Hirdetés
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Yettel topik
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
-
Mobilarena
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márk
senior tag
Sziasztok!
Beírom ide is, mert a lapom topikjában az utolsó hozzászólás május 27-én született.
Asus Maximus Gene-Z/Gen3 + Intel Core I5 3570K processzor.
Indításkor leakad a rendszer, se kép, se hang a ventik pörögnek, a debug kijelző az F2-t mutatja és innen nem megy tovább.
Az Asus fórumban is írták ezt a problémát, állítólag régi a BIOS, egy frissítés megoldja a gondot. [link]
Már csak az a kérdés, hogy hogyan kell BIOS-t frissíteni ilyen állapotban, amikor nem látok semmit sem.
Jó lenne egy kis segítség.
Köszönettel: Munkácsi Márk
-
Márk
senior tag
Nos, V9950 Ultra....
Beállítottam az Asus "Power Wattage Calculator"-ába a P4-es gép adatait a videokártyával együtt, és azt dobta ki, hogy minimum 450W-os táp kell neki..... ugye most egy 300W-os Chiefteckkel próbálkoztam, egyelőre sikertelenül
Szóval lehet hogy mégis táp lesz.....
hétvégén csekkolom -
Márk
senior tag
válasz
petrelli86
üzenetére
Lehet hogy hülyeséget mondok, de a tv csati az nem inkább a bekarikázott mellett lévő 2 nagyobb kör alakú csati közül valamelyik? (mondom ezt úgy, hogy nem volt C64-em, csak a haveromén játszottunk amikor én kb 7-8 éves lehettem 1990-1991 körül)
Üdv.: Márk
-
Márk
senior tag
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat
, ki fogom őket próbálni, bár egyelőre nem tudom, hogy honnan fogok leakasztani 8× AGP-s lapot, mert itthon csak 4×-esek vannak, de abból legalább sok, számszerint 3
.A nagyobb tápot is ki fogom próbálni, kap majd egy 650-es Chieftecet, az a 12V-os ágán tud 3×16 ampert.
-
-
Márk
senior tag
Nos a "fagyasztás" nem járt eredménnyel.
Az első indítás után pontosan 107 másodperccel egyszercsak elmegy a kép de most - érdekes módon - a ventik tovább forogtak.
Az nem lehet hogy kicsi neki a 300W-os Chieftec táp, ami a 12V-os ágon 15A-t tud?
Van még a gépben egy s478 tokozású 533-as FSB-vel rendelkező 3,06 GHz-es HT-s Pentium 4, 4×256MB 800MHz-es RDRAM, 2 házhűtő venti+1 Zalman rézhűtő ami a procin van, 3 optikai meghajtó, vinyó az egyelőre nincs.
-
Márk
senior tag
válasz
üzenetére
Nem itt vettem, máshol, egyelőre megírtam neki a tapasztalatokat, és kértem, hogy adjon már ötletet, hogy hol lehet a hiba...
Még megpróbálom az alkoholos dolgot az AGP csatlakozóval, hátha....
Csak azt nem értem, hogyha szar a kártya, akkor hogy lehet, hogy a legelső hidegindításkor (amikor még hideg a kari) simán elmegy 2-3 percet, s csak utána kapcsolja le magát..... Hogyha ilyenkor kikapcsolom a gépet, hagyom állni egy 10 másodpercet, majd bekapcsolom, akkor már csak kb. 30 másodpercet megy, aztán leállnak a ventik és azzal egyidőben elmegy a kép, ergo lekapcsol a kártya.....
Mintha a kártya kapcsolná le saját magát a hőtől való károsodás megelőzése érdekében, annak ellenére, hogy nagy borda, ami kártya hátulján fedi a ramokat, csak kellemes langyos.
-
Márk
senior tag
válasz
petrelli86
üzenetére
Már megtörtént, sőt a ventik csapágyait is megolajoztam.
Nekem is olybá tűnik, hogy melegedési gondja van. Mintha lekapcsolná magát a kártya még azelőtt, hogy károsodna a melegtől.
Ennek ellenére a nagy borda a kártya hátulján csak kellemes langyos.
Egyébként az előző hozzászólásomban rosszul fogalmaztam, igazából nem újraindítás, hanem lekapcsolás/bekapcsolás. Minél több idő telik el a lekapcsolás/bekapcsolás között, annál tovább bírja a kártya.
Mennyi pasztát kell tenni a GPU-ra, illetve a ramokra? Leheletvékonyan, vagy inkább azért egy kicsit többet?
-
Márk
senior tag
Sziasztok!
Nem gép, hanem videokártya, de szerintem belefér a témakörbe.
Adott egy Asus V9950 Ultra (GeForce FX 5900 Ultra) videokártya, amely az alábbi hibajelenséget produkálja:
Első indítás alkalmával csak 2-3 percig van kép, majd leállnak a ventillátorok, majd ezzel egyidőben elmegy a kép, a monitor is készenléti állapotba kerül (a kártyán lévő elektromos aljzatba természetesen csatlakoztatva van a tápkábel).
Hogyha ezek után újraindítom a gépet, akkor ismét van kép (újraindításkor elindulnak a kártya ventillátorai), de már csak kb. fél percig, majd leállnak ismét a ventillátorok, és elmegy a kép, a monitor készenléti állapotba kerül.
2 különféle géppel illetve monitorral próbáltam, mindkétszer a fenti eredmény született. A tápok egy Chieftec 300W-os, illetve egy Delta 300W-os, a 12V-os terhelhetőségük az 15A illetve 18A, tehát böven elégnek kellett, hogy legyen. A két alaplap az Asus A7V266-E, illetve Asus P4T533-C.
8×os AGP-s lapban egyelőre nem próbáltam, de szerintem nem ez a baja neki.
Valakinek van valami ötlete?
-
Márk
senior tag
Hali!
MSI 645E Max alaplap (s478, SiS chipset)
Hogyha kikapcsolás után áramtalanítom a gépet, akkor amikor ismét bedugom az áramba, gépindításkor a BIOS azt írja ki, hogy "CMOS Battery Low", majd invitál, hogy lépjek be a BIOS-ba, és állítsam be a dolgokat.
Kicseréltem a gombelemet egy újra, és ugyanezt írja ki, annak ellenére hogy a BIOS-ban a "PC Health Status"-nál a gombelem feszültségére 3,312V-ot ír ki, tehát van elég feszkó az elemben.
A legutolsó BIOS van a deszkán, amit kiadtak hozzá.
Hol a hiba?
-
Márk
senior tag
Korai volt az öröm....., de mostmár bebizonyosodott, hogy szerencsére nem a lappal (Asus P4T533-C) van a gond.
Egy-két újraindítás után egyszercsak fekete képernyő fogadott a Windows töltőképernyője helyett....
De másik félkonfig (Asus P4B533, P4 2000 MHz Northwood, 512 MB DDRSDRAM) sem tudott róla elindulni, a Windows töltőképernyője helyett itt is fekete képernyő, majd kékhalál lett a jutalmam, majd automata újraindulás.....
Természetesen újboli XP telepítéskor megáll a szokásos szöveg után ("Számítógép hardverkiépítésének vizsgálata"), de a Linux megint csont nélkül felment.
Belenéztem a Linux lemezkezelőjébe, és ott azt írja a merevlemez Smart állapotnál, hogy "A lemez hibás szektorokat tartalmaz", ez részletezve: Áthelyezett szektorok száma 1 (Típus: A hiba a rövidesen várható lemezmeghibásodás jele {Pre-Fail}), Függőben lévő szektorok száma: 1 (Típus: A hiba a lemez hajlott korának jele {Old-Age}).
Mindenesetre igaza lehet, mivel ezt a vinyót kb. 1 éve egyszercsak hip-hop minden előzmény nélkül nem látta egy Intel BX chipsetes Slot1-es ECS lap, és már a vinyó is hat éves elmúlt.
Úgyhogy majd vennem kell egy másik vinyót, hogyha normálisan akarom használni majd a lapot.
-
Márk
senior tag
válasz
tonnoka
üzenetére
Hali!
Így elsőre memóriagondnak tűnik.
Nekem akkor csinált ilyet az Asus M2N-E alaplap (AM2, nForce 570 Ultra chipset), amikor nem szerette a Kingmax ramokat. Nem voltak azok hibásak, mert más gépben jól mentek, csak az Asus nem szerette, hogyha mind a négy foglalatában Kingmax volt. 2-3-mal simán ment. És az volt a vicc, hogy a memtest sem jelzett hibát, illetve csak Windows betöltődésnél buzizott (kékhalál). Hogyha jól betöltődött a Win, akkor utána már nem hibázott sem játéknál, sem semminél.
Lecseréltem őket sima Kingston ValueRam-ra, és minden gondom megoldódott, hiába volt telepakolva mind a négy foglalat.
-
Márk
senior tag
Sziasztok!
WinXP telepítés megoldva (most is arról netezek), de hogy hogyan sikerült, az egy kicsit ködös.... (Asus P4T533-C)
No szóval ott hagytam abba, hogy szombaton csont nélkül felment az Ubuntu Linux 10.04 LTS verziója. (Azt kihagytam a történetből, hogy előtte kedden frissítettem BIOS-t 1008-ról 1009-re, de változás nem történt az XP telepítésére vonatkozóan.)
Igen ám, de ezzel a 1009-es BIOS-szal az volt a "gond", hogy (olyan csütörtök magasságában kezdte el csinálni, nem is rögtön az update után) még mielőtt a vinyó elkezdi tölteni az oprendszert, kiírja a BIOS egy nagy keretes ablakban, hogy milyen proci, ram, vinyó optikai, floppy meghajtó van a gépben, ez alá kiírta ezt a nem túl bizalomgerjesztő üzenetet (a BIOS update-et az EZ Flash-sel csináltam):
<BIOS:>Bios update data incorrect. CPUID=00000F29
Ez alá kiírta hogy milyen eszközök vannak a gépben és milyen megszakítást használnak.
Majd szépen elkezdte tölteni az oprendszert minden gond nélkül.
Megpróbáltam újra flashelni a 1009-es BIOS-t, de a hibaüzenet megmaradt.
Szombaton a Linux telepítés után felraktam a legutolsó 1011 Beta 007-es BIOS-t, és láss csodát, a hibaüzenet megszűnt, és még mintha a Linux betöltődése is gyorsabb lett volna, nem tökölt annyit a vinyó az elején. Ennek igazán örültem.
Kedden reggel (ma) jutott az eszembe, hogy adok még egy utolsó esélyt az XP-nek a településre. Akármilyen hihetetlen, az XP telepítő gond nélkül elindult, csont nélkül felment a gépre az XP, majd simán telepítettem rá a SP3-at is.
Kíváncsiságból visszatettem rá a 1009-es BIOS-t (érdekes módon a BIOS update data incorrect-es hibaüzenet is visszajött azonnal), és megint simán elindult az XP telepítő, pedig előzőleg az sem akart. Visszacseréltem a videokártyát a telepítéskor legelőször használt Matrox G450 DualHead-re (mert a mostani telepítésnél egy Abit Siluro Ti4200-8X videokártya volt benne), telepítő megint gond nélkül elindul.
Ezután megint visszaraktam a 1011 Beta 007-es BIOS-t, a hibaüzenet természetesen megszűnt.
Én személy szerint arra gondolok, hogy ez a 2-3 napos Linux kaland a vinyón valamit a fájlrendszerben "meggyógyíthatott" (ugyanis a Linux leformázta az egészet a saját fájlrendszerére), ezért települ most zokszó nélkül az XP, sőt most nem is sikerült olyan állapotot előidéznem, mint amilyen volt legelőször, hogy megáll a "Számítógép hardverkiépítésének vizsgálata" felirat után.
Száz szónak is egy a vége, nagyon boldog vagyok hogy sikerült a végére járni, így mostmár bátran rakom tele a lapot Rambus rammal (legalább 1GB-tal).
Tanulság? Nos, szerintem az nincs, próbálkozni kell. Lehet hogy nálam a Linux oldotta meg a gondot, de az is lehet hogy a 1011 007 Beta BIOS volt a megoldás kulcsa.
-
Márk
senior tag
válasz
Sickboy25
üzenetére
Hali!
Nem is újonnan akarok Rambus ramot, jó lesz nekem a használt is....
Egyébként meg van másik "normális" gépem (nagy vonalakban: Phenom II X4 965 BE, MSI 790FX-GD70 lap, 2GB 1333MHz DDR3 Kingston, Palit GeForce 9600GSO 384MB--->ez a leggyengébb láncszem), ez a P4T533-C alapú gép csak egy "retró" konfig lenne a régebbi játékoknak, ahova nem kell a Phenom II ereje (GTA3, Far Cry, Need for Speed: Hot Pursuit, Hard Truck 2, Battlefield: 1942, Battlefield 1942: The Secret Weapons of World War II, stb, stb).
De mostmár akkor is végére járok, hogy miért nem akar az XP települni.....
Egyébként én a vinyóra tippelek, mert ezt a vinyót egyszer már nem látta bootoláskor egy Intel BX chipsetes P3-as Slot1-es ECS lap, szóval már nem 100%-os, de egyelőre nincs másik vinyóm hogy ki tudnám próbálni vele a P4T533-C-t.
Bár az is érdekes, hogy Asus A7V266-E lap+Athlon XP 2400+ proci, illetve 512MB DDR1 266MHz-es Kingston Value ram társaságában (a videokártya nem lényeges), zokszó nélkül települt az XP, illetve jó volt ez a vinyó egy Asus P4B533+P4 2,8 GHz Northwood+512MB DDR1 400MHz Samsung DDR1-es ramnak is (XP telepítés szintén hibátlan, videokártya lényegtelen).
Egyébként meg játsszunk el a gondolattal, hogy a lap nem 100%-os. Akkor meg miért települt a Win98 minden gond nélkül, illetve az Ubuntu Linux is úgy, hogy bármilyen driver feltelepítése nélkül a lap hibátlanul üzemelt (volt hang, illetve az USB is hibátlanul ment a linux esetében)?
Hogyha a lappal lenne a gond, akkor szerintem nem települt volna sem a Win98, illetve a Linux sem.
Jó lenne még kipróbálni esetleg Win2000-rel, WinME-vel is, hogy azok mit szólnak hozzá, de sajnos nincsen telepítőlemezem.
No mindegy, jövőre kicserélem a mostani 2×128MB Samsung 800MHz-es Rambus ramokat 4×256MB 1066 MHz-es Kingston vagy Samsung ramokra, akkor már elvileg a Vista is települni fog, mert meg lesz neki a minimálisan szükséges 512MB, sőt....
-
Márk
senior tag
Hali!
Folytatódik a kálváriám, ugyanis csont nélkül felment az Ubuntu Linux 8.04 LTS verziója (most is arról netezek), bezzeg az XP még mindig baszaxik. Holnap csinálok egy frissitést a 10.04 verzióra.
Úgyhogy mostmár egészen biztos vagyok benne, hogy valami Földöntúli erő nem akarja, hogy Rambus-os P4-es retró konfigom legyen Windows XP-vel.
Terveim között szerepel majd a memória bővitése/lecserélése 1 GB 1066MHz-es Rambus ramra és akkor majd remélhetőleg a Vista is hajlandó lesz települni, illetve egy 3,06 GHz-es HyperThreading-es P4 proci beszerzése (de majd már csak 2011-ben).
-
Márk
senior tag
Hali!
Memtest ment 7 órát, ezalatt lefutott 37-szer hiba nélkül.
Jaja, valószínű hogy összedobok egy SP3-as telepítőt.
De még arra gondoltam, hogy nem-e véletlen az a gond, hogy az alaplap, tápegység, vinyó, optikai meghajtó, stb, csak így ki van b*szva az íróasztalra..... Lehet hogyha beépíteném egy házba, menne mint a karikacsapás.....
-
Márk
senior tag
Hali!
3 féle XP-vel próbáltam:
Eredeti Home Edition már gyárilag integrált SP1a-val, eredeti Home Edition SP nélkül, illetve buherált Professional SP2-vel, mindhárommal ugyanaz az eredmény.
Délután majd futtatok rajta Memtestet, hátha kidob valamit, amit a Win98 nem vett észre....
-
Márk
senior tag
válasz
Matt-OPT
üzenetére
Hali!
Nem Vistát akarok rá, hanem XP-t.
De mivel az XP nem akar felmenni az Istennek sem, a Win98 meg minden gond nélkül felmászott 10 perc alatt, így kipróbálnám a Vistát is (csupán teszt céllal), mert hogyha csont nélkül felmenne az is (ezért lenne jó rávenni valahogy, hogy a 256 MB ram ellenére legyen szíves települni még akkor is, hogyha utána szörnyű lassú lesz a ram miatt) akkor minden bizonnyal a csillagok rossz együtállása, vagy valami boszorkányság miatt nem akar felmenni az XP (magyarán szólva akkor szerintem nem hardveres gond van).
-
Márk
senior tag
Hali!
A hibás/poros/karcos telepítőlemezt kizárhatjuk, mert másik három gépen meg hibátlanul települ, ki van próbálva (az optikai meghajtó, a vinyó és a videokártya ugyanaz volt mindháromnál).
Off.: Valaki nem tudja véletlen, hogy a Win Vistát hogyan lehet rávenni arra, hogy telepítéskor ne nézze a gépben lévő ram mennyiségét, hanem mindenképpen települjön?
Ugyanis települne a problémás konfigra (Asus P4T533-C, 2*128 MB Samsung 800 MHz RDRAM, P4 2,8GHz Northwood), csak még a legelején kiírja, hogy neki bizony 512 MB ram kell, a gépben pedig csak 256 MB van.
-
Márk
senior tag
Bios frissítés volt (1008--->1009), ez a legutolsó nem beta BIOS (illetve a legutolsó a 1010, de itt csak "Update Lan boot Rom" volt, az én lapomon meg Lan nincsen, úgyhogy nem láttam értelmét felrakni).
Gond nélkül felment, természetesen változás nincs, ugyanott akad az XP telepítés, mint eddig. A Win98 még mindig hasít.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Márk
senior tag
Sziasztok!
Kicsit off, de segítség kéne.
Adott az alábbi konfig:
Asus P4T533-C (Intel 850E chipset) Rambus alaplap (BIOS-ban majdnem minden integrált cucc letiltva, csak a hangkártya engedélyezve + az IDE csatornák + az USB)
Pentium 4 2000Mhz 400 FSB proci
2*128MB Samsung 800 MHz-es RDRAM + 2 vakdugó
Videokártya nem fontos, 3 félével próbáltam, minddel ugyanúgy csinálja
LG DVD olvasó (de ugyanazt csinálja Samsung CD íróval is)
Maxtor 40GB 7200 RPM (Diamondmax Plus 8) vinyóHogyha WinXP-t akarok rá telepíteni, akkor megáll az XP telepítése még a legelején a kék telepítő képernyő előtt, amikor azt írja ki fekete alapon fehér betűkkel a képernyő tetején, hogy "A számítógép hardverkiépítésének vizsgálata". Itt megáll, de érdekes módon Ctrl+Alt+Del kombinációval simán újra lehet indítani. Először arra gondoltam, hogy az alaplap IDE vezérlője hibás, de ugyanezt csinálja PCI-os ATA133-as vezérlőkártyával is. Hogyha lehúzom róla a vinyót (és csak az optikai meghajtó van rajta), dettó ugyanez van. Ugyanez a helyzet WinXP Professional (integrált SP2) és Home (integrált SP1a) esetén is.
DE!
A Win98 tíz perc alatt úgy feltelepült rá, mint a fene, valami hihetetlen gyorsan, mindenféle hiba és nyavajgás nélkül.
A Win Vista is települne, de szépen kiírja, hogy a gépben csak 256MB ram van, és neki minimum 512MB kell.
Valaki találkozott már ilyen hibajelenséggel?
Nekem sajnos elfogytak az ötleteim, jó lenne egy kis segítség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Viccrovat
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Trollok komolyan
- Diablo IV
- Projektor topic
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó retro HiFi-k és erösítők/hangfalak
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080Ti 12GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Új AKRACING CORE EX gamer szék dobozában, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, az már más kérdés, hogy nem tudom, van-e benne áram.....
hétvégén csekkolom
, ki fogom őket próbálni, bár egyelőre nem tudom, hogy honnan fogok leakasztani 8× AGP-s lapot, mert itthon csak 4×-esek vannak, de abból legalább sok, számszerint 3
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)