- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #19148 üzenetére
Hümm, hát holnap meg tudnám mondani, bent most nincs és nem emlékszem a tálca forgató motorra.
Ventilátort az tudom, hogy 230-ról megy "közvetlen".
MOd: Úgy rémlik ez is sima 230-as valami pici motor nagy áttétellel.
Ja és az aljában van természetesen. A szétszedés az nem egzakt tudomány ezeknél, de minimális odafigyeléssel nem veszélyes.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #19144 üzenetére
Magnetron önmagában nem veszélyes.
És igen, általában gyorsan kisül a HV kondi. Bár kisütni azért ajánlott így is.
Könnyen felismerhető _:-)
(#19145) CPT.Pirk
Igen, meg a szovjet darabok az igaziak, ahol nem felperiódusban megy a cucc és fesz kétszerező van, hanem 4,2 kV-os trafó van. Na azoknak van tömege.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #19139 üzenetére
A mi mikrónkat a megbontás ellen belül csavar helyet szegecselték.
-
mezis
félisten
válasz
A magnetron anódkörében lehet egy pár mikroF-os kondenzátor. Azon maradhatott akár 2000-3000 V is. Megfelelő szigetelésű szerszámmal nyúlj hozzá.
-
moha21
veterán
válasz
Van egy ~1uF@2,1 kV-os kondi benne feszültségsokszorozónak. Azzal nem árt azért vigyázni
-
14adam
addikt
válasz
csak húzd ki a konnektorból aztán már kaphatod is szét
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #19102 üzenetére
Így önmagában nem. Viszont, ha még a primer kondikkal kapcsolatban van akkor igen.
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #19078 üzenetére
Találtam egy jó videót.
[link]Az lenne a kérdés egy mikró tányérforgató motorja képes
8-12 órát menni egyhuzamban gond nélkül? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #18079 üzenetére
Nem valószínű. Ha a kijelző bármit jelez, akkor valami feszültség van. Az LCD vezérléséhez kell egy minimális feszültség. Bár a próba nem árthat.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #18074 üzenetére
Murphy szerint: "amit ember rakott össze, az egyszer szétesik". Ez az eset egyszerűbb. Könnyen vagy nehezen, de minden szétszedhető (lehet össze van pattintva, akkor nehezebb).
A szekrényben üldögélés alatt is történhet vele valami, főleg hosszabb idő alatt, mint előttem is írta 14adam.
Nem muszáj megjavítani, ha így is működik, bár gondolom hasznos lehet/lenne a kijelzett infó.
-
14adam
addikt
válasz
DonThomasino #18074 üzenetére
persze,mivel attól még el oxidálhatnak az érintkező felületek. Függ a páratartalomtól meg sok egyéb tényezőtől.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #18072 üzenetére
Próbáld meg kibontani és jól letisztítani azt a részt, ahol a kijelző az elektronikához kapcsolódik. Valami gumiszerű (fém)csíkozott pálcát - vagy minek nevezhető - bigyó lesz ott. Szesszel pucolható. Utána ismét rendesen rögzítsd. Nem árt a kijelző szélét is letörölni, ahol párologtatott fémsávok alkotják a konnektikát. A krixkraxok azt jelentik, hogy a kijelző működőképes, csak nem kapja helyesen az információkat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #17890 üzenetére
nope
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #17890 üzenetére
Lágyvasas, meg elektrodinamikus alapműszerek azok, amik képesek egyen- ás váltóáramú mérésekre egyaránt. Ha emlékezetem nem csal, ezeknek a skálája nem lineáris (legalábbis a kezdeti - mondjuk a skála első harmadán).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #17888 üzenetére
Az váltakozó feszültség lesz. Alap műszer alatt egy darab mutatós panelműszerre gondolsz, vagy olcsó multiméterre? Mert utóbbinál ez alap funkció.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #17371 üzenetére
Tűrhető márka igen.
OFF:
"Két székely aratás közben barkochbázik:
- Fogalom?
- Igen.
Aratnak tovább. Úgy két óra múlva:
Rákérdezhetek?
- Persze.
- Elektromágneses erõtér.
- Hogy jöttél rá?
-Volt idõm gondolkodni." -
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #16884 üzenetére
Nem lepődök meg.
Manapság sajnos már nem jellemző, sőt sokkal inkább titkolják, bár amúgyis sokesetben nehéz lenne utánépíteni, mivel többszőr cél IC-vel oldják meg a dolgokat, amiket nem lehet beszerezni !Régen (70-80-as évek) még a rádiók, TV-k és sok egyéb hiradástechnikai cucc kapcs. rajza is többnyire elérhető volt könyvekben, vagy hivatalosan kiadott formában.
Üdv.
-
válasz
DonThomasino #16899 üzenetére
Ez nem a gyártóra utaló jelek.Van amikor a NYÁK oldalon van rendesen kimaratva és le van ónozva.De valahol meg kell annak lennie
-
válasz
DonThomasino #16891 üzenetére
Hamarabb találsz űrsiklóról kapcsolási rajzot mint egy PC tápról.De ha még találnál is se biztos,hogy egyértelmű lenne.Mivel mint azt ahogy a táp NYÁK-ján láttad is sok R,C elem direkt bele sincs építve és félrevezető lehet egy olyan rajz (ha létezik) amin pl. minden egyes alkatrész be van rajzolva.Lompos48 PH társ egyszer régebben elküldött nekem egy LCD monitor kapcsolási rajzát aminek akkor nagyon örültem(és most is köszönöm Neki) mert legalább ha már 1db készüléknek látod a kapcsolását és azt jól is tudod olvasni,értékelni a látottakat akkor olyan mint ha több típusét kaptad volna meg egyszerre.200W-os táp rajza.
PC tápokat csak 1-2 gyártó gyárt az,hogy a PC táp "lemezén lévő matricára" mi van írva az egy dolog.Ha valódi típusára vagy kíváncsi akkor a NYÁK-on keress felíratot
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16891 üzenetére
Nem bátorítalak. Tíz percet keresgéltem, de még halvány nyomokat se találtam. Esetleg a tápok alapkoncepciójából lehet kindulni és spekulálni, ha javítani akarod. Ha módosítani, akkor már - bizony - nélkülözhetetlen a rajz. Sajnálom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16884 üzenetére
Gyártótól és terméktől függ. Inkább nem adnak, mint igen. 2 okból: lekoppintható, a szervíz is meg kell éljen valamiből. A kapcsolási rajzok ideje sajnos lejárt nagyjából a katódsugaras színes TVkkel.
-
válasz
DonThomasino #16735 üzenetére
Üdv
A fotó nekem sem mondott sokat.A teljes "átkondizás" nem biztos,hogy anyagilag megéri és nem garantált a siker sem.A kondikat is méretre kell venned mert sok esetben egy kicsivel "kövérebb" már be sem fér a régi helyére.Amennyibe kerül az egész mutatvány annyiért veszel egy jó tápot használtan.Gyakorlásnak,ismerkedésnek meg jobb az eygszerűbb külső ODD táp meg ilyeneken gyakorolni -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16735 üzenetére
Nem tudom. És nem is nagyon hiszem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16732 üzenetére
Nem merek mondani/ajánlani semmit. Ehhez nekem valamiket mérnem kellene és leginkább egy rajz alapján. Sorry!
-
válasz
DonThomasino #16716 üzenetére
Kiszáradt vagy púpos kondik nincsenek a secunder oldalon???
-
válasz
DonThomasino #16713 üzenetére
A PC táp valójában 2db táp 1 dobozba.Ha az 5VSB nincs meg vagy nem megfelelő értékű(pl. 4,6V) akkor az a táp nem fog elindulni.A zöld színű vezetékbe kell lennie 5V-nak ha a táp be van kapcsolva(ha ott nem tudsz 5V-ot mérni akkor ott keresd a gondot ahol a varisztort cserélted.Azért figyelmesen a táp primer részén mert ha pl. nem működik az oszcillátor akkor nincs ami kisüsse a nagy kondikat és kikapcsolás után is lehet benne akár életveszélyes áramütésre elegendő feszültség is!!!
-
válasz
DonThomasino #16710 üzenetére
Van olyan is,hogy célszerűbb elvágni a venti vezetékét mert úgy be van zsúfolva,ragasztva.
-
válasz
DonThomasino #16707 üzenetére
Ilyen esetekre nem árt egy alkoholos filccel tenni egy piros pontot a + kivezetéshez még kiforrasztás előtt.De ki is lehet keresni melyik a negatív és akkor már nyert ügyed van.
Szét kell majd kapni egy rossz ventit és megnézni mi is van benne.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #16707 üzenetére
Nem dughatod rá, mert tönkremegy benne az elektronika. A ventillátorokban tranzisztorok vannak és nincs benne fordított polaritás elleni védelem.
-
válasz
DonThomasino #16705 üzenetére
Igen számít.Mert ha fordítva kötöd be nem is forog a venti
(a kefés motor forgásirányt vált fordított polaritás esetén de ezek a ventikbe lévő motorok egész más elven működnek) -
válasz
DonThomasino #16703 üzenetére
De még az is meglehet de úgy is "csak" 230V-on használod akkor meg minek bele rakni(majd a következő táp javításánál jól jöhet)
-
válasz
DonThomasino #16701 üzenetére
Azt is jó lenne tudni,hogy mit is csinál valójába az az ellenállás ami vagy ott volt vagy nem.
Honnan hová mennek a lábai?kövesd végig a NYÁK-on."Eddig" még nem találkoztam egy olyan PC táppal sem ahol minden alkatrész helybe lett volna alkatrész.Mindegyiknél vannak üres R,C helyek.Sokszor csak pár alkatrész módosítással csikarnak ki nagyobb teljesítményt 1-1 típus azonos tápból. -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #16699 üzenetére
A 230 V-os ágban van. Valószínűleg.
Mivel nem láttam a nyák alját csak tippelni tudok.
"Ha berakok plusz egy varrisztort és ellenállást az említett helyre abból lehet baj?"
Baj nem lesz belőle, csak fölösleges.(#16678) Lompos48: Igazad van.
Hirtelenjében nem jutott eszembe jobb meghatározás. -
válasz
DonThomasino #16679 üzenetére
Lehet elkerülte figyelmedet fentebb írta Lompos PH társ,hogy nem tudsz Ohmot mérni rajta.
Én sem ismerem annyira ezeket a varrisztorokat mert nem volt különösebben dolgom velük -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16675 üzenetére
Erre felelőtlenség igennel/nemmel válaszolni. Rajz alapján vagy összehasonlítva egy másik ép példánnyal lehetne egyértelmű. Esetleg "jószemű", gyakorlott szaki meg tudja saccolni a forrasztásos oldalt vizsgálva, hogy volt-e ott korábban alkatrész.
@PHM A varisztor unipoláris Talán nem a legjobb definíció...
-
PHM
addikt
válasz
Szerintem eredetileg zener diódákkal tervezték megépíteni a védelmet,
ez esetben abból 2 db-ra lett volna szükség.
A varisztor unipoláris, abból elég 1 is e célra.
Az ellenállás(ok) funkciójáról van ugyan sejtésem, de nem vagyok biztos benne. -
moha21
veterán
válasz
Vagy gyárilag sem volt benne? Sok olyan PCB van amin ott a jelölés, mert másik modellbe beletesznek mást is és a PCB ugyanaz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16671 üzenetére
Summázzunk:
Nagyon valószínű, hogy az, aminek totya694 azonosította, tehát varisztor. Nincs mit mérni rajta, ép állapotban szakadást mutat. Párhuzamosan kell (másképp értelmetlen) kötni a védett alkatrészre/áramkörre. A hibás példány kivehető az áramkörből a működés befolyásolása nélkül, áthidalni nem szabad, mert azzal eleve zárlatot produkálunk (mi).
Működése röviden: egy, az adatlapban megadott feszültségszint elérésekor mikroszekundumok alatt nyit és vezet le ugyancsak rövid idő alatt "hatalmas" áramot. Az idézett 7 mm-es család legkisebb tagja is képes egyszer 250, két alkalommal 125A áramot levezetni (ezek az értékek a nagyobbaknál 1200/600A). Kizárólag védelemre kitalált alkatrész, csak akkor befolyásolhatja a működést, ha az említett értékeket túllépjük, zárlatos lesz... ergo... rövidre zár.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16668 üzenetére
Lehet használni zavarmentesítés miatt van ott, impulzusfeszültségek korlátozása a feladata.
Filléres tétel érdemes cserélni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16671 üzenetére
Még csak olyat láttam tápból, amiben 1 volt, ált. olyan ronda zöld színben
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Amennyiben nem hal bele az első impulzusba, igen. Én is használtam már tápot, hogy ezt áthidaltam. Persze nem javaslom, nem véletlen van odatéve.
-
válasz
"Lehet" menne de nem véletlen van az oda rakva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16664 üzenetére
Ez a graetz híd védelmét szokta ellátni tápokban, elvileg a bekapcsoláskor fellépő nagy áramimpulzus ellen véd, aztán megmelegedve már nem játszik szerepet. Fellelhető kb. minden atx tápban.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16662 üzenetére
[link] itt a táblázat és a paraméterei. Gondolom PSU-ban volt, MOV-ként a google ad róla sok infót.
-
válasz
DonThomasino #16664 üzenetére
Az átfolyó áram hatására változtatja az ellenállását(ha jól tudom) igen lehet kapni de talál(hat)sz akár másik kapcsoló üzemű tápban is.
A zárlat ki tudja nyírni de akkor nem úgy néz ki mint a Te fotódon.Rá kellene mérned hány Ohmos ha szakadt akkor kukába vele.
-
válasz
DonThomasino #16662 üzenetére
Nem-e,hogy inkább varrisztor lesz az???
-
válasz
DonThomasino #16586 üzenetére
A 0-át rágta szálkásra mert amikor össze szedtem a hosszabítót én is hozzá értem és még itt vagyok.
-
válasz
DonThomasino #16583 üzenetére
Üdv
A kettős szigetelésű fűnyíró a műanyag háza miatt ugyan megvéd ha elvágod a kábelt de ha az elvágott kábelt a bokádhoz dobja a még forgó penge akkor az már rázós lehet.Egyszer egy kis kutyánk szétrágott egy bedugott hosszabítót és nem lett semmi baja
(akkor mázlija volt)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16583 üzenetére
Ártani biztos nem árt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16581 üzenetére
Gondolom azért, mert a dupla szigetelés esetén a fázis nem kerülhet semmiképp az eszköz külső alkatrészeire. Tehát, ha oda nem jut belőle, akkor nem folyhat áram a föld felé, hanem vagy a null felé, vagy sehova. Így nem lesz különbség a 2 szál árama között, tehát a relé használata felesleges. Ugyanakkor kis agytornával el tudom képzelni a kábelnek olyan sérülését, ami csak a fázisszálat érintené, akkor ellenben már hasznos lehet.
A dupla szigetelésű eszközök általában csak egyszerű 2 púlusú konnektorral vannak ellátva. -
válasz
DonThomasino #16563 üzenetére
Igaza van "mezis" PH társnak,hogy akkor már inkább az egész lakást érdemes biztosítani.Amúgy új bekötéseknél tudtommal kötelező és az utcára néző villanyóra szekrény is.(amíg egy pár részeg vandált agyon nem csap az áram)Na de nem lehet minden megoldás tökéletes ami az Unióba van
Sőt rengeteg olyan van ami kimondottan csak kárt okoz értem ez alatt az 1-2 év alatt elpusztuló fűnyíró motor fékeket ami le is éget a motort ha berágódik és állandóan fékezi a motort.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #16558 üzenetére
Miért csak a drót végén, arra az egyetlen elektromos gépre gondolsz ?
Alig drágábban a villanyóra és a főelosztód közé beszerelve egy érintésvédelmi fi relét, a lakásban mindenhol meg lesz az a védelmed, amit ez csak abba az egy konnektorba csatlakoztatott készülékre ad.(Nálam az elmúlt 26 év alatt 3-4-szer "avatkozott közbe" a Fi relém. Ezek között volt olyan, amikor a hűtőszekrény automatikus jégleolvasztójából lecsepegő víz csinált egy kis kóboráramot. A gyerekek egyedül voltak otthon !. Aztán a konyhai meleg víz bojler fűtőbetétje lyuk korodált, de nem adott neki esélyt a rázásra. Az ismerősünk azért kapott egy kicsit a fázisból, amikor a kertben metszőollóval a kerti szökőkút villanyvezetékét próbálta elnyiszálni. Nem lett semmi baj az ijedtségen kívül.)
Nem is értem, hogy miért nem kötelező egy ilyen kis szerkezet.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16560 üzenetére
Annyira, hogy ha a fázis és a nulla közt 30 mA különbséget észlel, akkor kapcsol. Már írták földtől független.
Kerti munka relatív. Ha rossz a szigetelés stb.. akkor lehet, hogy túl érzékeny lesz és állandóan lekapcsol, bár szerintem jó a 30mA. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16558 üzenetére
Mindegy. A fázis és null közötti áramkülönbséget figyeli és ha ilyesmit érzékel (a te választásod esetében 30mA-t), akkor lekapcsol.
-
válasz
DonThomasino #16465 üzenetére
Az édes élethez szükséges a cukor
A nejemnek köszönhetem mert Ő hordta nekem haza a kávézóból ahol dolgozik.Különben ment volna a kukába.... -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #16455 üzenetére
A Lomexben láttam kirakva frankó műanyag dobozokat 3-400 Ft-ért.
Egyúttal kívánok mindenkinek sikerekben gazdag boldog új évet!
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16455 üzenetére
Ilyen műanyagdobozokat lehet venni elektronikai üzletekben. Valami 400 Ft-ért vettem ehhez a komoly switch-hez.
-
válasz
DonThomasino #16452 üzenetére
Legkönnyebben műanyag dobozba tudod beépíteni vagy még ott van pl. a régebbi PC táp amelyekbe 2db csatit szereltek anno.
Vagy ha másra nem is de a PC táp hátulján lévő csatlakozó helye akár sablonnak is jó lehet. -
ha5aws
tag
válasz
DonThomasino #16285 üzenetére
Szia!
Gyakorlati képleteket tudok adni. A vas keresztmetszet q cm2-ben értendő. 50/q adja a teljesítményt W-ban. Közelítő képlet de használható 10-500 W között lemezelt vasakhoz. Ha jól láttam akkor ez is valami ilyesmi. Vasmag keresztmetszetet egy tolómérővel meg tudod mérni. Közelítéssel a csévetest ablak mérete amiben a vas van. Pakett vastagság * mag szélesség. A tekercsek terhelhetősége a vezeték átmérőből számolható. Általánosságban 3,5-4,5 A/mm2 áramsűrűséget engednek meg a vezetékre. Vezeték átmérőből a keresztmetszet számolható.
Remélem tudtam segíteni: Gábor -
válasz
DonThomasino #16293 üzenetére
Ha van a ház körül autó akkor az égő készletből vedd ki a legnagyobb izzó.
Pl. bilux izzó esetében 45/50W(ha összekötöd akkor 95W) ezt elosztod 12V-al az durván 7.92A
A fentebb írtak szerint jársz el csak épp olyan terheléssel terheled ami könnyebben fellelhető mint pl. egy 200W-os állítható ellenállású műterhelés. -
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16291 üzenetére
Előbb nézegesd meg ezt.
-
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16289 üzenetére
Akkor nemcsak régi, egyedi is.
Nálam okosabbak már írtak erről, én szakbarbár módszerrel fogom a 20A-es multimétert, és egy az egyben ráküldöm rövidzárként a kimenetekre. Na, ezt semmiképpen se csináld...
A normális módszer az, amit CPT.Pirk leírt itt. -
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16285 üzenetére
Ez tényleg nem mai darab. Terheléssel meg lehet állapítani, mi a pálya. Vagy egy hasonló méretűvel összehasonlítani. Mire akarod használni amúgy?
-
válasz
DonThomasino #16277 üzenetére
Egy fotó segítene.
Nekem régen úgy magyarázta el egy TV szerelő(úgy 10-11 lehettem) gondoljak egy kardra aminek azért van a markolatán ütköző,hogy szúráskor ne tenyér csússzon le a kard pengéje felé.A hangszórónál is a membrán felé nem tud a tekercs elmozdulni csak hátra felé fordított polaritás esetén.No ha gyárilag oda van az a bizonyos tekercs ragasztva az alu csévére de túl terhelés, és egyéb behatások ezt néha el tudják mozdítani.
-
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16280 üzenetére
Kialakítástól függ. Lehet mindegyik azonos teljesítményű is akár, de ebben az esetben a terhelhetőség változik ugye. Pl. ha mindegyik 24wattos, akkor a 6 voltos ág 4A-t bír, a 12voltos 2A-t, a 24voltos meg 1-et.
-
wxppro
aktív tag
válasz
Elég kicsi lehet akkor. Háromféle feszültséget ad le szekunder oldalon?
Pirk kapitány saccolása kb. jó.
Képet azért mutass róla, akkor többet lehet mondani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Valahol 50-100VA között lehet, de majd kollégák kijavítanak. Gondolom ez egy ilyen úgynevezett biztonsági transzformátor, tanuló projectecre a 3 leágazással, nekem is van egy ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16270 üzenetére
A vasmag méreteivel már lehet saccolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16268 üzenetére
Dúrván közelítő becslés a külső méretek alapján. Vagy ha tudod a gyári feszültséget, akkor primert bekötöd, szekundert elkezded terhelni egyre kisebb ellenállással, így növelve az áramot, és van egy határ, hogy meddig eshet a szekunder feszültség (a drop mondja meg, de ezt most fejből nem vágom), ezt elérve ne terheld tovább, mérj áramokat és abból már tudni fogod a teljesítményt. Ilyenkor elvileg a szekunder oldalon számolt teljesítmény kb. azonos lesz a primer oldalival, illetve kicsit kisebb nála a veszteségek miatt.
-
válasz
DonThomasino #16132 üzenetére
Így nehéz mert az átalakításról nem tudok semmit(mi hogyan lett módisítva).A készenléti 5V eléri az 5V-ot mert az is lehet gond,hogy pl. csak 4,8V vagy 5,2V.Attól,hogy egy kondi nem púpos meg lehet rossz(pl. akár ki is száradhat,kapcitását veszti stb) Az ESR is számít(a kondi belső ellenállása)
Ezért is szokták sokan azzal kezdeni,hogy ha PC táp és futott 2-3 évet akkor összes elkó csere és utána mennie "kell".Nem mindenkinek van otthon egy rakás műszere(nekem sincs csak 1-2 műszerem). -
válasz
DonThomasino #16130 üzenetére
Ha multiméter szakadás vizsgálójára gondolsz akkor igen.De én még soha nem találkoztam PSU-ba szakadt trafóval(csak ha kiforrasztásnál kiolvadt a lába és beleszakadt a NYÁK-ba)
Az ilyen trafókat ón szippantóval érdemes kiszedni.
"A szövet burkolatos vezeték az mi?"
Árnyékolás is lehet.Tekernek a csévére egy a cséve testtel egyforma szélességű réz lapot amit kivezetnek a trafóból és a föld pontra kötik. -
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16114 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16114 üzenetére
A legnagyobbnak kb. 10, de több szokott lenni és amúgy is típus függő.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #16110 üzenetére
Csak a festés van lepattogva. A kondinak ettől még baja nem lehet.
-
yohnsee
tag
válasz
DonThomasino #16106 üzenetére
Milyen a sérülés? Látszik, hogy külső, mechanikus behatás miatt sérült, vagy belső dolog miatt (túlmelegedés, kifolyt esetleg az elektrolit folyadék, sérült a háza)?
-
yohnsee
tag
válasz
DonThomasino #16100 üzenetére
Bármilyen nyersen is fogalmazok, csak jótanácsként írom, amit írok. Remélem nem sértettelek meg az előző hsz-emmel.
PC táp vagy egyéb?- az adatlapja alapján arra tippelnék, hogy nem pc táp.
Az első, és legfontosabb, hogy oszcilloszkóp nélkül nagyon nehéz lesz kapcsolóüzemű tápot javítani. Vagy legalább egy multi kell hozzá, amivel kitöltési tényezőt vagy frekit tudsz mérni.
Nagyjából minden kapcsolóüzemű cucchoz úgy szoktam nekikezdeni, hogy az összes elektrolit kondit kicserélem (ha idősebb a dolog 3 évesnél, vagy meleg környezetben dolgozik)
Ezután kivenni az összes tranyót/fetet, ami a kapcsolókörben van, kimérni őket, hogy jók-e, fetek nem zárlatosak-e. Trafóra rámérni, nem szakadt-e. Egyenirányító diódák jók-e?
Primer oldalon feltöltődik-e a puffer üzemi feszültségre?
Ezek után már bonyolultabb tesztek következnek, ha ezekkel megvagy, és nincs meg a hiba, szólj. Tapasztalataim szerint az IC szokott a legkevésbé tönkremenni, nem értem, miért rá gyanakszol. -
yohnsee
tag
válasz
DonThomasino #16097 üzenetére
Először is: miért kell ellenőrizni? Kibontottad valamiből, és máshol fel szeretnéd használni?
Vagy tápegységet javítasz? (Mert akkor nem sértésként, de most hagyd abba)
Amúgy pedig elég egyértelmű a példa kapcsolás az adatlapján, ha azt megépíted egy dugdosós próbapanelon, akkor valamelyest meg is értheted közben a működését, illetve le is lesz ellenőrizve a működése. -
yohnsee
tag
válasz
DonThomasino #16095 üzenetére
Nem. Oda neked kell egyenfeszt adni neki, hogy működjön.
-
válasz
DonThomasino #15795 üzenetére
Nos azt látom a motor kiképzésén,hogy még tőlem is idősebb(de az még nem jelenti azt,hogy rossz)
Mindenek előtt meg kellene nézni a kefék hosszát,esetleg nagyon finom csiszolópapírral megcsiszolni a forgórészt.Kitakarítani a kommutáror érintkezők közti "mélyedéseket"(mert ha azokba felszaporodik a kosz az is okozhat gondot) -
válasz
DonThomasino #15770 üzenetére
A kefés motoroknál nem csak a kefe anyaga ha nem a rugó erő is dominál.Értelem szerűen a gyárilag pl. 20mm-hosszú kefe ha lekopik felére akkor az őt nyomórugó is gyengébb erővel fogja nyomni.Ha forgórésznek van egy ici-picit excentrikus akkor már meg is van miért szikrázik nagyobb fordulaton.Még 6-12V-os kefés motor is szikrázik mert amikor a forgórész fordul és elhagy egy-egy kommutátor szeletet akkor megszakad a tekercs áramköre és önindukciós feszültség keletkezik.(kondival szokták szűrni)
A 230-as kefés motoroknál (még ha szűrve is van kondival) akkor is nagyobb az ívkeletkezés."Jobb" szerszámgépekbe olyan keféket szoktak alkalmazni amiben van egy kis műanyag pöcök amit egy rugó nyom ki a keféből(ez a kefe belsejébe van) és amikor elkopik a káros szintre akkor ez kiugrik és elemeli a kefét a forgórésztől így megvédve az ívkeletkezés általi kommutátor szétégést.Természetesen a gép nem fog működni de kefe csere után mehet tovább a meló.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Milyen típusú motor? A szikrázás hol játszódik le?
-
PH-User
addikt
válasz
Én úgy tudom szénkefe okoz ilyen galibát.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DonThomasino #15716 üzenetére
Házilag, mert erősebb kéne, mint a zsebre tehető cuccok.
Kerékpározás közben nem túl egészséges elengedni a kormányt, ha kóbor kutyák rontanak az emberre... Ráadásul a kereskedelmi cumók általában csak egy irányba hatnak igazán, tehát hadonászni is kéne velük. Tweeter-re viszont rakhatok egy omnidirekcionális tölcsért és akkor fixen fel lehet rögzíteni.
sz: Rágcsálótámadástól nem fél a nagybátyám.
(Tudom, nem írtam, hogy bicóra kell, kutyatámadás ellen.)
Sok lehetőség megfordult a fejében, a katonai hanggránáttól egészen az elektromosan indított fütyülős rakétáig, de ez tűnik a legéletképesebb ötletnek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15697 üzenetére
Erre nem tudok válaszolni, nem ismerem a magyar piacot, árakat. De lesz biztos ajánlatot tevő.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #15556 üzenetére
Itt többen foglalkoznak ezzel.
-
válasz
DonThomasino #15535 üzenetére
Mint ahogy előttem is már mondták remegni fog a mutató.
Speeedfire: Én még nem használtam programot mindig megterveztem papíron
Vagy kész NYÁK rajzot kerestem...
Az alkatrész láb kiosztás az majd úgy is akkor derül ki amikor a kezedbe lesznek az RC elemek.Sokszor ez a baj,hogy valaki megtervez egy NYÁK-ot utána meg csak kinlódás van. -
válasz
DonThomasino #15531 üzenetére
Először egyenirányítani kell a váltó feszültséget és utána a veszteségek hozzáadásával kiszámítani az előtét ellenállás "új" értékét...
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #15531 üzenetére
Valószínűleg remegne a mutató.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15367 üzenetére
Viszont nem tudom ez 4.5 Nm nyomaték mire lenne elég.?
Erre gondolom keresgéléssel találhasz választ a neten.
(pl bútorlapba képes csavart hajtani?)
Illetve ha nem állítható akkor finomabb elektronikai dolgokhoz használható egyáltalán?Ez a kettő ellenben nagyon valószínű, hogy kizárja egymást.
Szerk. Ha rákeresel például a Bosch PSR 18 LI-2 masinára, sokkal nagyobb nyomatékokat fogsz látni, csak tud 25+1 lépésben állítást is. Kell találj sok más adatot is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15354 üzenetére
Rajta! Sikert! Most pedig jóccakát!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15351 üzenetére
Természetesen, ott nem folyik áram. Lehet jobban tennéd, ha legalább rátekernéd a csavarokra, még jobb lenne a kontaktus, akár időben is.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #15351 üzenetére
Csípd le nyugodtan.
#15353 Lompos48: Szentigaz. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15349 üzenetére
A söntre. Gondolom az a matring szigetelt vezeték a műszer alatt. Jó, ha megy!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15347 üzenetére
Gratula! De a fotót majd várom!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15339 üzenetére
Lehet, hogy fordítva értelmeztem.
Bocs!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15336 üzenetére
Növeld az ellenállását, ez hosszabbítást jelent (több áram kell jusson a műszerre!). Most fogózz meg: ezt megoldhatod tűreszelővel, itt-ott reszelgethetsz a vastagságából. Nagyok is csinálják, ha nem is pont így.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15332 üzenetére
5A-re "kalibrálva" a söntöt nem is mutathat csak 1/50-et a teljes skálából. Például egy autó- vagy más 12V-rül egy autóégőt? Egy indexlámpa 2A alatt kellene fogyasszon. Ha lenne 1 ohmos ellenálásod, akkor akár egy ceruzaelemmel is próbálhatnád pár másodpercig.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #15329 üzenetére
Pc tápra egy száz ohm-os ellenállást bekötsz , akkor azon mondjuk 0,12 A áram folyik 12 V mellett, teljesítményre 1,44W kell min. tehát ha sorba kötsz vele valamit akkor azon max 120 mA áram folyik. Nyilván 1000 ohm-nál 12mA folyik és kevesebbet is "fogyaszt".
Kapkodó módban írok.
(#15330) Speeedfire : Írd oda AC , ~, sin stb. Én mondjuk gondoltam. Bár szerintem más is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15327 üzenetére
Ha megvan a sönt (és jó), akkor nem. De elővigyázatból tehetsz elé, egy autoégőt, például.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #15311 üzenetére
Persze, csak még nehezebb lesz a megvalósítása "technikailag".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair vengeance RGB 2x8 GB 3200Mhz
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI B450 TOMAHAWK eladó
- 8TB WD Red NAS 100/100/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest