.
Amiben tettenérhető lehet, az kisebb-nagyobb apróbb bugok, memóriafogyasztás, stabilitás meg ilyesmi. Legalábbis az eddigi alfa verziók alapján ez lesz.
Pre-alfának szerintem azért nevezik, mert ez amolyan karácsonyi meglepi. Szóval kiadják, aztán vissza a 10.2-re. Amikor az kész lesz (szerintem február-március), akkor jöhetnek az újabb előzetesei. Legalábbis én így számolok...
Majd meglátjuk úgyis, már nem kell sok hozzá
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
Tud valaki olyan sajátgombot, amire kattintva kilistázza a minialkalmazásaimat, és a listából kiválasztva elindíthatom azokat?
-
cousin333
addikt
Ez a probléma régóta megvan egyes oldalaknál (bőven az Opera 10 előtt), az okát sajnos nem tudom. gyanítom, hogy valami nem teljesen szabványos megoldást használnak, amit az Opera így értelmez (pl. nem zárnak le rendesen egy tag-et). Persze az is lehet, hogy sima Opera bug...
Hát igen. Random topik, ellenőrzés: 569 hiba, 102 figyelmeztetés.
Rekordgyanús...
Pl:
- end tag for element "A" which is not open
- end tag for element "TD" which is not open
- end tag for element "TABLE" which is not open
- end tag for element "SPAN" which is not open
- end tag for element "TR" which is not open
- end tag for element "DIV" which is not openMindegyikből van jónéhány..
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8224 üzenetére
Egy böngésző rendkívül összetett dolog, pláne, ha multiplatform. Elég csak megnézni azokat a bejegyzéseket, ahol az egyik emberkének lassú az FF, az Opera gyors, a másiknál meg pont fordítva.
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8222 üzenetére
"Nem erről volt szó, hanem arról, hogy a többi fontos újítás és javítás (és most nem fogom elismételni a példákat, amikről én és Penge_4 beszélgettünk) sokkal előrevalóbb, jóval szembetűnőbb és ezerszer fontosabb,"
És ki dönti el, mi az "ezerszer fontosabb és előbbre való"?
Honnét tudod, hogy az, amire ti gondoltok? Még egyszer mondom, igazából nincs olyan, hogy valami előbbre való, legalábbis az Opera van annyira jó, hogy így legyen. Ha mondjuk az oldalak támogatására mennek rá, akkor a weben úgy járnak, mint az agár a műnyúllal... A lényeg, hogy az innováció, a hibajavítás, és a régi funkciók pátyolgatása egyszerre menjen. Sok olyan rész van, ami rengeteg munkát igényel, tehát nincs eredmény 2 hét múlva. Ezeket fokozatosan építik be, hogy amikor készen lesz, akkor használhasd.
Vegyünk néhány példát. Itt a Unite, amivel szerintem éveket foglalkoztak (1-2-t biztos). Ebből te az utolsó felet láttad, azt is csak azért, mert az Opera "jófej" lett, és kiad előzeteseket. Most hogy kijöttek vele, nyilván ezt nyomatják márt csak azért is mert számukra is fontos a hosszútávú stratégiában. Amit nem ildomos feladni egy-egy új "hóbortért" (az idézőjel indokolt!).
Azzal, hogy a Unite megjelent úgy tűnik, hogy minden más háttérbe szorult (főleg, hogy csúszott, lásd 10.0 és 10.1). Pedig nem, mert szintén hónapok (vagy már lassan évek) óta dolgoznak mondjuk a Carakan-on. Amit szintén nem láthattál még, de előbb vagy utóbb megjelenik. Amikor kijön, megkapja majd a publicitást, de akkor majd a border-radius hívők panaszkodnak, hogy az Opera haszontalan JS fejlesztésekkel van elfoglalva, ahelyett, hogy a "fontosabb" dolgokra gyúrnának.
Menjünk tovább: sokan várják a már említett CSS3 dolgokat, vagy a VEGA-t, ami a Presto része. Nos, ezen is dolgoznak már jó ideje, a jelek szerint (Opera Mobile 10) haladnak is vele. Ezekbe beépítik pl. a border-radius-t, mert így egyszerűbb implementálni, mint a mostani rendszerbe (ezt konkrétan leírták). És amikor végeznek vele (vagy eljutnak egy kívánt szintre), akkor megjelenik és látszólag minden mást háttérbe szorít. Pedig csak arról van szó, hogy sok mindent fejlesztenek egyszerre és hol ez, hol az kap jelentős lökést.
" mert az a trendi, az a vagány, az a jó, és megszokta az ott jellemző hibákat, és találkozik néhány tök mással Operában"
Azok alapján, amit olvastam, sokan pozitív ismeretekkel rendelkeznek az Operáról (hallomásból), ha váltanak, akkor pedig az aktuális böngésző hibája dönt maj. A végkimenetel sokesélyes, lehet, hogy nem veszi be a gyomra, hogy az opera sok helyen máshogy gondolkodik (ami szerintem egyáltalán nem baj), sokan pl. "bugmentes FF"-ot várnak az Operától, és kiakadnak olyan dolgokon, mint a fülsáv alatti címsáv.
Ha valaki helyesen közelíti meg a témát, tapasztalatom szerint kedvezőek lesznek a benyomásai. Legfeljebb idővel (és sok használat után) rájön, hogy az Opera sem hibátlan. Ahogy a fentiek a szerepeket felcserélve is igazak! Az, hogy pl. a Chrome-ban kevés(?) a hiba? Annyi funkcióból mit lehet elrontani?
Egyesek meg, akik elpártolnak az Operától, lehet, hogy nem is az a legmegfelelőbb. Aki néha akár 3 fület is megnyit, nem használ könyvjelzőket sem, és minden alkalommal csak 2-3 honlapot néz meg, annál nem látok indokot az Opera használata mellett. Másrészt ellenérvet se nagyon.
"Most olvastam el teljes egészében a cikkedet, és nagyon tetszett."
Örülök.
Így, egy év távlatából visszanézve még érdekesebb a dolog. Mármint, hogy azóta mi változott, és mi maradt, esetleg mi romlott még.
-
cousin333
addikt
válasz
Penge_4 #8219 üzenetére
"De akkor legyen valami a bal oldalon is. Vagy kerekítsék le a csík sarkát, hogy ne keltsen olyan hatást, mintha végigmentek volna a kijelzőn egy radírral."
Mondtam már, hogy az IE8-ban is ugyanígy jelenik meg. Ne akard már a Google sarát is ráverni az Operára...
"Menned kell valahova. Áll a parkolóban egy BMW, van benne GPS, légkondi, minden extra, csak éppen 3 db kerékkel és egy Suzuki négy kerékkel. Az emberek többsége az utóbbit fogja választani."
Az Operának mindig is voltak sajnos problémái az oldalakkal. Én úgy látom, hogy most van a legkevesebb. Bár kétségtelenül bosszantó, ha 1-2 nagyon népszerű oldalnál találkozunk bugokkal, ahogy én is néha, de nem igazán volt még olyan, amin ne tudtam volna átlépni (ha mégis, akkor Open with...), tehát nem gondolom, hogy annyira súlyos volna a helyzet, mint azt sokan hirdetik. A példára visszatérve, a BMW-nek is négy kereke van, legfeljebb a kényes felnik miatt nem tudsz vele felállni a járdára...
"A gyors JS motor ma már nem kiváltság, hanem szükség."
Szükség mihez? A szintetikus teszteken komoly elmaradása van, és egyes valós honlapokon is lassabb ugyan, de messze nem annyira. Nem is beszélve arról, hogy sok téren meg gyorsabb (pl. UI). Szóval ez egy hiányosság, de ez sem drasztikus, ráadásul már úton a megoldás.
"Mellesleg az Opera jelentette be először a hardveres gyorsítást. Szerinted nem lett volna innovatív, ha elsőként is csinálja meg?"
Az Opera megoldása nekem elég komplexnek tűnik, annál mindenképpen, mintsem 1-2 Cairo utasítást egy-az-egyben átfordítani Win7 és DX10 specifikus utasításokra. A másik, hogy ki csinált ilyet? Senki! Akkor miből gondolod, hogy nem az Opera lesz az első?
"Szóval nem lett volna okuk félni, ha 2 év múlva csinálják meg, akkor sem előzte volna meg őket senki."
Igen, akkor meg a többiek n+1. népszerű agymenését kellene pótolniuk. Most is van lemaradás, részben hype-olt, részben célszerű dolgok, mint pl. webszeletek, egy fül, egy processz, privát böngészés. Azt kellene látni, hogy 4 másik böngésző van, és csak 1 Opera. Ezen az elven mindig a másikakat majmolná csupán. Nyilván ha mindenki egy ügyön dolgozik, akkor hamarabb végeznek. De szerintem nem is baj, ha egy dologgal csak egy kisebb csoport foglalkozik, és mindent akkor hoznak ki, amikor aktuális és már a megfelelő állapotban van.
"Pontosan látják a felhasználási statisztikából, hogy hányan használnak azonosítókat. Nem túl sokan."
Ők látják, te nem. Akkor miért mondod, hogy nem sokan?
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8211 üzenetére
"meg láthatóan mindenáron, olykor elvtelenül, konformista módon történő Opera-védelmézésével..."
Vagy csak szimplán nem ért egyet Pengével. Én el tudok képzelni ilyen esetet
.
"Az Opera Turbo-val meg valóban elkéstek."
Szerintem is jöhetett volna hamarabb, de nem gondolnám, hogy elkéstek. Csak éppen globálisan kell gondolkodni. Kelet-Európában, Afrikában, Dél-Amerikában, vagy Ázsia egyes részein is mindenhol szélessáv van szerinted?
"Az Opera Unite tényleg hanyagolható lett volna még egy darabig, amíg a többi dolog (amikről Te is írtál) nem működik pöpecül."
Ez szerintem nem így működik. Először is, az egész minialkalmazás, Unite dolog egy jól látható koncepcióra fűződik fel, ami talán egyeseknek kevésbé szimpatikus, de van benne ráció.
Másodszor: az Opera mindig is innovatív volt, ezt a szerepet semmiképpen nem szabad elvesztenie. Ha már semmi új nincs az Operában, csak azt teszik bele, ami máshol megvan, akkor mi értelme Operát használni? Konkrétan a Unite-ban komoly lehetőségek vannak, a nagy kérdés, hogy ezt ki tudják-e használni.
Ami egyedül üdvözítő szerintem, az az új funkciók bevezetése és a régiek fejlesztése, hibajavítása. Ennek, ha vontatottan is, az Opera eleget tesz, lásd pl. helyesírás ellenőrző beletétele. Aki szerint ez nem nagy előrelépés a korábbi módszerrel szemben, az nem tudom, hol élt eddig...
"akkor talán lesz pénzük arra, hogy kellő mennyiségű alkalmazottat vegyenek fel, hogy több piacra is tudjanak egyszerre koncentrálni."
ha megnézed a pénzügyi eredményeket, akkor azt láthatod, hogy a 2009Q3-at kivéve (ami nem túl fényes, remélem, csak átmeneti a dolog) az utóbbi években folyamatosan növekedtek a bevételek, és komoly profitot realizáltak, a korábbi évekhez viszonyítva mindenképp. A dolgozói létszám pedig kifejezetten dinamikusan nő, főleg ahhoz képest, hogy válság van. Szóval pontosan ezt csinálják.
"És már unalmas az az érv, hogy "dehát ők elsősorban a mobilpiacra koncentrálnak"."
Nem, nem a mobil piacra koncentrálnak, hanem az egészet egy egységként kezelik, aminek a PC-s Opera csak egy eleme a kirakónak, míg más böngészőknél kb. az a minden. Ez a sokváltozós egyenlet kétségkívül visszafogja itt-ott, viszont komoly versenyelőnyt jelenthet a későbbiek folyamán (is).
"Miért nem képes az alapértelmezett keresőt használni erre a célra? Miért kell ehhez is trükközni?"
Az azonosítók miatt. Ha van egy "opera" azonosítód, és te beírod a címsorba, hogy "opera" majd Enter, akkor hova ugorjon a szerencsétlen?
Mivel kétszavas azonosító nincs, ezért az már megy rendesen. Amúgy meg meg kell nyomni a felfelé gombot, és elé rakja a "g"-t.
Írom mindezeket úgy, hogy sok minden előtt én is értetlenül állok, és sok mindennel én sem értek egyet.
-
cousin333
addikt
válasz
Penge_4 #8208 üzenetére
"már vagy 2 hónapja, mióta megújult, hogy Operában így néz ki."
IE8-ban hajszálra így néz ki. Szerintem meg nem csúnya, és mondjuk HD kijelzőnél előnyös, ha a jobb oldali adatok nem a képernyő másik szélére kerülnek.
"A gombnyomásokra viszont a kezdetektől fogva rohadt lassan reagál, ezen a 10-es sem javított sokat, például egy szmájli beszúrás 30 másodperc"
Vagy a telepítéssel van a baj, vagy a sok sajátmenü okosságoddal.
Vagy csak én vagyok szerencsés. Szmájlik lenyitása kb. 1mp (először, aztán gyorsabb), a kijelölés kb. 2-300 ms után követi, beszúrás szintén <1 mp. A legördülő menük sem késnek többet nálam.
"A másik, ami már olyan régóta bug, hogy már feature kategóriába tartozik, az oldalbetöltési sajátossága, vagyis például megnyitok egy fórumtopicot, hogy a legutolsó olvasatlan hsz-re ugorjon."
Ezzel az a fő gond, hogyha elkezdem az elején olvasni, és hirtelen mégiscsak betölti...
Amúgy ezzel a Youtube-on is találkoztam. Ha egy elem beragad, akkor a betöltésig nem vált HD módba (megjegyzem, az már elég gáz, hogy a sima HQ mód is HD méretűvé teszi)
-
cousin333
addikt
Látom, megtaláltátok a lelki társatokat...
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8199 üzenetére
De...
Igaz, az elejére már nem emlékeztem, csak a "megoldódott" részre
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8188 üzenetére
Tiszta újratelepítés volt-e már? Ha igen, és még mindig gond van, akkor gyere majd vissza
-
cousin333
addikt
Opera 10.20 alfa, akit érdekel
A fő (és egyetlen) attrakció, hogy a minialkalmazások (widgetek) futtatásához már nem kell futtatni az Operát (csak telepíteni), mert külön alkalmazásként (külön processzben) futnak.
A kiadás publikus, tehát nem fejlesztői tesztverzió, és nem is előzetes, viszont alfa, így kellő óvatossággal telepítendő.
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8164 üzenetére
"Ha nem, akkor miért nem, hogy működik a szinkronizálás?"
"ha teljesen friss telepítést rakok fel adott gépre, és a könyvjelzőim korábban szinkronizálva voltak az Opera Linkkel, akkor az új telepítésnél biztos nem törlődnek ezek a szinkronizált könyvjelzők, ahogy törlődnek akkor, amikor mondjuk bekapcsolt szinkronizáció mellett törlök egy könyvjelzőt a böngészőből?"
Nem, legalábbis elvileg, mert nálad sem úgy kellene működnie, ahogy. Azért nem törli, mert a szinkronizálandó teendők között nem szerepel majd a törlés, mivelhogy nem is volt mit törölni. Az Opera Link egyszerűen összefésüli a már meglévő, és a szerveren levő könyvjelzőket. Két könyvjelző akkor egyforma, ha az ID-jük egyforma (tehát nem az URL). A szerverről csak akkor törlődnek, ha az adott könyvjelző megvan a te gépeden is, törlöd őket (az mindegy, hogy éppen aktív-e a szinkronizáció), és szinkronizálsz.
A legegyszerűbb egy teljesen tiszta telepítés lenne, törlöd az alapértelmezett könyvjelzőket, majd szinkronizálsz. Ennek mennie kell, mert én is így használom.
-
cousin333
addikt
válasz
Gorneck #8144 üzenetére
Alapvetően nem. Amire érdemes lehet figyelni, hogy a fájlok (könyvjelző, URL tiltólista, begépelt címek, levelek... stb.) lehetőleg ne nőjenek túl nagyra. De szerintem ez is inkább csak az indulási időt, meg mondjuk a címsáv sebességét (gépeléskor) fogja vissza valamelyest.
ui: Használtam, de most már nem. Ha kérdésed van, attól még jöhet...
-
cousin333
addikt
"Ráadásul tegnap még úgy volt, hogy ha beírtam a la natúr valamit a címsorban, rögtön hozta a guglis keresést, most meg nem, weboldalnak nézné..."
Hány szóból állt? Mert ha csak egyből, akkor ez nem véletlen, ilyenkor meg kell nyomni a felfelé nyilat. Ha több szó, és nem keres rá az alapértelmezett keresővel, akkor tényleg eljött a friss telepítés ideje...
-
cousin333
addikt
válasz
Hunter2 #8125 üzenetére
Az attól függ. Gondolom a 10.00-t tetted fel először, és arról frissítettél 10.01-re. Ebben az esetben elvileg a folyamat során kaptál egy kérdést, hogy később automatikusan frissítsen. Ha innen nem vetted ki a pipát, akkor most láthatod az eredményét.
opera:config#UserPrefs|LevelOfUpdateAutomation
Ennek az értékét nézd meg. Leírás sajnos nincs hozzá, de nekem ez "1", ami elvileg azt jelenti, hogy szól, de csak kérésre telepít.
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz
Sk8erPeter #8130 üzenetére
Miről mire frissítettél? Azt hiszem a 10-es verzióban változtattak elég sokat. Az ok pedig a rendszerek közötti átjárás javítása volt, illetve a logikusság. Például elég régóta opera6.adr néven futott a könyvjelzőfájl, ami nem túl logikus, ellentétben a mostani bookmarks.adr fájllal.
Ha nem vette át, akkor esetleg más mappába telepítetted az új verziót, vagy ez valami bug lehet. Szerintem érdemes használni az Opera Link-et, ott nincs ilyen jellegű gond
.
update: Na visszaolvastam
Pár észrevétel
1. A 10.10-ben a Link menüpontja átkerült az Eszközök menübe (és sokkal szebb is lett).
2. Egyszerűen töröld ki az alapértelmezett könyvjelzőket, és indíts el egy szinkronizálást. Utána meg kell, hogy kapjad a régi könyvjelzőidet. Ha azóta egyes könyvjelzőket már újra hozzáadtál, akkor a Link előtt azt is töröld, mert kettő lesz belőle! Bővebben
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Kérdés előtt olvasd el az
összefoglalót!
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Volvo és Polestar kulcsok is menthetők lesznek Samsung telefonba
- PlayStation 1 / 2
- PlayStation 5
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény