Hirdetés

Aktív témák

• Intruder2k5

MODERÁTOR

USB háttértár sebességteszt, ASUS RT-AC57U routerrel és Padavan firmware-el

Mivel a közelmúltban szert tettem egy ASUS RT-AC57U routerre, és fordítottam is hozzá egy Padavan firmware-t, most ezzel a párossal csináltam egy-két gyors mérést a háttértár sebességét illetően. A tesztalany egy 120GB-os HDD egy 2.0-s USB rack-ben, bár ennek annyiból nincs jelentősége, hogy a router USB portja is csak 2.0 szabványú, a teszt során használt filerendszer pedig egy frissen létrehozott ext4 kötet volt.

Elsőnek egy publikus internetes FTP szerverről (ftp.fsn.hu) töltöttem le egy 2GB-os tesztfile-t, a firmware-be fordított, vagyis a routeren futó Midnight Commander programmal. Az eredmény nagyságrendileg 9-10MB/sec körüli sebesség lett.

Második lépésben ugyanez visszafelé, csak mivel itt nem találtam feltöltési lehetőséget, egy másik szervert kerestem a mérésre, de az eredmény számottevően nem változott, feltöltésnél is 9-10MB/s közt ingadozott a sebesség.

Harmadik mérés során a routeren futó FTP szerverről töltöttem le a laptopra, ugyanezt a 2GB-os tesztfile-t. A sebesség itt 35MB/sec körül volt.

Lokális FTP feltöltésnél, tehát laptopról a router megosztására másolva is nagyon hasonló eredményt kaptam, közel 34MB/sec volt a tempó.

Csináltam két mérést helyi hálózati megosztáson, vagyis SMB-n keresztül is. Első lépésben a laptopról a routerre töltöttem fel a 2GB-os teszt file-t. Itt az elért sebesség 22MB/sec körül alakult.

Ellenkező irányba, tehát a router HDD-ről a laptop felé, ahol a routernek csak az olvasással kellett megbírkóznia, a sebesség 33MB/sec körül volt.

Az utolsó mérés egy torrent letöltés volt, a routeren futó Transmission klienssel, ahol a sebesség valamivel 8MB/sec felett alakult. A Transmission kliens az alapbeállításokkal ment, ahhoz nem nyúltam.

Mondjuk itt azért már a load értéke is jelentősen megugrik, bár megjegyzem BroadCom alapú ASUS-okon láttam ettől jóval nagyobb számokat is, szóval ettől még nem kell kétségbe esni.

Azt viszont még fontos megemlítenem, hogy ezek az eredmények sokkal inkább vannak közel az elérhető elméleti maximumhoz, mint a hétköznapok során tapasztalható sebességekhez. Ennek oka, hogy a teszt alatt a router semmi más feladatot nem látott el, ezzel szemben egy élesben működő eszköz közben mást is kiszolgálhat, illetve idővel és az adatok sokasodásával a HDD is töredezik, ami szintén jelentős hatással lehet az eredményre.

Aktív témák