- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
Annyira nem hülyeség, mert mindkét oldallap alsò részén van perforàciò. Ha jobban belegondolsz, elöl sem a frontlapon megy be a levegô, hanem az oldallap felôl.
mrbig25: Jòl néz ki nagyon, fôleg ott középen az a bigyò!
A végén még szerzek majd egy Ninjàt
. Na jò, nem. Nem lenne szivem szétvàgni a bolti ùj hàzat.
Szerk.: az ODD tartò szegecselve van? A képeken nekem csavarosnak tûnik, Ha csavaros akkor nem lett volna praktikusabb kiszerelni? Ha szegecselve van akkor term. nem szòltam.
-
Pista0001
addikt
PC-Q11 + hydro 1
PC-Q11 + hydro 2PC-Q11 + SFX mod 1
PC-Q11 + SFX mod 2Utòbbi modot egy fòrumtàrs is elkövette és ùgy emlékszek hogy közben egyre jobban belezùgott a Q11-be
Az a bevizezett VGA màr nagyon kemény
-
Pista0001
addikt
Azért fordìtjàk kifelé hogy a tàp friss levegôt kapjon, ne terhelje pluszban màs alkatrészek melege. A Q08-nàl nem kell befelé fordìtani mert van a tetôn is egy ventihely. A Q08-bòl az alsò 2 vinyòhely kiszedhetô, illetve igazàbòl a màsik is, mert csak ùgy lehet szereln beléjük a vinyòkat.
A Q11-nél màr màs a helyzet, az oldallap sincs lyuggatva és fölsô venti sincs, ezért ott muszàj a tàppal szellôztetni. Nekem egy jò darabig a gyàri hûtô lesz rajta, de nekem nem gond mer SFX tàpot fogok belekendàcsolni, és azzal tudok jàtszani hogy ne legyen a ventije pont a proci fölött. A màsik megoldàs a kompakt vìzhûtés elôre szerelt radival ahogy SQX_Barto is mondta (a Q08-ban fölülre kell a radit tenni mert praktikusabb és elôre abba nem is fér be), a harmadik a procihûtô ventijének megfordìtàsa, a negyedik meg hogy nem foglalkozol vele mert ha a gyàriak és zodo szerint is jò akkor jò.
tlac: egy àtalakìtòval simàn megoldhatò a 14 -> 12 cm.
Ja, és az 5. verziò: nem 120-as (135-ös, 140-es, stb) ventis tàpot raksz bele hanem 80-assal szereltet, az tuti nem fog problémàt okozni
-
Pista0001
addikt
válasz
mrbig25 #11298 üzenetére
Ez jòl hangzik, köszi. Még egy jò darabig nem lesz lehetôségem barkàcsolni, ùgyhogy "kénytelen" leszek gyàri hàzat hasznàlni. A jelenlegi felhozatalbòl vagy mATX-es hàz, vagy a Q11, de ha màr ITX lapom van...
Remélem lesz akciòsan mire a pénz meglesz rà.
Pont azt tudja ami nekem kell. 2 vinyòt szànok bele fixen, az 5.25-ös helyre mehet egy hot-swap rekesz, ezzel az alaplapom 3 SATA-ja ki is lesz hasznàlva. Csak egy ATX-SFX àtalakìtòt kell csinàlnom/szereznem.
-
Pista0001
addikt
Sràcok!
Hasznàl valaki PC-Q11-et ùgy ahogy a gyàrtò megàlmodta? A vinyòk mennyire szeretik azt a helyet ott alul?
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11290 üzenetére
Nincs sértôdés, szerencsére nem vagyok olyan tìpus.
A franciàk sajnos eléggé idegenkednek lindentôl ami külföldi, a helyi érdekeltségû cégeknek jellemzôen nincs több nyelvû honlapja eddigi tapasztalataim alapjàn, Erre a témàra még nem kerestem rà mert sajnos még nem aktuàlis, remélem ha eljön az ideje talàlok càfolatot az elôzô mondatomra.
Èrtem, tehàt ha talàlok ilyen céget akkor elsôként azt kell megtudnom hogy milyen szoftvert hasznàlnak. Ettôl függetlenül szeretném majd megcsinàlni a kiterìtést mert kivàncsi vagyok rà
A programban teljesen manuàlisan kell megadni az ötvözet összetevôit vagy ismeri a szabvànyokat?
Hôcsô: Szìvesen, a tapasztalatokra kìvàncsi vagyok.
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11286 üzenetére
Az "itt" Franciaorszàgot jelenti, ùgyhogy az a keresés azért ennél bonyolultabb. Ja, meg Google-ban azért ennyire nem vagyok làma.
A kredenc széle nem ìves, ùgyhogy ott biztos nem, hùskloffolònk meg szerintem nincs is, szòval ez is kilôve. Amùgy csinàltam màr ezt-azt alumìnium lemezbôl (eddig 2 db szàmìtògép hàzat, kb 80-100 vìzhûtô oldalt az eredeti mûanyag helyett, intercooler is volt, de az jòval kevesebb, meg ilyesmik) szòval ebben sem érzem magam làmànak.
Az anyagminôséges kérdést ùgy értettem hogy azt màr én megadnàm és a terìtéket (helyes a kifejezés?) is magam csinàlnàm, nem akarom màs gépidejét pazarolni.
Hôcsô:
Ha nincs benne szövet akkor csak ùgy mûködik ha a melegìtett vége lejjebb van mint a màsik. Egyes forràsok 45° dôlést engednek, màsok szerint 30° körül is mûkôdnie kell. Könnyen kipròbàlhatod a konràdost, az egyik végenél fogva ùgy tartod hogy a màsik vége magasabban legyen, majd ezt a màsik véget melegìteni kezded pl öngyùjtòval. Ha a kezeddel érzed az alacsonyabban levô végen hogy melegszik akkor jò. Ja, a konràdos csô szerintem egyenes, nincs hajtva. A hàzi barkàcs/gànyolàs topikban van egy csòka aki valami brutàl hûtést épìt és ehhez gyàri hûtôket is felhasznàl, egész jòl bìrjàk a hajtogatàst. Persze nem mindig.radi8tor1: ha legalàbb felszisszentél akkor lehetséges a 60 °C, àtlagembereknek a 40-45 °C tapintàsra màr nagyon forrò.
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11284 üzenetére
Otthon ismerek olyan céget akikrôl tudom hogy meg tudnàk csinàlni, de itt nem is tudom hogy keressek ilyet mert még nyelvi gondok vannak (nem kicsit). Ezért szeretném lemodellezni, hàtha utàna én is le tudom hajtani, ha nem is elsôre. Ezekben a programokban meg lehet adni az anyagminôséget is, és az alapjàn szàmìt terìtett méretet?
Hôcsövet a Conradnàl làttam. Nem tudom hogy milyen minôség, nem ismerem, csak tudom hogy van. Az àrakra viszont rosszul emlékeztem, 2000-3500 Ft, bàr a 3 mm-esekkel nem pròbàlkoznék.
Nekem a 6 mm àtmérôjû, 250 mm hosszù a legszimpatikusabb, az 2600 Ft, de ha 5 db-ot veszel akkor màr csak 2400/db. Annyi jò is lenne hogy jòl szét lehessen terìteni a hôt a burkolaton. Egy Brazost szerintem megfagyasztana.
Bordàt meg bàrmelyik elektronikai szaküzletben lehet kapni, de ha szerencséd van recycling telepen olcsòbban is meg lehet ùszni
Szerk.: Hôcsôre a màsik megoldàs hogy keresel olyan gyàri hûtôt amiben kb ùgy kanyarognak ahogy neked kell, és emellett nem dràga tìpus, aztàn iràny a hardveraprò. Arctic Accelero S1, S2 pl pont jò, és pàr ezer forint apròn. Mondjuk ezeket nem is biztos hogy szét kell szedni, ha gyàri àllapotukban esetleg beférnek a hàzba...
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11278 üzenetére
Gondolkoztam koràbban ilyen hàz épìtésén, bôven 100k alatt kijönne. Két oldalra borda kb 2*5000, hôcsövek 3-6000/db, kell még egy derékszögbe hajtott lemez (alja+hàtulja), egy sìk lemez (teteje) meg egy szebb darab tömb elôre és kész a hàz, a hôcsövek hajtàsàhoz egy minôségi csôhajlìtò, a blokkokhoz egy-két alu/réz tömb meg egy kis gépmûhely, ennyi. Ha kilàtàsba kerülne belevalò konfig ùjra elôszedném az ötletet.
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11274 üzenetére
Valami ilyesmi kellene neked.
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11267 üzenetére
Fractal design akàr.
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11249 üzenetére
Ok, köszi a vàlaszokat mindannnyiòtoknak.
HookR: A Youtube jò ötlet, köszi. Gondolom helytàllò a következtetésem hogy az Inventor is tudja a lememunkàt.
Az egésznek amùgy az az apropòja hogy szeretnék idôvel épìteni egy mITX-re optimalizàlt Mac Pro klònt, annak az egyik darabjàt szeretném modellezni mert vàgàs utàn lenne a hajlìtàs, tehàt nagyon pontosan meg kéne tervezni a dolgot. Sketchupban màr eléggé elôrehaladott àllapotban van a tervezés, de ugye az ilyesmit nem tud. Tulajdonképp a kész darabot szeretném 3D-ben elkészìteni, majd "kisimìtani", hogy megkapjam a sìk lemezbôl vàgandò darabot.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #11245 üzenetére
Ja, szerintem is valamelyik alkalmazàs egyéni igénye lehetett a probléma mer volt még bôven szabad memòria.
(#11246) mintAdarab: Igen, a Solid Edge-et javasoltàk màr, meg is néztem, de ìgy elsôre keresztbe àllt tôle a szemem. Valamikor 15 éve az akkori AutoCAD-et ismertem valamennyire (gépész középiskola), de az màr rég volt. Mostanàban Sketchup-pal szoktam bûvészkedni, azt egész jòl kezelem màr. Gondoltam ha ez a program is tudja akkor megnézném ezt is, hàtha jobban bejön mint a Solid Edge.
-
Pista0001
addikt
Èrdekes dolog ez. Nekem 4 GB ramom van, egyszer lekapcsoltam a lapozòfàjlt és nagyon behalt a Win7, pedig volt még bôven szabad ram. Visszakapcsoltam a lapozòfàjlt és a probléma magszûnt. Nem làtok sajnos a dolgok mélyére, de nekem ùgy tûnt hogy màs beàllìtàs nem vàltozott.
Mattanyahu: Lemezhajlìtàst is lehet modellezni/méretezni benne? Szükségem lenne egy ilyen programra, ha tudja akkor megnézem.
-
Pista0001
addikt
válasz
xEon1337 #11228 üzenetére
Proci ügyben egyetértek HookR kollégàval, hàttértàr ügyben viszont pont a HDD-t hagynàm ki, hiszen net+office felhasznàlàsra nem kell szerintem a hàttértàr. Esetleg egy 64 GB SSD (pl Samsung 830) az Intel helyett, akkor biztos nem lesz helyhiàny, tekintve hogy az SSD-ket nemm illik dugig rakni adattal.
Errôl jut eszembbe. Win7 alatt lehet ramdrive-ot csinàlni? A RAM olcsò mostanàban, lehetne ramdrive-on a lapozòfàjl, ìgy a rendszer is sokkal gyorsabb, gördülékenyebb lehetne és az SSD-t sem "gyilkolnà" a sok ìràs.
-
Pista0001
addikt
Létezik kereskedelmi forgalomban elérhetô 300+ W-os 12 V-os külsô tàp? Tudom hogy nem hasznàlja ki egyik komponens sem a teljes TDP keretet, de azért szerintem jobb biztosra menni.
Megnéztem a 7870 PH!-s tesztjét, a VGA TDP-je 175 W, a procié (2600K) 95 W, ezek mellett 4 db RAM modul, 1 HDD, 1 SSD, értelemszerûen alaplap, mellesleg a proci is hùzva, mégis alig 210 W jàtékkal (Metro 2033) terhelve. Ja, és ez a tàp veszteségével együtt, tehàt a valòs fogyasztàs kb 170-180 W körül volt. Arért ez tùl kevésnek tûnik.
-
Pista0001
addikt
Ezek szerint a bôvitôkàrtya esetén is a 12 V-os àgat terheli a rendszer, csak éppen a 20/24 pines csatin keresztül. Akkor bivaly rendszer épìtésekor is kell legalàbb egy 120 W-os pico (7 A 12 V-on) hogy biztos mûködjön. Szerintem közös külsô tàppal célszerü megpròbbàlni, erôs vga nélkül, ùgy csak elindul. Aztàn utàna kehet pròbàlkozni erôs vga + még egy kocka felàllàssal.
Részemrôl a konfig adott, ha lesz lehetôségem megfelelô tàpokat szerezni akkor kipròbàlom, bàr amit én kinéztem (PICOPSU-160-XT + 12 V/16 A) azzal szerintem nem kell trükköznöm.
Mellesleg szerintem màsodik kockànak is elég egy ilyen 16 A-es mondjuk egy 6870/7870-hez.
-
Pista0001
addikt
Szerintem pl a PCI-E aljzat is, ami akàr 75 W-al is terhelhetö. Az alaplapi 12 V szerintem csak a proci.
Ja, meg egy klasznak tünö hütö egész jò àron: Xigmatek Praeton
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11180 üzenetére
Lehet hogy csatival együtt
Amugy én egy picoPSU-160-XT-vel szemezek nagyon. Ha jòl szàmolok akkor a jelen konfigomat el kell hogy vigye (95 W proci, 20 W vga, 2 vinyò).
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
Jól megtömték SATA-val.
Giada NI-HM65T. Nem mITX, de szerintem elfér itt
-
Pista0001
addikt
válasz
szabi__memo #11106 üzenetére
Azt megnézném hogy a kedves iPon-os kollégák hogy tesznek be egy 160 mm-es procihűtőt meg egy 160 MM-es ATX tápot egyszerre a 199 mm széles PC-Q18-ba
Amúgy nagyon tetszik ez a ház, szerintem sokkal jobb mint a PC-Q08. Jó dolog a hot swap, és a kábelezés is sokkal rendezettebb lehet miatta.
-
Pista0001
addikt
Jó hogy 8 centis venti van azon a tápon, viszont ha az beindul akkor tuti durva szélzaja lesz a tápnak, még ha a másik vége is lyuggatott a tápnak, tehát egy korszerű magas hatásfokú 4 centis ventivel szerelt táp jobb lehet zaj szempontból.
Ha esetleg valakinek a jó barátai közt vagy esetleg a családjában van villamosmérnök akkor lehetne egyedi paneltápot terveztetni ami tudja amire szükség van. Az ATX szabvány leírása elérhető az interneten, minta paneltápot is lehet szerezni, aztán hajrá.
Itt megjegyzem hogy az új fejlesztésű, nagy hatékonyságú ATX tápegységek is már gyakorlatilag egy AC/DC kocka és egy paneltáp összevonásának tekinthetők. Csak 12 V-ot állít elő a trafós rész, abból csinálja a másik része a többit, míg régen külön trafó volt mindhárom feszültséghez. Esetleg egy ilyen tápot is megérné alaposan átnézetni szakemberrel és akkor létre lehetne hozni olyan paneltápot ami - nyilván megfelelő külső egységgel - képes lenne X51 szintű vagy akár durvább gépek ellátását. Aztán már csak egy kis tőke kell és irány a világpiac
-
Pista0001
addikt
válasz
stratova #11095 üzenetére
Azok mind külső táposak.
A hűtés szerintem megoldható. Mivel majd minden alkatrész a falak mellett van, minden hűtendő alkatrészhez juttatható friss levegő, csak alaposan ki kell a megfelelő helyeken lyuggatni a házat. Használat közben "élére" állítva működhet a dolog ha a VGA is kintről szív. A proci kompakt vízhűtéssel megoldható, a radi elfér az ODD helyén.
kzkz: részemről továbbra is abszolút elméleti a téma, eszem ágában sincs ilyen gépet építeni, úgyhogy nem kell lebeszélned róla
Amúgy SFX vagy TFX táppal, esetleg Shuttle táppal lehetne belső táposra megcsinálni, akkor viszont a sok belső kábel rontana a helyzeten, mellesleg a méretet is durván megnövelné. A külső tápoknak is nyilván kell hely, de azokat külön zsebekben is el lehet helyezni a táskában, vagy esetleg egy külön táskában is lehet vinni. Hogy az asztal körül foglal helyet az meg egyáltalán nem gond, ott elfér. Belül viszont egyértelműen a külső tápos+pico-s megoldás jobb mert csak 3 helyre (pico, CPU, VGA) kell 1-1 pár megfelelő keresztmetszetű vezetéket vinni. Na jó, +1 SSD-t kell még bedrótozni
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
stratova #11082 üzenetére
A 160+200 az 360, tehát nincs 330 W alatt
Nyugati fórumokon többen írtak le olyan megoldást hogy egy Pico táp van az alaplapra dugva, ez látja el az alalapot, RAM-ot, procit, HDD-(ke)t, míg egy plusz 200+ W-os 12 V-os külső tápot kötnek a VGA tápcsatijára. Ezt lehet úgy durvítani hogy a proci tápcsatiját is egy külön 100 W körüli 12 V-os tápról táplálod, akkor aztán tuti üzembiztos a rendszer, hiszen a Pico tápról csak az alaplap, a RAM meg a HDD(-k) mennek.
-
Pista0001
addikt
Mintha már láttam volna olyan házat ami a célnak megfelelne... Gyárilag egy 1 -> 2 PCI riser volt benne, az cserélhető mondjuk egy flexi X16 PCI-E riserre és akkor mehet bele dupla slotos VGA. Csak két dologra nem emlékszek, hogy milyen táp való bele és hogy hol láttam...
-
Pista0001
addikt
válasz
RufuszX #11067 üzenetére
Szia!
Modecom Feel 202/302 biztos kapható még?
A tápjához elég kritikusan tudok csak hozzáállni. Egy jóbarátom használt ilyen házat/tápot 45 W tdp-s AMD procival, 780G-s lapban IGP-vel, egy vinyóval és nem bírta. Konkrétan működött, de megpukkant.
Az a ház 6 centis, tehát az 5,1 centis hűtő biztosan nem fog beleférni. Szerintem 4-4,5 centinél több hely biztosan nincs. Általában az alaplap távtartó-alaplap-proci trióra másfél centit szokás számolni.
A házhoz csak IDE-s ODD-hez jár átalakító, úgyhogy mindenképp vadássz hozzá slimline SATA kábelt is.
ODD-vel kapcsolatban amúgy újonnan az USB-s külső megoldások kb egy árban vannak a SATA-s belsőkkel, ergó az USB-st érdemes szerintem választani mert akkor nincs többé ODD gond, több géphez elég 1 darab, időtálló és a gépek belsejében is némi helyet meg lehet spórolni.
-
Pista0001
addikt
válasz
Benőke #11063 üzenetére
Mostanában kezdték mITX kompatibilis házakkal gyártani a barebone-jaikat, de azelőtt is nagyon kedvelt kisgépek voltak szerintem. Végül is ebben a topikban a méret a lényeg
Nem kell semmit konfigolni, Magyarországon kapható 45-50 ezer Ft-ért, beledobsz 1 vagy 2 db 4 gigás ramot (a 2*2 gigát manapság már nem szoktam javasolni, ha valaki nem akar 8-at akkor inkább 1*4 hogy könnyebb legyen bővíteni, 4 GB modulok kb 5K-tól vannak) meg ízlés szerint valami 1155-ös max 65 W-os procit (Celeron 10K-tól, Pentium 15K-tól, i3 kb 25K-tól újonnan, apróból olcsóbban) és kész. Ja, még egy 2,5-es vinyó kell meg egy slim DVD. Utóbbit javaslom apróról, bontott laptopokból szerintem ez megy legkevésbé
Miket pakoltál bele hogy így elszaladt az ára??
-
Pista0001
addikt
válasz
Benőke #11057 üzenetére
Szia! VAn egy kisebb fajta H61 Shuttle is, XH61 néven. Gyári adatok itt. Slim ODD hely van benne és egy 2,5-es hely (mondjuk az SSD-nek), ennyiben nem felel csak meg az elvárásaidnak, viszont az egy külső házzal megoldható. Passzív tápos, úgyhogy az tuti nem zajong, hogy a hűtése milyen azt nem tudom.
Ja, és mITX kompatibilis, ami a jövőben jól jöhet ha frissíteni akarod majd.
-
Pista0001
addikt
Bővül a lapos mITX lapok köre az ECS révén. Sajnos pont az "érdekesebb" lapról nincsenek képek.
-
Pista0001
addikt
válasz
mrbig25 #11043 üzenetére
Magán a hűtőn nekem sem volt venti egyik gépben sem.
Játék alatt fel tudott szökni a hőmérséklet. Szerintem a legjobb megoldás az lehet ha hátra szerzel egy Arctic PWM ventit (ez úgyis pofátlanul olcsó), előre meg egy "akármilyen" 14 centist. Az Arctic "meg tudja osztani" a PWM jelet, így ezt kötöd az alaplapra, a másikat pedig az Arctic aljzatára, így mindkettőt egyszerre tudja az alaplap szabályozni. Rájöttem hogy igazából csak az egyik ventinek kell PWM megosztósnak lennie.
Az Arctic másik előnye hogy hátra választhatsz "sima" vagy Pro változatot, a sima 25 mm, a Pro 38 mm vastag, így ha a procihűtő egy sima ventitől túl messze kerülne akkor Pro-t használva csökkenthető az üres rész.
-
Pista0001
addikt
válasz
mrbig25 #11039 üzenetére
Szerintem a hátsó ventit ne 9 V-ról hajtsd, hanem az alaplap CPU_FAN aljzatáról, így a processzor hőmérséklete alapján tudja az alaplap szabályozni. Ha esetleg mindkettőt kicseréled közösíthető PWM-es modellre akkor még jobb lehet, csak az a baj hogy ilyenből csak 12 centist tudok (Arctic, Coolink SWIF).
Annó a mATX-es "korszakomban" Cooler Master Elite 341 házban használtam Ninja rev B-t úgy hogy a hátsó 120-as venti volt az első verzió szerint bekötve, az előző saját építésű házamban pedig Ninja Mini volt, a mögötte látható 2 db Actic F8 pro PWM pedig a második verzió szerint, közösítve. Elég jók így a tapasztalataim normál használat és normál terhelés esetén, de extrém terhelésre (Prime95) nem jó megoldás. Ja, az első verzióban (mATX) egy Athlon II 250 volt a NInja alatt, a másodikban egy i5-760. Azért a nagy Ninja a kisebb procival jobban bírta
-
Pista0001
addikt
válasz
SQX_Barto #11028 üzenetére
Nem kell a konkurenciától vásárolnod, van a Lian Li-nek is ilyen tartója. Ez biztos passzol a ház elejéhez és bármilyen slim ODD jó bele, mellesleg plusz egy USB az előlapon.
-
Pista0001
addikt
válasz
SQX_Barto #11024 üzenetére
Ha 8 nincs is, 4 van nekem is
Mondjuk mind a 4-et nem akarom egyszerre gépbe tenni, csak a 2 kicsit (250 GB/db) RAID-be kötve meg egy majdani 2,5-es SSD-t, ezért lenne nekem jó az a kiépítés amit írtam. A 2 nagy (2 TB/db) marad alkalmi dokkolós használatra mint adattároló.
A félig szellőző venti nem baj, ha kicsit hátrébb van az előlaptól. A PC-Q11-es meg a Silverstone SG-06 első ventije sokkal kisebb keresztmetszeten jut levegőhöz, a kerekekre viszont nincs mentség
A Shuttle remek modding alap, én annó 2500 Ft-ért vettem egy házat ami még nem volt mITX kompatibilis. A kompatibilitást multigéppel megoldottam, csak a procihűtőm nem fért bele (Ninja Mini). Azóta egy barátom használja és imádja.
Mac Pro koppintás ötletem van nekem is, sőt az ötlet szinten már jócskán túl is van. Majdnem véglegesek a tervek, a kivitelezés viszont egy jó darabig várat magára mert külföldre költöztem (talán még HookR kollégáé is előbb kész lesz
). Otthon találtam olyan céget aki a tervek alapján meg tudja csinálni a lemezmunkát, árajánlat kérésig viszont már nem jutottam.
Az én terveim annyiban különböznek attól amit linkeltél hogy nagyjából követik az eredeti arányait is, nem csak a stíluselemeket vettem át. mITX/mDTX kompatibilis 2 PCI/PCI-E slottal, SFX tápnak terveztem bele helyet, közepes méretű léghűtés (kb 120 mm magasságig) fér el a procin, de kompakt vízhűtésnek is ki van alakítva hely. 2 db 3,5-es HDD-nek terveztem tartót, 2,5-esnek igazából még nincs helye de akár 6 db is megoldható, valamint az ODD is még kérdéses. Elférne normál asztali is akár, de slim-mel egyszerűbb lenne a helyzet, viszont mivel a páromnak netbook-ja van ODD nélkül a slim DVD íróm szerintem inkább USB-s külső házba kerül és Mac féle gépben nem lesz hely neki kialakítva. Ha egyáltalán elkészül valaha...
zodo: akkor már a J&W Minix 785G SP128Mb is jó lehet
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #10984 üzenetére
Itt a videó amit említettem. Úgy tűnik hogy a hűtő nem "állítható", tehát valószínűleg az Intel a szabványban rögzítette a processzorfoglalat helyét.
-
Pista0001
addikt
válasz
Garold #10975 üzenetére
Én a francia e-bay-en akadtam rá 70 €-ért, PC-Q08-at 127 €-ért láttam legolcsóbban.
Utánanéztem és igazad van. a 70 €-s magánszemély. Sorry.
Vajga: Ezek az AIO-k thin mini-ITX alaplapokhoz készülnek, ami az Intel találmánya. Kérdés hogy AMD procikhoz készít-e valaha valaki ilyen alaplapot. Egy korábban megjelent ilyen gépet bemutató PH!-s hírben volt egy gyári videó, aszerint adnak hozzá hűtést. Feltételezem hogy ezekhez is jár mert a ház kialakítása szerintem annyira nem univerzális mint egy normál házé.
-
Pista0001
addikt
Találtam egy Lian Li házat, ami ugyan mATX, talán sokaknak jó lehet. Szerintem nem sokkal nagyobb mint egy PC-Q08, viszont olcsóbb, és ugyanaz a dizájn. A neve PC-V354.
-
Pista0001
addikt
igi és toldy:
2 x USB 2.0/1.1 headers
1 x system fan header
1 x front panel audio header
1 x 24-pin ATX main power connector
1 x front panel header
1 x CPU fan header
1 x CMOS törlő jumper
2 x SATA 3Gb/s
1 x Trusted Platform Module (TPM) header
TPM function is optional due to different regional policy
1 x SPDIF out
1 x 4 tűs ATX 12V tápcsatolóEszerint valóban nincs előlapi USB3
A TPM valami vállalati biztonsági cucc, angol leírás itt.
-
Pista0001
addikt
Lian Li PC-Q05 thin mini-ITX ház. Nem semmi. Az ára sem...
-
Pista0001
addikt
Szerintem az ASRock felszereltsége a legjobb. Az Asus nálam az eSATA hiánya miatt, a Gigabyte pedig a 2 SATA miatt esett ki. A hátlap felszereltségét tekintve mindenképp a Gigabyte a legjobb, viszont a 2 SATA (3 az eSATA-val együtt) nagyon kevés, emellett az előlapi dolgok tüskesorai sincsenek túl optimális helyen. Az Asus mellett a tápcsati elhelyezése szól talán leginkább, viszont - nálam - az eSATA hiánya kizáró ok mert van eSATA-s külső merevlemezem. A front USB tüskesorok ezen talán még idiótább helyen vannak. Az ASRock ellen az szól, hogy talán közelebb van a procifoglalat a PCI-E-hez, a CPU_FAN aljzat viszont messze van a procifoglalattól. Funkcionálisan fogalmam sincs hogy melyik mit tud mert egyiket sem ismerem, de azért remélem volt értelme ezeket leírnom
fránya időlimit...
-
Pista0001
addikt
Azért ez a hf200 nevű Chieftec (a fölső) se kutya, csak kár hogy nem dupla az LP kártyahely. Még egy kép.
-
Pista0001
addikt
válasz
#16939776 #10935 üzenetére
Na ez az,. hogy alulfeszelve. Én nem szoktam ilyesmivel élni, viszont 95 W-os procit használok (pontosabban használtam, mert most darabokban van a kicsike
) Ninja minivel úgy, hogy nincs rajta venti, csak a hátfalon van 2 db 8 centis. A ventik közösen az alaplapra vannak csatlakoztatva, a proci hőmérséklete alapján vannak szabályozva.
Prime95-öt 70 °C környékén leállítottam, 4 magon AVC kódolás 60 °C körül...
-
Pista0001
addikt
válasz
#16939776 #10929 üzenetére
Hát én ezt nem ajánlom. Ez óriási légáramlathoz van tervezve. Ezekben a szerverekben nagy méretű és fordulatszámú, hatalmas légszállítású ventik vannak általában. Ha csak egy "sima" ventit szánsz fölé akkor nem biztos hogy nagy terhelésen is elég lesz akár csak egy 65 W TDP-s procinak. Ha van kedved (és pénzed) kísérletezni akkor várjuk az eredményt
PS: csak az Egy(b)esült Államokba szállítják amúgy
-
Pista0001
addikt
Mint rendszeres kapcsolódó téma: single slot 7850 az AFOX-tól.
-
Pista0001
addikt
Találtam apróban 150 euróért korszerű mobil procit (Sandy Bridge) fogadó mini ITX alaplapot, bár a korábbi elképzelésednek ez se felel meg teljesen mert sima asztali VGA-t fogad csak, nem MXM modult.
Ami azt illeti elég durva cucc. 6 SATA, abból 2 SATA3, RAID támogatás, dupla Gb ethernet, 2 HDMI, D-sub, DVI, 13 USB 2.0, de azért egy picit drágállom
-
Pista0001
addikt
válasz
SQX_Barto #10903 üzenetére
Hála az égnek nekem a 49 € annyi is marad
Én nagyon elégedett vagyok a belsejével, valami hasonlóban reménykedtem. H60 lesz nekem (is) benne, én azt úgy fogom megoldani hogy SFX táp lesz benne egyedi átalakítóval, mégpedig a VGA felé eltolva. Így a másik oldali szellőzőnél pont lesz hely a radiátornak, és mivel az én alaplapomon a procifoglalat is azon az oldalon van, a csövek is biztosan elérnek majd addig. Valami egyszerű tartót fogok a radinak barkácsolni és akkor a gyári állapot is visszaállítható marad. Új holmikat nem szeretek szétvágni.
A táp eredeti rögzítési pontjai pont jók lesznek ennek a tartónak.
-
Pista0001
addikt
Szerintem az is megoldás ha méretben "engedsz" kicsit és akkor teljesítményben biztosan nem kell kompromisszumot kötnöd. Egy gémer laptop alaplapja szerintem nagyobb mint egy mini-ITX alaplap, úgyhogy notiból csak olyan gépet tudsz építeni ami alacsony de széles. Integrált processzorosból biztos nem lesz sokkal izmosabb, mert a gyártók termékskálája precízen fel van építve. Majd jövőre várható a Brazos utódja, de számottevően nem lesz izmosabb mert akkor már az egyel feljebb levő termékeket veszélyeztetné.
Szerintem a te helyzetedben nem a platform a kérdés hanem a ház.
Jelenleg combos mini-ITX géphez talán a legjobb helykihasználású ház szerintem a Silverstone SG05/SG06 páros valamelyike. 22,2 centi széles, 17,6 centi magas és 27,6 centi mély. Ezekben a házakban gémer laptopoknál nagyobb teljesítménynek is van hely, egy "normál" számítógéphez - főleg a gémerekhez - képest viszont piszok aprók.
Űrtartalomra ez alá menni már nagyon nehéz, igazából már csak az arányokat tudod változtatni. Ha a Trinity APU vga-teljesítménye elegendő lesz neked, akkor egyedileg épített házzal tudsz kisebbet, de boltiból kicsi az esélye annak hogy találsz megfelelőt. Vagy nagyon kis teljesítményre optimalizált (Atom, Brazos) nagyon kicsi házak vannak, vagy "nagyobbacska" típusok amikbe már diszkrét vga-nak is van hely. Egyelőre az a tapasztalat hogy a nagyon pici házakban a "normális" teljesítményű procik/APU-k nem érzik jól magukat.
-
Pista0001
addikt
A probléma gyökere az, hogy a mai számítógépek a processzort csak a 12V-os ágból táplálják, tehát azt a 65-100 W-ot ezen az ágon kell a tápnak leadnia. Ez 12 V-on 5-8 A alsó hangon, és akkor a többi fogyasztóval még nem is számoltunk. A külső tápos megoldásoknak van ugye egy belső része is, ami a különböző feszültségekért felel (3,3 V, 5 V, 12 V). Az egységes bejövő (általában) 12 V-ból állítja elő ezeket, áganként különböző áramerősséget, ezáltal teljesítményt bírnak. A probléma az, hogy általában a 12 V-os águk gyenge. Paneltápból nem is ismerünk olyat amelyik megfelel, általában 4 A-t tudnak, ez pedig még a procinak is kevés, nemhogy az egész konfignak. Pico tápból léteznek olyanok amik akár 8 A-t is tudnak (a 160 W-os modellek között), egy ilyen egy 65 W-os procival szerelt külön VGA nélküli (!) géphez elég lehet, arról viszont nem nagyon van információnk hogy mennyire bírják a strapát.
toldy: Végre rájött valaki (Asus) hogy bivaly lapba bivaly procit raknak az emberek, és jó ha van hely hűtésnek. Eddig Inteles vonalon csak a Foxconn-nak meg a DFI-nek volt olyan mini-ITX alaplapja amin messze volt a procifoglalat a PCI-E-től.
-
Pista0001
addikt
Na ez jó kérdés...
zodo: én 21,5-esnek tippeltem
Szerintem nem akartak még vastagabb házat, ezért a vesa pontok elspórolásával tették karcsúbbá
Én azt nem értem hogy ha már a dupla slot miatt ekkora lett akkor miért "ragaszkodtak" a thin-ITX-hez. Elfért volna a normál is, abból meg akár Z68 (vagy a majdani Z77) is mehetne bele. Nem hiszem hogy 1-2 éven belül lesznek fullos thin-ITX lapok...
-
Pista0001
addikt
EZT megkaptuk.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #10854 üzenetére
Ezúton felhívom a figyelmeteket arra a tényre, hogy ha ezt a kütyüt eladod és veszel helyette egy másik kütyüt, akkor ugyanannyi kütyü lesz a lakásban.
Szerintem nézz körül apróban, hátha van eladó paneltápos ház paneltáp nélkül occóér'. Elvégre neked úgyis csak a kaszni kell.
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #10847 üzenetére
Ezzel a felhasználással jó lehet az Atom+ION páros. Sőt, jobb is mint a H61/H67+G530 mert az Intel IGP-k nem támogatják a 23,976 FPS lejátszást. Ha már megvan a lap akkor semmiképp ne cseréld le mert csak buksz rajta. Nem kell diszkrét VGA meg táp sem -> sokkal kisebb gépet tudsz összerakni.
Azt hittem hogy általános felhasználásra kell, azért írtam amit írtam, de HTPC-nek az ION jobb. Ennél csak a Brazos lenne jobb, de cserét szerintem nem ér a dolog.
SQX_Barto: Nekem is nagyon tetszik az a ház, szerintem kifejezetten mutatós darab, viszont van vele egy probléma amit elég nehéz orvosolni. 1 slotos. Ha a VGA-ra tudsz szerezni szimpla hátlapot és bevizezed akkor elfér, de nagyobb kártyát léghűtéssel csak jelentős burkolat moddinggal tudsz belerakni.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #10840 üzenetére
Hát, szerintem Atomot semmiképp. A H61 elég jónak tűnik, az ASRock-é megfelelően felszerelt és nem drága. Ha megengedheted hogy egy picit rádobj akkor a leendő felhasználástól függően Celeron helyett lehet Pentium ha néha kell a lóerő, vagy egy belépő VGA ha jól párhuzamosítható feladatokra kell a lóerő és főleg ha mozizni is használnád a vasat (23,976 fps).
kzkz: Szerintem ez azért nem gond mert az a táp arra a feladatra egyáltalán nincs kihegyezve, a diszkrét VGA úgysem vesz föl sokat induláskor, úgyhogy ez bőven belefér a táp teljesítményébe.
-
Pista0001
addikt
válasz
perempe #10826 üzenetére
Ha csak az extrákat nézzük akkor az Intel mellett csak a mini PCI-E szól, az ASRock ezzel szemben fel tud mutatni egy HDMI-t, egy e-SATA-t és egy teljes hosszúságú PCI-E-t. Ha csak irodai használatról van szó akkor én az Intelt választanám mert valószínűleg megbízhatóbb és stabilabb, ha "rendes" otthoni gépnek kéne (+VGA-val multimédia, játék, stb) akkor az ASRock-ot az extrák miatt. Ha az Intel lap mini PCI-E csatija m-SATA kompatibilis akkor főleg nyerő darab lehet, ultrakicsi házban is lehetne használni mert nem kell a 2,5/3,5-es vinyó meg a hozzátartozó kábelek sem. Egy 64 GB-os m-SATA SSD bőven elég az oprendszernek meg az irodai programoknak, minden más meg lehet NAS-on vagy rendes szerveren. Ezzel kapcsolatban csak az a kérdés hogy hány gépet kell építened és hogy mekkora a költségvetés. Mondjuk procin lehet spórolni, a Pentiumok is bőven jók irodázni.
-
Pista0001
addikt
válasz
perempe #10810 üzenetére
Teljes mértékben! És emellett nagyon helytakarékos is, ami egy irodában további jó pont. Én minden ismerősömet ebbe az irányba (vagy legalább a micro-ATX felé) terelgetem. Jelenleg még talán a micro-ATX olcsóbb, de a különbség mára a házakra korlátozódott, alaplap árban nincs számottevő különbség. A full ATX már mindenképp idejétmúlt otromba monstrum. Manapság micro-ATX-re is lehet akár SLI/CrossFire rendszert építeni, VGA-n kívül meg minden lehet USB-s (tuner, hang, stb). Mondjuk én még a két full PCI-E-s m-DTX (kb 17*20 centi, egy bővítőhelynyivel nagyobb mint a m-ITX) lapot várom
A dupla slotos ITX házakkal kompatibilis, két vizezett csúcs VGA-val elég durva cucc lenne
-
Pista0001
addikt
válasz
szabi__memo #10805 üzenetére
Nem állítottam hogy jobb lenne bármelyiknél, azt írtam hogy megéri az árát. Az hogy kinek melyik tetszik már teljesen szubjektív. Egyébként nekem ez a ház egyáltalán nem jó mert P55-ös alaplapom van (nincs képkimenet) és a procim is i5-7xx szériás (nincs IGP), ezért nekem csak olyan jó aminek van bővítőkártyának hely kialakítva.
-
Pista0001
addikt
válasz
szabi__memo #10802 üzenetére
Azon kívül hogy több keresési kulcsszóra is kiadja a kereső szerintem semmi. Szabványok szerint kialakított házikó, bármilyen mini-ITX alaplap jó bele.
SQX_Barto: JA, van Sunbeam is, de az sokkal nagyobb. A microATX táp sokszor SFX-et jelent, de nem mindig. Ez nagyon annak tűnik.
Szerintem az LCD nélküli a kb 6000 forintot (tudom hogy arra elvileg még jön posta is) simán megéri, mert a lapjait bármikor relatív kis költségen ki lehet cserélni alumíniumra. Szerintem úgy is megáll 10K-ban, a Wesenák meg 3szor annyiba kerülnek.
-
Pista0001
addikt
Egy kis csemege Franciaországból (pontosabban Hong-Kong-ból
): plexi ház 4*20-as LCD-vel
Van LCD nélkül is, az kicsivel több mint 20€
-
Pista0001
addikt
válasz
Mattanyahu #10792 üzenetére
Nem olyan vészes az a sata elhelyezés. A P55-ös DFI-men is majdnem ott vannak, mellesleg azon csak 3 van. Egész használható ha az ember nem variálja gyakran. Ha sokszor kell átdugdosni akkor szívás, de megoldható úgy hogy a kábeleket fixen hagyod és a másik végét variálod.
-
Pista0001
addikt
válasz
SQX_Barto #10753 üzenetére
Nekem is az a mod körül forognak a gondolataim mostanában. Bivaly VGA-m nincs, csak egy LP 4350-em mert az muszály a P55 meg az i5-7xx miatt, mellesleg meg is van a VGA dupla LP hátlapja. Léteznek olyan házak amik m-ATX alaplapot fogadnak és 4 LP slotjuk van, nekem egy olyan pont jó lenne ilyenhez. Kaptunk mellesleg a Noctuától egy egész jónak tűnő hűtőt, bár egy kicsit drágállom a két venti ellenére is. Hiányzik a Ninja minim ilyenkor egy kicsit, bár nagy Ninjával még hatásosabb lenne egy ilyen mod
(#10754) Pisztillus: Csak viszonyításképp: nekem az i5-760 + HD5770 egy vinyóval, slim ODD-vvel, ledes házvilágítással meg egy 4*20-as LCD-vel kajált konnektorból 170-180 wattot játék közben. Az közelítette a feles terhelést (350 W-os a tápom), tehát már 80% fölött volt a hatásfok, így max 150 W volt a konfig valós fogyasztása. A te konfigod ennél kevesebbet fog enni. Minden részegységet egyszerre úgy meghajtani hogy a TDP-jét elérje tuning nélkül gyakorlatilag lehetetlen.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pisztillus #10750 üzenetére
Bőven elviszi szerintem. Az a konfig általában 50-70 watt környékén fog ketyegni, ha meghajtod akkor talán eléri a 150 wattot. Nyugodtan beleteheted.
-
Pista0001
addikt
válasz
urbanjozsi #10741 üzenetére
32 bit esetén kezel összesen 4 GB-ot. Ebbe beletartozik a VGA is meg minden egyéb is. Általában manapság a VGA-k 1 GB-osak, ezért maradhatott a köztudatban a 3 GB.
Osibaa: Na ezt nem tudtam.
-
Pista0001
addikt
válasz
urbanjozsi #10735 üzenetére
Használj Chrome-ot és készíts a géphez sokat a kedvenc rágcsálnivalódból és üdítődből.
A gépem szétszedve, nem tudom mikor tudom újra használni, addig a párom netbookja (Atom N450, 1 GB ram) van csak. Hát elég durva... átérzem a helyzetedet.
-
Pista0001
addikt
válasz
SQX_Barto #10731 üzenetére
Ha táp ventije nagyon fedésben lesz a procihűtővel akkor annak nem lesz túl jó vége. Ezek a lapos hűtők amúgy sem csúcs procikhoz lettek méretezve, ha még a tápventi is ellene fog dolgozni akkor az szerintem nem lesz jó. Ez a hűtő kb 6 centi, a procifoglalat meg a proci még majdnem 1, a maradék 1-2 centi kevés lesz két ventinek.
Arctic ventiket tudtommal akárhogy sorba lehet fűzni, annyi megkötés van hogy max 5 darabot. Arra kell csak odafigyelni hogy a fordulatszám jelet csak az egyikről veszi, úgy emlékszek hogy az elsőről. Nekem két 8 centis van, de én átdrótoztam mert nekem nem tűnt logikusnak a gyári. Megnézném neked hogy hogyan csináltam, de momentán 1500 km-.re vagyok tőlük
-
Pista0001
addikt
Új procihűtő nem csak nekünk: [link]
Állítólag kicsivel 10K alatt van, tehát nem túl olcsó
-
Pista0001
addikt
válasz
Evilkiller #10668 üzenetére
Az a bibi azzal a paneltáppal hogy nincs megadva hogy melyik ágon mekkora teljesítményt tud leadni. Az hogy 250 W-os nagyon jól hangzik, de ha a javát az 5 V-os meg a 3,3 V-os ágon adja akkor nem ér semmit. A processzor teljes áramigényét, valamint a VGA áramigényének 100 W feletti részét tisztán 12 V-os ágból kell biztosítani. Ha semmiképp nem akarsz hagyományos tápegységet akkor lehet egy olyan megoldás hogy a 120 W-os gyári paneltápot meghagyod, erre kötöd az alaplap fő tápcsatiját meg a vinyó(ka)t és optikai meghajtó(ka)t, az alaplap kiegészítő 4 vagy 8 tűs csatijára meg a VGA tápcsatijára meg direkt 12 V-ot viszel a külső tápról.
Szerk: közben olvastam hogy miről volt még szó. Ilyen felhasználás mellett szerintem célszerűbb lehet egy E450-es AMD meg egy konzol mellé játszani, és kb a 2/3-ából kijön.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #10660 üzenetére
Az tuti hogy ugyanazt a minőséget tudják mint a notikba épített darabok, mivel ugyanaz van bennük. Hogy az asztalihoz hasonlítva milyenek azt nem tudom, de szerintem nincs nagy különbség. Viszont! DVD-t írni manapság nincs értelme. BD-t talán van, de ha észhez térnek a vinyó árak akkor hamarosan annak sem lesz. Ha mindenképp akarsz írni akkor írd minél kisebb sebességgel és akkor szerintem nem lesz gond. Én írtam már jónéhány lemezt noti íróval, egyelőre olvasható mindegyik.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mattanyahu #10657 üzenetére
Szerintem egy "kicsit" nagy lesz. ODD-t egyáltalán nem tennék bele, eléggé idejétmúlt dolog. Amire kell arra egy 10K körüli USB-s külső sokkal jobb, mert azt több géphez is tudod használni, magukba a gépekbe nem kell. Az egész alsó részt meg lehet spórolni ha az alaplap előtti részre teszed a tápot meg a vinyó(ka)t. Természetesen ez szubjektív vélemény, neked kell tudnod hogy mit szeretnél
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #10654 üzenetére
Nekem is van egy ilyen monitorom, kápé-ért elvihető, és akkor már csak egyet kell szerezni eyefinity-hez
toldy: Scythe slim ventivel már csak 92 mm.
-
Pista0001
addikt
válasz
Goose-T #10642 üzenetére
A slimline-SATA kábel noti ODD-hez (DVD, Blue-Ray) kellhet, nem tudom hogy abban a házban ilyen vagy normál 5,25-ös hely van-e, valamint hogy szeretnél-e bele egyáltalán ODD-t. Ha noti hely van benne és szeretnéd is megtölteni akkor kellhet egy ilyen kábel, hogy tartozék-e azt nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged