Hirdetés
-
Poco M6 4G-ként érkezik a Redmi 13 4G
ma Csak a szokásos: globális piac, másik brand, új név, de a készülék ugyanaz.
-
Acer M511: kompakt projektort próbáltunk ki
ph Megvizsgáltuk az akár 7 méteres képet is vetítő, okos szolgáltatásokkal felvértezett projektort.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz Parci #123398 üzenetére
Ezt hasonlóan markáns kijelentések előzték meg. Arra volt ez válasz. Inkább akart görbe tükör lenni a parttalan vitának. Ezerszer megbeszéltük, hogy mindenkinek van a saját igényeinek megfelelő gépparkja, megszokott menete a készítésnek. Az egyiknek nyűg az egyik gép a másiknak öröm. Miért nem férnek el ezek egymás mellett azt nem értem.
-
konzumpro
senior tag
válasz jjeahh #123400 üzenetére
Garivesztéssel járhat. Le van írva a használatiban hogy ízesített, bevont kávékat ne rakjunk automatába. Én azért raktam régebben, semmi baja nem lett tőle, csak nehezen ment ki belőle a szag, minden mogyorós/dohány volt egy darabig. Vannak akik keverik a Freit olcsó szemessel, így jó sokáig tart az aromavihar. Aztán szétszedtem az őrlőt darabokra, kitisztítottam, eltűnt a plusz illat, amúgy is érdemes tisztítani, bár nem erre van tervezve, gyakorlatilag mindig pangót iszik aki Philips/Saeco-t használ, de kb. 30%-ban tuti.
De nem baj, úgyis nyomásfokozós, lesz crema, és azért mégis jobb a rögökben felszabaduló pangó, egy jól aláfűtött babtartályban álló szemes kávé friss őrleményével keverve, mint a vákuumtégla gyümölcse.[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz konzumpro #123403 üzenetére
Mi a Freit csak kotyogóba raktuk, de abból is nehéz volt kimosni a szagát, meg a házra is ráfért egy alapos szellőztetés . Én utálom őket, szó szerint hányingerem van a Frei kávéktól, valamiért a fejem is fáj.
No de frissen pörkölt kávét van értelme automatába venni?[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
nate82
csendes tag
Megjött a Normecore tamper, az első benyomás hogy nagyon szép kidolgozás és könnyű használat jellemzi. Kínából lett rendelve és tartottam tőle hogy sok lesz a vám és áfa, de Luxemburgban új postai matricát kapott így egyiket sem kellett fizetni.
-
bacsi2
csendes tag
válasz RetepNyaraB #123361 üzenetére
Használtan jött szembe jó áron egy szép állapotú GC 2019 (RI9480). Ma vettem át, sajnos az eladó kifelejtette a pressurized basket alá való kis elvezetőt, így kipróbálni még nem tudtam (érkezik postán hamarosan az is), mivel még nincs darálóm hozzá.
Ez lett volna, ha nekieresztem: Gaggia mishap (pressurized basket without the diffuser nozzle)
Direkt vettem nem-moddoltat, nekem ez is a játék része. Szoktam mikrokontrollerekkel foglalkozni, így a Gaggiuino nagyon szimpatikus, de szerintem kivárok vele, nem akarok nekiesni egyből, teljesen új lesz még számomra a kávéfőzés ezen foka, szeretném kiismerni először az alapgépet. De még olvasgatok addig sokat, és igazából nem is szívesen módosítanám úgy, hogy kívülről megváltozzon a kinézete.
-
icm
tag
válasz bacsi2 #123408 üzenetére
Ez a 80ezres 2019-es? Az jó deal volt, még (kétes/rossz) bojlerrel is.
Nyomifokis kosarat meg a kis betétet tudok adni Neked ha kell... én soha nem fogom használni.
Nem kell egyből nekiess a tuningnak, de ami első körben kb alap szokott lenni, hogy vegyél egy normális kosarat (pl IMS 12-18 verzió elég alap, itt az E61 verziója, ha mennél tovább. Utóbbinak nagyobb a külső pereme és van benne gyűrű / ridge amit pedig a portafilterben levő rugó jobban fogja a kosarat kiütéskor)."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
bacsi2
csendes tag
Valószínűleg egyről beszélünk, jófogásról jött, dec 31-én tették fel. Amennyire meg tudtam eddig állapítani, nincs hibája, teát már "főztem" vele , jön a forró víz a fejből + gőzt is produkál. Holnap feladják postán azt a kis elvezetőt, azt meg tudom már várni, de köszönöm a felajánlást. A kosarakat felvettem a listámra.
-
vendingo
veterán
válasz jjeahh #123400 üzenetére
Kell egy normális daráló, ha még nem lenne, utána bármilyen irányba el lehet indulni. Olcsón filter és a brikka van, utána gaggia classic/ flair / robot...
Brikkával tudnál főzni tekerés közben is :)Az autómata géppel is van értelme, a normális kávén van a hangsúly. Az már más, hogy én/mi nem erőltetnénk a helyedben, mert már egész "olcsón" normális kávés szettet lehet összerakni. Brikkával/ filterrel érdemes indítani, hogy megtudd, neked tetszene, vagy sem. Ezeknek a bekerülési költsége minimális. Ha már van autómatád, pár próbát mindenképp megér az is.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz jjeahh #123393 üzenetére
Hej, te a durva mtb túrás vagy a biciklis csopiból, aki menő képeket is szokott posztolni Erdélyi tájakról? Rég jártam arra, de ismerős a nick... :)
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
jjeahh
nagyúr
válasz vendingo #123414 üzenetére
Először kipróbálom a meglévő géppel a jobb féle frissen pörkölt kávét, aztán meglátjuk egyáltalán érzek-e különbséget . Ha tetszik, természetesen továbblépek valamerre.
#123415 RetepNyaraB: nem vagyok olyan durva, de ja . Insta, nagyrészt random mobilos bringás képek. Toobee asszem többet teker, mint én.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
#64905664
törölt tag
válasz jjeahh #123404 üzenetére
Szia.
Kaptál már tanácsot, én egy tanácshoz szeretnék szólni hozzád, én is kezdő vagyok: semmiképpen nem kezdenék brikkával vagy ilyesmivel ha "akarsz valamit". Minek?! Egyen kávét ihatsz velük, ahogy én tettem 50 éven át, de az ízvilágról letehetsz. Nekem 2 kotyesz van (bialetti moka) azzal a felkiáltással vettem őket, hogy nekem soha nem kell automata és gc. Nem ellenszenvből, hanem mert nem akarok egy kávé ivásért állandóan mókolni (az itt lévő 4 topikot az első betűtől végig olvastam), az automatáról sehol senki nem írja, hogy nem jó kávét isznak vele de írják azt, hogy - nem presszót!
Ekkor jött szembe velem a flair 58 idén nyáron ami végtelenül egyszerű egy kezdőnek is és már hetedik hete van nálam. Természetesen távol áll tőlem neked ezt vagy bármit ajánlgatni de a tanácsok közül csak azt fogadd el amit jónak találsz.
Ebben a topikban pár hónapja leírta valaki, hogy jobb lett volna nem lépcső fokokon végig menni míg elérte a presszó kávét mert baromi drága lesz az egész, hanem az elején belevágni persze ha meg van az igény.
Szóval: természetesen rossz tanács az, hogy kezd kotyogóval.... Viszont jó tanács az, hogy kezdj egy jó daráló/őrlővel.[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz bacsi2 #123413 üzenetére
Semmi baja nem lehet ennyi idő alatt. Mondjuk ha csapvízzel volt etetve azért az nem olyan jó. Egy nespressos (mert az csak tejsavas) vízkőmentesítést tolhatsz neki. Alut nem citromsavazunk! Ecetet meg a tömítések miatt nem küldünk át a rendszeren!
Nekem nulla literes volt (vadi új), és a csapvíztől kezdő koromban egy hónap alatt olyan vízkő lerakódásom volt a felső szűrőn, hogy nem ment át rajta a víz… víz recept is van, nem akkora ördöngősség ám.
De bárhol elakadsz, szívesen segítünk ám."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #123241 üzenetére
Tudom javasolni Hendrik legutóbbi receptjét, bloom 2-3x-os vízzel, wwdt (vagy ha nincs wdt, akkor kanállal átmozgatni alaposan), 2 perc bloom, aztán felönt a teljes mennyiség (relatív gyors tempóban). Marha egyszerű recept, és nagyon stabilan jó a végeredmény, utóbbi időben majdnem mindig így főzöm.
Hasonlóan stabilan jó az April-féle 2x100g 10-10s alatt öntéses recept, csak szerintem jobb finomabbra menni mint ők ajánlják. Ennek előnye, hogy elég érzéketlen az őrleményre, szóval ha az őrlőd relatív sok fine-t generál, akkor is jó eredményt lehet elérni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sutszi #123296 üzenetére
Amikor a Gaggia Classic nagyon ment, akkor az árkategóriájában nem volt alternatívája. Alap kiépítésben sem, tuningolva meg verte a többszörösébe kerülő gépeket is.
Aztán a felső kategória utolérte (pl. PID már lassan alap, ami régen egyáltalán nem volt az), illetve túl is lépett rajta (főleg ha megépítettség / kinézet is szempont). Illetve elterjedtek a manuális gépek, amik olcsóbban tudják ugyanazt, mint a tuning GC, sőt akár többet is a jobb kontrollálhatóság miatt. Így igazából az a piaci rés amit a (tuning) Gaggia betöltött megszűnt, és maradt egy gép amivel mókolni kell, hogy igazán jó legyen, és még úgy is vannak korlátai.
Ha valakinek van már egy, akkor nincs ok cserélni, de igazából nem nagyon van már miért direktben azt ajánlani.
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #123419 üzenetére
kösz, megnézem holnap reggel!
nálam is az a gond amúgy, hogy az elején, főleg a bloom nagyon gyorsan lefolyik, de ahogy halad az idő, már alig jön le (gondolom eltömíti a filtert a kimosódó kofiolaj+fine), úgyhogy kíváncsi leszek.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
válasz #64905664 #123417 üzenetére
Írod, hogy kezdő vagy, de osztod a tanácsot.
Persze, vegyen egyből negyed millás gépet, aztán ha nem jön be, akkor adja el 50-70k buktával.
Mennyi egy brikka? 15k? Hatalmas beruházás, és jó kávét csinál. Mondom ezt úgy, hogy végigjártam a lépcsőfokokat a "plafonig".
Azt még hozzáteszem, hogy úgy jártam végig az összes lépcsőfokot, hogy a végén több pénz lett a zsebembe, mert minden elment árában, vagy többért.Cathfaern: meg azt is vegyük hozzá, hogy anno 30-40 volt egy használt alap gb/gc, pides meg 50-60k. 80-90 ezerből komplett kávés szett megvolt darálóval, tamperral, vackokkal.
Most 60-ért semmit nem kapni, összemosódtak a határok.
Ennyi pénzért nem volt alternatívája a gaggianak, most úgy elszálltak az árak, illetve bővült a piac, hogy ugyanannyi pénzért van egyéb/jobb vétel is.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Bazsee71
őstag
válasz vendingo #123423 üzenetére
Szerintem ez a "van egyéb/jobb vétel" legfeljebb akkor igaz, ha valaki szeret egy presszó előtt esőtáncot járni. Ha az a cél, hogy reggel csak be kelljen kapcsolni, őrölni egyet, tömöríteni és felcsattintani a kart, majd nyomni a gombot, akkor még mindig nincs jobb egy rézcsöves, PID-es GC-nál.
Jódarabig használtam Flairt, otthon van 9B is, de verne a víz ha nem lenne egy pumpás/rotos gép, amivel pikk-pakk megvan egy presszó. -
vendingo
veterán
válasz Bazsee71 #123424 üzenetére
Csak azt akartam mondani, hogy gc ára úgy felment, hogy azért a pénzért van választási lehetőség. Régen volt a gc olcsón, meg minden más sokkal drágábban. Most gc mellett hasonló árban van flair, robot, 9b amik közül a vásárló a saját igényeihez mérten tud választani. Ez szerintem pozitívum, leszámítva a gc elszállt árát. A gaggia szerintem is tök jó, 13+ évig volt nekem is, pedig jöttek mentek a gépek, de a gb fix pont volt, akkor se adtam el, amikor europiccolara, e61-re váltottam.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
icm
tag
válasz vendingo #123427 üzenetére
Ami még hozzátartozik, hogy tetszik vagy sem de mindennek felment az ára. Egy kezdő tud venni egy dedicát vagy költ és vesz egy GC-t. Egy flairt nem fog kezdésnek venni, azt se tudja mit csinál, hogyan, miért… ha meg nem tetszik neki ez a világ relatíve kis értékvesztéssel úgyis el tudja adni.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Daneeka
senior tag
válasz Cathfaern #123419 üzenetére
Mégegy reci ami még igénytelenebb de jobb mint a létező pour-over receptek többsége* (még a kinu rémes végtermékével is jó)
15g kave, felöntve 250g forró vízzel (a low cost reci: 5L deszt + 1-2g keserűsó, szódabikarbóna nem kell, nem győzöm hangsúlyozni a víz fontosságát itt, ide már nem biztos, hogy elég ami presszóhoz jó volt)
cupping vagy olyan jellegű pohárban (reggeli muzlis tál is elmegy de akár egy bögre is) álljon 15 percig4 percnél megkavarni a tetejét kicsit, hogy lesüllyedjen az aljára a kávé
15 perc után átönteni valamelyik papíros eszközön, hogy leszűrje (óvatosan öntve a lé 95%-a tisztán kifolyik a pohárból, így az ital nagy részét nem veszélyezteti a papír eltömődése)
Előnyök: immerziós extrakció, nem kell mindenféle presszós vudu meg nyomor és szűrés után normálisan fogyasztható, nem kell hattyú nyakú kancsó, nem nagyon kell foglalkozni se a lőttyel menetközben mint a 3 havonta elévülő 6 öntéses ultimate pour over reciknél
hátrányok: állítólag ezzel a kave - víz aránnyal 21% körül megáll az extrakció bár lehet ezt az előnyök közé kellett volna írni
*forrás: trust me bro
[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz vendingo #123423 üzenetére
Ismerem a lépcsőfokaid és a gépparkodat, olvastalak téged is végig. Aki nagyot akar lépni nem fog már bukni. Mint én sem. Miért? Mert itt van ez a topik, ától béig mindenben segítenek a profik ha hallgatnak rájuk az új beszállók. Ezenkívül ott a yutub ahol videó dömping van én is hetekig nézegettem a flair 58-ról készült teszteléseket mire eldöntöttem - jól döntöttem - hogy nekem ez kell.
Van valami aminek nagyonis ellentmondok: különböző kotyeszhoz kispörkölő üzemektől drága babot rendelgetni. Szerintem kár a kotyeszokba. Én is rendeltem, pl kapuczínertől. Bialetti mokához kár volt, hol volt a mandula, étcsoki, papaja stb stb ízvilág?! Most egészen más a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Tomace91
senior tag
válasz PeterAgos #123428 üzenetére
Ami nagyon tetszik az ugye a Normcore csak abból nincs 57,5 mm-es. Szerinted tamperolás szempontjából ennél a Tadamm féle marok tamper jóval jobb eredményt adna vagy annyival nem amennyivel az drágább. Ott tamper beállításától tartok elég kezdő vagyok még és még a dózissal is bajok szoktak lenni rendesen. Eygszerűen nem találom meg mennyi kellene bele.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #64905664 #123431 üzenetére
Mert nem értettél a mokához, pont. Senki nem állította, hogy egyszerű vele jót készíteni, de legkésőbb Kalmár+Hoffmann nagy tesztje óta világos, hogy lehetséges, csak meg kell dolgozni érte és tudni, mik a lehetőségei.
Nem a flémet akarom gerjeszteni, csak egy-ket napja jönnek itt a nagy megállapítások iylen-olxan témában, komolyabb alap nélkül.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#64905664
törölt tag
válasz RetepNyaraB #123434 üzenetére
Tisztába voltam vele, hogy itt csak veszíthetek. További jó fórumozást minden jót nektek.
-
Serpenthelm
csendes tag
Azért nem gondoltam volna amikor megkérdeztem, hogy 9B vagy Robot, hogy ez az áradat lesz belőle
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Serpenthelm #123436 üzenetére
Pedig egyből eszembe jutott hogy miért nem Flair?
-
mézespálinka
senior tag
válasz Tomace91 #123412 üzenetére
Szia !
Nekem volt (vagyis még megvan). Szerintem teljesen jó, lehet hozzá venni másik talpat (szimpla kosárhoz), állítható a rugó erőssége. Nem profiknak szerintem tökéletes, egyáltalán nem zavaró, hogy rugós, és ráadásul családbarát is (Asszonypajtás/rokon is bátran tamperelhet nem "tudja elrontani", ha megfelelő beállítás után teljesen lenyomja - persze ez nem biztos, hogy nálad is szempont. Először nálam sem volt, aztán az lett mikor feleség beletanult a GC kávékészítésbe )
Apropó, a hw apró nem hazudik, hogy veszprémi vagy? Ha valós az infó, szívesen kölcsönadom, kipróbálhatod (én is vp-i vagyok)
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #123434 üzenetére
Ohh, szerintem ne tegyünk ekkora terhet senki nyakába, hogy a kotyeszből közel olyan jó kávé fog kicsorogni, mint egy Flairből. Magához képest - és az elmúlt évtizedek fekete retteneteihez képest - persze lehet szintet lépni, na de az még mindig nagyon messziről integet bármelyik fapados presszógépnek.
-
konzumpro
senior tag
válasz Serpenthelm #123440 üzenetére
Nekem rettentően tetszik, de túl nagy adagokat készít. Kár hogy nincs gyerek-verzió.
-
icm
tag
válasz konzumpro #123441 üzenetére
Flair? 11g-ből húzok. Ahogy GC-n is. Nem mindenki van a 18g be és 36g ki adagokra kalibrálva.
mivel kicsi a kosár átmérő, így van vastagsága is a pogácsának. Ez a 11-12-13g ideális a classic / signature vonalon. Ha gondolod gyere, fussunk össze, próbáld ki."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
hoffman_
nagyúr
ezt mibe dobod be? nekem bevált nagyon a 18g VST, de mivel én iszom meg a duplát, nem bánnám, ha 1) kevesebb koffi fogyna mert kettáll a fülem 2) kevesebb koffi fogyna, mert ugye na : D
szóval a most felrakott iker 15g VST érdekes, csak nem tudom abba mennyiből illik jól műküdni. 11-12g nagyon vad elképzelés bennük? csak mert a 18g VST-t 18-al simán tudom jól használni.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
-
thomasrc
tag
Bevált De Tommaso (Pacificaffe) receptje van valakinek? IMS 12/18 kosárral próbálom megtalálni a korrekt dózist, de egyelőre nem akar összejönni... Száraz, "krétás" utóízt hagy maga után a nyelven.
-
icm
tag
válasz hoffman_ #123443 üzenetére
Flair classic / signature-be (is) megy a 11g.
GC esetén meg a Baristapro 10-12g kosarába megy puck screennel a 11g.
Van egy Baristapro 15g (22mm magas, mint a vst 15g) abba is próbálkoztam különböző dózisokkal, 16g körül volt olyasmi ami kezdett kellemes lenni, de puck screennel ez is.[ Szerkesztve ]
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #123439 üzenetére
Semmilyen terhet nem rakok.
Kotyeszből nem presszó jön, de ezt pont Neked nyilván nem kell előadni. Brikka más helyzet, az próbál kamuzni és bizonyos keretek között, ráadásul nulla pénzből sikerül is neki.
Luksa aszonta valakinek a kotyesz vacadék, ami így konkrétan egyáltalán nem állja meg a helyét.Kicsit felhorgadtak az indulatok teljesen feleslegesen, valóban. A nonszensz gépparkos flém mellett most megjelentek olyan okosságok, amelyek így leírva nem igazak; miért ne próbálnám igazgatni? Ez nem sértődős terep, nem is annak szánom.
Csomó olyan, valóban hardkór téma van itt, ahol pislogok mint hal a szatyorban és kussolok is, mert csak butaságot tudnék belemondani.
Alap témákat viszont jobb helyrerakni, mielőtt valaki rákeres és megy az erdő felé. Nem?"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hoffman_
nagyúr
hát akkor ez marad ennyi
halkan megjegyzem, hogy az expolys LM szimpla kosár koppintással és Tadam szűkítő szettjével megelégedéssel főzöm azóta is a 8g-os szimpla kávékat a barátnőmnek, bár ő hagyományos vonalat kap, alza/getup, ott szerintem jóval könnyebb.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- KERESEK Xioami Electric Scooter 4 Ultra
- New Balance FuelCell Rebel v2 futócipő - EU méret: 46,5 - Új
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen