- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Új hozzászólás Aktív témák
-
peppe79
senior tag
Az a baj ezekkel a kis AA, AAA aksikkal, hogy többnyire mind 1.2 V-os; tehát eleve úgy indulsz neki, mintha egy félig lemerült, 1.5 V-os ceruzaelemet használnál. Persze ez az eszköztől is függ, hogy mennyire jelent problémát. Nekem a legnagyobb energiaigényű a régi Oly E10-es fényképezőgépem volt. Na, abban a 4 db AA aksi egy pár expot bírt csak, aztán pikk-pakk le is merült. Mondjuk a ceruzaelemekkel sem bírta sokáig. Mit meg nem adtam volna akkoriban pl. egy 1.5 V-os BattGO, vagy Sorbo Li-po aksiért...
[ Szerkesztve ]
-
Laby
őstag
Sziasztok!
Ha az elkészült képeken mindig ugyan ott látok egy piros apró pöttyöt, és egy kéket nem messze tőle, akkor ott a fényképező szenzora sérült? Esetleg kezd elromlani?
Néha 1-1 képen mégsem látom, ez miért lehet?
Youtube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
_q
addikt
Most olvasom, hogy Nikon és Canon gépek tudnak optikai vaku kioldást is. Ez a panasonic gépeken nem tudjátok van-e? Godox külső vakuhoz mindenképpen kell rádiós kioldó akkor is, ha csak 1 db vakut szeretnék vezérelni a géptől távolabb?
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Lehet rosszul értelmeztem ezt az optikai kioldást. Ehhez se elég a beépített vaku, hanem egy külső vaku kell a gépre, ami optikailag vezérel egy távolabbi vakut. Jól értem? Tehát akkor már rádiós kioldó vagy egy Master vaku és egy távolabbi Slave többet ér.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Írtam már tegnap, vagy tegnapelőtt, hogy pl. a TT350-et el tudod sütni a beépítettel is távolról, de csak korlátozottan használható, vezérelni nem tudod, csak villantani. Nézz utána, én sem vagyok egy nagy vaku-guru.
Azt is írtam, hogy ha komolyabban szeretnéd vezérelni, akkor vagy kell egy rádiós kioldó/vezérlő, vagy egy másik vaku, ami képes kommunikálni vele.
_________________Más. Megjött a Manfrotto Noreg 30 Messenger.
Hááát, sok dolog tetszik benne, de pár meg nem annyira. Épp elférek benne mindennel, talán még marad is egy kis helyem plusz dolgoknak. Az tök jó, hogy a nagy táskában van ugye egy kis táska, amit akár külön is lehet vállon/kézben cipelni, ha csak arra van szükség, ami abban van. A nyitást/zárást pár helyen én máshogy oldottam volna meg. Meg lehetne egy kicsit több apró, pakolós rész is, akár cipzáros zárással. A párnázottsága, a felszerelés védettsége viszont nagyon durva. Biztos vagyok benne, hogy egy esést+gurulást is simán kibírna benne a cucc. Próbálgatom, tesztelgetem, aztán meglátjuk, mennyire leszünk jóban.
Tegnap nagyon ráfüggtem a Tenba DNA 15-re is. Lehet, hogy majd egyszer lecserélem arra. Pár dolog jobban tetszik abban, mondjuk pár meg ebben. Meglátjuk.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
_q
addikt
Igen a második vakuval meg lehet azt értem. A kérdés arra irányult, ha csak 1 vaku van, TT350 vagy TT685, amit leteszek mondjuk 6 méterrel arrébb akkor villani tud-e. Vezérleni kimondottan nem fontos, elegendő az is ha csak shutter gomb lenyomására villan egyet a vakun külön beállított érték alapján.
Próbáltam utána nézni, de szinte csak rádiós vagy 2 vaku megoldás van. Gép + külső vaku megoldást rádiós vezérlés nélkül nem találtam vagy rosszul kerestem.Amúgy nem is értem miért ekkora csak a különbség a két vaku között. Viszont emiatt, hogy 8000Ft a különbség szerintem benevezek egy TT685-re.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
Mégis honnan (a pék f****ból) tudná szerencsétlen, hogy villannia kell? Mehetett volna a világ a nyílt szabványok felé is, objektív bázistávok és bajonettek tekintetében éppúgy, mint a rendszervakuk és távkioldásuk világában, de nem ez történt. Kisebbfajta csoda, hogy ennek ellenére valaha meg tudtak egyezni a papucs méretében meg a középérintkező helyében. Ezt a békát nyeld le, és ne hárfázz a topiklakók idegein. Mi sem tudunk rajta változtatni.
Szerencsére vannak gyártók, akik felismerték, hogy a keresztkompatibilitásban van erő (pl. Nissin, Godox) és olyan rendszert dobtak piacra, hogy a stúdióvakuktól a tetszőleges vázra való rendszervakuig mindent ki lehet szolgálni egy olcsó rádiós vezérlővel, vagy egy adott vázhoz való rendszervakuval.
Az, hogy egy vaku tud-e slave-ként egyszerűen csak egy másik vaku villanására indulni, az adott vaku képessége. Csak példaként, láttam olyan vakut, ami TTL optikai slave-ként tud működni, de az első vagy második villanásra indulás képessége hiányzik belőle. Csak gratulálni tudok a gyártónak. Ettől függetlenül szabadtéren 6 m-re a mókusvillantóval elindítani egy slave vakut, hát erősen népmesei kategória, azaz hol volt hol nem volt... Vegyél két rádiós kioldót is tartalmazó vakut, vagy egy vakut meg a hozzájuk illeszkedő szimpatikusabb kioldót és lehet örülni.
Még valami. A fény nagyon nem olyan mint a fényképezőgép, hogy kisebb szenzor, könnyebb cucc, olcsóbb szett. Ott a megfelelő eredményhez nem lehet a méreten spórolni. Vannak trükkök, de egy rendes beállított stúdióvakus portrénak soha nem fog a nyomába érni egy plafonra villantás. Legfeljebb valaki azt mondja, hogy jó a kép úgyis, mert az én gyerekem, unokám, kutyám, macskám stb van rajta. De láttam már kökörcsin fotózást, ahol a szórt fényről pauszpapír, a derítésről hungarocell lap, a díszítő fényről meg egy borotválkozó tükör gondoskodott. A lényeg, hogy mire összevásárolod a szükséges eszközöket úgyis rájössz, hogy a család/barátnő/barát/gyerek nem volt és nem lesz fotómodell, nem várja ki míg beállsz a fényekkel, illetve ha mégis már rég beleunt és képtelenség őket jól lefotózni. Ezért inkább villantasz egyet a plafonra egy vázra rakott rendszervakuval.
[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
w.miki
veterán
Háttér elmosott képet hogyan lehet készíteni?
Amikor a középen lévő alak jól látható, de a háttér picit elmosódott?
Ezt direkt úgy kell fényképezni, vagy van valami program, amivel utólag is hozzáadható ez az effekt?
Sony RX100 M1 kompakt fényképezőm van.Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
_q
addikt
válasz Lassú Víz #27662 üzenetére
Köszönöm a részletes magyarázatot. Akkor elfogadom a tényegeket és ilyen irányba megyek tovább, ha aktuális lesz a vaku megérkezte után még.
(#27664) Speeedfire
Szerintem a te képed is jól tükrözik, hogy nem kell full frame (persze lehet valakinek a háttér elmosás nem ott kezdődik, szerintem az már teljesen elfogadható és szép elmosást értél el), de mindenképpen egy belépő MILC + ekv 50-80mm <f2.0 a jelenlegi Sony gépe helyett. Vagy egy nagyobb rekesz értékű nagyobb távolságot átfogó zoom objektív. Kérdés neki mi az a minimum elmosás amit el szeretne érni.(#27663) w.miki
Speefire válaszában leírtam, hogy szerintem mi a minimum ami kell.(#27666) Rapid136
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
Hogy logikailag értsd, a vázakban nincs semmi ami kommunikálni tudna a vakuval. A beépített vagy külső vaku egy elővillanással mondja meg a rendszervakunak hogy hogy hogy villanjon.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Rapid136
őstag
-
w.miki
veterán
válasz Speeedfire #27664 üzenetére
nincs rá valami egyszerűbb program?
A telefonos fényképek egy része ilyen, ők hogy csinálják?
(Nincs fotózási ismeretem, iAutomatán használom a gépet
Van még iA+, de nem látom a különbséget iA-hoz képest...)Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
copass
veterán
válasz w.miki #27663 üzenetére
itt minden le van írva
a mobilos háttérmosás szoftveres, a coftver maszkolja a hátteret és elmossa.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
*Ropi*
félisten
válasz Speeedfire #27671 üzenetére
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Pítőr
aktív tag
Sziasztok.
Több fotóból lehet zoomfotót előállítani? Mondjuk csinálok egy témáról 20 fotót, miért nem lehet abból a 20 fotóból zoomfotót előállítani (részletesebbet, mint a digitállis zoom)!?
Köszi.http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=P%EDt%F5r
-
w.miki
veterán
Köszönöm srácok.
Fotózás tanulásba nem kezdek bele, sosem érnék a végére.
CamerSim tetszik, van webes oldala is, bár elég korlátozott.
Illetve van olyan app, ami egész jól megcsinálja a háttér elmosást, a kész képből.
Teleport - photo editor
Ez lenne jó nekem PC-re is, de azt nem találtam.Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
Rapid136
őstag
válasz w.miki #27678 üzenetére
Nem olyan bonyolult megtanulni az alapokat, nem jogász és nem orvosi diploma kell hozzá...
Csak saját magadnak nehezíted a helyzeted mert nem rossz gép az, de ha nem tudod kihasználni...
De mindegy, te tudod...Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Rapid136
őstag
válasz w.miki #27680 üzenetére
A beállítások ismerete nem számít különösebben, mig mondjuk a mélységélesség és a háttérmosás a tárgytávolság és gyujtótávolság függvényében sokkal nagyobb hatással lesz a képre.
Ha nem érted miért kell valamit X értékre állítani a gépen akkor nem tudod kihasználni sem, nincsenek általános szabályok hogy adott helyzetben mi a jó beállítás, jónéhány dologtól függ. Ebből rakódik össze a jó kép.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
kovsol
titán
válasz Speeedfire #27664 üzenetére
Ez nem teljesen igaz.
Az is elég ha elég magas mm -en lövöd, és a háttér kellő távolságra van.
De még nem is kell itt arra gondolni, hogy 400-600mmMay the Force be with you!
-
vond
MODERÁTOR
válasz kovsol #27684 üzenetére
Ja, kicsit más lesz a háttér, meg az, hogy mi fér bele belőle, de így is el lehet érni egész jó mosást. Ezt tegnap lőttem negyedes lassítás próbának, de ide is jó példa. (G80+14-140 @ 140mm f/5.6) De tök jó kis bukékat csináltam annak idején az FZ200/300-zal is 600mm f/2.8-on.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
peppe79
senior tag
válasz w.miki #27680 üzenetére
Ez nem kimondottan gépfüggő. Az alapok elsajátítása, megértése azért nem olyan sok időt vesz igénybe, ráadásul a "lustábbak" kedvéért vannak videós összefoglalók is. Ha nem érzel rá késztetést, azzal sincs gond, csak akkor törődj bele, hogy a program automata üzemmód, meg az AF majd valamit 'összecsap' neked.
-
GRILLEBAR
csendes tag
Sziasztok! Volt egy sima 2,5 es 1TB-os HDD-m amit egy sima PC be használtam, tökéletesen, majd SSD-re váltás miatt leformáztam a vinyót, és az elmúlt 8 évben készült képeket videókat rámásoltam (adattárólónak gondoltam jó lesz)! Úgy másoltam rá további adatokat, hogy amikor szükség volt rá, rádugtam az áramot a gépben rámásoltam az adatokat, majd mikor végeztem csak lehúztam az áramot róla (persze nem menet közben), hogy ne peregjen feleslegesen.. A baj ez után kezdődött, vettem egy KÜLSŐ SATÁS USB-s cuccot, beleraktam a vinyót majd rádugtam a gépre, és az első az volt, hogy azt kérte h formázzam, mert vmi nem jó.. Én megijedtem és lehúztam gyorsan, visszaraktam a gépbe a vinyót, de akkor már nem tudta a windows megnyitni a file-okat.. elvittem egy infoboltos ismerősömhöz aki eljutott vmi helyreállító progival addig, h látjuk a mappákat, fileokat, megvan a méretük a file-oknak, de mikor megnyitnánk azt írja h sérült! valakinek van vmi ötlete, hogy hogy lehetne helyrehozni? Pótolhatatlan dolgok! :S
-
Lassú Víz
addikt
Szerintem innen már nehéz. Minél érintetlenebb állapotban kapják meg, annál nagyobb eséllyel jutnak eredményre. Viszont a pár tízezer nagyon alábecsült ár lesz, úgy érzem.
Esemény után könnyű okosnak lenni, de pótolhatatlan dolgokat egy példányban őrizni felelőtlenség. Senki nem hiszi el, amíg nem vele történik. Nekem is el kellett ejteni az egyetlen külső HDD-t, hogy komolyan vegyem a duplikálást.
-
peppe79
senior tag
válasz Lassú Víz #27691 üzenetére
Én is jártam már így, pótolhatatlan képek, és adatok vesztek el. Annak idején a Kürt volt az adatok helyreállításban a legprofibb, de lehet, hogy azóta több ilyen cég is működik már. Mindenesetre, biztosan nem olcsó móka.
Én egy ideje azt csinálom, hogy az adott évben, mindig az adott évszámmal jelölt könyvtárba kerülnek az adatok. Évközben néha készítek biztonsági mentéseket a felhőbe, illetve egy WD mybook duo-ra, ahol tükörre konfigurálva, két merevlemezre kerülnek az adatok. Így ha az egyik meghibásodik, még mindig ott van kéznél a másik, illetve a számítógép belső winchestere. Az adott év végén összegyűlt adatokat DVD-re (tudom, hogy már nem "divat"), illetve egy másik PC-re szoktam átmenteni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz peppe79 #27693 üzenetére
Szerintem a DVD az egyik legrosszabb megoldás azon túl, hogy amikor 32 gigás kártya van a gépben akkor a kb 4,5 gigás DVD nem túl acélos. Ha valamit nem tud olvasni, akkor a lemezt nem tudja olvasni nem azt az egy fájlt. Ráadásul az élettartama elég vacak. Lehet vannak echte archív célra gyártott lemezek is, amik nem döglenek meg 4-5 év alatt, de biztosan értelmetlenül sokba kerülnek más megoldásokhoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nyomtató topik
- DIGI internet
- Interactive Brokers társalgó
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Assetto Corsa Competizione
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs