Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• lastminute

csendes tag

Sziasztok:
    Nekem is lenne egy bios gondom, és ebben kérem a segítségeteket.
    Lehet hogy volt már ilyen hozzászólás, de a topic méretéből kifojólag nem tudtam elolvasni mindet (bár törekedtem) ezért bocs ha ismételni kell.
    Konfig
    lap: abit kv8 pro
    bios: Phoenix AwardBIOS v:17 (jelenleg)
    vinyó: (2 db) sata WD Caviar SE (+melette egy pata de ez lényegtelen)

Nos az elképzelésem az volt hogy az öregedő pata 40 gigásomat lecserélem 2db satásra raid0 ban, mivel az alaplapom gyári adatok szerint támogatja boltba mentem megvettem.

Gond: betettem a 2 satás vinyót, és egyszerűen nem ismeri fel az alaplap. sőt be sem indítja, csak ha bemegyek a bisba, mókolok tök mindegy mit, save & exit és hallom hogy elindulnak a vinyók, viszont ha újra leállítom a gépet legközelebb sem indulnak el, csak így.
    Szerintem itt a gond.
    (megjegyzem a vinyók jók, kipróbáltam másnál)

- ha csak ezeket a vinyókat használom, xp telepítésnél megadom a kisflopit, kiválasztok, akár többet (silicon, via) is és mégis azt mondja az xp telepítő hogy nem talált eszközt.
    - ha bebootolok a patáról, xp alatt feltelepítek minden laphoz kapott drivert, akkor sem látom sehol, se ezközkezelőbe, se partition magic-el, se sehol.

Nekem az az érzésem hogy már a bios/lap sem adja át a rendszernek, mert próbáltam linuxot telepíteni (suse, debian) márpedig azokba megvannak a driverek szerinem, és azok sem látják. Tehát szerintem bios szinten kell valamit csinálnom, hogy mint eszközt elindítsa.

Persze, most jött a bios frissítés, az elérhető legujjabbal is ugyan ez volt a helyzet, de többet is kipróbáltam: erdménytelenül :O

Nem tudom ismeritek e ezt a bios-t, de a sata része annyira fapados, hogy alig van benne a satára vonatkozó rész, bár bevallom ebbe nem vagyok a legprofibb. Ha valami tapasztalatotok ban, egyáltalán hol kell ennél a biosnál beállítani az ilyeneket? hol kell satát engedélyezni? raid vezérlés? bootolási sorrend? (asus k8n-e lapon megtaláltam mindent, de ennél nem) :(

Szerintetek mit tegyek?
    Azt sem tudom elérni hogy valahogy kiírja valamilyen formában hogy létezik 1 sata vinyó. és akkor hol vagyok még a raid kezeléstől :(

Eléggé el vagyok keseredve, mert már szinte miden általam ismert dolgot kipróbáltam és semmi.

Ha valakinek lenne bármilyen ötlete, kérem írjon! Már azon gndolkodtam hogy lapcsere. Bár nem vagyok úgy elengedve anyagilag, örültem hogy megvettem a 2 vinyót. megha a gyár azt mondja hogy tudja akkor azt gondolom tudja is csak én vagyok LÁMA.
    biosba mit nézhettem el? mit kell ehhez beállítani? jumperolni kellene, bár nem hiszem?
    vagy egyszerűen összeférhetetlenségről van szó?

segítséget előre is köszi.

Új hozzászólás Aktív témák