Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz SkyLine3000 #68096 üzenetére

Igen, lehet telepíteni. Vagy bemásolod a ~/.fonts/ mappába, akár Windows alól kimásolva a times.ttf fájlokat, vagy terminálban futtatott csomagkezelővel felteszed a ms-corefonts csomagot, minden disztrón más néven fut, ez nem csak a Times New Romant teszi fel, hanem Arial, Verdana, stb. betűtípusokat is.

Betűtípust telepíteni nagyobb DE-ken úgy is lehet, hogy fájlkezelőből megnyitod az adott betűtípust, erre megjelenik egyfajta font viewer progiban, az majd felkínál olyan opciót, hogy telepítés a jelenlegi felhasználónak, telepítés az összes felhasználónak.

De én nem szoktam feltenni, mert a Linuxban az is jó, hogy sokkal szebbek és modernebbek rajta a betűtípusok, és nem az agyonunt MS fontokat kell rajta bámulni, ami mindenkinek kijön már a könyökén. Meg ha felteszem, akkor böngészőben is minden oldalon Arial, Verdana, stb. betűtípusok lesznek, marha unalmas.

Egyébként a Linux is támogat mindenféle betűtípust, OpenType, TrueType, Graphite, illetve néhány progi, pl. TeX, LaTeX, a Type 1/2/3 Adobe fontokat is. Tehát ami Windows, Mac alá elérhető, az Linuxon is működik.

Én hivatalos levelekben az Adobe Minion Pro betűtípust használom (OpenType), ez kiszedhető ingyen az Adobe Reader progiból. Amerikai típusú önéletrajzhoz Adobe Clean (OpenType) szintén kimenthető az Adobe Readerből), de szépek a Linux Libertine, Biolinum, stb. is. Terminálban Fantasque Sans Mono, böngészőben a DejaVu (+Sans, Mono), de terminálban, és plain text szövegszerkesztőben jó még a DejaVu, Ubuntu, Ubuntu Nerd, Adobe Source Pro, Inconsolata, Consolas, stb.. Kétpaneles fájlkezelőben nagyon jó az Ubuntu Condensed font, jobban kiférnek vele a hosszú fájlnevek.

Szerintem ez MS fontokat érdemes meghagyni ECDL Mancikának, a Windows XP Ződdomb, meg kék hátteres Win10 Updates All Day Long 32 bit Editionös gépére, hátha ő még nem unja. A linuxos fontok nem csak szebbek, hanem pl. több Unicode karaktert is támogatnak, meg jobban mutatnak magas felbontáson, szebben élsimíthatók.

Új hozzászólás Aktív témák