-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem akarok okoskodni vagy az ördögöt a falra festeni, és nem vagyok villamos szaki, de az áramszünet utáni visszakapcsoláskor kaphat a géped egy áramlökést. Ha nem elég jó a tápod akkor okozhat elég komoly hardveres gebaszokat is. Nekem egy vihar után így füstölt el a tápom (hálaisten csak az) de egy havernak a fél gépét hazavágta.
-
-
válasz
#26097408 #75397 üzenetére
Szia! Nem tudom mitől "linux" egy laptop de simán megfelel az igényeidnek a kisebb is.
Ahogy CPT.Pirk mester is írta, én is a Mint kipróbálását javaslom. Alap felhasználóknak tökéletes, rendkívül felhasználó barát, full magyar és van honi oldala is ahol minden kérdésedre gyorsan kapsz választ. -
-
-
válasz
tordaitibi #75311 üzenetére
Könyörgöm NE!
Kinek akarsz bizonyítani? Nekem? Én egy lelkes amatőr vagyok akinek windows és vagy 20 féle disztró volt már a gépén. Azt telepítek amit akarok, minden probléma nélkül. De a mélyebb folyamatokba nem merültem bele soha! Ha most feldobsz valami mást ami megint csak nem fog működni azzal semmit sem bizonyítasz, magadnak viszont bosszúságot okozol. Ráadásul ha 10x megismétled akkor sem fogom tudni, hogy miért az Ubuntu és miért nem bármi más.
Van egy működő rendszered. örülj neki, használd, tanuld. Talán idővel arra is rájössz mi volt a hiba.
ha 2 évet kinlódtál, hogy elérd azt ahol most vagy, azt botorság lenne szétkúrni!Sosem írtam, hogy "totálisan hülye" vagy! Viszont, hogy betonból van a fejed az tény.
Te magad írod "És tööbszür le is írtam hogy a naprendszerbe mindenkinek hiba nélkül teljesítenek a Linuxok csak én szívok velük." Könyörgöm akkor nem NÁLAD kell lennie valami problémának, anomáliának? Az újabb telepítésekkel nem bizonyítasz senkinek semmit, viszont ha elmélyedsz most a kiválóan működő rendszeredben akkor eljuthatsz odáig, hogy megértsd mi lehetett a probléma! -
válasz
tordaitibi #75305 üzenetére
Nézd arra képtelenség válaszolni, hogy mitől működik az ami eddig nem.
A legutóbbi bejegyzésed viszont elég érdekes önellentmondásokat fed fel.
5 ismerősödnek is hiba nélkül telepíted a linuxot (amit azóta is megelégedéssel használnak) csak éppen megadnak nem megy, és ebből kiindulva írsz egy lehúzó cikket a linuxról, miközben minden barátod vígan használja a rendszert.....Még egyszer mondom, nem lehet utólag megmondani mi volt a hiba, egyet azonban bizton állíthatok, nem arról van szó, hogy az Ubuntu a tökéletesség csúcsa és minden más linux szar! (félre ne érts, jó rendszer az ubuntu de semmit nem tud amit más rendszerek ne tudnának)
Ha valami egy pontig nem ment, aztán pedig működik, akkor ott valami megváltozott! Hogy ez szoftveres, hardveres, vagy felhasználó szintű változás az már kideríthetetlen, maximum te tudnád erre, megadni magadnak a választ mert te ismerheted a körülményekben meglévő változásokat amik a sikerhez vezettek. Használd, tanuld a rendszered és sok örömet fog még okozni, csak ne filózd túl a dolgokat! -
válasz
tordaitibi #75298 üzenetére
Emlékszem az esetedre......
Bocsánatot szerintem legfeljebb azért kellene kérned, mert saját problémáidból általánosítottál egy rendszert amit milliók használnak megelégedéssel.
Az utolsó kérdéseddel kapcsolatban pedig annyit, hogy szerény tapasztalatommal még nem hallottam olyanról, hogy egy gépen csak és kizárólag az Ubuntu/Xubuntu (mindkét rendszer nevét használod, így nem tudom melyik van valóban a gépeden) működne kifogástalanul, minden más kuka.
.... de ha megengedsz egy megjegyzést a végére:
arra nem gondoltál hogy nem is a rendszer a lényeg hanem az, hogy egy hozzáértő ismerősöd telepítette fel, úgy és oda ahová és ahogyan kell? Véleményem szerint ebben rejlik a titok és a válasz is.... -
-
Urak! Arról tudtok valamit, hogy a 20-as Linux Mint mennyire kezeli az AMD Ryzen APU-kat? A nyílt, esetleg a zárt videodriver felismeri, működik rendesen?
-
-
válasz
szucstom #73846 üzenetére
Tökéletesen egyet értek. Sőt tovább megyek én még anno windows alatt se használtam. Lehet, hogy kozmikus szerencsém van de akkoriban sem voltak problémáim, linux alatt pedig főleg nem. Nyilván az sem mellékes, hogy az ember milyen gyakorisággal látogat ukrán hacker oldalakat....
-
válasz
ubyegon2 #73816 üzenetére
Hú de harapós vagy... mondjuk én egy bötüvel nem mondtam, hogy a Mint tehet a problémámról, míg azt többször is hangsúlyoztam, hogy hardvert váltottam. Senki sem bátja (szerintem) a rendszert. Én is problémába ütköztem de eszembe se jutott más disztróval próbálkozni, mert tudtam, hogy nem a Linux mint 20 a hibás.....
-
-
-
-
UEFI
érdekes volt a dolog mert bár egyáltalán nem vagyok linux tudor, számtalanszor telepítettem már mindenféle disztrót a leg kissebb probléma nélkül. Most megzavarta a lelki világát az új hardver, vagy mittomén.... Mikor elindult kézi telepítés után akkor is először valami három soros üzivel indult. nem tudom mi volt de a hálózathoz lehet köze mert IPv4 volt a vége... ezzel szöszölt úgy 3 percet aztán elindult a rendszer..... Aztán a lefrissítés és a biosban újra "magyarázás" meggyógyitotta.....
-
válasz
CPT.Pirk #73803 üzenetére
Na megoldódott de magam sem tudom, hogy.... Kézi telelpítéssel újra raktam a rendszert és akkor is valami igen fiucsa (általam sosem látott) feliratokkal indult a vas kb. 3 perc alatt. Utána mindent lefrissítettem plusz biosban újra megmutattam neki a meghajtót amiről bootolni kell és végre helyre állt a rend. Nem tudom mi is volt a valódi probléma de örülök, hogy megoldódott...
-
-
Urak! Új alaplap és proci került a gépem be, ezért újra raktam a Linux Mint 20 betat. Újra indítás után ez az üzenet fogad "Minimal BASH-like line editing is supported. For the First Word.. Tab list possible command completions. Anyuhere else Tab list possible device őr filé completions." Mi ilyenkor a teendő. Ilyent még sosem láttam.
-
Szevasztok! Egy érdekes problémával szembesültem. Adott egy Telekomos, gigabites internet ami optikai szálon jön a lakásba. Mikor beköttettem akkor lefuttattam időközönként néhány online sebesség tesztet és mindig megvolt a minimum 6-800 Mb/s. Utána sokáig nem méricskéltem, de problémám a sávszélességgel sosem volt. Talán egy hete kíváncsiságból rámértem és meglepődve tapasztaltam, hogy a letöltési sebesség 90-94 Mb/s. Ez többször megismételtem de mindig ennyi volt, különböző mérések után is. A gyakorlatban ez még semmiféle problémát nem jelent mert bőven elég de nem értem miért ennyire kevés a névlegeshez képest. A bejövő sávszél és a router tuti jó mert a rákötött másik két gép (fiaim) simán hozzák most is a 600 mb/s-et legalább. Egy másik fórumon már felvetettem a problémát de ott, nem jutottunk semmire, azon kívül, hogy az alaplapi hálókártyámat nem nevezték valami tutinak. Asztali PCről van szó, az alaplapom MSI B250M PRO-VD. Annyit megállapított a nagyérdemű, hogy elméleteben a hardver és a szoftver is felkészült a gigabites netre de valami miatt ez nálam 100 mb/s-ben realizálódik. Jelenleg Voyager 20.04 van a gépemen de kipróbáltam natív linux mint 20 és live manjaro rendszeren is. Mindenhol ezek az eredmények jöttek. Van valami tippetek esetleg, vagy egy hálókártya beszerzése lehet csak a megoldás?
Ja azt az apróságot elfelejtettem, hogy az első mérések (a jó sebességűek) még egy régebbi hardveren történtek. -
-
válasz
mefistofeles #73691 üzenetére
Ja bocsi azt nem írtam, hogy a rendszerem Linux Mint Cinnamon 19.3
-
Urak! Van valami mód az alaplapi hálókártya tesztelésére?
A gondom a következő: Telekom gigabites netem van, optikai szálon jön és évek óta használom minden probléma nélkül. Rosszabb napokon is megvolt a 5-600 Mb/s sebességem. Igazából nem szoktam vele foglalkozni de mostanában végeztem pár mérést online sebességtesztekkel és meglepődve tapasztaltam, hogy a sebesség 90-94 Mb/s . parancssorból is végeztem mérést (speedtest) de ott is ugyanaz az eredmény. Persze ez is bőven elég mindenre de nem tudom mi lehet a probléma. Szolgáltató vagy router hiba kizárva mert a fiam gépén (windows 10) most is meg van a minimum 600 Mb. Több live linux rendszeren is megmértem és állandósult a 90-94 es érték. Nem tudom hol lehet a probléma. A hálózati részt sosem piszkálgattam és mindig kiválóan működött. Tényleg nem jelent gyakorlati problémát csak zavar, hogy valami nincs rendben...... -
válasz
vadkörte #73437 üzenetére
Jól mondod, végig kell járni az utat de ez a linux varázsa és ez az ami sokakat talán el is riaszt. Mindig is azt mondtam, hogy egy disztrót nem lehet valakire ráerőltetni, mindenkinek magának kell megtalálnia, mi a számára ideális, megfelelő. Ez nem megy pár hónap alatt, már csak a disztrók száma miatt sem. Ráadásul ahhoz, hogy megtaláld azt ami neked kell, egy bizonyos szintig el kell merülnöd a rendszerben, különben csak a felszínt kapirgálod és nem is tudod, hogy mi és miért lenne neked a jó. Ez minden esetben idő, tanulás, néha csalódás és tapasztalás. ezek nélkül soha senki nem jut el az ideális disztóig. Én minden ellenszél dacára hónapok óta azt hittem, hogy a blackPanther a számomra ideális rendszer (és most is azt mondom, hogy a 18.1 nagyon jó) de olyan a közeg ami körülveszi, hogy épeszű ember nem tud ott megmaradni......
-
-
-
válasz
Cirbolya_sen #73425 üzenetére
Nem kritikaként írom de sosem értettem miért kell (a szórakozáson és a puszta kíváncsiságon kívül) valakinek három rendszer......
-
-
Alig páran.... A linux terjedésének nem a futtathatatlan programok, a konzol meg kitudja még mi az oka. Az igazi ok az előítélet, a beidegződés a tévhit és a bizonytalanság. Ha valaki elég beszűkült ahhoz, hogy egy "elfogadhatót" nem próbál lecserélni egy esetleg jobbra az el fogja hinni, hogy az elfogadható a csúcs.
Ha valakinek születésétől bedumálják, hogy a csokifagyi az egyedüli tökéletes íz az lehet, sosem kóstol mást és úgy hal meg, hogy fogalma sincs arról, hogy megőrülne a puncs vagy vanília íztől..... -
Szeva! Volt hasonló problémám és az volt a megoldás, hogy a bios boot menüjében volt még egy "UEFI hard disk drive BBS priorities" (nálad kissé más is lehet a neve) menüpont és ott is be kellett állítani az Ubuntut. Szóval keresgélj még a bios boot menüjében. Mennie kell.
-
-
Na még is összejött a dualboot....
Az tűnt fel, hogy ha biosba megyek akkor egyáltalán nem találom az ubuntut de ha a boot választóba (nálam F11) akkor ott választhatok a win és az ubi bootloader között.
Mint rájöttem a boot sorrend megadásán kívül van valami UEFI boot priority menü is és először ott kellett kiválasztanom az Ubit, aztán a boot sorrendben. -
Hát skacok nem megy. Mindent megpróbáltam de csak a Windows hajlandó bejönni. Már tippem sincs. Régi szép időkben feldobtam egy wint aztán minden laca-faca nélkül egy linuxot és mindig meg volt a grub választómenü. Eléggé el vagyok kenődve......
-
-
-
-
-
Üdb az Uraknak! A kétségbeesés szélén állok. 20 év Windows után már vagy másfél éve csak Linuxot használok de most a nejem munkája miatt dualboot rendszer készítésére kényszerülök. Felrakom az eredeti OEM win 10 professionalt és mellé ugyanarra az SSD-re a xubuntu legújabb stabil verzióját be bárhogy ügyködök, újraindítás után csak a Windows jelentkezik nem a választó képernyő. Próbáltam az alap beállítást is amit telepítéskor a Linux ajáln fel ha Windowst talál és próbáltam a manuális telepítést is A két rendszer egy SSD-lenne. Mitrontok el?
-
Uraim! Az miért van és, hogyan orvosolható, hogy pl. az Arcolinux de jópár más fris disztró is telepítés után csak színes sávokat jelenít meg a monitoron? Más rendszerek mint pl. xubuntu hibátlanúl települ és indul...
VGA, Nvidia GT 1030 -
válasz
ubyegon2 #67003 üzenetére
Egyetlen disztrót sem preferálok, bár nem tagadom, hogy ellentmondásos hírneve kapcsán érdekel a BP.
Jelenleg xubuntut használok és tökéletesen meg vagyok vele elégedve de valószínű, hogy ki fogom próbálni a BP-t is.
Egyébként véleményem szerint az, hogy megjegyzem, megjelent egy új disztró az nem feltétlenül a telepítésére való unszolás. Tényközlés, semmi más. Van akit érdekelnek a megjelenő új disztribúciók, vannak akiket nem. -
-
Ha valakit érdekel, megjelent a BlackPanther (Renegade) 18.1, 64 bites operációs rendszer végleges verziója!
-
Rég jártam erre és éppen csak bepillantottam ide.
Két dolgot viszont szeretnék leszögezni.
1. Egyet értek a topicgazdával, Arch disztró nem kezdő linuxosnak való
2. A magyarcs egy jó barátom szüleménye. Igen komoly linux tudással rendelkezik és semmi más célja nem volt, mint, hogy az olyan érdeklődők is ki tudják próbálni a (gyakorlatilag) pure arch-ot akiket egyrészt nem lehet erről lebeszélni (nagyon nagy most az arch hájp) másrészt karakteres formában nem tudna megbirkózni vele! Az első változatát én is kipróbáltam és hibátlanul felment és tényleg egy közel tiszta archot kaptam, néhány alap programmal amik szintén megkönnyítik a kevésbé hozzáértők dolgát. Semi kókány, vagy oda nem való dolog nincs benne! Akinek nem megy az egyéni specifikus dolog lehet, van akinek a Mint sem megy....... -
Üdv urak! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha adott egy asztali gép egy SSD+ egy HDD felállásban és a HDD-t kétt részre osztom és egyik felére feldobom a windowst, utána az ssd-re a linuxot (arcolinux) akkor hova rakjam a boot particiókat, hogy a grub lássa és kezelje a windows rendszert is.
-
-
-
-
-
Nem igazán linuxos probléma de hátha itt valami szaki már belefutott és megoldotta. Jelenleg arch van a gépemen de más disztróknál is ez a helyzet, hogy ha sötét témát állítok be akkor a prohardveres hozzászólásaimat nem látom írás közben. (világos alapon, világos betűk) Ha elmentem akkor már ok de írás közben semmi. Minden létező beállítást próbáltam már de nem oké és ahogy észrevettem ez csak a PH-n létező jelenség. Nincs tippetek a megoldásra?
-
-
-
Most ismerkedek a KDE felülettel és lenne két amatőr kérdésem.
1 Hogy tudom a kuka ikont eltüntetni az asztalról?
2 Ki akartam tenni a terminált a panelre és először véletlenül a hozzáadás a panelhet (widget) opciót választottam a rögzítés a panelen helyett. Előbbit, hogy tudom a panelről eltávolítani?...ja bocsánat a rendszer Kubuntu 18.04
-
Na szóval...
Mivel le tudtam menteni ami nekem fontos, ezért újra húztam a rendszert és telepítőben csatoltam a lemezt a /media/Cuccok ponton.cat /etc/fstab kimenetele:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=2def7da2-8050-4306-8b40-3232e7481246 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=FD63-3D3D /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=03d855f8-ae82-489e-8ca1-6c8d5eecee70 /home ext4 defaults 0 2
# /media/cuccok was on /dev/sdb1 during installation
UUID=73e99bf1-a5c6-4bcd-9181-257b3c68c028 /media/cuccok ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda4 during installation
UUID=3f326ace-13c8-4a9e-b7b9-e61c4f308fdd none swap sw 0 0elvileg dev/sdb1 ként ott a merevlemez.
a chown -hR magda /media/cuccok kimenetelechown: a következő könyvtár nem olvasható: '/media/cuccok/lost+found': Engedély megtagadva
chown: '/media/cuccok' tulajdonosának megváltoztatása: A művelet nem engedélyezettmost hol a hiba? mert ugye a lemez most sem írható....
-
öreg (vagy hülye) vagyok én már a linuxhoz.......
Alapos nagytakarítást csináltam a gépemen, újra húztam a linuxot (Mint 18.2) ami egyedüli oprendszerként egy 128 gigás SSD-n csücsül. Gondoltam felcsatolom a gépem szerves részét képező 1 Tb-os HDD-t. Annak rendje és módja szerint fstab szerkesztés új sor hozzáadásaUUID=fc6527ad-a7a5-40a5-af9e-7aa37b0f5109 /media/Cuccok ext4 defaults 0 0
Na és innen jönnek a problémák.
Ha indítom a rendszert az asztalon ott az 1 Tb-os kötet A media alatt ott a cuccok, de írni nem engedi. Plusz a saját mappában is megjelent egy "cuccok" könyvtár 87 gigás mérettel ez ugye az ssd- lévő hely, szóval a terrás vinyóhoz semmi köze. Mit baszarintottam el? -
Üdv az uraknak!
Itt is feltenném a kérdésemet, itt nagyobb az élet...
szóval:
Egy olyan problémám lenne, hogy elhatároztam kipróbálom a Manjaro Gnome Edition (17.0.6) disztrót, először persze szigorúan live módban. Mikor a pendriveról betölt a rendszer hirtelen "besárgul" a monitrom képernyője. Ha más rendszerre váltok semmi gond. Ez valamiféle illesztőprogram gondra utal? Még sosem tapasztaltam effélét pedig sok disztró megfordult már a gépemen.. (HD 5780 videokari van a gépemben) -
Ha valaki telepítő USB-t készítene itt van egy viszonylag új rogi :[link]
Mindent megír villámgyorsan windows, és linux alól is, egyszerű mint egy faék ráadásul a másik platformon is
használhatót a kész telepítő. -
Hát skacok, valami nagyon elszált a gépemen...
Tegnsp este minden tuti, kikapcsoltam, ma reggel bekapcsolás után egy pillanatra bejön a mint logo aztán két karaktetes sor és alatta kéri a loginomat. Ha beütöm akkor kéri a jelszómat és ha ez is megvan akkor kiírja hogy:"Welcome to linux Mint 18.2 Sonya (GNU/Linux 4.8.0-35-generic x86_64) * Documentation: https://www.linuxmint.com
és ennyi. Innen sehova. Most mi van? -
-
-
válasz
Frawly #55944 üzenetére
Félreértettük egymást...
Én sehol nem azért értetlenkedtem mert földhöz vág az a pár giga, hanem azért mert alapból nem értettem a dolgot, illetve az első magyarázatot félreértettem és azt hittem, hogy maga a linux tesz félre helyet, nem a fájlrendszer. Ezért nem értettem, hogy egy fel sem csatolt merevlemeznél miért foglal. Most már világos a dolog és természetesen nem fogok kutyulni semmit. ha kell neki kell. Így sem töltöm meg soha a terrás lemezt. -
válasz
mefistofeles #55926 üzenetére
Bocsánat... lusta voltam és feledékeny...
Rendszergazda jelszóval nyitott fájkezelőböl megadtam a jogosultságokat! -
Áh feladom.....
Adott ugye a merevlemez sdb
gondoltam csatolom.
terminálban: sudo mount /dev/sdb1 /media/
ott is van az ahol kell viszont csak olvasni tudom, írni nem!
Hogy tudok jogosulságot adni "magamnak" hogy normálisan használhassam? -
-
A gparted-ben látszik, hogy 14,9 giga használt a lemezen pedig összesen egy zenei album van rajta (próbából raktam fel, hogy tudok e írni a lemezre). A thunar mutatja is, hogy 16 fájl 95,9 Mb méretben. alatta látszik a teljes méret és az, hogy 50 giga van használatban.
Bármivel megnyitom ez a 14 és 50 giga köszön vissza, (mint ha 14 giga valami lenne egy 50 gb-os lefoglalt területen) illetve az, hogy nem tud vele sem a telepítő, sem a gparted kezdeni semmit. megnyitni, törölni nem lehet, a teljes lemez törlése, formázása sem hat rá.fdisk képet már töltöttem fel, ott eleve csak az 50 gigával csökkentett méretet írja az sdb-re.
-
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.1
Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: present
Found valid GPT with protective MBR; using GPT.
Disk /dev/sdb: 1953525168 sectors, 931.5 GiB
Logical sector size: 512 bytes
Disk identifier (GUID): A84146A1-8FD5-45C4-B38C-713356D31F08
Partition table holds up to 128 entries
First usable sector is 34, last usable sector is 1953525134
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 3437 sectors (1.7 MiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 1953523711 931.5 GiB 8300 -
Most értem haza
itt a helyes kimenetel: sudo fdisk -l /dev/sdbDisk /dev/sdb: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: A84146A1-8FD5-45C4-B38C-713356D31F08
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sdb1 2048 1953523711 1953521664 931,5G Linux filesystemAz azért érdekes, hogy azt a lefoglalt területet itt sem látni......
Azért nem értem igazán, mert mikor délelőtt gond volt a merevlemezzel akkor gparted progiban leválasztottam, mindent leradíroztam róla és formáztam de azonnal ott volt az a lefoglalt terület. Na most eszerint vagy a linux egy nem felcsatolt meghajtón is azonnal létrehozza a maga kis helyét, vagy egy olyan területet hozott létre amit még gparted progival sem lehet törölni, De akkor mivel? -
-
-
-
-
Hajaj, egy kicsit kimaradt a linux és máris bénázok...
Az SSD-re felment a rendszer meg a home eddig kafa de az 1 Tb-os winyót az fstab nem is látja. A nemo és a gparted látja de csatolni nem sikerült.....
Ja és Fstab se tiszta ezt dobja ki.# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=8cdaf530-a4b0-4464-ae8a-39f61cc46a88 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=f4f18392-36b4-4037-b4fd-910cc071fa5c /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=a7555443-f436-43df-b05a-b276ce15e185 none swap swaz az errors=remount-ro az mi?
-
-
Faxom tele... mérgemben mindjárt leradírozok mindent és újrarakom....
Most már csak azt mondjátok meg, hogy ha megcsinálom a sima telepítést ssd-re és utólag csatolom a HDD-t akkor elvileg jó lesz e? -
-
válasz
ubyegon2 #55833 üzenetére
A gpartedet csak kiváncsiságból nyitottam meg de újraindítás után dettó a hibaüziket hozza, A HDD pedig természetesen nem látható. Ha kell simán formázom meg minden de nem tudom mi a gáz.....
Istenem én láma... minden oké volt de nekem nem volt elég logikus a csatolás...... idiótaGyakorlatilag tiszta a rendszer szóval akár újra húzom az egészet 10 perc alatt csak biztos lennék benne, hogy jó lesz
-
válasz
ubyegon2 #55825 üzenetére
Hát valamit elbaszarintottam.
Nem jól csatoltam tuti, de valami más kaka is van.
Ha megnyitom a gparted progit az alábi üzenettel nyílik:
"Az illesztőprogram-leíró szerint a fizikai blokkméret 2024 bájt, de az a Linux szerint 512 bájt."Ha ezen túllépek akkor a következő hibaüzi:
"1 partíciókra írás történt ezen: /dev/sdh, de nem lehetett a kernelt a változásról értesíteni, valószínűleg azért, mert használatban vannak. Ennek eredményeként a régi partíciók maradnak használatban. Indítsa újra a rendszert most, további módosítások végrehajtása előtt."
Mindez egy tiszta telepítés és kézi particionálás után. A HDD-t a gparted látja de a fájlkezelőben nincs.
Az a gáz, hogy egy tök szokványos telepítést csináltam amit már 100x. Ilyen hibaüzim sosem volt még...... Mi lehet a gáz? -
-
Minden oké de egy felcsatolt lemez csatolási pontját, hogy tudom megváltoztatni? (működik de nem logikus ahová csatoltam)
-
-
Gyerekek, ha adott egy gép egy 120 Gb-os SSD-vel és egy 1 Tb-os merevlemezzel ami teljes egészében linux lesz akkor jól gondolkodok ha a teljes SSD lesz a / és a merevlemezre kerül a home és swap?
-
System: Host: magda-PC Kernel: 4.9.0-deepin12-amd64 x86_64 (64 bit)
Desktop: Gnome Distro: Deepin 15
Machine: Device: desktop Mobo: MSI model: 970A-G43 (MS-7693) v: 3.0
UEFI: American Megatrends v: V10.6 date: 01/08/2016
CPU: Quad core AMD FX-4300 (-MCP-) cache: 8192 KB
clock speeds: max: 4000 MHz 1: 4000 MHz 2: 4000 MHz 3: 4000 MHz
4: 4000 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Barts PRO [Radeon HD 6850]
Display Server: x11 (X.Org 1.19.3) drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1440x900@59.89hz
OpenGL: renderer: Gallium 0.4 on AMD BARTS (DRM 2.49.0 / 4.9.0-deepin12-amd64, LLVM 3.9.1)
version: 3.3 Mesa 13.0.6
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Barts HDMI Audio [Radeon HD 6790/6850/6870 / 7720 OEM]
driver: snd_hda_intel
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.9.0-deepin12-amd64
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 4c:cc:6a:6e:05:b2
Drives: HDD Total Size: 1128.2GB (6.4% used)
ID-1: /dev/sda model: BIWIN_SSD size: 128.0GB
ID-2: /dev/sdb model: TOSHIBA_DT01ACA1 size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 916G used: 13G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 27.9C mobo: N/A gpu: 40.5
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 178 Uptime: 24 min Memory: 622.0/7936.5MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.3.23 -
-
válasz
God Vazzeg #55702 üzenetére
Nálam nem volt.
-
-
válasz
ubyegon2 #55698 üzenetére
A kínait azért említettem mert sok helyen olvastam, hogy biztos tele van kémprogramokkal meg mittudomén. (ez eddig windowsosok betegsége volt)
A kimenetet mindjárt feldobom bár megmondom őszintén nem az alapján fogok disztrót választani, hogy melyik eszik a leg kevesebbet. Ha nálam szépen, gyorsan zökkenőmentesen megy akkor szarok rá ha kétszer annyi kell neki mint egy ismertebb disztrónak. Nyilván egy gyengébb géppel rendelkezőnek vagy olyanoknak akik erőforrás igényes cuccokkal dolgoznak lényeges kehet nagyon is. -
válasz
God Vazzeg #55694 üzenetére
Egyből hibátlanul löki a magyart!
windows mellé tettem de ha minden így marad a win repül és a deepin átmászik az SSD-re. -
Ismeritek (persze, hogy ismeritek) próbálta már valaki a deepint? Tegnap tettem fel de el vagyok ájulva tőle. Tudom sokakban benne van, hogy kínai disztró..... de ez valami eszméletlen eddig. Gyönyörű, és egyedi, nem olyan mint sok tucat linux verzió ahol a jól imsert összetevők más köntösben vannak összedobálva. Az asztali környezet és még sok progi tudtommal teljesen saját fejlesztés. Nekem eddig hihetetlenül bejön és átlagos felhasználást tesztelve hibát még nem találtam benne. A firefoxon és a qbittorrenten kívül nem is tettem fel eddig semmi mást. Minden úgy jó ahogy van!
-
Urak!
Ha van két merevlemezem és az elsőn van a windows a másodikra pedig a linux kerül akkor a grubot az elsőre kell tenni a választhatósághoz igaz? -
válasz
mefistofeles #53624 üzenetére
Ja ubuntu 17.04 re lenne....
-
Urak!
Tudnátok valami szoftvert egy headset kezeléséhez? Csak windowsos driver van a cucchoz. ha equalizer meg esetleg pár alap dolog lenne az bőven elég. -
-
-
-
Urak!
Linux (ubuntu) oprendszerre létezik valami hardver teszteló progi amivel kicsit megizzaszthatnám a vasat?
-
-
Üdv az Uraknak!
A kérdésem a következő...
Jó ideje szinte kizárólag linuxot használok de pár progi miatt egy külön merevlemezen megtartottam a win10-et is. Alapból a grub lekezeli a dolgokat. Ha a windowst alaphelyzetbe állítom akkor a grub nem fog működni (mint ha egy új tiszta windows telepítést csinálnék) vagy ebben az esetben megmarad a grubos választás? -
Nézd, nem igazán értem, mit akarsz ezzel mondani de annyit elárulhatok, hogy tökéletes rendszer, gép és felhasználó sincs! Az, hogy nálad melyikkel van probléma az nem derül ki a hozzászólásodból.
Senki sem mondta, hogy a linux alatt nem lehetnek problémák.
Engedelmeddel én nem fogok belinkelni kb. 10K hozzászólást a win10 topicból, hogy ott micsoda gebaszok vannak. Mondjuk én nem is emlegetek észt és inteligenciát mert ennek ehhez semmi köze...... -
válasz
minionair #51624 üzenetére
Nem akarok beleböfögni mert én is egy hót mezei user vagyok aki nem rég váltott linuxra de el kéne döntened, hogy miért is akarsz linuxot? Ha jól olvastam, úgy állsz a dologhoz, hogy úgy is a win 10 marad az alap, márpedig a linux az nem teszi szét neked a lábát! Ha valamennyi időt és energiát nem akarsz belefeccölni akkor kár is próbálkoznod! A live mód jó arra, hogy a kinézet, menü felépítése és ilyesmi hogy is van de ha használni akarod akkor lecsippantasz 20-30 gigát a merevlemezedből és felpakolod rá a Linux Mint cinnamont rendszert. A telepítésben bárki szívesen segít (itt mindig találsz elvetemült linuxosokat) és onnan nem lesz, gond a wifivel, billentyűzet nyelvével stb. és kényelmesen ismerkedhetsz anélkül, hogy a windowsodat bántanád.
Ha ez sok neked akkor szerintem hamvában holt a dolog.......... -
Ez azért érdekes mert a kerék újrafeltalálása. Már most is bárki, bármikor összeállíthat magának egy ilyen rendszert. Mondjuk ha erre szoktatnák a fiatalokat (iskolákban nyomatnák, kapna minden diák egy csomagot pl.) akkor azért nem lenne rossz. Sokan már túl függők mire egyáltalán megtudják, hogy nem csak windows van. A fejlesztőknek meg amúgy is minden tiszteletem, ha nekik segítenének az nagy lökés lenne.
Mondjuk ha egy a kor követelményeinek megfelelő rendszert akarnak akkor azonnal fel kell turbózni 64 bitesre mert anélkül egyszerűen elavult.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Asztalos klub
- PlayStation 3
- Eredeti játékok OFF topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Goddess of Victory:Nikke
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest