Hirdetés
- iPhone topik
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saskakas18
tag
Sziasztok.
Segítségeteket kérném.
X1 carbon 12 gen és T14s gen 5 között gondolkodom.
Melyik tartósabb? Melyiket tudnátok jobban ajánlani?
Mi a különbség az X és T kategória között?A tökéletes becsületes üzletelés a mérvadó!
-
Rossi
addikt
válasz scarbantia #124300 üzenetére
De mi a jó édes a...ért vesznek ki egy ilyen funkciót?
"Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind."
-
Rossi
addikt
válasz Saskakas18 #124301 üzenetére
X1 Carbon 8 gen-t használtam 3,5 évig, visszasírom, 12 és 13 gen volt a kezemben, most egy P14s-t használok, T14s-t nem tapogattam/használtam még.
Szerintem tartósságban nincs különbség közöttük, az X1-ben a Dolby Atmos hangrendszer nagyon durván szól, és mikrofon is 4 db van benne, tehát ha az audio és a videókonferencia funkció hangsúlyos neked, akkor inkább X1.
"Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind."
-
scarbantia
aktív tag
Tudom, hogy őrültség, de kellő körültekintés mellett, az Xx30 széria (vagy más, régebbi 18650 cellás gép) akkui felújíthatóak.
1. A vezérlőelektronika érzékeny, és le is tilthat, de van rá mód, hogy hibátlanul végigcsináljuk a cellacserét. Lehetőleg egy pillanatra se áramtalanítsuk, hanem az új cellapakkot párhuzamosan kötve egy éjszaka alatt kiegyenlítődnek a cellafeszültségek, így levehető az elhasznált cellasor. Túl nagy cellafeszültség nem lehet, az akkuk túlhevüléséhez vezethet! Ha esetleg a vezérlő feszültség híján letilt, még van rá trükk, hogy talán vissza lehessen kapcsolni.
2. Gyárilag (szürke színű) Panasonic NCR18650 cellákkal szereltek akkut(2900mAh typ. capacity), aminek a mostani megfelelője a szintén szürke színű NCR18650BD (3080mAh). Ez kifejezetten long life/high cycle life cella.
3.Ha extra kapacitás kell, akkor a zöld színű NCR18650B, NCR18650BF (3350mAh) cella is jó, vagy a csúcs NCR18650GA (3450mAh), de ezek gyorsabban degradálódnak.
4. Lehet kapni forrfüleset, azzal könnyebb dolgozni, de a gyári füleket is át lehet tenni, viszont a li-ion forrasztása veszélyes lehet, nagyobb hő hatására fel is robbanhat.
5. Nem olcsó 9 új cella, viszont sikeres műtét esetén egy új cellás gyári vezérlős akkut kapunk, NCR18650BD esetén pontos töltésvisszajelzéssel. Valami újabb Tp-el próbált valaki extra kapacitású akkut, viszont ott egy bizonyos extra kapacitás felett nem kezelte jól a plusz Wh-kat, így hamarabb kiabál, hogy lemerült, miközben a gép még elvolt akár egy órát is. Régebbi gépnél láttam akkumenedzsment által kiírt bő 100+Wh értékeket, de nem tudom, hogy bánik vele. Neten több leírás, videó is van.Nem mondom, hogy nem kihívás, de sok régi gépnek lehet még így akkut adni, ha a vezérlő rendben. Egy X330 i7-3687u 9 cellával menő lenne!
-
Kbali
nagyúr
válasz scarbantia #124304 üzenetére
Ehhez azért elég profinak kell lenni, hogy ne robbantsd fel a házat
-
Fifi
őstag
A kérdés már csak az, hogy ki fogja ezt megcsinálni és mennyiért.
Várom az ajánlatokat. -
scarbantia
aktív tag
válasz Kbali #124305 üzenetére
Ha forrfüles cellát használsz, és figyelsz a feszültségkülönbségekre, akkor azért nem lehetetlen küldetés.
Amúgy yt-on van pár videó, van aki simán forraszt közvetlenül a cellára.
Illetve többen simán lekapják a vezérlőt (X220, T410) és gond nélkül túléli.
Ez a legrészletesebb leírás, ő elég alapos volt:
https://hackaday.io/project/245-replacing-lenovo-laptop-lithium-batteries/details
(X130e akku) -
félisten
válasz scarbantia #124307 üzenetére
Ha belekezdenék ilyenbe, biztos, hogy az új cellákat is jócskán lemeríteném, gondolom, alacsonyabb a kockázat, ha nem egy fullra töltött cellapakkot cuppantok rá a régire.
Ez most mozgatja a fantáziám, mert az X220 feles kondíciójú akkuval is egész sokat megy, király lenne, ha sikerülne egy ilyen felújítás, és kb munka közben nem is kellene töltőre tenni
-
zsolti75
senior tag
Csináltam ilyet réges-régen, meg itt többen mások is.
Soha többet!
Ha valakinek van egy régi kincse, amit mindenképp életbe szeretne tartani, vagy muzeális gyűjtemény akkor hajrá.
Napi használós gépnek eszetekbe se jusson! -
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #124309 üzenetére
Nyilván vannak gépek, amikhez kapsz még új gyártású gyári akkut. Amihez meg nem, ahhoz ez egy jó megoldás lehet. Ha igényes, alapos és türelmes vagy, akkor hibátlanul össze is lehet rakni. Természetesen lehet dróttal forrasztani, meg emiatt félig púposan ragasztóval összerakva taknyolni, de nem kötelező.
Szerintem itt majdnem mindenkinek megvan a céges/nem céges új munkagépe meg mellette a classic/építős/játszós/időutazós cucca. Kéretik nem belepisilni a homokozónkba!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz scarbantia #124310 üzenetére
Főleg hogy a cellaszintű akkupakk felújítás abszolút bevett tech sokféle, munkára használt eszköz esetében, pl szerszámok, autók, stb.
A laptopgyártók persze nagyon sírtak ellene mindig is, és szokásosan a biztonság nevében, nem a profitéban
Tuti a biztonság tehet arról is, hogy a szeretnivaló és hasznos tulajdonságok szinte teljesen kikoptak a laptopokból 15 év alatt. -
zsolti75
senior tag
válasz scarbantia #124310 üzenetére
Elnézést, nem akartam én pisilni sehova, mint említettem csináltam ilyet. Alaphangon 3-4óra a művelet ha nagyon ügyes vagy, és már csináltál pár ilyet, ha nem, akkor egy napod rámegy. És akkor még hozzá a cellák, meg egyéb cuccok, ennyiből én egy jó akksis modernebb gépet veszek.
Ja és szép nem lesz az tuti biztos, lehet emlegethetsz itt mindenféle űrtechnikát. -
zsolti75
senior tag
válasz FoxiestFox #124311 üzenetére
A szerszámgép akkupakk felújítás is megvolt, nem egy db.
Megvolt a nikkelesről, kadmiumosról lítiumra átalakítás is.
Úgy lesz szar, amilyen szerencséd van. Nekem nem volt, egyszer sem.
Az utóbbi kb.4évben inkább megveszem a gyárit, vagy jobb utángyártottat.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Egy ilyet kellene találni és felújítani úgy, hogy valami manapság kapható mainstream laposcella menjen bele, minél több darab.
Infinite battery time brooo[ Szerkesztve ]
-
scarbantia
aktív tag
válasz zsolti75 #124312 üzenetére
Értem én az összes racionális érvet, de ez tipikusan az új autó vs. öreg vas vita, az egyik egy darab rozsdás szemetet lát, a másik meg egy műanyag szappantartót. Míg más olvasatban az egyik egy kincset érő ritkaság, a másik meg a problémamentes közlekedés eszköze.
Ja és szép nem lesz az tuti biztos, lehet emlegethetsz itt mindenféle űrtechnikát.
Azért volt már, akinek sikerült. Sok taknyolós dolgot láttam már, de az ellenkezőjét is. Meg lehet csinálni. -
scarbantia
aktív tag
válasz FoxiestFox #124314 üzenetére
Mondjuk készen vehető konnektoros lapos cellákkal lehet könnyebb bánni, bár ott meg a korrekt vezérlés a kérdéses.
6-12e Ft + stb. körül lehet kapni aliexpressen tök korrekt kisteljesítményű ponthegesztőt (spot welder) 18650 cellák forrasztásához. Yt-on van teszt is róla. Piszokul megkönnyíti a cellacserét és biztonságosan lehet az átvezetőhidakat feltenni. Na meg teljesen gyári kinézetű az eredmény. -
totron
addikt
Kétujjas görgetés Win7 alatt, lehetséges?
-
motofan1
újonc
válasz Francia91 #124257 üzenetére
Én is grafikai munkázom (Corel, PS) régebben egy T530-on, most pedig egy T560-on dolgozom. Az asztali gépet kb 8 éve teljesen elhagytam.
Gyári dokkolóval, külső monitorral, külső billentyűzettel/egérrel használom, otthon a gép fel sincs nyitva.
A T530-as processzora sokkal jobb volt, viszont a T560-nak már IPS kijelzője és a numerikus billentyűzete is van.
Utóbbiak azért jók, ha helyszínen prezentálni kell, vagy nyaralni megyek, de egy munka függőben van, akkor is meg tudom csinálni, mert magammal tudom vinni a gépet és nem kell szinkronizálnom a fájlokat.
A laptop nagy előnye az üzembiztonság, nem kell szünetmentes tápokkal kínlódni.
Családilag átálltunk a 60-as szériára (különböző méretben), így egyrészt az akkuk kompatibilisek (tudunk cserélgetni), másrészt pedig az én dokkolómba és a nagy monitoromhoz beköltözhet más családtag is. -
Flashcash
Közösségépítő
Írtátok pár hozzászólással feljebb a Panasonic akkucellákat.
Még 2022-ben vettem napi használatban levő T530-ba egy utángyártott Greencell Ultra (Panasonic akkuval szerelt 6 cellás) akkut. [link] [link]
Hosszútávon nagyon pozitívak vele a tapasztalatok, az egyetlen negatívum, hogy mivel egy újrahasznosított gyári vezérlőchippel készült az akku, így a töltési teljesítmény 16-18W-ban van maximalizálva. Szerintem a vezérlőből ezt a (talán a first usage date életkorból kalkulálja a vezérlő, mert a ciklusszámot le tudták resetelni) limitet nem tudták kiütni és emiatt korlátoz.Viszont valószínűleg a töltési teljesítmény limit, a nagyon jó minőségű akkucellák és a Power Managerben kézzel beállított max. 95%-ra való töltési limit miatt az elhasználódás 466 ciklus után is 0%-os. A ciklusszám valós, a gép napi használatban van és netezés mellett 4-6 órákat bír stabilan, ami ennél a régi gépnél nagyon jónak számít.
[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
válasz Flashcash #124319 üzenetére
Szerencsére úgy látom rosszul számolja a töltöttséget, csak 4.1V cellánként, ami inkább 'valós' 80%-nak felel meg a nagykönyv szerint. Állandóan 'valós' 95%-ra töltve (inkább kb. 4.25V cellánként) nem ilyen kondiban lenne igen nagy valószínűséggel ennyi ciklus után. Ez pont az a cellafeszültség különbség, ami megtöbbszörözi az akku várható élettartamát...
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz lezso6 #124320 üzenetére
A modul gyártójánál lehet van specifikáció. A ddr5 sodimmnél 0-85-95 fokot is szoktak írni. Ipari ramoknál -40-105 fokot.
A passzív minipécémben azért cseréltem a teli padlólemezt ventisre, mert nulla légáramlással 90 fok környékére felment az ssd és ddr5 ram modul is. Lassú ventivel meg 40 fok környéke lett.
[ Szerkesztve ]
-
válasz zsolti75 #124321 üzenetére
Köszi. Mivel tesztelted a ramot, meddig? Nálam sok órás terhelés okoz ilyen 80 fokot, szóval azért kell neki idő. Hűtés meg gyárilag pörög ilyenkor, mert hogy meleg a RAM, de semennyire nem hűti. Lehet tényleg ki kéne szedni ezeket az EMI shield takarókat a RAM-okról, mert csak arra jók, hogy melegen tartsák.
Make Asia Great Again!
-
-
azbest
félisten
válasz lezso6 #124325 üzenetére
ezen az alaplapon úgy van, hogy egyik oldalt egymás mellett van két slot, az alján meg emeletes dupla slot van? És 1-1 modul van használatban, az emeletes slotban nincs kettő?
Csak mert esetleg megfelelő vastagságú gap pad, ami éppen csak hozzá érne, de nem nyomná el, az lehet az alaplapon át tudna kicsit hőt szétoszlatni. Már, ha az alaplap nem 80 fokos Mint a másik minipcém ssd-jénél [link]
Nem biztos, hogy van sok értelme. És a hővezető gap padból idővel lehet kiválik egy kis olajos maszat..Vagy tegyél alá egy ventis laptop állványt. Akár valami ilyen hulladékot, egyelőre fél év után még nem zajos a ventije [link] csak a kék ledet nem lehet kikapcsolni, ha megy a venti. De eltakarja a noti.
[ Szerkesztve ]
-
-
scarbantia
aktív tag
válasz Flashcash #124319 üzenetére
Nekem is van greencell akkum(nem Panasonic cellás, középkat változat), a teljesítményével meg a degradációjával nincs nagy bajom, de a töltöttség kijelzése elég random. Van, hogy ok, de sokszor átvert már, hogy magas töltési szintet mutatott, aztán 5 perc múlva anyázott, hogy mentenlemerülök. Máskor meg egy filmet kibírt végig.
A töltési teljesítményt bevallom nem is néztem, gyárilag mennyit kéne tudjon? -
Flashcash
Közösségépítő
válasz scarbantia #124331 üzenetére
Igen alsó/közép kategóriás greencell sok esetben ezt csinálja de találkoztam már ilyen degradálódott gyári akkuval is, ami hirtelen töltést veszít a semmiből vagy nem jól jelzi ki a töltöttséget. Szerencsére ez az akku meg a jó állapotú gyári akkuk nem csinálnak ilyet.
A Panasonic cellás akkun ez van feltüntetve:
Voltage: 10.8V (11.1V compatible)
Capacity: 6800mAh / 73Wh[ Szerkesztve ]
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz scarbantia #124331 üzenetére
A töltési teljesítményt bevallom nem is néztem, gyárilag mennyit kéne tudjon?
Erre elfelejtettem válaszolni. Egy gyári akkut a csatlakoztatott tápegység teljesítménye illetve rendszerterhelés függvényében simán tudsz 30-45W körüli teljesítménnyel tölteni és a töltési teljesítmény csak a töltöttségi szint utolsó pár százalékánál kezd el lassulni, ahogy a vezérlő automatikusan visszaveszi a töltési teljesítményt. -
Na, idle 55-60 fok most éppen a RAM, úgy, hogy le van csukva, de meg van emelve a gép hátsó fele 5 cm-rel. Ha megterhelem, akkor:
1 perc után 70°C
5 perc után 80°C
10 perc után 85°C (itt kb platózik)Ez a legmelegebb ram, a többi kb 5-8 fokkal hűvösebb. Terhelés leállítása után kb 1 perc alatt már visszahűl.
RAM elvileg gyári, a 2x16 GB ez, 1 oldalas:
Samsung M425R2GA3BB0-CQKOL
Amit már én raktam bele pluszba az meg tök véletlenül pont egyező típus lett, csak 2x32 GB-os 2 oldalas:
Samsung M425R4GA3BB0-CQKOL
szerk: ha valaki azt gondolná, hogy ha felnyitom, akkor jobbak lesznek a hőmérséletek, de nem, most próbáltam ki.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
HSM
félisten
válasz Flashcash #124328 üzenetére
A képednél amúgy fontos infó lenne, mikor lett utoljára feltöltve. Ha hónapokkal ezelőtt, akkor vicces feszültség/töltött % érték kombinációk tudnak ám lenni az önkisüléstől.
Nekem saját tapasztalatom egy 6 cellás T410 Panasonic akkuval volt, az 4.2V-os cellafeszültségig töltött fel 100%-on.
A 9 cellás Sanyo-m T420-ban már 4.3V-ig ment. Logikus is, hogy a 9 cellásnak fajlagosan magasabb töltésig kell mennie, hiszen 1.5X annyi cellából 1.7X akkora kapacitást kell hoznia (55Wh / 94Wh).
Illetve volt még a családban egy Sanyo 6 cellás T430 akku, ami kb. 400 ciklus után már 30% alatt volt, és le is lett selejtezve emiatt. Annál össze-vissza volt csak figyelve a töltési korlátra, meg is lett az eredménye. -
daver88
aktív tag
Helló! Segítségek kérnék. Lenovo Thinkpad E16, windows 11. A webkamera egyik napról a másikra nem működik. Szerviz volt kint, webkamerát cserélte, de a hiba ugyanúgy fennáll. Viszont Ubuntun tesztelve működik. A tanács az volt, hogy telepítsem újra a windowst, és megoldódik. Esetleg bárkinek ötlete, hogy mit lehetne tenni? Ha nem muszáj, akkor nem törlöm a rendszert...
-
félisten
-
scarbantia
aktív tag
válasz daver88 #124342 üzenetére
Nekem P51 csinálta, hogy bekapcsolás után egyből ledobta a webkamerát, vagy megfagyott a kép. EZ segített, de jelenleg csak windows alkalmazásból működik, webes alkalmazáson keresztül, vagy külön telepített program esetében nem megy. A webkamera engedélyek listájában eleve csak a win applikációk látszanak, a normál programok listája üres. Valamikor majd újratelepítem a gépet.
-
daver88
aktív tag
válasz scarbantia #124344 üzenetére
köszii, nálam mennek a webes alkalmazások is
-
-
daver88
aktív tag
válasz donjohnson #124346 üzenetére
ez így pontosan leírja a folyamatot
-
btudos
nagyúr
Haldokló T430 helyére (hűtés és billentyűzet is cserés lenne, így max. magamnak raknám majd rendbe) mit érdemes most venni? 70+-os átlag usernek lesz, böngészés, Facebook, némi filmnézés, a teljesítmény nem szempont. T470 tudom, hogy betegágy, T480, T490 környékén is vannak problémák, vagy azokkal már kevésbé veszélyes az élet?
Amúgy nem feltétlen, de teljes mértékben majdnem igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 82KU005MHV laptop garival és számlával( 5 hónapos vásárlás)
- Laptop Wifi és WWAN (3G 4G) kártyák
- Hibátlan Lenovo Thinkpad X270 (I7-7500U, 16GB/256GB, 12,5 FHD) eladó!
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i5-1240P 16/512 2,2K
- Lenovo LOQ 15APH8 Gamer Laptop - Ryzen 5 7640HS, 15.6", FULL HD, 144 Hz, 2 TB, 16 GB, RTX 4060 8GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest