- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- iPhone topik
Hirdetés
-
A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
it Vissza akarják szorítani a gyerekek és tinédzserek közösségi média- és okostelefon-használatát.
-
Megbírságolták a Razert a Zephyr maszkok miatt
ph A cég elég olcsón megússza az ügyfelei félrevezetését, de az üdvözlendő, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem siklottak el az ügy felett.
-
Mozgásban az F1 24
gp A Forma 1 versenyek rajongói hamarosan végre belevethetik magukat az idei epizódba.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brumi1024
veterán
válasz Gravity1234 #116048 üzenetére
[gonosz on]: Őrlő bejáratásra teljesen alkalmasak.
-
WarLock07222
tag
válasz Zen42 #116049 üzenetére
Arra viszont figyelj, hogy fagyasztott kávét többnyire durvábbra szokás őrölni, illetve a hőviszonyok is máshogy alakulnak a kosárban a hidegebb kiindulási pont miatt. Emiatt nyilván lesz differencia. Mindenesetre nálam egyetlen csomag kávé van a fagyasztóban, az pedig a filter pörkölésű robuszta, de ez nem is mindennapi fogyasztásra lett szánva.
-
MPowerPH
félisten
Helo. Quamar M80 mennyire ajanlott megvetelre a topiklakok szerint?
Don't Tread On Me
-
senior tag
válasz Gravity1234 #116048 üzenetére
Az utolsó két szóban leírtad a választ.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
válasz public NMY #115976 üzenetére
Még valahol úton, bízok egy e heti beérkezésben.
-
Zen42
tag
Kinyitom a zacskót - kimérem az adagot - kinyomom a levegőt - lezárom a zacskót - kinyomom a maradék levegőt is belőle - postásgumit teszek a zacskóra, hogy a szelepen keresztül a zacskó ne szívja be újra a levegőt a saját rugalmasságából kifolyólag.
Ez nálam a sorrend.
A kinyitások száma konstans 16 egy 250g-ios zacsinál, ami ha több zacskó is fel van bontva, időben elhúzódhat, de ahogy leírtam még az sem jelent problémát.
Ha valakinél túlontúl magas a relatív páratartalom a lakásban az necces lehet talán, de 50% körül biztosan semmi gond.
Azért azt hozzá kell tegyem, hogy lehet, hogy mást mondanék ha valami szuper őrlőm lenne ami szétszálazza az ízeket és kiérezném ahogy az ízvilág sorvadni kezd, de egyelőre sajnos nem ez a helyzet. Kíváncsi lennék sz.zs. véleményére pl. ebben a témában. -
icm
tag
válasz konzumpro #116061 üzenetére
Láttam itt régebbről épp képet, nem mondom meg ki csinálta de a megoldás az volt, hogy gépsatuval szépen kilapította az íves visszaperemezést. Amit még tudsz csinálni, hogy a fejtömítést megnézed milyen és hátha van belőle pl 1mm-el vékonyabb / alacsonyabb és akkor fel is tudod rakni a kart rendesen.
Azért előre szólok a single kosár más lesz jó kísérletezést."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
verti1
tag
válasz Zen42 #116062 üzenetére
Én nem nyomogatom a zacskót. A friss kávéból folyamatosan távozik a CO2 ami kitölti a zacskót és kiszorítja a könnyebb levegőt. Így elzárja az oxidációtól a babokat. Óvatosan nyitom és zárom a zacskót, hogy minél tovább megmaradjon az értékes közeg. Ezen felül egy lezárt műanyag vödörben van az a két három zacskó kávé, hogy a változó páratartalom hatását csökkentsem. Minimális minőségromlást érzek amíg elfogy.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #116065 üzenetére
Szerintem az első (két) nyitás után nem jön már annyi CO2 ki a kávéból, hogy az érdemben tartósítson. Legalábbis nálam frissen pörkölt kávét ha berakom dupla zacsiba, akkor a külső zacsi felpufisodik először, de ha kinyitom a kávés zacskót, akkor utána már többet soha.
-
Metatron123
újonc
Ha már itt vagyok. Van valakinek tapasztalata roto pumpákkal? Adott egy Procon roto pumpa. ha kezzel tekerem akkor eleg nehezen megy, de nem akadozik, nem érzek - hallok semmi durvát a forgásban. hallottam (olvastam..) hogy nagyon szabadon kéne fordulni a pumpának ellenállás nélkül. Esetleg lehet ezt vízkőteleníteni ? vagy tévedek es minden oké? Működés közben picit hallani pici "hullámzást" a hangab amit ki ad... A bojler a gépbenn igen vizkoves volt. Köszönöm előre a válaszokat.
-
HSM
félisten
válasz Zen42 #116062 üzenetére
"és kiérezném ahogy az ízvilág sorvadni kezd"
Annyiból van összehasonlítási alapom, hogy barátnő kevésbé figyel ezekre, így ha az ő kávéjából iszom a vége felé, akkor feltűnő, hogy mennyivel gyorsabban öregszik, mint az enyémek, pedig ott van mellette a polcon. De már rájöttem a megoldásra, csak 150g-ot porciózok ki neki egy kis zacskóba, így neki sem öregszik el a végére.
Fél kilós Belardi szokott lenni az alany, amit elporciózunk többfelé bontás után.
Persze, nem labor szintű igazolt eredmény, csak tökéletesen nem azonos körülmények melletti észrevétel.[ Szerkesztve ]
-
-
Peti...(16v)
tag
válasz konzumpro #116061 üzenetére
Csak hogy ne terjesszünk téves infót: a nagy számban elterjedt Catler/Sage/Gastroback gépek kosarai nem ilyenek, azok peremezése azonos a szabvány ipari kosarakéval, így a tuning kosarak is használhatók bennük (legalábbis az 58-asok jók a DB-be).
Már többször úgy említetted a te sokkal kevésbé elterjedt gépedet, mintha ez lenne "A" kétbojleres Catler, és ezzel esetleg félrevezethetsz más fórumozókat. Nekem semmi bajom ezzel, csak szeretném elkerülni, hogy egy gépvásárlás előtt álló tag a te rossz tapasztalatod alapján döntsön rosszul.
-
konzumpro
senior tag
válasz Peti...(16v) #116073 üzenetére
A gyártónál tessék reklamálni, nem én tehetek róla hogy a Graef/Krups/Sunbeam néven futott kínai WPM termékeit árulja Catler név alatt, semmi köze a Sage vonalhoz.
Ha valakinek van kedve a moderátorok között, törölje a Catleres hozzászólásaimat.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Peti...(16v) #116075 üzenetére
Amire te gondolsz az a kétbojleres Sage?
Reklamálj náluk, ilyen "hangnemben".
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Peti...(16v) #116077 üzenetére
Zárjuk ezt rövidre. Ha a gyártó/forgalmazó tehát "A" "CATLER" azt írja a két termoblokkos gépéről hogy két bojler van benne, nem hinném hogy nekem kéne minden hozzászólásomban tisztázni, hogy ez a Catler nem az a Sage amire Peti...(16v) gondol duálbojleres Catler alatt.
Sage <---> Catler
Alma <---> Körte -
konzumpro
senior tag
válasz WarLock07222 #116079 üzenetére
Mondani könnyű, csinálni nehezebb, kiiktatva a nyomásfokozót, olyan őrlésfinomságú kávéval ami majdnem befullasztja, elvileg tudsz rendes espressot csinálni. Ha a nyomásfokozós presszó is presszónak számít, akkor csak a nyomásfokozót kell beállítani hogy tényleg legyen 6-9 bar nyomás, mert saccra az automaták 3-4 barnál nem állítanak elő nagyobb nyomást. Ha komolyan kérdezed.
-
Zen42
tag
válasz Metatron123 #116063 üzenetére
Azt mondják, hogy egyirányú, ehhez képest simán bemegy a levegő rajta. Nem a kávé enged ki magából annyi CO2-t hogy az éppen használt zacsi "visszahízzon" kicsit a kialakítása miatt, ha nincs legumizva. Az hogy egyirányú a szelep, szerintem egy marketing fogás. Nem bontottam szét és vizsgáltam meg mikroszkóppal, de szerintem az nem egyéb mint egy nagyon pici lyuk ami meggátolja, hogy a még dolgozó frissen pörkölt kávé a zacskót egy kemény párnává duzassza vagy akár szét is durrantsa.
Amíg belül termelődik a gáz, tényleg egyirányú az áramlás a nyomás miatt. Mikor viszont már nem dolgozik a kávé akkor pusztán egy pici lyuk ami nagyon kicsi ahhoz, hogy úgy alapból oxidációs problémát okozzon, de akkor is csak egy lyuk.
verti1
Szerintem lehetsz akármilyen óvatos, a zacskó kinyitásakor a beráamló levegő miatt kimegy belőle a gáz, a tetejéről egészen biztosan. A CO2 fejlődés csak az elején intenzív, egy idő után már nem pótolja ezt. Próbáld ki, hogy egyszer nem "óvatosan" jársz el.
sz.zs.
Egyszer tegyél egy kísérletet, hogy pl. veszel 2 zacsi negyed kilós kávét (valami általad jól ismert etiópot pl.) Az egyik zacsit szétadagolod, a másikat nem, és hogy időben milyen eltérést érzel. Biz' Isten kifizetem a negyed kiló kávédat (no Blue Mountain és hasonlók, please ) akkor is ha bejön, de akkor is ha nem. Sőt, akkor csak igazán! Csak kíváncsiságból. -
roBEEsz
csendes tag
Ma húztam az első Choco Madnessem, amivel szemben azért látatlanba is voltak elvárásaim..
Hát úgy, hogy az őrlő beállítás nem volt jó (+40 sec volt a lefolyás) egy olyan brutál jó pressot kaptam, hogy magam is meglepődtem.
PY által ajánlott 87 fok ment az Omronon és szerintem ezen nem is igazán fogok variálni.
17,5g-ből készült, 35g jött le, kicsit durvábbra veszem az őrleményt aztán meglátjuk lehet-e még fokozni
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #116066 üzenetére
IMS "The Single" 7.5g/H19.5mm - Három főzés után vagyok, egész jó, a nagyobb kosárnak megfelelő őrleményfinomságot igényli és meghálája a Makk Károlynál olvasható középre tömörítést.
Az 58.5-ös tamper precízen illeszkedik, nincs feltapadva őrlemény a kosár falára.Simán belefér lapítgatás nélkül a 8.5g, nem szorul annyira a karban a kosár, talán a rugóval lehetne játszani, de így legalább kvázi kapszulaként működik. Akár lehetne belőle kettő.
A kart nem kell 90 fokig tekerni, csak 75-80. Szerintem nem fogom lapítgatni, talán csak csiszolni kéne a perem aljából, de így is jó.
Elraktam az automatát, innentől lehet egy fokkal jobb szimplákat inni.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #116081 üzenetére
Ezt már firtattam, most ismét: Tényleg a CO2 tartósít?? Többen hivatkoztunk itt egy cikket:
A Science Guide To Coffee Freshness (Samo Smrke). Ebből nekem pl. nem jön le ilyesmi. ("Best packaging is such that prevents loss of aroma outside of the package and doesn’t let oxygen to penetrate inside the package (a high barrier material) at the same time it should let the carbon dioxide out of the bag through a one-way valve. Ideally, the best protection of the aroma from oxidation is when the beans are packaged under inert atmosphere (nitrogen), or packed under vacuum.")
Az egy dolog, hogy a prörkölés hatására egy rakat CO2 keletkezik, ami aztán távozik még egy ideig. A nyitogatással a fő baj az, hogy a kávébabokból távozott aromák is kiszellőznek, és így könnyebben távoznak ismét a babokból, a másik meg az, hogy O2 kerül a zacsiba - erről szól a cikk 2. pontja.
De ha valaki CO2 hívő, javaslom, hogy a zacsi visszazárása előtt eresszen egy slukkot szódagéppel a zacsiba, az biztos visszapópojla a CO2-t.A szelepekkel kapcsolatban biztosan tudnak a pörkölőmester fórumtársak érdemben reagálni. Engem azért nagyon meglepne, ha egy drága zacsin is csak apró lyukacskák volnának marketingszöveggel drágítva.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
verti1
tag
válasz Zen42 #116081 üzenetére
Nem távozik annyira könnyen ha direkt nem erőszakolod ki. A levegővel keveredő CO2 még mindig jobb közeg a tárolásra mint a kinyomkodott zacskó amit levegő tölt ki a szemek között. A tárolás nagyon sok módját kipróbáltam én is, de ennél hatékonyabb és egyszerű módot nem találtam. A nagy részük nekem nyűg volt. Persze az hozzá tartozik, hogy két-három zacskónál nincsen több itthon és folyamatos a rendelés. A kávés pályafutásom elején azt hittem, hogy azért rosszabbak egy-két nap után a kávék, mert nem jól tárolom és ledöglik, hát nem azért. Másodlagos tényező. Nápolyis vödör, szekrény, és egy kis gyengédség…
-
icm
tag
válasz konzumpro #116093 üzenetére
Semmi gond. Akkor eddig bevált, örülök.
Lehet a fejtömítéssel van valami, én amikor meglett a single kosaram egyidőben cseréltem a gyári kb 1 hónapos fejtömítést szilikonra. Lehet emiatt nem találkoztam hasonlóval.
Rugót meg tudsz cserélni a portafilterben egy combosabbra."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Melorin
addikt
[link] Egy ilyen vízszűrőt vettem a GC-vel egyszerre, hogy ezzel majd biztos nem lesz vízkövem. Hát de 2 hét alatt csupa vízkő már a víztartály is, ki tudja belül mi alakult ki.
Ezért gondoltam én is DM-es vizet fogok keverni magamnak, elvileg attól tuti nem lesz vízkövem, ugye?
Alubojleres GC-hez milyen vízkőtisztítás javasolt? Szeretném átmosni a gépet mielőtt váltok a jó vízre. Meg láttam videókban vakszűrős tisztítást. Ilyet hol tudok itthon venni és mi a neve?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Melorin #116096 üzenetére
Szia!
Én alapvetően ezt merem ajánlani Gaggiához, saját márkával nagyon nem lehet tévedni:
Vakszűrőzés az zsírtalanítást jelent, szerintem nem kell vele túlzásba esni, ha pár hetente csinálod, bőven jó.
Ehhez a következő cuccokra lesz szükséged:
+ szabadon választott vakszűrő - itt pedig magát a folyamatot láthatod: [link]
Persze tudsz keverni is vizet, vagy palackosan megveszed (ez drágább, környezetszennyezőbb, de valamivel kényelmesebb megoldás)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SSD kibeszélő
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- Futás, futópályák
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Politika
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Formula-1
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen