- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android szakmai topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
Aktív témák
-
tomic
addikt
Sziasztok!
Délután betojt az egyik hdd-m, ezért gondoltam megkérdezem , érdemes e ssd-t venni vagy a jelenlegi Western Digital Caviar Black WD6401AALS 640GB 7200 RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5"-hez vegyek még egy ugyan ilyet és kössem raid be ha lehet?
Ezen van jelenleg a rendszerem (50gb) a többi tárolásra van.
Azért gondoltam raidbe mert talán ez tünik a legolcsobb megoldásnak, mig le nem megy az áruk az ssd nek.
Vagy vegyek egy 40 vagy60gb os ssd-t?
Szerintetek? -
fagy53
nagyúr
A RAID0 nagyméretű fájlok mozgatásánál előnyös, a rendszerfájlok kicsik ezért alig jelent gyorsulást pl boot-nál a HDD RAID0. Az SSD éppen fordítva fejti ki előnyös hatását, kb felére lecsökken a boot idő és gyorsabbak a rendszeren belüli tevékenységek. Az ár szempontjából persze jobban jársz még egy HDD vásárlásával, de nem lesz olyan gyors a géped, mint az SSD-vel. Dönts!
[ Szerkesztve ]
-
fagy53
nagyúr
Az SSD-nél van egy fontos szempont a vásárlásnál, ez különbözik a HDD-től, hogy mindig szabadon kell hagyni a területének kb 15-20%-át. Élettartam növelő ill a lassulását csökkentő sajátosságok miatt. Én 35GB-os rendszerhez nem vennék 40GB-os SSD-t, ajánlatos a 64GB-osok között körülnézni. Ár/GB vonalon a Kingston SSD-k vezetnek, az SNV425 és az SNVP325, ez utóbbi drágább de valamivel gyorsabb is, ajánlott vétel a rendszervinyó kiváltására, árérzékenyen.
-
pitbull93
tag
Sziasztok!Érdeklődni szeretnék!Nem sokára összeszeretnék rakni egy ATOMERŐMŰVET
és kéne valami gyors és mégis megfizethető sdd!Rendszernek Windows 7 64bit meg pár programnak,szóval ilyen alap msn,mozilla,stb...A keret maximum 40-45 eft lenne!Köszi előre üdv!Konfig:
ALAPLAP:-Gigabyte GA-X58A-UD7
MEMÓRIA:-60eft 1600mhz 3x2gb CL7 (nem tudom még milyen)
PROCESSZOR:-Intel Core i7-930 2,8GHz
VIDEOKÁRTYA:-Ati Radeon HD-5970
SDD:-???????????????????HDD:-WD 1000Gb 7200rpm 64Mb SATA3 WD1002FAEX
HÁZ:-Zalman GS1000 Plus
TÁP:-Enermax - Modu87+- 600 Watt
OPTIKAI MEGHAJTÓ:-NEC DRU-870S fekete dobozos
PROCESSORHŰTŐ:-Vízhűtés:Intel HF Silent szett (775,1156,1366) (http://www.pcvizhutes.hu/)
Ventillátorok(ház):-120mm:4db Coolink SWIF2120P 12cm ventilátor 800-1700rpm ,92mm:2db Coolink SWIF292P 9.2cm ventilátor 625-1900rpm
Ventilátorszabályzó:Zalman ZM-MFC1 Plus[ Szerkesztve ]
-
pitbull93
tag
[link] ez e?
-
pitbull93
tag
[link] ehhez mit szóltok végül is csak rendszerhez kell!
-
fLeSs
nagyúr
te dolgod. én kimértem.
az intel ereje akkor jön elő a többi SSD-vel szemben ha egyszerre sok lekérés érkezik a vezérlő felé (QD több mint legalább 10), otthon jó ha az átlag 10-et eléri az ember egy asztali PC-n de már ez is brutálsoknak számít, kb. egyszerre kell hozzá videót vágni, másolni, installálni, programot indítani stb. és akkor 1-1 pillanatra elmegy akár 50-60-ig is a lekérések mélysége, de amúgy általában 1-4 között van.
az Intel vezérlőjének az előnye szerverkörnyezetben jön elő. a bootolás és a programok indítása nem gyorsabb vele.[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
cszn
őstag
Halihó!
SSD vételezésen töröm a kobakom egy ideje és most megláttam az intel x25-v milyen kedvező áron van. Jóféle ez? (Én egész jókat olvastam róla.) Rendszernek kéne csak. Szimpatikusabb mint a többi gyártó féle 30 gigások, csak nem tudom sebességben mennyi a különbség a hasonló árúak között. Nem sürgős a dolog, lehet hogy érdemesebb várni még valami olcsó és gyorsat? Vagy van már ilyen? Plíz help.
-
bsh
addikt
sziasztok
lenne egy kérdésem. a gépemben egy raid0 tömb van, amit használok (meg mellette más vinyók is, adattárolásra). ez egy elég gyors tömb, jó gyors vinyókkal, úgyhogy ezt szeretném megtartani. de gondolkozom, hogy vennék a rendszernek (win7) egy ssd-t (kingston snv425-s2/64 -re gondoltam, mert errefelé nincs nagyon választék )
a gond a következő: a raid0 tömböt az alaplapi vezérlő biztosítja (nfroce 720d), ehhez ugye a biosban a sata vezérlőt raid módba kell kapcsoljam. az ssd trim parancsot viszont ez nem hiszem, hogy támogatná (ez lenne a kérdés végülis, ha valaki tudja konkrétan)
ha meg ugye ahci vagy ide módba kapcsolom a bios-ban a sata vezérlőt, akkor nem lesz raid tömb. (szoftver raidet nem akarok, mert ez így sokkal jobb nekem, win és linux vegyes használattal, tökéletesen megy)szóval a kérdés, hogy működik-e együtt az alaplapi raid (és ezzel nvraid driver...) és ssd trim parancsa, vagy mindenképp le kell mondjak valamelyikről?
-
Entryy
aktív tag
SZia FleSs!
A vázolt számításod az SSDk élettartamára vonatkozólag milyen körülmények és milyen technológiai háttérrel valósulhat meg?
Nekem egy régebbi ssdm van - PQI S525 64GB - TRIM és minden egyéb tech. nélkül, viszont Win7 alatt használom.
http://www.adrenalinbase.com/index.php?L=fr&T=videos# -- The need4speed " The art of flight "
-
bsh
addikt
szerintem nem így van. mivel nem lehet egy 4k-s lapot közvetlenül írni, csak a teljes blokkot. ezért hiába akarsz 4k-t írni, a teljes blokkot be fogja olvasni az ssd, beleírja a megfelelő lapot, majd visszaírja. (ezért lassú a random write ssd-nél!) törlésnél, trim-nél is ugyanez. tehát akármekkora adatot is írsz,. mindenképpen egy teljes blokkot fog írni és egy teljes blokk fog "öregedni"
azonkívül a wear levelinget sem tudni, hogyan működik. tegyük fel, van egy töküres ssd, amin 1 darab adat van, és ezt folyton újraírjuk/töröljük. a wear leveling szépen végig fogja tologatni a nem használt blokkokon, újra és újra, 10000-szer, aztán csá. de ha mondjuk teljesen tele van az ssd, és mondjuk csak 2 darab üres blokk van, akkor azokon fogja a wear leveling rendezgetni a dolgokat, amik cserébe sokkal hamarabb tönkremennek. vagy van olyan okos wear leveling eljárás, ami a ritkán/régóta nem írt blokkokat áthelyezi a már gyakrabban írt blokkok helyére, hogy így is növelje az élettartamot?
én nem azt mondanám, hogy minél nagyobb az ssd, annál tovább élhet, hanem inkább úgy, hogy minél több rajta az üres hely, annál tovább élhet. (a w.l. hatékonyabb lehet)[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
A 4K-s lapokat lehet közvetlenül írni, de csak blokkot lehet törölni.
Ha egy lap tartalmaz adatot, akkor az írása egyben egy blokk törlése/visszaírása is.
Ezért kell a TRIM, mert ha a fájl törlése során az SSD azonnal megkapja az utasítást a fizikai törlésre is, akkor a fájl tárolását végző lapok felszabadulnak és később azonnal írhatóak lesznek az új SSD sebességével. Ha nincs TRIM, akkor jöhet a read/cache-ben modify/write az egész blokkra.btw "lassú a random write" SSD-nél? ez gondold át még1szer, mert sokkal gyorsabb, mint egy vinyó. a jmicronos SSD-k voltak lassúak random write-ban, mert azok nem támogatják a TRIM-et + nincs cache-ük
"vagy van olyan okos wear leveling eljárás, ami a ritkán/régóta nem írt blokkokat áthelyezi a már gyakrabban írt blokkok helyére, hogy így is növelje az élettartamot?"
erről írtam vmelyik nap, ez a statikus wear-leveling, a statikus adatokat is áthelyezi hogy a statikus adatok tárolását végző blokkok is öregedjenek.
"én nem azt mondanám, hogy minél nagyobb az ssd, annál tovább élhet, hanem inkább úgy, hogy minél több rajta az üres hely, annál tovább élhet. (a w.l. hatékonyabb lehet)"
én azért írtam, hogy minél nagyobb SSD = tovább él, mert minél nagyobb az SSD, annál több a "spare area" = üres hely. de az is igaz amit mondasz, ha szándékosan meghagyunk adott %-nyi üres helyet úgy is jó, az hozzáadódik a spare area-hoz.
1ébként most eszembejutott, hogy a TRIM néha akár be is akaszthatja a rendszert.
van egy blokk, és ha folyamatosan ugyanazt a 4K-s page-et töröljük, aztán írjuk, akkor állandó jelleggel lejátszódik a logikai törlés-trim-512 KB fizikai törlése-512 KB visszaírása, +4 KB írása ciklus. mondjuk ez csak akkor fordulhat elő, ha az egész SSD-n nincs több szabad hely ami nem túl vszínű. ha van szabad hely, akkor másodszorra már másik page-be fogja írni azt a 4KB-os adatot.
[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
P00By
nagyúr
-
Mankó
veterán
Srácok 32gb MLC, vagy SLC egy 10sel drágábban? Sebesség 160/100 vs. 100/80.
-
fLeSs
nagyúr
az igaz, csak ezzel egy otthoni PC-ben nem mész sokra mert ilyen terhelés nem éri az SSD-t.
64-128 egyidejű lekérést úgy képzelhetsz el, ha pl. veszünk egy webszervert, pl. amin a prohardver is működik és ha egyidőben 64 vagy 128 olvasó ugyanazt az oldalt akarja megnyitni (letölteni a szerverről), mondjuk az utolsó prociscikk első oldalát, akkor az megfelel 64 vagy 128 "outstanding i/o"-nak. a 64 és a 128 csak a 4 soxorosa, tesztelésnél ez a "szabvány", egyébként lehet, hogy 243 olvasó akarja lekérni ugyanazt az oldalt, vagy 986, vagy 12379 vagy akármennyi.
szal, ezekben az esetekben jobb az intel SSD-je, az olvasónak kevesebbet kell várni az oldal letöltődésére.ahogy látni a többi SSD nem skálázódik az egyidejű lekérések számának emelésével, ami arra utal, hogy az intel vezérlője jóval fejlettebb, képes jobban kihasználni az NCQ-t.
az intel 4 lekéréssel másodpercenként ~5000 műveletre képes.
8 lekéréssel már ~10000-re, ez lineáris skálázódás (sőt, még jobb). minél jobban terheled, annál gyorsabb mert a vezérlő képes mindet teljesíteni. a többi SSD (nemtom milyen vezérlőkkel) erre nem képes szal ha több egyidejű lekérés érkezik be hozzájuk, akkor lekérésenként alacsonyabb lesz a sávszél.az intel vezérlőjét úgy tűnik szerverekhez fejlesztették, a többi meg bőven jó az asztali PC-kbe.
-
Mankó
veterán
Silicon Power MLC lenne 17be, Samsung SLC 25be. Tudom, hogy kevés az a 32gb, de egy próbára elég lenne nekem. Persze akkor már lehet jobb lenne 30ért az Intel x25-v. De attól meg már csak 4-5 rugó a Kingston 425, vagy a Kingston 225. Ezt a 225öst is V+-osnak írják, de sehol nem tudtam kideríteni, hogy most mi is igazából. S ebben az árban már akkor 425, mert abban van már Trim.
Szóval eléggé meg van kavarva a dolog. Win 7 64bites rendszer menne rá. Az slc azért jött szóba, mert ott írták, hogy nem kell a 60-70% telítettségre vigyázni.
Vagy lehet az lesz, hogy megvárom amíg kijönnek a nagyobb ssd-k a második félévben, s akkor már veszek egy 64eset olcsóbban. -
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest