- Vodafone mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 6/7/8 topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
Hirdetés
-
A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
it Vissza akarják szorítani a gyerekek és tinédzserek közösségi média- és okostelefon-használatát.
-
Lunar Lander Beyond teszt
gp Nagyon sok évtizeddel az eredeti Lunar Lander megjelenése óta ismét ezen a címen jelent meg Atari logóval egy játék. Vajon mennyit javult a játékdesign a hetvenes évek óta?
-
iPaden is vége az App Store monopóliumának
ma Ősztől lehet alternatív alkalmazásboltból telepíteni az EU tagállamaiban.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
Oszt ilyenkor mivan?
Első Warda kávém nyitottam ma (Signature Blend), ami ránézésre egy világos(abb) pörkölés..
Specialitamon van egy alap beallításom, minden kávét ezen kezdek.. Hát jelen esetben 17 grammal átömlött rajta.. (kb. 15 sec alatt 60g jött ki.)
Gondoltam felmegyek 18 g-re.. de kb ugyanez a jelenség..
Így akkor a finomításba tudtam már csak kapaszkodni, viszont egy szintnél tovább nem merem csavarni az örlőt mert nagyon nem egészséges hangot ad ki.. (így pedig nem tudom lelassitani a lefolyast..)
Szóval most ott tartok, hogy atömlik a kávé, grammba nem akarok feljebb menni és sztem nem is megoldás feltétlen , finomabbra meg nem merem venni az orlot, mert felrobban..)
valakinek ötlete?
(link az orlo hangjarol: [link] )
köszi!
-
Eyesis
őstag
Sziasztok, hol a francba lehet ténylegesen kapni egy kisebb méretű french press-t? Egyszerűen sehol nem találok, dehol nincs raktáron.
Eyesis
-
rastacsz
tag
válasz Eyesis #116652 üzenetére
Ikea? Ott szokott lenni kicsi.
Szerk.: látom, most ott sincs, csak a literes@roBEEsz
elsősorban csekkolnám a késeket a mignonban
A kávék, ha nem egységes méretű szemek vannak benne, nekem el tudják játszani, hogy egyik adag átszalad, másik pedig mintha fulladna...
Blend esetén pedig simán lehet, hogy nem ugyanaz a fajta /méret úgy jön össze, hogy átszalad a víz.
Egyébként milyen kosárral próbálod? Mikori a pörkölés?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
mabandi1
tag
válasz rastacsz #116650 üzenetére
Jaj, egyszer szóváltásba kerültem vele a másik oldalon, Ő enyhén szólva nem okos, szerinte a pid hülyeség, meg minden otthoni kisgép szar. Most jelenleg az S24 a csúcsokcsúcsa nála és csak az ipari gépek a jók.
De a gépei olyan szinten koszosak mintha egy szeméttelepről hozta volna. -
roBEEsz
csendes tag
válasz sz.zs. #116653 üzenetére
Igazándiból valahogy mindig óckodtam tőle, hogy 19-20gből igyak kávét napi 2-3x.. (már a 18-at is kicsit sokaltam..) de valszin akkor kicsit durvitok rajta, hogy ne essen szet az orlo, aztan 100 ft teszt + 19g orlemenyt probalok.. valszin az az 1g sokat nem oszt nem szoroz koffein szempontbol. Koszi a tippet!
-
-
WarLock07222
tag
válasz sz.zs. #116661 üzenetére
Ebben nem vagyok biztos, hogy jó tanács lesz. Ha az Eureka nem tudja kiszolgálni a 18 gramm őrleményhez szükséges finomságot se, akkor a 15 VST-be töltendő 14-16g eléggé fájdalmas lesz.
Amúgy próbálj alá rakni egy Aeropress papírt, @robesz, az lassítja a lefolyást.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz WarLock07222 #116662 üzenetére
Ebben mondjuk igazad van, de valóban létezhet az hogy az Eureka ne tudna elég finomra őrölni, holott már összeérnek a kések?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sz.zs. #116663 üzenetére
Hacsak nem lerobbant kések, ez nem valószínű, avagy?
Ha más kv működött vele rendesen, akkor van egy szomorú eshetőség: döglött cuccot kapott.
A lefolyáson nekem nem szokott sokat változtatni a plusz-minusz 1-2g, inkább az ízen. Ha friss azért nem, ha döglött azért nem."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #116664 üzenetére
Őszinte leszek.. én amúgy elképzelni nem tudom h a specialita ne birná ezt a finomságot.. soha ilyen bajom nem volt, eddig minden kavet be tudtam “suleszteni”
Talán az örlőt sem éltem le még, októberbe vettem, napi 2 kávéhoz kellet őrölnie…
Most nyomok ra egy 100 ft-os tesztet aztan meglatjuk…
egyebkent nem ertem miert karattyol most 0-as beallitason, eddig volt h lementem vele 5.5 re is..
-
Skizz
addikt
Sziasztok
Van biztos beszerzési forrás friss pörkölésre - ahol nem kell visszaküldeni a kávét miután kihozták, mert több hónapos?
Pacificaffe decaff és Velencei gondolások érdekelne elsősorban...köszi!
-
senior tag
válasz Skizz #116666 üzenetére
Hát ha konkrétan ezek a kávék érdekelnek akkor csak a pörkölőktől, jelen esetben Pacificaffe és Kapucziner tudod megvenni. Utóbbival nekem még nem volt ilyen gondom, Paicific viszont annak ellenére küldött már döglöttet, hogy bele írtam a rendelésbe, hogy 3 hétnél régebbit nem kérek.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Skizz #116666 üzenetére
Jó lenne valami olyan gyűjtőwebshop magyar pörkölőkre, mint a cseheknél a Kofio, ahol feltüntetik tételesen a pörkölési dátumot.
Én azért örülnék egy ilyen oldalnak, mert sok pörkölő csak 1-2 kávét tart filterre, de akkor vagy a rendelés ~30%-a postaköltség, vagy megkockáztatom, hogy vásároltam 1+ kiló kávét ami nem ízlik.
-
őstag
válasz Cathfaern #116669 üzenetére
félig kapcsolódik, de inkább egy kérdés:
láttam régebben volt említve a topikban a Csészényi kávézó / pörkölő. Nagyjából az egyetlen hely, ami szinte útbaesik, és amúgy most néztem, hogy 10k felett ingyenes a szállítás is (annyit meg nem nehéz elkölteni náluk ).
Van esetleg frissebb tapasztalat velük? French press-el és GC-vel próbálkoznék filter pörköléssel. + gondoltam vennék ugyanabból a kávéból világos és közepes pörkölést is (konkrétan Columbia Supremo)"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #116671 üzenetére
Mondjuk a Csészényi sehol nem jelzi, hogy filter profillal pörkölne. A "világos" az még magában bármit jelenthet, amit ő annak gondol. Cserébe nem drága, szpesöltinek nézve kifejezetten kedvező mondjuk a kenyai, amit simán kipróbálnék filterben.
De ahogy írják ott a Casmo (az drágább lesz), vagy akár a Roastopus (az is), nála a Siren most retek jó cucc - bár én pressszóra pazaroltam el, de filter. De akár Kapuczinernél is van több filternek aposztrofált tétel, ami valójában inkább presszó, viszont ár/értékben jó.
Ez az ingyen szállítós dolog meg olyan, hogy veszel egy kiló kv-t rendszeresen 12-16k forintért, akkor egy ezres a szállításra már annyira nem kell, hogy földhöz verjen ...Robesz@
akkor az a tétel döglött, innen messziről aszondom.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
Attól azért nem félek, hogy nem lesz honnan rendelnem kávét Csak sok magyar pörkölő kiesik nekem így, akiket amúgy szívesen kipróbálnék.
"coffeehubra"
Megnéztem, megörültem, aztán rájöttem, hogy jelenleg 2 kávéjuk van filter pörkölésreDe tudom, magyar kis piac, és nem is igazán látom hogy elterjedt érdeklődés lenne filterre. Kávézókat nyilván Covid is hazavágta, de egyre több hellyel találkozok ahol weboldal / fb oldal / menü szerint van filter, de rendeléskor a "bocs, nincs filter" fogad (eddigi kedvencem a "Hogy mit? Jaa, mi olyat nem szoktunk" ). Nyilván gondolom mert nincs rá érdeklődés, nem éri meg tartaniuk. Nem is nagyon szoktam látni (magunkon kívül) a legtöbb helyen, hogy filtert innának az emberek. Legalábbis vidéken, Budapesten azért gondolom jobb a helyzet (bár az idézet pont budapesti kávézóban hangzott el ).
Szóval értek én mindent, de szívesebben raknám a pénzem magyar pörkölők zsebébe. Csak így nehéz, főleg, hogy egyre több külföldi helyről ugyanannyi postaköltségért ideér a kávé, mint ha Magyarországról rendelném...
#116670 kemcso
"Mo-n erre kicsi az esély: a piac nem túl nagy és emiatt nem pörög az áru illetve nagyon árérzékeny a vásárló, 2ft-al olcsobbóan is hajlandó máshonnan vásárolni. Szerintem."
Csehországnak nincs érdemlegesen több lakosa, mint nekünk. Árérzékenység nyilván más történet, elég alaposan elhúztak tőlünk.#116671 pető bá'
"Sötét pörkölés:
Sötétbarna, feketés színű pörkölés, melynél a pörkölés szinte a gyulladási határig folyik. Felülete olajos, a kávészemek nagyon kemények, így ez őrölhető a legfinomabbra. Íze jelentősen kesernyés, kiváló rövidkávé készíthető belőle. Sok ínyenc szerint ez az igazi kávé."
Persze ettől még lehet jó amit pörkölnek, csak aktualizálni kéne az oldalt#116673 RetepNyaraB
"Ez az ingyen szállítós dolog meg olyan, hogy veszel egy kiló kv-t rendszeresen 12-16k forintért, akkor egy ezres a szállításra már annyira nem kell, hogy földhöz verjen ..."
Pusztán matematikailag igazad van. De ha ugyanolyan vagy hasonló minőségű kávét meg tudok rendelni máshonnan kevesebb (vagy nulla) postaköltséggel, akkor miért ne azt válasszam?
Plusz mégegyszer, nem az a gondom, hogy 12-16k + 1300 Ft (tipikus magyar postaköltség), hanem hogy 5-6k + 1300 Ft.[ Szerkesztve ]
-
kemcso
Ármester
válasz Cathfaern #116675 üzenetére
A példában szereplő Kofio sztem nem csak a cseh piacra dolgozik és kb ugyanazon az áron hozza a futár onnan, mintha Mo-ról rendelnél. Miközben Mo-ról külfödre küldeni valamiért sokkal drágább, mint országon belül (vagy mintha ugyanezen nemzetközi szolgáltatók Mo-ra küldenének).
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Cathfaern #116675 üzenetére
"Sötét pörkölés:
Sötétbarna, feketés színű pörkölés, melynél a pörkölés szinte a gyulladási határig folyik. Felülete olajos, a kávészemek nagyon kemények,"
Bocs, én eddig úgy tudtam/tapasztaltam, hogy minnél világosabb a pörkölés, annál keményebb a babszem.[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz Cathfaern #116669 üzenetére
Ez a bajom nekem is pl. pont a Kapuczinerrel.
Viszont akkor megoldom a Pacifictől egy az egyben, mert hozzájuk közel lakom.
Esetleg van itt valakinek tapasztalata a Veronájukkal? Akár egy Velencei gondolásokhoz képest? Utóbbit azért szívesen próbáltam volna ki, mert az egyszerűbb vonalat keresem olaszos/sötét ízekben éppen, de a Verona nekem gyanúsan túl robusztás az árához képest. A Romeról nem is beszélve. (65-35) Vagy ez nem veszélyes, ha jó minőségű a robuszta?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #116673 üzenetére
Egy kis update..
Felmentem egészen 19,8g-ra.. Hát... nem állítom, hogy ezt a lefolyást keresem, mert még mindig gyors szerintem.. 27 sec körül jött le a 45g kávé.. de erre azt tudtam mondani, hogy egész élvezhető lett a végeredmény.. (bár én úgy érzem, hogy ez a 19,8g meg már talán sok is ebbe a kosárba..)
Talán egy kicsit a képen is látható, hogy befordult a pogácsa.. (erre alapozom, hogy talán sok a dose..)Ettől függetlenül rettentően cseszi az agyam, hogy mi lehet az igazság, mert hogy a Specialita nem ennyit tud, az biztos..
No mindegy.. a maradék zacsi ezzel a mennyiséggel fog pörögni, annyi különbséggel, hogy talán a 91 fok helyett felmegyek egészen 95-96-ra..
Világosabb pörinél ez a hő jó lehet?
-
Skizz
addikt
válasz sz.zs. #116682 üzenetére
Próbáltam. Nem tudok neki elég meleget csinálni sajnos, mert gagyi a szettem itthon. Hiába még a szűrőt is áztattam, mielőtt beleőröltem, savanyú volt.
Azért nyergelnék át egy egyszerűbb/sötétebb vonalra, meg egyébként is imádom a nápolyis, csokis, diós stb. "klasszik" vonalat.
Innen a Verona ötlete, mert a Romeba nekem túl sok a robuszta, legalábbis így leírva...
-
qvik27
tag
válasz roBEEsz #116681 üzenetére
Szerintem az már nem gyors.
A pogi szerintem nem a legszebb, nekem a túltöltés látszik rajta.
Én Perfetto-val őröltem eszpresszóhoz világosabbat (nem filtert) pl. Wardá-t, Bagirát, Red Baggies-t, igaz, már a "töröknek" nevezett állásnál jártam vele.
Szerintem annak az őrlőnek egy alapos felszabályzás kellene, legalábbis a köszörülős hang jellege alapján ezt vélem.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Kulbi
aktív tag
válasz roBEEsz #116681 üzenetére
Szia,
nekem egy mignon silenzio van, én be tudom folytani vele a gépet teljesen. 18g a kiinduló mennyiségem, világos esetén szoktam felmenni 19 ha kéri, 18g-os vst kosárban.
A hang alapján már összeérnek, ilyenkor már olyan finomnak kellene lenni, hogy alig folyna.<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
WarLock07222
tag
Ma sz.zs topiktárs által ( ) befutott hozzám Őrnagy úr, 151C-vel felvértezve, hogy fusson pár menetet a 98mm High Uniformity késes P100 ellen. Az őrlők közti (és ebből fakadó workflow közti) különbségekbe nem bocsájtkoznék bele, inkább fókuszálnék a pohárbeli teljesítményre.
Hazafelé éppen zárásra sikerült az Espresso Embassyba érkezni, így csak gyorsan leemeltem egy filter és egy espresso pörkölést, különösebb nézelődés nélkül.
Most a filter pörköléssel indítottam, ami az El Recreo - kolumbiai Gesha
Az első körre választott recept a filter pörkölésekhez (illetve 98HU késhez legjobban illő) mostanában kedvenc a Turbo bloom. Röviden: Az elején rá van engedve a pogácsára, amit csak tud a gép, majd pillanatnyi szünet és utána 3.5ml/s a végéig.
Első shotoknál a szokásos tippelés ment a P100-nál, a Major pedig maradt azon a beállításon, amivel Zsolti a kezembe adta Befelé 18.5g, kifelé 46g volt megcélozva. 88 fokon indul és 84-en végződik a csapolás. Meglepő módon egyik első körös próbálkozás sem fulladt kudarcba, sőt kifejezetten hasonló nyomás görbéket produkáltak a beállítások.
Szerintem egyértelmű a különbség a két kés között a pohárban. Az SSP arcba-vágóan gyümölcsös poharat ad, mellette némi édességgel. Szinte zéró testesség, de az ízek jól körülhatárolhatóak. A lime és barack egyértelmű, a fekete tea leginkább utóízben van meg, de abszolút a savakat emeli előtérbe.
A 151C ehhez képest iszonyatosan lágy, végtelenül édes, selymes poharat ad és kifejezetten testes az SSP késes shot mellé kóstolva. Nekem leginkább eperre és barackra emlékeztetett a pohár, keserűségnek, illetve savasságnak nyoma sehol. Tolakodás nélkül valahol a kettő közé hozza be az italt, cserébe az ízek is kifejezetten összemosva jelennek meg.
Mivel az előző shotok 5 bar-ról indulva, 3 bar-ról folytatva és onnan esve születtek, így egyértelmű, hogy volt még tartalék a rendszerben, így mindkét őrlőn 2-2 ricnivel lejjebb mentem az őrlő beállításokkal (a P100-nál ez 15 mikron, a Majornál passzolom ezt a számot). Recept minden szempontból ugyanaz - ezzel a kezdeti szakaszban 5 bar helyett 6.5-ig szaladt fel a nyomás.
Ebből a második próbából számomra az lett világos, hogy a 151C-nél elég nagy játéktéren belül nagyon hasonló eredményt ad a kés, gyakorlatilag nem sok változás történt - minimálisan édesebb lett a shot, de lényegében ugyanaz maradt a pohár tartalma. Az SSP már ehhez képest kevésbé megengedő, vagy jobban megköveteli azt, hogy a többi paraméterrel utánamenjek a változtatásoknak. Itt mindkét véglet sokkal hangsúlyosabb lett a finomabb őrleménnyel, ha valamit változtatnom kéne, akkor a záró 84 fokot valahová 70 és 75 közé ejteném inkább. Számomra az első shot sokkal kellemesebb volt.
Nem szeretnék konklúziókba bocsájtkozni, illetve valószínűleg nem is fogok. Szerintem abszolút alma és körte esete a két kés. Inkább azt próbálom kitapogatózni, hogy melyik jellegű recepttel és melyik kávéval nagyjából mi mit hoz, hátha a csoportot olvasó embereknek könnyebb lesz a jövőben az, hogy mit válasszanak és attól mit várjanak.
Holnap gyűröm tovább a dolgot - terítéken ugyanez a kávé lesz, viszont a turbo vonalról egy sima flow profilos recept következik majd.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz Skizz #116683 üzenetére
Nem rossz a Rome, ha az egyszerű, sötét vonalat keresed, minőségi robuszta van benne, szerintem nem kell félned tőle, talán csak arra figyelj, ha ezt választod, hogy kellően rövidek, 20-22 mp.-esek legyenek a csapolásaid, így hozza az étcsokis nápolyit. A Verona is jó ezen a vonalon, összetettebb, viszont én ugyanazt a hőfokot látom a jegyzeteimben mindháromnál (Rome, Verona, Gondolások), így ha az utóbbihoz nem volt elég hő, nem tudom, jól jársz-e az előbbi kettővel. VAgy a La piazza volt savanyú (elvesztettem a fonalat...)? A La piazza nálam +2 fok a másik háromhoz.
-
VCsaba1
újonc
Sziasztok.
Egy frissen felújított GC vel és egy graef cm 800 őrlővel próbálkozok eltanulni a kávékészítés fortélyait.
A darálóban elég sok pangó marad (ha elég erősen ütögetem az oldalát szinte mind kijön). Van e erre bármi fajta megoldás?
Sokat olvastam már hogy mennyi kávé kell egy 2 személyes kosárba. Nekem egy 12/18as IMS kosár van. A zacc tetején általában megáll a víz és néha csatornásodik.
A lefolyásnak mennyinek kell lennie mennyi idő alatt? -
qvik27
tag
Guruk, akik majdnem ránézésre majdnem megmondják, hogy majdnem mit várnának egy késprofiltól!
Erről (Ceado Opalglide 64mm) mit gondolnátok (majdnem)?
Előre is10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
senior tag
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
qvik27
tag
válasz VCsaba1 #116691 üzenetére
Szia,
elég általános és kevéssé megfogható kérdéseket tettél fel, ezekre így sztem. nehéz lenne érdemben válaszolni.
A "mennyi legyen, mennyi idő alatt" kérdésekre találhatsz klasszikus eszpresszóra viszonylag általános mondásokat, ha ráguglizol.
A többihez kellenének konkrétumok, mint pl. a pangó mennyisége, kávéfajta, fénykép az őrlő belsejéről... Talán akkor lehet okosat válaszolni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
őstag
válasz RetepNyaraB #116673 üzenetére
mint ahogy írtam, ez kb az egyetlen hely, ami elég közel van ahhoz, hogy személyesen is időnként látogassam (ritkán járok Bp-n, de akkor néhány utcára onnan), viszont az ingyen posta miatt felmerült, hogy rendelni sem lenne drágább, általában legalább 1kg összejön
az árak miatt gondoltam rápróbálni én is - most két rendelés Rosatopus volt nálam (Seahorse, Black Pearl, Starfish) espressora.
Viszont a betanulós filterhez lehet hogy valami olcsóbbal kísérleteznék - se a készítéssel, se az ízvilággal nincs tapasztalatom (sem a GC-n, sem french press-el), sajnálnám a Roastopus-t, CM-et, főleg akkor ha amúgy nem is lesz az én ízvilágomátnézem a kapuczinert is, köszi!
az ingyen posta meg szerintem elvi dolog.. ha egy bizonyos ártól van ingyen posta, akkor általában inkább veszek még 250-500g kávét, mint hogy postáért fizessek. Csak ennyit emeltem ki, a 10k elég alacsony limit.
#116675 Cathfaern
olvastam én is, igen ezért is kérdeztem rá itt.."... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest