- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
- = Zk = - #41598 üzenetére
többé-kevésbé mindkettő ennyit jelent - mondjuk a quad crossfire okozhat meglepetéseket
-
válasz
- = Zk = - #41595 üzenetére
hát ja, olyan 50-60%-kal lenne átlagosan gyorsabb a jelen kártyádnál - persze nagyban függ attól, mivel akarsz játszani
-
köszi mindenkinek a visszajelzéseket!
pisztoly: a két GPU-t összekötő chip lényegében a CrossFire kábel egy kicsit hatékonyabb változata. a 3870X2 egy az egyben ugyanaz, mint egy 3870CF (csak az órajelek mások egy kicsit), a 4870X2-nél már valami extra varázslás is van, de túl sokat az sem jelent. lesz majd teszt vele, de ott azt fogod látni, hogy rosszabb a skálázódása, mint a 3870X2-nek - nem azért, mert rosszabbul működik vele a CF, hanem azért, mert lépten-nyomon beleszalad a platform-limitációba - egy 3.2GHz-en hajtott Q9550 mellett...
-
csináltam egy elég alapos CrossFire tesztet egy 3870X2 segítségével - itt található.
Köszönet Zk mesternek a 3870X2 kölcsönadásáért!
-
itt találtok egy mélyebb összehasonlítást az RV670 (3870) és az RV730 (4670) GPU-k között - természetesen játékos megközelítésből!
-
igen, pontosan az előző 3 üzenet miatt "fényeztem" egy kicsit a 3850-256-ot
ati05: aha, akkor lehet, hogy a textúraméretet is nézi. végső soron logikus...
-
válasz
Májsztró #41060 üzenetére
aha, itt van a félreértés - nem szakmailag, számszakilag
az viszont jogos, hogy a 3850-512 megért volna egy bekezdést a konklúzióban - update-eltem, köszi!
a GRID és a FC2 viselkedése nekem szándékosnak tűnik - sem a menüből nem tudtam a nagyobb felbontást kiválasztani, sem a config file-lal nem ment (visszaállt default értékekre).
Abu: igen, ill. azért, mert azt látom az eredményekből, hogy aki tudja, mire veszi a 256M-os kártyát, annak 20e pénz alatt alkalmi vétel. én nem venném meg, de lehet, hogy van, akinek ennyi különbözet is komolyan számít.
-
elkészült a két 3850-es verziót (256M és 512M) összevető teszt - nekem elég jól a helyére kerültek tőle a dolgok
-
válasz
Attix82 #40922 üzenetére
a hűtés 70 fok alatt tartja a GPU-t, ami elég szép teljesítmény egy egyslotos hűtőtől - viszont borzasztóan hangos.
Nálam ezt tudja a 9800GT-hez képest (ami ua. mint a 8800GT): 8800GT vs 3870.
-
válasz
gtasystem #40900 üzenetére
grafikonok nem fognak ferdülni, mert én vagyok a saját főszponzorom
3850 shootout kb. 1 hét!emre: értem - gondolkodtam én is rajta, de azok az összes XP-s eredmények, amiket a 2 cikkben látsz, azért nem kavartam végül bele az összehasonlítóba őket.
Zk: cool - már fel is írtam a neved!
all: köszi még 1x
-
köszi mindenkinek az elismerést
emre: XP vs Vista van kettő is, ha lemész a címoldal legaljára, akkor a legalsó és alulról az ötödik teszt.
Zk: mindenképpen szeretném idővel a két GPUs kártyákat is "berántani" - de amíg ez a szegény E6700-as van, addig nincs sok értelme. ha megnézed a 4870-es teszteket, jópár helyen kisebb-nagyobb CPU-limitbe szaladnak - a 3870X2 meg még gyorsabb is sok helyen.
tervezem a platform upgrade-et - reményeim szerint március vége - április eleje magasságában lesz belőle valami. -
készítettem egy tesztet a jelenlegi alsó-középkategóriáról (4670, 3850, 3870, 9600GT) - check it out!
-
sziasztok!
elkészült a CPU VS VGA cikksorozat utolsó része - bár egy 9600GT kártya a főszereplő benne, a 3850 és a 3870 sebessége eléggé közeli ahhoz, hogy a teszt következtetései ezekre a kártyákra is relevánsak legyenek. itt található.
-
köszi mindenki, a felvetésekre a cikk topikjában válaszolok
-
Sziasztok, csináltam egy tesztet, amelyben azt vizsgálom, milyen VGA alá milyen CPU-t érdemes tenni. 3850 és 3870 szerepel benne, a 3870 mérésekkel, a 3850 csak elemzés szintjén. Akit érdekel, itt találja.
-
Sziasztok!
3850 / 3870 tulajok segítségét kérném, E2180 vagy E2160 CPU-val. elkezdtem egy logout cikksorozatot abban a témában, hogy milyen VGA alá milyen CPU kell. az első cikkben a saját konfigomon teszteltem, viszont szeretném kibővíteni a dolgot egyéb CPU-kkal és egyéb VGA-kkal - többek között a két említett Radeonnal is. Pusztán a VGA-k összehasonlításához találok bőven referenciaadatot az Interneten, viszont amikor Radeon kártyám volt, akkor az volt az érzésem, hogy magasabb a CPU-igénye, mint egy GeForce-nak. Ezt a feltevést szeretném igazolni vagy cáfolni egy 38x0 tulaj segítségével. aki szívesen segítene, pls olvassa el ezt a hsz-t, a 2. ponttól kezdve!
Köszi!
-
válasz
Komplikato #17185 üzenetére
új széria kényszer + powerplay + DX10.1 = HD3650
-
válasz
Komplikato #17178 üzenetére
"mert vagy nem igaz, hogy dupla annyi a textúrázója, mint a HD2600 - RV630 párosnak..."
nem igaz, ugyanannyi van neki.
-
válasz
katt777 #16937 üzenetére
a 3GB kapcsoló pontosan azt állítja be, hogy a windows 2GB helyett 3GB virtuális address space-t ad a processzeknek, és csak 1-et tart fenn. de ez amellett, hogy nem túl user friendly, nem is minden rendszeren stabil
nem tudom, mikor írja ezt ki a FEAR - egyáltalán a FEAR írja ki, nem a windows?
kucsek: nem akarok itt hosszabb vitát folytatni, csak röpködtek a levegőben a mindenféle számok, gondoltam teszek mellé egy kis hátteret. de OK, befejezem itt, privátban mehet tovább.
-
a FEAR beakadása nem a kevés memória miatt van, hanem azért, mert az alatta lévő engine-ben a textúra-feltöltés túlzottan optimista feltételezésekkel él és nem elég rugalmas.
amúgy rosszul éppen nincs megírva: a legelső béta CrossfireX driverrel 85%-kal gyorsabb 2 X2-vel, mint 1-gyel
-
pár szó a 2M VS 4M témáról:
az ugye közismert, hogy a 32-bites berendezkedés miatt az alkalmazások (ill. a processzek, de ez többnyire ugyanaz) maximum 4GB virtuális memóriával gazdálkodhatnak. a 32-bites windows-ok ezt rögtön lefelezik, csak 2GB-ot adnak az alkalmazásnak, a többit fenntartják rendszer-szükségletekhez. ez azt is jelenti, hogy bármilyen alkalmazás maximum 2G fizikai memóriát tud kihasználni. ha csak ez az alkalmazás fut prioritással (pl. egy játék tipikusan ilyen), akkor a zökkenőmentes futáshoz még maximum 200-300M memória kellhet, amiben az OS legfontosabb részei vannak - a többit szépen úgyis kiswapolja idővel. más szóval, játszáshoz max. 2.5G memória kell (és azért kevés játék eszik tényleg 2G-t), kivéve, ha sok rezidens szart futtat az ember.A 4G innentől a következőkre lehet jó 32-bites OS-sel:
- Játék után nem kell egy csomó HDD reszelés, amíg a kiswapolt dolgok visszajönnek (ill. a file cache is megmarad) - tekintve, hogy 2G RAM 10e FT körül beszerezhető, akár emiatt is megéri
- Ha több memóriaigényes dolog is fut párhuzamosan (erre most nem tudok jó példát)
- Ha egy 2G-nál többet igénylő alkalmazás több processzben futJátékoknál amúgy változó, mennyit esznek. A Bioshock nekem nagyon szépen elfutott 1.5G memóriával is, a Heroes5 viszont jó néven veszi azt a +512M-t is, amivel most több van.
-
Tehát ebből következően felbontás növelésével valóban csökken a processzor szerepe, ui. ha pl. 12x10-ben 80 fps-t tud a VGA, 19x12-ben meg 50-et, akkor a nagyobb felbontás használata esetén elég a CPU-nak 50 scene-t kipréselni magából másodpercenként, hogy kihajtsa a VGA-t, míg a 12x10-es esetben ennek majdnem a dupláját kell...
-
válasz
-Solt- #16010 üzenetére
a "pci device" nagy valószínűséggel a kártyába épített audio eszköz. húzáshoz használd az AMD GPU Clock Toolt.
diablo1984 / O$zkł: csak egy ntfsdos-ra van szükség. de még egyszerűbb, ha a PCI-os kártyával bootol az ember, és egy bootloható floppy-ra kiírja a flash-elő programot meg a BIOS image-et.
-
Két dolgot érdemes nézni:
- A tesztrendszer CPU-ját
- A F.E.A.R. skálázódását - még mondja valaki, hogy szarul van megírva az a játék -
Miért? Egy komplexebb ps kóddal nem lehet szebb, jobb dolgokat alkotni?
de lehet, de alapvetően nem a kód komplexitásától lassú a G80 GS-ben, hanem mert:
- két dimenziós operandusokon megy a legjobban, a GS meg tipikusan 4-est használ (legalábbis gondolom, ugyanúgy mint a VS) - a PS operandusok viszont mitől lennének nem 2 dimenziósak?
- a GS-nél tipikusan jellemző lehet, hogy irdatlan elemszámú tömböket kell kezelnie, és ezért kifut a cache-ből - ez PS-nél nem jellemzőazt amúgy miért írod, hogy a G80 architektúra alkalmatlan DX10-re? bizonyos feature-öket nem igazán hatékonyan valósít meg, de katasztrófális teljesítményt csak szintetikus tesztekben kapsz, ahol a GPU egy csomó ciklusban malmozik, mert az üres ciklusokba nincs, amit beletegyen a scheduler.
-
7600GT:
Szerintem fél-egy év múlva az R6xx hülyére fogja alázni a hasonló kategóriáju nV-ket...
alig hiszem, hogy ilyen mostanában lesz játékfronton. amíg a hangsúly a pixel shadereken van, addig a G8x/G9x alapú kártyák hasítani fognak.memória-dolgok: egyes 8800GT teszteken elég jól látszik, hogy 1680x1050 4xAA-ig nem limitálja a memória-sávszél a kártyát. a 3870-nek lesz 33%-kal több sávszélje, tehát mondjuk 1920xezerakármeddig-ig lehet hasonló a helyzet (+ amivel a ringbus hatékonyabb, de az 2560x1600-ig nem fogja elvinni).
-
de ha eléggé le tudják csökkenteni a késleltetést, akkor várhatóan meg tudják csinálni, hogy annyi AA-feldolgozó thread fusson párhuzamosan, ami kitölti a késleltetést (=pipeline-osítás, hmmm
), míg jelenleg ez gondolom reménytelen.
VaniliásRönk, 7600GT: A ROP-kapacitással nincs gond (a 2900XT alig több, mint 10%-kal van a GTX alatt). A GT meg nem jó összehasonlítási alap, mert ott bevittek egy csavart (nem vágom hirtelen, mit) a ROP-ok etetésébe, ettől jóval gyorsabb lett az AA.
-
Gorneck: a "quick path" csak egy elejtett pletyka az R600 főtervezőjétől, spekuláció szerint az L2 cache-eken keresztül kellene átmenni az adatoknak...
Drizzt: GTX: 4.7:1, GTS: 4.8:1. GT: 5:1
korcsi: az AA teljesítmény sokat javult a driverekkel - az AF lényegében semmit. ráadásul az idézett grafikonokon nem konzisztens a felira a jelzéssel (élsimítás - AF)
-
válasz
ez_meg_emaz #1185 üzenetére
nem lenne semmi gond az ATI-val, ha a marketingeseik / piackutatóik és a cégvezetés csak feleannyira jó lenne, mint a mérnökeik
-
válasz
VaniliásRönk #1180 üzenetére
nem nehéz, csak az ATI szemmel láthatóan nem akarja. amúgy tegnap olvastam egy olyan elgondolást, hogy az SBAA nem azért problémás, mert a shadereket terheli, hanem azért, mert a minták ide-oda passzolgatása a rengeteg memóriaművelet miatt lassú. állítólag várhatunk vmi quickpath névre hallgató csodát az RV670-ben, ami ezt megoldja, úgyhogy akkor kecske is, káposzta is.
-
válasz
VaniliásRönk #1168 üzenetére
ez nem biztos, hogy hardware megoldást jelent, SBAA-val simán megoldható (ahogy most is).
az AF-fel meg nagyon is van gond, a G8x/9x-ek lemosság az R6xx-ekat ezen a téren
-
válasz
Tuco Ramirez #1139 üzenetére
viszont lehet majd kapni
-
a %-ok saját magához képest értendők, ugye, nem a konkurenciához?
a trilineart tudom én is, sajnos az AF működését nem ismerem és nincs időm utánamenni, inkább elhiszem. a kérdés csak annyi, hogy mennyire valószerű a bilineáris szűrés használata (érzésem szerint semennyire), ill. a szögfüggő AF-é (ez már reálisabb, bár 5% miatt én nem adnék ebből lejjebb, 10%-ért esetleg meggondolnám)
AA-nál meg azt mondanám, hogy irtó nagy mákja van az ATI-nak az UE3-mal, mert ha az nem lenne, akkor az a pár fecske, amit itt össze tudunk gyűjteni, még hírmondónak sem volna elég...
-
valószínűleg azért nem, mert nem csinálnak HQAF nélküli tesztet (ezt nem tudom, csak feltételezés).
azért kolonc, mert driver oldalon kegyetlenül megszenvednek miatta, hogy a 2-dimenziós pixel shadereket hatékonyan futtassa a kártya, míg a GS és VS kódok nincsenek olyan súlyban sehol, hogy az ezekre optimalizált egységekkel valami komolyat fel tudjanak mutatni. -
én azért ebben kételkedem. sehol nem látom az irdatlan magas alu : tex arányokat. az MSAA jelenleg csak az UE3-ban halott, mindenhol máshol virul. az 5way szuperskalár felépítés meg még mindig inkább kolonc, mint fps-ekre váltható előny.
az egy másik dolog, hogy a kulturáltan megcsinált scheduler / dispatcher és a ringbus már most is "delivers the goods" -
válasz
keszegduda #476 üzenetére
ha nincs textúra, akkor minek a színét variálják a shaderkódok a megvilágítás alapján?
dx10 látványban meg elsősorban a geometry shader miatt lesz érdekes - azt rögtön fel fogod ismerni arról, hogy sokkal lassabb lesz
-
nincs neki külön shader clockja, ugyanazon a core clockon megy minden a memóriák kivételével.
Tuco Ramirez:
kíváncsi lennék, a 8800GTX a legtextúrabuzibb játékokban hány %-át használja ki a 64 textúraszűrőnek... csodálkoznék, ha a 32 nem volna bőven elég. a 24 ROP annyira nem sok, az órajelekkel korrigálva az R600-nak alig kevesebb a ROP-kapacitása. -
-
-
válasz
VaniliásRönk #107 üzenetére
Ezek, valamint az R600 dispatch unitjai nagyon erősek prediktív fronton, így jóelőre tudják, melyik utasításnak kell majd "friss" adat a memóriából. + a meglehetősen nagy L2 cache-ek miatt lehet "burstösíteni" a memóriaműveleteket.
-
-
válasz
keszegduda #55 üzenetére
hát, pl. ha 0.9ns-es gDDR3-as memória lesz mellette, akkor mindjárt nem lesz olyan tragikus...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- Hardcore café
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- Vicces képek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- EAFC 25
- Mégis mehetnek Kínába az áprilisban korlátozás alá helyezett AI gyorsítók
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Nvidia RTX 4070 Gainward ghost Video Kártya
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO videókártya, garanciával eladó
- 4090 BESZAMITAS!! Gainward Phantom RTX 5090 32GB (Bontatlan,Alza Garancia)
- PNY EPIC-X RGB RTX 5060Ti 16GB / Gigabyte EAGLE OC RTX 5070 12GB videokárty 3 év garancia 27% áfa
- Asus STRIX GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új ASUS VivoBook 15 X1504VA - 15,6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év gari - MAGYAR
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest