- Sokat fejlődött az új Snapdragon 6 Gen 4
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vivo Y28 - okkal marad az árnyékban
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- AI: keményen kiosztotta Európát az amerikai alelnök
- Lenovo Vibe Z2 Pro - csillagromboló
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
Felnekrózom a topic-ot. Az Unreal tournament 99 OST-jét hallgatom és közben vannak videófelvételek a játékról. És elönt a nosztalgia. Debrecenben az Angyalföld téren volt PC (akkoriban így hívtuk azokat a helyeket, ahol lehetett játszani PC-n, idő alapon fizetve). A PC-k (mármint az ott lévő gépek), hálózatban voltak kötve. És ott toltuk az UT99-et, a HL 1-et (Half Life) [Jut eszembe! A mai napig előveszem a HL1-et és élvezem
]. És az érzések! Eszembe jutott, hogy milyen megleg volt ott, az illatok.
Hát ezt akartam megírni! Jó dolog a nosztalgiázás
.
Szerk.: GTA2 vár a sorban
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
válasz
basaharc502 #137 üzenetére
Ennyire nem voltam benne a gaming világban de az biztos, hogy akkoriban nem volt ekkora kínálat, most a bőség zavara van.
Viszont most azt látom, hogy tiktokon van egy nosztalgia trend amiben egy 2001-ben amerikai középiskolában készült videót mutogatnak aztán könnyes szemmel nézik, hogy de jó volt akkor.
Én 2002-2006 között jártam középiskolába de nem emlékszem, hogy olyan jó lett volna, nem volt rossz se, elment bár nem tudom milyen manapság középiskolába járni vagy milyen volt a vírus előtti években, csak nem olyan rossz.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
basaharc502
aktív tag
Nálunk is 2004-ben lett bekötve az internet. A gyermekkorom nekem is az 1990-es évek és a 2000-es évek eleje. Ma el sem tudnám képzelni az életem internet nélkül, de akkoriban azért volt egy fajta bája annak, hogy - maradva a számítógépes vonalnál - gyakorlatilag zéró információ állt rendelkezésre csak pc-zed, gamstar, guru, 576 és pár tiszavirág életű lap volt, amiből lehetett tájékozódni, nameg a cd mellékletek és persze a kocka haverok. Sok játék azért tölt el nosztalgiával, mert kisebb regényt lehetne írni arról, hogy mennyire vártuk, amire beszereztük, ha elakadtunk, hogy jöttünk rá a megoldásra stb. Pl. a Max Payne elindításához szükséges új videokártya saját zsebpénzből való beszerzésének tortúrája a téli szünetben, térdig érő hóban, gyalog bejárva az egész várost kb - 6-8 fokban egy geforce 2 mx 200-as kártyáért felbecsülhetetlen.
-
Narxis
nagyúr
Youtuben írjátok be, hogy Remember és az évszám. Pl. Remember 1999
Kegyetlen durva, nyilván ide Magyarországra nem minden jutott el akkor pont abban az évben de nagyjából az évtized stimmel. 1990-től 2002-ig komplett gyerekkorom, 80%-ára emlékszem. Nekem 2004-ig nem volt internetem, kíváncsi lennék, hogy akik abban az időben már kockák voltak azoknak milyen volt? Megszerezhettek minden filmet és zenét frissen?
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
C. s.
addikt
válasz
customer114 #134 üzenetére
2 hónap sem kellett, és idetaláltál.
-
Narxis
nagyúr
válasz
balko235 #127 üzenetére
Sose értettem, hogy mire jó ez, nem konkréktan a pokémon taz mert a rajzfilmet imádtam, de a gyűjtés, ha legalább értéke lenne a későbbiekben mint mondjuk a bélyegnek. A tamagotchi őrületből is teljesen kimaradtam, egyszerűen nem értettem, hogy mi jó benne.
Megvoltak akkor is a hülyeségek mint most.
-
C. s.
addikt
válasz
customer114 #1 üzenetére
És arra emlékeztek, amikor még nem volt COVID?
Nem, nem trollkodom! Eszembe sem jutna!
-
balko235
csendes tag
Nagyon menő volt egy időben tazókat gyűjteni.
Itt írnak is róla:
https://index.hu/tech/godmode/2016/07/22/minden_amit_a_pokemon_vilagrol_tudni_erdemes/ -
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #124 üzenetére
Nézőpont kérdése, van akinek már a Tesla Roadster is csak nosztalgia...
Up the Irons!
-
zgmzgm
tag
Amikor én még ember voltam. De rég volt.
㊀ ㊁ ㊂ ㊃ ㊄ ㊅ ㊆ ㊇ ㊈ ㊉
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #117 üzenetére
Tegnap eszembe jutott, hogy nézzek egy kis Benny Hill show-t, imádom a társulatot, azután kíváncsiságból rákerestem a wikin, hogy mégis kik vannak/voltak ott, aztán rossz érzéssel töltött el, hogy szinte màr senki nincs közöttünk. Benny Hill-ről tudtam, hogy rég meghalt, de a többiekről konkrétan nem (a koruk miatt sejthető volt, de akkor is rosszul esett...).
Ugyanígy a Csengetett, Mylord szereplőinek nagy része is rég elhunyt már...Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
Már a nosztalgia sem a régi...
Up the Irons!
-
bhonti
aktív tag
2400-as modem volt az asszem
http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
customer114 #87 üzenetére
Szódapatron. A habpatronon volt (van?) egy kék csík a tetején.
Miért mindig én???
-
EmberXY
veterán
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #108 üzenetére
A másik oldal meg annyira fiatal, hogy velük bármi történjen is, az majd 20-30 év múlva lesz nosztalgia.
Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #106 üzenetére
Majd valami jó kis nosztalgia sört veszek, hogy témánál maradjunk, bár ebben a topikban már az is nosztalgiának számít, ha egyáltalán ír valaki, szóval tulajdonképpen mi most nem is offoltunk.
Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #104 üzenetére
Fagyizni nem szoktam, de akkor sörért 3 órát állok sorba, úgy jó lesz?
Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
-
somogyib
őstag
Ventilátor:
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
-
bambano
titán
már a nosztalgia topic sem a régi...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
EmberXY
veterán
Ha már így pörög a topik, leírok egy friss élményt.
A raktárunk kiköltözött a város szélén található korábbi laktanyába, ott lett erre kialakítva egy rész. Néhány beépített szekrény átvészelte a felújítást, nagyon jó állapotban maradtak meg, csak ki kellett takarítani, azokat is belaktuk. Az ajtókon belül még mindig ott vannak a kiragasztott nőcis poszterek, amiket anno a katonák ragasztgattak ki. Egy-két poszter még fekete-fehér, és láthatóan retro, sokat agyaltunk rajta, mikoriak lehetnek, mire megtaláltuk a választ: találtunk egy kiragasztott falinaptárat 1974-ből.
Bakker, ekkor döbbentünk rá, micsoda műemlékekre bukkantunk, és durva, hogy azóta mennyi időt átvészeltek ezek a dolgok, hiszen azután még jó ideig működött a laktanya. Belegondoltunk, milyen lehetett ott, főleg abban az időben, ez is egyfajta nosztalgia, pedig akkor még anyám is csak 8 éves volt...[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
törölt tag
-
EmberXY
veterán
válasz
De a dihidrogén-monoxid tud a legtöbbet ártani, ha belélegzed.....
Up the Irons!
-
koshmar
addikt
válasz
Szén-dioxid patron!
Habpatronról én speciel soha nem is hallottam, nemhogy használtam volna.Szerintem a dinitrogén-oxid az, amivel altatnak. Utóbbi években háromszor is volt rá alkalmam, jól működik a cucc.
Első belélegzés semmi, másodiknál már elnehezedik a mellkasod, harmadiknál mintha egy teherautó állna rajta, és ezzel egy időben jéghideg érzést veszel észre, negyedikre már KO.Egy medvével nehéz beszélgetni, mert gyakran félbeszakit..
-
customer114
őstag
Ejj ejj ejj...
Akkor lássunk hozzá:
A képen habpatront vagy szódás patront látunk? Két különböző dolog.
Szóda: Jól tudjátok = CO2 gázzal töltött partron, nincs is mit írni róla. ( CO2 + H2O = H2CO3)
De mi van, ha ez habpatron, az pedig ugyebár N2O.
Namost.. mit lehet tudni erről? Tejszínhabot készítettek vele régen/most. De mi másra lehet még jó?
Kevesen ismerhetitek, de ez a kéjgáz. Bizony. (sok probléma volt belőle anno, hogy mentősök ráfüggtek az "altató, nyugtató, felvidító(?)" gázra a mentőautóban, és nem jelentették, hogy elszipkázták az N2O-t a tartályból..
Szóval a képen látható patron mire való pontosan?
(#86) Tibii91: Belekötnék. A nyomáscsökkenés eredményezi a hideget, nem úgymond a "reakció".
[ Szerkesztve ]
-
koshmar
addikt
Igen, a szén-dioxid kiszabadulása endoterm reakció, hőt von el.
Van itt helyben egy múzeum, ott volt/van egy egész doboz CO2 patron (de nagy részük már használt), ezt onnan "loptam", mikor ott dolgoztam
[ Szerkesztve ]
Egy medvével nehéz beszélgetni, mert gyakran félbeszakit..
-
EmberXY
veterán
Nekem az a hang tetszett, amikor elkezdett vegyülni a vízzel, egyfajta "buborék" hang, plusz ekkor már odafagyott a tenyerem is.
De a valódi mágia nem ez, hanem az, amire ma jöttem rá: a munkahelyen a raktárban az asztalom alatt van egy olajradiátor, amit fűtés rásegítésnek használok, namármost amellett van egy teli 20 literes műanyag kanna.
Ma szembesültem vele, hogy nem vízzel, hanem acetonnal van tele. Extrém élet rulez...Up the Irons!
-
somogyib
őstag
Amikor a PH! még PLUSABIT volt.
-
RexMaximus
senior tag
Neha fater meselt a gyerekkorarol, lehet hasonlo koru volt ('29-ben szuletett)
Pestujhelyen szuletett (ez van a papirjaiban is
) villamosra folkapaszkodva mentek csavarogni meg strandolni a varosba. Kalauzok (akkor meg villamoson is az volt) nem nagyon foglalkoztak a szegeny kolkokkel, azok igy kozlekedtek.
Garay utca kornyeken setaltam vele parszor amikor dolga akadt arra. Egyik mellekutcaban egy regi berhazban laktak a nagyszulei hozzajuk is jart fel. Mutatta is melyik az.
Negy vagy hat elemit jart, kiskoromban lattam meg a bizonyitvanyat, csupa jeles. Ami erdekes, hogy nagyon sok mindre emlekszik a tanultakbol.
Amikor a Karriérek sorozatot olvastam (1910-es evek kornyeken nyomtak) akkor pár dolgot meg kellett tole kérdeznem mert nem ertettem. Akkor ismertem ezt fel.
Szegeny csaladok gyermekei akkor tizenvalahany evessen inasnak alltak es dolgoztak. Legalabis O igy jart, elsoszulott volt.
16 evesen, '46ban meg par barattal egyutt nekivagtak a vilagnak es nyugatnak indultak.
Egy generacio kimaradt koztunk, de hallas vagyok annak, hogy igy alakult. Amikor foleg korombeliek meg fiatalabbak panaszkodnak a rossznak velt korulmenyek miatt, akkor picit elmosolyodom. Mert igazabol baromi szerencsesek vagyunk, hogy ma itt elhetunk.
-
EmberXY
veterán
Én speciel tudom, mi az a tantusz, gyerekkoromban gyűjtöttem érméket, régi pénzeket és bélyeget is, a "telefon érmé"-ből sárga és fehér kivitelűre is emlékszem, nagyszülők mondták, hogy az a tantusz, azóta tudom.
Azóta a gyűjteményem nagy részét már elkótyavetyéltem, mert kiábrándultam belőle (inkább a jelenleg is forgalomban lévő pénzeket gyűjteném, ha tudnám).
Up the Irons!
-
Vakegérke
félisten
Mikor apró gyerek voltam, háromféle jegy volt. A villamoson 50 fillér volt a vonaljegy, 70 az átszálló, és 35 a gyerekjegy. A buszjegyek a duplájába kerültek.
A tantusz 1 forint volt, és nem volt időlimit a telefonálásnál.Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
bambano
titán
amikor én gyerek voltam, két forint volt egy buszjegy, egy forint egy villamosjegy, két forint volt egy tantusz, ötven fillér egy gombóc fagyi.
szerintem a mai ifjúság google nélkül már nem tudja megmondani, mi az a tantusz
-
koshmar
addikt
Ezt überelje valaki
Mamám mesélte, hogy az ő lánykorában (cirka 50-es évek) EGY FORINT volt egy mozijegy.
-
Vakegérke
félisten
Én még jártam a boltba tejért. 25 literes kannákban volt, mérőedénnyel öntötték a literes kannámba. Kétféle tej volt, az egyik "sima", kannatej volt a neve és 3 Forint volt az ára, a másik pasztőr tej 3,60-ért.
A melósok a hentesnél 20 deka főtt kolbászt kértek, 1 Forintért kenyeret, meg két kovászos uborkát, amit az étkező pultnál jó étvággyal megettek.
Ó a jó kis önkiszolgáló éttermek. Csontleves, kelkáposzta főzelék 1 fasírttal, 2 szelet kenyér, kijött 10 Forintból, amikor 1.500 volt a fizetésem.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
törölt tag
-
bambano
titán
alapvetően átalakultak a húsfogyasztási szokások, régen valamivel több volt a marha és sokkal több volt a sertés, mára nagy eredményeket könyvelhet el a csirkelobbi. úgyhogy amellett, ahogy Apollyon is mondta, nemcsak a jobb vegyipari cuccok miatt gagyibb a parizer, hanem azért is, mert az a kis hús, ami belekerül, az is gagyibb. régen sertés nyesedék lehetett, most meg csirke.
szerintem a mostani parizer teljesen ehetetlen.
-
Apollyon
Korrektor
A mai feldolgozási eljárások mellett van rá esély, hogy még nagyobb hulladék mint régen volt. Például a tartósítószer és ízfokozók miatt, meg főleg, hogy a gyártók ma már bármeddig képesek elmenni, hogy minél többet spóroljanak az ellőállítási költségeken. De szerintem régen sem számított kiegyensúlyozott, testépítő kajának
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
EmberXY
veterán
A parizer akkoriban minőségibb volt, mint ma, vagy ugyanolyan? Ma ugyebár tele van minden adalékkal, és a fő alapanyaga sem igazán hús, hanem mindenféle nyesedék/hulladék és szója...
T_chris: A palackos gáz valóban nem retro, mert ahol nincs vezetékes, ott is főzni kell valamivel (én speciel villanyrezsót használok, nem sokat főzök, de nagyobb volumennél talán mindig a gáz a hatékonyabb és olcsóbb).
Up the Irons!
-
koshmar
addikt
Csak azt tudom ismételni, a 2000-es évek elején 10km-es diákjegy 29 (!!) forint volt, ma ez 125.
(Hozzátartozik az is, hogy régen 67,5%-os volt, most 50)Ezt eddig hányszor írtam le?
Amit talán még nem, apám 20-as éveiben a benzin literje 18 forint volt, és a kutak még tudtak olyat, hogy előre bekeverték az olajat a kétüteműeknek, neked csak az arányt kellett megadni.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Valamikor felsős lehettem, amikor az Ady hídon megnyílt a Matróz grill, ami az első hamurger áruda volt Miskolcon. rendesen, csalamádéval, ahogy retróul illik. 20 forintért vettem életem első hamburgerét, imádtam.
-
somogyib
őstag
"úgy ettük, mintha muszáj lett volna"
Nálunk a patikában kapható ostya, és a tejpor ment így.
Viszont 2 kilós kenyér nagyon ritkán van nálunk, pedig baromi finom, és 3 nap után is olyan, mintha abban a percben vetted volna.
(#61) bambano: "Somogyib kolléga biztos emlékszik a Búza téri aluljáró mellett a bácsikára, aki kukoricát pattogtatott"
A Búza térről nekem ma már csak a "Kasza" söröző jut eszembe
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
amikor én kicsi voltam, a 70-es években, akkor még csak kétféle péksütemény volt, kifli meg zsemle, további jelzők nélkül. se sóskifili, se semmi. néha lehetett kapni óriáskiflit. nem volt bagett, francia kenyér sem. kenyérből is csak fehér kenyér volt, később lett barna, meg kukoricás, meg házi.
a "húsos pultban" volt parizer, turista szalámi, meg nagyon ritkán téliszalámi. azokban az időkben, amikre emlékszem, hús már volt rendesen. tehát csirkét vagy karajt tudtunk venni.
nálunk a nagy durranás a dobozos kóla volt. mikor anyám először kefírt hozott, kirohantam megnézni, hogy mi az. jaaaa, csak aludttej
mackósajt/kockasajt már volt, de az ilyen krémszerűen kenhető sajtok még nem. olyan negyedikes-ötödikes lehettem, mikor megnyílt a faluban az első magán fagyizó, jó fagyival. meg nagyjából ugyanekkor az első privát butik is. a fagyizó még megvan a guglimaps szerint, a butiknak már a bódéját is elbontották.
Somogyib kolléga biztos emlékszik a Búza téri aluljáró mellett a bácsikára, aki kukoricát pattogtatott
-
EmberXY
veterán
Felénk is van ilyen, de az előrecsomagolt szeletelt kenyérből több fogy, mármint azok körében, akik nem az egész kenyeret veszik.
Régről még az is rémlik, hogy volt 2 kilós kenyér is, és a boltban lehetett szendvicset is csináltatni. Nem volt ennyiféle péksütemény, legalábbis a boltban nem, ahol a gyerekkorom töltöttem, ott a 90-es évek közepe táján "tört be" a piacra a több féle töltött réteske, amit dekára lehetett venni, elsőként a barackos, úgy ettük, mintha muszáj lett volna, akkora szenzáció volt. Akkor még nem tudhattam, hogy 20 év múlva gyártanom is kell majd és megtudom, miből készül...Up the Irons!
-
somogyib
őstag
(#47) bambano: "mifelénk palackos gáz volt csak, 1-2 havonta palackcserével."
Gázpalackot én is cserélgettem, még '99-ben is! (Miskolc, kertváros)
(#53) EmberXY: "nem volt még elterjedt a szeletelt kenyér sem, de a boltban lehetett szeleteltetni."
Ez a korszak felénk visszatért, reggelente 5-10 emberes sor áll a boltban, hogy a friss kenyeret felszeleteltesse.
...
Első színes TV: szüleim nyerték Lottó (totó?) tárgynyereményen. Hatalmas élmény volt!
[ Szerkesztve ]
-
EmberXY
veterán
Én egy kis faluban töltöttem a gyerekkorom, a 90-es évek elején bizony nem nagyon volt színes tv a környéken, legalábbis én nem találkoztam vele sehol, pedig sokat szomszédoltunk, lógtunk együtt a többi sráccal. Az utcák szinte teljes mértékben a híres "Kádár-kockákból" álltak, nem túl változatos utcaképpel.
A házak nagy részénél még pottyantós kinti wc is volt, plusz derítőaknák, szennyvízhálózat még nem volt kiépítve, minden más közmű igen. Volt egy Lada 1200-asunk, az volt az elterjedt autó és a Trabant.
Az iskolában volt még 1-2 C64-es, de már voltak az akkori kornak megfelelő gépek DOS-sal, számtech órán mi már a DOS parancsokat tanulgattuk, és ketten ültünk egy gépnél, mert csak úgy volt elég gép. Lehet, hogy az akkori korhoz képest is elmaradott térségben laktunk, de pl. akinek MTB kerékpárja volt, arra istenként tekintettünk, mindenki más a klasszikus "ruszki biciklivel" járt.Szerk.: Ja igen, '98-ban találkoztam először Windows-zal, amikor egy másik iskolába kerültem különféle családi okok miatt Szegedre, ott mintha 100 évvel jártak volna előrébb....
[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
bambano
titán
nekem a kiskorom az a hetvenes évek
színes tv-t nagyjából a 70-80 forduója környékén vettünk, 1982. november 30-án indult a teletext, akkor már tudtuk nézni. Szerintem a 90-es években már nemigen volt tömegesen fekete-fehér tv az országban.számítógép egyáltalán nem volt. az országban összesen is nagyon kevés gép volt, néhány nagyvállalatnak volt, mint pl. az áramszolgáltató, illetve a 80-as évek elején a költségvetési intézményeknek volt központosított bérszámfejtő rendszere, az már számítógépen ment. de ezek terem méretű gépek voltak, nem személyi számítógépek. Úgy hívták ezeket, hogy tanácsi költségvetési elszámoló hivatal. na próbáld meg a borsodi hivatal nevének a rövidítését gyorsan kimondani
A spectrumot is, a c64-et is a 80-as évek legelején dobták piacra, utána kezdődött nálunk az otthoni számítógép terjedés. nyolcadikos koromban járhattam a gimibe számtech szakkörre (kis programozók baráti köre, ha valakinek rémlik). kiemelt gimi révén volt egy nagy dög tpa, valami tpa/128L vagy ilyesmi néven, meg volt egy abc-80-as, meg egy versenyen nyert aircomp. Amikor elsős voltam a gimiben, akkor jöttek a ht-k, meg volt egy vic-20 is, és valamikor év vége felé szereztek egy c64-et is.
-
bambano
titán
válasz
RexMaximus #48 üzenetére
amikor én "kicsi" voltam, alsós, akkor még volt négy évszak. szeptemberben még volt egy kis meleg, utána jött az ősz, ami jól láthatóan ősz volt. majd jött a tél.
télen már sokszor mikuláskor hó volt, ami megmaradt a téli szünet végéig minimum, de volt, hogy tovább is. falun nőttem fel, ott divat volt a mikuláscsomagokat kitenni az ablakba. celofán vagy nejlon zacsiban kaptuk, mellé egy csokimiku. mikulástól karácsonyig karácsonyfa díszeket gyártottunk színes papírból, meg sütemény alapanyagokból, mikor miből. anyám szerzett narancsot meg banánt, azt dugdosta előlünk, hogy maradjon a mikulás csomagba is, meg karácsonyra is.
karácsony előtt gyakran volt friss hó, kihordtuk a szőnyegeket és a havon kiporoltuk őket.
volt a falu határában egy kis folyócska, ami az egyik helyen egy öböllé szélesedett ki. az ilyenkorra már befagyott, azon korizott a falu apraja-nagyja, főleg karácsony és szilveszter között, amikor a szünetben mindenki ráért.
emlékszem, az ünnepek alatt "hangulatjavító" intézkedéseket tett a párt és a kormány. ez, az akkori színvonalhoz képest, menő külföldi filmek beszerzését és vetítését jelentette, így lett egy életre nagy kedvenc Piedone meg THill. Egyik legszebb emlékem abból az időszakból, ahogy a bátyámmal átmentünk a szülői ágyba, és pizsamában nézi a család, ahogy Piedone kocsikázik az étteremben. Utána meg mentünk rokont látogatni.
Egyik télen szenteste akkora ónoseső esett, hogy másnapra 5-10 centi körüli jég fagyott minden útra. Az egész falu egy koripálya volt, mindenki korizott az utcán.
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #54 üzenetére
A robbanások közben nem a filmezés járt az eszemben, hanem a menekülés, de miután az összes víz kirobbangatott belőle (de ekkor már csukva volt), semmi extra nem volt, az egész kb fél perc alatt elkészült. (Levakarni persze tovább tartott a kosárról).
Egyébként lehet, hogy ha a kosár nem lett volna benne, akkor tényleg nem lett volna ideje leérni az aljára, és egyben maradt volna, de ezt már nem próbálom ki...Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
Kiskoromból rémlik ez a korszak, a '90-es évek eleje, közepe, a boltokban darálták a kávét, nem volt még elterjedt a szeletelt kenyér sem, de a boltban lehetett szeleteltetni.
Konyhában szinte semmilyen komolyabb berendezés nem volt, főleg mikró, vagy bármiféle automata gép, mosógép is még a forgótárcsás klasszikus volt, mellé külön centrifugával.
Tv is fekete-fehér volt még, de néhol már volt színes is, számítógép csak az iskolában volt, illetve 1-2 tehetősebbnek volt C64-e otthon.
Mindez vidéken, persze a fővárosban vagy nagyobb városokban kicsit fejlettebb volt a felszereltség, pl pesti ismerősöknél már láttam mikrót és színes tv-t is, de nekünk ez még sci-fi volt...customer114: Nem az alkohol, hanem a lustaság (valóban nem volt elmosva a serpenyő) és a fejlődés iránti vágy, azt hittem, így sokkal praktikusabb és gyorsabb... A fizika persze másként gondolta, kb mint a repeszgránát, úgy viselkedett a tojás, de én nem adtam fel, ha egyenként nem megy, akkor majd egyszerre... A többit beleütöttem egy tálba, és munkavédelmi kesztyűben beleöntöttem a sütőbe, majd gyorsan lecsuktam a tetejét. Alapkoncepcióm, miszerint a sok olajban majd szépen egyben marad, és könnyebb lesz kiszedni, megdőlt, mert a sütő rácsos kosarára teljesen rákötött, plusz a víztartalomnak se tetszett a hirtelen 190 fok, legközelebb marad a serpenyős módszer.
Up the Irons!
-
RexMaximus
senior tag
A gonosz iperialista nyugaton kezdodott a palyafutasom a nyolcvanas evekbol mar van emlekem onnan. Midig fura volt onnan idejonni. Rendezett tiszta terek, epuletek, kozvilagitas, utcak stb. Tv adas dogivel, mangak is mentek kiskoromban. Bevasarlokozpontok, tesco szeru kepzodmenyek akkor ott alap volt.
Aztan a Magyar hatar fele kozelitve elkeztek szetesni a dolgok. Rendezeltelenseg, szurkeseg, nehol szemet. Korforgalom nem is letezett, Budapest meg akkor nagyon szurke volt.
TVben olyan mesek mentek amitol szabalyosan paraztam. Gyurma meg bab karakterek egyenesen felelmetesek voltak. Meghogy a Dragon Ball elbujhat mellette
Nagyon nagy kontraszt volt a ket vilag kozt.
Arakra amugy itthon nem nagyon emlekszem. Gyorsan emelkedtek. Egyszer Dagobert bacsinak ereztem magam amikor locsolasok utan volt egy koteg szazasom
Viszont sokat cipeltek piacra. Negy kornyeken keltunk es nem sokkal kesobb mar ott voltunk a kicsomagolo arusoknal, hogy lecsapjunk a portekakra
Orak, porcelanok, antik bigyulak stb. Olyan hevvel mentek az alkudozasok mintha egy regebbi wall streeti jelenetet latnek ahogy orjongeneg a tozsden
.
Egy alkalommal sikerult komoly uzletet is kotnom. Kemenyen alkudoztam egy adag semic kepregenyert, elso Pokemberek, Robotzsaru es Batman pedanyok is koztuk voltak. Meg Kockasok. Imadtam oket.
Volt C64-unk is. Szinten a piacon lehetett hozza vasarolni jatekokat. Asztalok tele voltak masolt jatekokkal, semmi BSA para meg ilyenek.
Nyari szunetek abbol altak kb, hogy bandaba verodve bicajoztunk egy nehany tiz kilometeres korben. Faluban - foldeken. Horgaszni jartuk. Aratas utan szena balakat szedtunk szet amikbol bunket epitettunk. Aztan megrohamoztuk egymaset
Meg focizni is jartunk, volt egy tisztas szeruseg ami megfelelt palyanak, azon rugtuk a bort, vagy epen egymast.
Havonta vartam, hogy megjelenjenek az uj szamtech magazinok (Guru, 576, PC World) vagy eppen kepregenyek.
------ szakadas jon a kozepsulis korszak -----
Sokan elosszor mentek A varosba (Bp). ELso utazasok alkalmaval meg a villamosrol se mrtek mashol leszalni egyesek. Szivatuk ezzel egymast
. Igaz a Jozsefvarosi palyaudvar es kornyeke akkor meg ennyire se volt bizalomgerjeszto mint ma
Kozepsuliban amikor delutanos voltam imadtam hazafele mindig a kettes villamossal mentem a kozvagohidtol a Kossuth terig. Budapest egyik legszebb szakaszan megy vegig. Lelazultam es neztem ki a fejembol. Esti fenyekben nagyon hangulatos volt (ma is az, igazabol nem tudom megunni). Aztan onnan Keletibe majd haza vonattal. Ma mar a gondolattol is elfaradok
.
Akkori bartnom gyakorlati idejet pont arra toltotte egy cukraszdaban a parlament kornyeken. Jaszain meg aluljaroban gyakran breakesek porogtek es magnobol szolt a zene.
Se mobiltelefon se semmi kutyu. Villamoson ha valaki telefonalt meg feltunest keletett akkor (bunkofon). Szulok utadra engedtek aztan vagy hazatertel vagy nem. Nem lehetett pingelni, hogy vaccap
Vonat + ho = keses. Ilyenkor igazolast lehetett kerni az alloason, a suli szamara. Na z egy ezerszer fenymasolt papirfecni volt, amit valamikor husz evvel elotte irogeppel irtak meg talan. Biztos ami biztos mi is fenymasoltunk par peldanyt ilyenekbol es hasznaltuk
Elso "komoly" szilveszter. Szinten elso kozepiskolai evben tortenik meg ugye. Haverek pont egy nagy hazba koltoztek es akkor mar bulit is tartott. A vonatrol tekert le egy halom egot amit a buli elotti orakban sorbakotott otthon. Azt akart, hogy a basszus ritmusara valtozzon a fenyerejuk az izzoknak.
Ami persze akkor igazan meno ha szinesek is. Ezert baratunk lefujta oket kuonbozo szinu sperkkel. Miutan elkeszult a muveletel, elegedetten csettinthetett az eredmenyen.
Tok jok lettek az egok. Node arra nem gondolt, hogy valami ujsagpapirt kene alajuk tenni mert a permet mast is fest. Meg lehet nem haloban kene ezt csinalni...
A frissen fektetett padloszonyeg is a szivarvany minden szineben pompazott utana. Bar eredetileg valami rozsaszinos paszteles szine lehetett
Szulei nem lattak, a buli jo volt. Utana allitolag nem engedte be a szuleit a szobaba. Ami ideig oraig sikerulhetett is. Aztan O tunt el egy idore, nem lattuk par hetig
------------ korai internet 2000 kornyeken ----------
Valamiert ez az irc-s sztori jutott az eszembe, akkor mar megosztom. Ne csak en vigyem magammal a sirba
Akik nem vagjak az irc-t kepzejenek el egy chat.hu szeru chatelos alkalmazast. Lehet kozosbe irni, vannak szobak es pivizni is lehet egymassal.
Haverom mar fuzott egy csajt egy ideje. Talalkoztak is meg minden, chaten valahogy en is felvettem a lannyal a kapcsolatot. Csini volt. Jol alakultak havernak a dolgai mar ami a kiszeelt holgyet ilette.
Jo gyerek volt amugy, csak szeretett egy picit "gizdabbnak" adni magat haverok elott.
A chaten is.
Elkezdte leirni nekem, hogy miket fog csinalni a csajjal stb, ilyen laza srac stilusban. Csak egy problema volt.
Nem nekem irta hanem a csajnak. Az nem szolt neki, vart nehany percet, addig megtudta, hogy az uj lovag hogyan is akarja majd Ot "levarni".
Hat, nem jott ossze
Cserebe sokaig romma rohogtuk magunkat a sztorin, foleg, hogy logot lany is megosztotta velem
---------vissza a multba---------
Olvassatok Diskmageket, tok jo dolgok ezek. Pl ezt - ftp://ftp.scene.org/pub/mags/terror_news/
---------------------------------------Na, miutan szetoffoltam mindent lepek aludni
-
törölt tag
válasz
customer114 #49 üzenetére
Vagy lusta volt a serpenyőt elmosni.
-
customer114
őstag
válasz
RexMaximus #48 üzenetére
Hó ropogásra: pár éve csak a latyakos, cipőbe befolyós, jéghideg, koszos "hó" van. Kicsit főzhetnénk még a klímánkon, hogy legalább ez se legyen.
(#46) EmberXY: Azt mégis hogy sikerült összehozni?
Próbálom összerakni mi vesz rá valakit hasonló főzéstechnikára, de nem jöttem még rá. Alkohol?
-
RexMaximus
senior tag
"télen volt hó," hat ez nekem enelkul nincs meg az igazi karacsonyi feeling. De mostanaban szinte boritekolhato, hogy karacsony elott nincs ho.
Kicsikent mindig hocsataztunk az utcaban, csuszopalyakat epitettunk. Vagy eppen masokkal, mas utcakban megharcoltunk egy palya "hasznalati jogaert"
Teli estek is tok jok voltak, vilagos van mindent latsz, hianyzik az a hangulat. A "normalis" ho ropogasat se tudom mikor ereztem utoljara.
Mar azon tanakodtunk parommal, hogy kulfoldon berlunk valami havas helyen egy kunyhot es ott telelunk
-
bambano
titán
nem volt. alapvetően minimális volt a háztartás gépesítése.
először kotyogó vagy kotyogós kávéfőző volt.
először még a boltban daráltuk a kávét, később lett otthon kávédaráló.
majd később lett turmixgép.mifelénk palackos gáz volt csak, 1-2 havonta palackcserével.
amikor kisebb voltam, még vezetékes víz sem volt. az utcánk nem volt leaszfaltozva, pedig annyira nem világvégén laktam.
-
EmberXY
veterán
válasz
#33253120 #38 üzenetére
Habpatronnal még nem volt dolgom, de szódát csináltam már párszor. A kedvencem a 2 literes szifon volt, amibe 2 patront kellett betekerni.
Tibi: Arra figyelj oda, ha nem rendeltetésének megfelelően akarod használni, hanem valami "okosságra", hogy a patron igen erősen fagypont alá megy, amikor kiengeded belőle a cuccot, lehetőleg jó erősen szorítsd a kezeddel vagy a nyelveddel.
Up the Irons!
-
törölt tag
válasz
customer114 #39 üzenetére
-
EmberXY
veterán
"a boltban a tejet fél vagy 1 literes zacskókba forrasztva árulták. később volt már kakaó is, ennyi volt a választék."
A zacskós tej/kakaó még ma is létezik, főleg kisebb boltokban, vidéken.
Ami még a gyerekkoromban nagyon menő volt, az a szódakészítés, hagyományos szifonnal és patronnal, nem volt még annyiféle szénsavas ásványvíz. Kisebb boltokban még elvétve látni ilyen patronokat, de aki hagyományos szódát iszik, az is már a cserélhető műanyag szifonokat használja... (Apropó, régen is volt ilyen előregyártott szódavíz, de akkor még üvegből készültek a szifonok, én már ezek után születtem.)
[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
Apollyon
Korrektor
A 260-as 280-as így vagy úgy felújított változatai a mai napig mennek Budapesten. Van egy buszvonal, amin nyáron kizárólag 260-asok közlekednek, miközben itt állnak a mellettünk lévő telepen a Citarók...
Kosaras kártyát gyűjtött anno valaki? Ok, ez 90-es évek... de mennyi pénzt kidobtunk az ablakon ezekre
De nekem a 486-on Doom-ozás is már nosztalgia. Ja meg a sok gombos menedzser kalkulátor
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
bambano
titán
most megnéztem, 180-as ikarus járt felénk, de nem sokkal később lecserélték újabbra.
további retró még: trapper farmer, tisza cipő, ritmó, alföldi papucs.
év vége felé kártyanaptárakat csereberéltünk egymás között, jobb esetben csupasz nőset
ja meg volt vetkőzős toll, kacsintós pénztárca.még nem volt videó, dübörgött a bakelit biznisz, fotózni filmre fotóztak és kémiailag hívták elő.
viszont már volt pepsi cola, a beszivárgó nyugat egyik jelképe volt a donald rágó.
-
koshmar
addikt
A 2000-es évek elején én magam is jártam kanárisárga, ráncajtós 266-ossal.
Apám, a 70/80-as években még a híres "farossal" is utazott.
Tény, hogy az ÉmKK-nál a mai napig vannak 280-asok (a csuklós), amire én felfigyeltem, az egy ritka, négyajtós, automata példány, ami a mai napig üzemel. Nyilván bőven 1M km felett, de hát ilyen ez.
-
bambano
titán
általánosban még a kvarcóra volt a menő (hány gombos?), gimiben meg a hétzenés kvarcóra.
walkman még nem volt, csak ilyen bőrönd méretű (gettóblaster) kétkazettás magnó, ami menő volt.amikor kezdtem az általánost, két forintért lehetett venni egy 2 decis pohár tejet (olyan műanyag pohárban adták, mint ma a tejfölt) meg egy sima kiflit. ha smúzoltál a portással, rátette neked a kiflit a kályhára, kicsit megmelegedett és úgy frissebb, ropogósabb volt. 10 forintért egy hétre elő lehetett fizetni tízóraira. a boltban a tejet fél vagy 1 literes zacskókba forrasztva árulták. később volt már kakaó is, ennyi volt a választék.
télen volt hó, kicsit letapostuk, utána addig csúszkáltunk rajta, amíg el nem jegesedett, akkor kezdődött az igazi móka. volt, hogy a fél osztály összetört állal meg egyéb testrésszel vonult be órára. a suliban gyakran fellocsolták az udvart, kiváló koripályát készítve.
számomra nagy csoda volt, mikor gimis koromban felfedeztem, hogy van hanglemezbolt és lehet lemezeket venni. Piramist, P-Mobilt, Edda 1-3-at, stb. Nagy csoda volt egy Kraftwerk lemez. Már végzős gimis voltam, amikor a kultúrpolitika engedte a Pokolgépet lemezt kiadni.
kiskoromban még nem a 260-as sorozatú ikarusz buszok jártak, de azt viszonylag hamar lecserélték.
-
bettus22
csendes tag
és amikor még csak hétfőn volt adás a tv-ben???? azt, hogy vártuk
-
customer114
őstag
"telóról hangszórón hallgattak zenét a többiek, hogy mindenki tudja, hogy nekik ilyen van és hogy mennyire menők"
-
EmberXY
veterán
A CD írás nálunk úgy ment, hogy az osztályban 1-2 embernek volt írója, és pár száz forintért írtak, mi meg kértük, ami kellett (nem, nem warez volt, modik ne figyeljenek ide...
), PC-je már úgy-ahogy nagyjából mindenkinek volt, de csak lejátszani tudtuk a CD-t, DVD ekkor még fikció volt, és az internet hozzáférés is igen ritka volt...
A telefonhangszórós zenehallgatást mindig rühelltem, akkor már vagy szóljon valami 2-400 watton, vagy inkább hagyjuk, és hallgassa fülhallgatón, így nem zavarja a többieket.Up the Irons!
-
Martin97
aktív tag
Itt vagyok!!! Igaz, hogy "csak" 19 évesen még fiatal vagyok, de ez egy jó kis téma, és sok fejezetét átéltem még szerencsére.
Szóval ált. suli elején egy ideig faterom walkmanjét használtam. Apám kazettáival. (culture beat, bon jovi, vengaboys, 2 unlimited, dr alban, és még jónéhány másmilyen...)
Az elemeket rohadtul zabálta, főleg a gyorstekerés funkció. Szinte folyton ment a töltő.Aztán kaptam szülinapomra egy discmant. Nekem egy mp3 és vcd formátumot is játszó volt. Iszonyatosan szerettem, jobban szólt mint a kazi és az elemet sem zabálta annyira. Természetesen itt is azok az előadók voltak porondon, amiket az apu hallgatott. Főként eurodance, eurodisco, pop volt terítéken, amiket még ma is hallgatok.
Aztán lett egy sulinetes gép cd íróval, na innentől már tudtam magamnak is írni lemezeket olyan előadóktól, amik akkor voltak aktuálisak.(eminem, sean paul, sugababes, és még sokan mások...)
Az első bővíthető telefonommal megpróbáltam a zenehallgatást 2gb-os kártyával, de nem jött be, ezért hamar visszakerült a zsebembe a discman. Ezt a technikát nagyon sokáig használtam. Ált. suli vége felé váltottam mp3-as ra, mikor már rajtam kívül mindenki telóról/mp3-ról hallgatott zenét. De nem ám holmi 256/512 mb-osra, hanem rögtön 2gb-osra, amit karácsonyra kaptam. Erre vegyesen kerültek fel régi és akkori új zenék. Sokszor nem kellett frissíteni, mert sok időbe telt mire végighallgattam. Ezt a technikát is imádtam/om. Jelenleg is használatban van, mert a telefonomnál sokkalta jobban szól. 1 db mikro elemmel megy, és remélem még sokáig fog. (kop-kop-kop)
Volt egy rövid időszak, mikor telóról hangszórón hallgattak zenét a többiek, hogy mindenki tudja, hogy nekik ilyen van és hogy mennyire menők. Nekem akkor olyan telóm volt, amin csak telefonálni lehetett, meg volt benne 2 alapjáték, meg persze egy discman, aminek nincs hangszórója.
Ekkor én elpanaszoltam apámnak, hogy nekem is kell valami amin közkincsé tehetem amit éppen hallgatok. Új telóm az nem lett, de be lett üzemelve egy addigra már réginek mondható technika, a ghetto blaster: két nagy antenna, sok gomb, szinte mind világított, és a legfontosabb: aux bemenet és böszöm nagy hangszórók. Na ez jobban megfelelt a célnak, mint egy új teló a tanárok hatalmas örömére.De jó is volt. Szívesen átélném újra.
[ Szerkesztve ]
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #26 üzenetére
Nekem volt walkman is, mégmellé rádiós, a koleszban rengeteget hallgattam, ha kirohadt az elem, a rádió még akkor is sokáig működött.
Nagy kincs volt az elem is, mert a szűkös zsebpénzből nem futotta mindig újra, viszont volt, akinek már volt tölthető akkuja...
Discman-em is volt először a sima audio CD-hez való, majd később már mp3 is, utóbbiban már volt egyfajta rázkódásvédelem, az audio a legkisebb mozgásra is akadozott...
Aztán jött az mp3, majd az mp4 lejátszó, de ezzel már beléptünk az űrkorszakba.Up the Irons!
-
customer114
őstag
Vigyél bele életet.
"régen": Bő szárú "deszkás" nadrág; textil, zsebből kilógó kulcstartó; "biző" cipő; rágó, amibe matrica van; dragon ball kártya (?), aztán... matávos fehér doboz a falon, ladával balatonra.. stb. Hirtelen ennyi ugrik be.
Nem volt walkmanem, se discmanem.
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #24 üzenetére
Mármint a kártyákra gondoltam, nem a gyűjteményre (egyébként utóbbi értéke erősen szubjektív, aki rajong az ilyesmiért, annak sokat ér, mások egy fillért nem adnának értük). Emlékszem, úgy "hordtuk", mint valami FBI igazolványt, vagy bankkártyát (12-14 évesen legalábbis volt egyfajta hatalma, lehetett vele villogni
).
Egy kicsit másabb téma: Érdekes, hogy " régen" mennyivel másabb volt egy "menő" cucc vagy kütyü, pl. walkman, discman, stb, szívesen beszélgetnék ilyesmikről, ha lenne élet a topikban...
[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #19 üzenetére
Ez már bizony retró (mondom ezt 30 évesen
), főleg amiken még "egységek" voltak.... Aztán jött a forint egyenleges (elvileg 500 ft-os volt talán a legkisebb, ha jól emlékszem), meg a Barangoló kártya, amiben nem chip volt, hanem azonosítószám alapján egy központi számon az automata tartotta nyilván az egyenleget, mint valami kezdeti ügyfélszolgálat, ez kb a 2000-es évek elején, de ekkor már kezdtek terjedni a mobiltelefonok is, ami ugyancsak egy érdekes téma, ami a különböző generációs mérföldköveket jelenti.
Up the Irons!
-
koshmar
addikt
válasz
customer114 #19 üzenetére
Nekem ilyen rágóra (Kent) csomagolt autós papírból volt egy köteggel (vagy 120 db).
Konkrétan üzleteltünk vele.Egy medvével nehéz beszélgetni, mert gyakran félbeszakit..
-
customer114
őstag
Telefonkártya gyűjtemény (ezekre gondolok) már retro?
-
koshmar
addikt
Most jut eszembe, a családunk egy idős ismerőse adta oda egy helyi múzeumnak ezt a Kijev orosz fotómasinát
Apám aszonta, ebbe már lehetetlen lenne filmet szerezni, mert ilyen régebbi, szélesebb kell bele. 25 éve, a helyi KGST-piacon tán még lehetett.Egy medvével nehéz beszélgetni, mert gyakran félbeszakit..
-
customer114
őstag
Van egy több száz db-os magyar telefonkártya gyűjteményem.
-
somogyib
őstag
-
koshmar
addikt
válasz
customer114 #12 üzenetére
Ja igen, alap, nagyanyám így kérdezte: "isztok narancsos kólát?"
-
koshmar
addikt
válasz
customer114 #9 üzenetére
Húú, nagyon nem!
Fiatalabb koromban abszolút nem voltam üditős/energiaitalos, csak nagyanyámnál ittuk azt a trágyalé LIFT-et
-
koshmar
addikt
24 évesen van itt helyem?
-
somogyib
őstag
Amikor a kistokaji tó melletti ívóban 25 Ft volt egy fél Hubertus.
-
koshmar
addikt
Amikor még egy telefon VGA kamerájára azt mondták az osztálytársaid, hogy WOW!
-
válasz
customer114 #3 üzenetére
Vagy vonalzóval körmös.
Lutri album matrica gyűjtés
tope (Top One gépek)
-
somogyib
őstag
válasz
customer114 #3 üzenetére
Nálunk nem kokival, hanem pálcával.
Régebben nem tanárok voltak, hanem tanítók...
-
somogyib
őstag
Amikor még szombaton is kellett
ovibajárni...szerk: iskolába.
(De sohase voltam kislány
)
[ Szerkesztve ]
-
customer114
őstag
"Amikor én még kislány voltam..."
Ide jöhet a nosztalgiázás minden formában.