- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Poco X6 Pro - ötös alá
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- Apple Watch
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz Tankblock #5545 üzenetére
Na, akkor kezdjük Ádám/Évától.
A leírtakból úgy tűnik, hogy a "fehér" panelra forrasztottad. Forrasztások jók? Nincs két láb között rövidzár, vagy nem érintkezés, ahol pedig kellene? Erős nagyító elő!
A 2 ellenállás az rendben van. Egyik: CH_PD (chip select) fel VCC-re. Másik: GPIO15 földre, azaz ne SD-ről akarjon bootolni. GPIO2 elvileg VCC, de ha sehova nem kötjük be, nem szokott zavart okozni. Ez elvileg valamit az SD bootnál szabályoz, pontosabban nem tudom, mindig VCC normál esetben
A 3.3V-ot kinnről adod, vagy a panelra forrasztottad be a fesz. szab-ot. Ez utóbbi esetben a középső 0 ohm "ellenállást", azaz rövidzárat kiforrasztottad?
A flash módot én DIO-ra szoktam állítani, nem QIO-re. Nem mintha használnám a QIO helyett DIO miatt felszabaduló GPIO9 és GPIO10-et hanem "csak".
Program feltöltés:
GPIO0 földre, utána reset. Ezzel download módban indul. Itt így kell, mert csak Rx,Tx van bekötve, ezért kézzel kell download módba tenni. ("ck") Később a már feltöltött program futtatásakor GPIO0 VCC-re. (vagy sehova)
Utána IDE-ből program feltöltés. A piros pontok elindulnak, és a végén a done uploaded-et írja ki?
A toolsban hogyan állítottad be a paraméreket?
Így?
[kép]Nem állítottad túl kicsire a memóriát? Nem akarsz véletlenül olyan GPIO lábat használni, ami a panelra nincs kivezetve, azaz a flash memóriát kezeli?
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
JozsBiker
aktív tag
Köszi!
Nekem sajnos akkor sem megy az AT, ha a bluetooth nem kapcsolódik.Érdekességképpen kipróbáltam hogy az UNO 0 és 1 lábát összekötöttem, tehát visszahurkoltam a soros jelfolyamot. Ha jól gondolom ilyenkor a soros monitoron azt kellene látnom, amit elküldök. De nem látom, lehet hogy az UNO 1 -es ( soros adási Tx ) portja nyiffant ki. Nemsokára lesz egy másik UNO -m, ha azon jól működik, akkor bizonyosan az 1 -es pin a hibás.
-
Gergosz2
veterán
válasz DrojDtroll #5547 üzenetére
Detach-old rögtön az interruptot az általa hívott függvényben? Amint kiszámolod ami kell neked akkor meg újra engedélyezed. Kicsit szebb a dolog, ha írsz egy megszakítás kezelőt, ami pontosan ezt játsza el neked. Érdemes lehet megcsinálnod, ha több megszakításod van, más-más időzítéssel vagy más-más dologra beindulva.
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
Gergosz2
veterán
válasz JozsBiker #5552 üzenetére
Pontosan, nem lehet hibás mert az az Rx-Tx vonal van kivezetve közvetetten az USB-re is.
Szerk:
Hogy is csináltad? 0-1 lábra kötötted a bluetooth modult és eközben nézted az arduino soros monitorán, hogy mi történik? Ha így tetted akkor meg is jöttünk, meg van a hiba, mivel ezt nem teheted. Vagyis igen, de akkor össze kell hangolnod az időzítéseket, gyakorlatilag egy protocolt kell írnod rá.
Mivel az Uno-n egy soros port van, azért használt a SoftwareSerial library-t, vagy egy mega-t amin van két hardveres soros vonal is. Mindkettővel próbáltam, megy rendesen. Ha nagyon kritikus a rendszered, akkor a hardveres jobb választás lehet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Gergosz2 #5555 üzenetére
Megteheti, én megtettem legalábbis. A bt rx-tx lábát fordítva kötöttem a 0-1 lábakra, és a pc-n az arduino soros monitorán írtam az AT parancsokat. Így csak az onboard usb-serial chip-en megy át a kommunikáció (esetemben a ch340 chipen). Nem én találtam ki, olvastam (vmelyik instructable oldalon). Ugyanez sajnos a hc05-tel nem működött, de a hc06-ot simán be tudtam így konfigurálni.
Ja, persze az egészhez előzőleg kell egy olyan sketch-et feltölteni, ami nem használja a soros kommunikációt, mert az be tud kavarni. -
Gergosz2
veterán
Ebben igazad van, AT parancsokra ez működik, mert egy az egybe átmásolja neki. Előző kommentem második felét arra ez esetre értsétek, amikor nem csak HC 0X-szel való AT paracsozásra használjátok a soros portot. Pl a kódod egy része debug miatt írogat soros portra, amit értelemszerűen nem kell megkapnia a bluetooth modulnak.
-
FireKeeper
nagyúr
arduino pro microval billentyűzetet próbált már valaki emulálni (vagyis karaktereket beadni mintha a bill lenyomnád). valamiért néhány speciális karaktert az istennek se akar tudni beadni, pedig elvileg a jó hexa kódot adom meg a Keyboard.write függvénynek: pl / elvileg hexa 2f, de nekem a -- karaktert adja be helyette. de ha a Keyboard.print függvény argumentumában vannak ezek a karakterek, akkor is elcseszi őket. számok, betűk, és valamiért a pont is stimmel.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Gergosz2
veterán
válasz FireKeeper #5560 üzenetére
Első tippre megnézném, hogy milyen karakterkódolást használ/használsz.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz FireKeeper #5562 üzenetére
átállítottam a bill kiosztást angolra, így megjavultak a karakterek, de engem valami olyan megoldás érdekelne, ami nyelvi beállítástól függetlenül az általam kívánt karaktereket adja be
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
gyapo11
őstag
válasz FireKeeper #5563 üzenetére
A billentyűzet ugyanazt a kódot küldi a pc-nek, csak az oprendszer beállításától függően más karakter jelenik meg az egyes kódolásokban. Lehetne korrigálni küldésnél, ha tudnád, hogy most éppen milyen kódolásra van állítva a pc. És még a nyelvi beállítás is bejátszik, egész más jelenik meg pl. angol és magyar nyelv kiválasztása után.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
nagyúr
Segítsééég! Kiphingattam az uno-m beépített voltage regulator-át (amelyik a Vin meg a hordó tápcsatlakozóról csinálja az 5V-ot). Lehet (érdemes) cserélni? Usb-ről táplálva szerencsére működik, a másik regulátor (ami a 3v3-at adja) is működik.
Túlterheléssel tettem tönkre? Két szervót nem bírt el... -
nagyúr
válasz Janos250 #5566 üzenetére
Ami konvertert rákötöttem, elvileg 3A-t tud leadni, mégsem bírja ellátni a két szervót. Melegszik nagyon, és lekapcsol, mikor túlhevült. Az arduino is leáll vagy újraindul. Létezik, hogy
1. a kettő együtt 3A-nél többet vesz fel pl. irányváltáskor?
2. a konverter mégsem ad le 3A-t, csak mondjuk 500mA-t?
3. a szervók valahogy rövidzárat csinálnak induláskor?
A regulátor is biztosan emiatt ment tönkre.
Mekkora kondenzátort kéne rákötnöm, hogy ezeket a csúcsokat ki tudja simítani? -
nagyúr
Mg995 végtelenített.
Most kerestem utána így típus alapján, és tényleg 1,5A a csúcs áramfelvétele.
Na ilyenkor mi van? Pont azért vettem, hogy kis kompakt meghajtást tudjak csinálni pl egy autónak. Erre nem tudom árammal ellátni.
Az adatlapja szerint tápfeszültség 4,8-7,2V. Mi lenne, ha direktbe kötném a lipo akksira? Adjatok vmi tippet légyszi, ilyenkor mit lehet kezdeni... A robot kész, nem tudok más tápot adni neki, nincs hely. Kondit tudok még esetleg építeni a rendszerbe, az segít ilyenkor? Mégis mekkorát? -
Janos250
őstag
"végtelenített"
Nekem a szervo motor végtelenítésével vannak elvi gondjaim:
Ezt ugyebár úgy csinálják, hogy a potit fix ellenállással helyettesítik, így mindig azt hiszi, hogy középen áll, és lehet körbe forgatni.
Igen ám, de így szerintem jócskán meg lehet tartósan terhelni a motrot. Elbírja?
Kondi:
A szervo PWM működéséből adódóan az idő mondjuk 10 százalékában vesz fel áramot, tehát addig kell neki elegendő kakaó. Ez mindenképpen egy nagy rántás a tápnak. Én tennék be kondit, jó nagyot.
Feszültség:
Zűrt nem a feszültség, hanem az áramerősség okoz. Szerintem. Tehát ha nem tekered nagyon, akkor nem kéne nagyon melegednie nagyobb fesz esetén se. Gondolom én, de erre nem vennék mérget.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
1. Nem kell egytized másodpercig, a PWM jele ennél sokkal rövidebb.
2. Kiszámolni én se tudom, én vegyész vagyok
Majd az elektronyosok megmondják.
Én akkorát tennék be, ami befér. Kipróbálnám. Ha nem jó, próbálkoznék nagyobbal. Na, ettől áll égnek egy villamos ember haja!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
quint
aktív tag
A végtelenített szervót valószínűleg meghajtásnak szántad, így nem igazán értem, hogy mi értelme lenne az "1 tized másodpercig" való működtetésnek...
A 2S akkupakkhoz a diódás feszültségejtés megfelelő, jelen esetben annak sem kisebb a hatásfoka, mint egy kapcsolóüzemű tápnak. A diódák kiválasztására viszont figyelj, mert meglepetések érhetnek... Ha percekig akarod működtetni, akkor gondolni kell a disszipációra, a diódák hőmérsékletére. Ha nekem kellene csinálnom, akkor a fiókom tartalmától függően két megoldás közül választanék:
- ha találok 6A-esnél nagyobb TO-220 tokozású schottky diódákat, akkor azokból kettőt sorba kötnék, és ez adná a motorok közös tápját;
- ha nem találok, akkor tovább keresnék, hátha
- ha végképp nincs, akkor szintén TO-220 tokozásúból keresnék minél nagyobb áramú (azért, hogy nagy legyen a nyitófeszültsége) hagyományos diódákat, ezekből eggyel-eggyel külön táplálnám meg a motorokat.Az első esetben azért van két dióda, hogy elérjük az 1-1.1 volt feszültségesést, ráadásként a disszipáció is eloszlik (TO-220 tokban wattonként kábé 60 fokkal emelkedik a félvezető hőmérséklete).
A második esetben egyértelműen csak a disszipáció miatt kell a két dióda, egy (közös) dióda néhány perc alatt megfőne.
Kondi energia...
1. A kondenzátorban tárolt energia -> E = C * U * U / 2. De ez arra az esetre vonatkozik, ha 0 és U között a teljes tartományban hasznosulna a betárolt energia. Helyette az van, hogy a fogyasztónak csak Umin és Umax közötti feszültség megfelelő (azt tudja hasznosítani), így dE = C / 2 * (Umax*Umax - Umin*Umin) lesz a hasznos energia.
2. A fogyasztód például 5V névleges feszültségen 1.5 ampert eszik, 0.1 másodpercig akarod működtetni, akkor Emotor = 5 * 1.5 * 0.1 = 0.75 Ws (J) energiára van szüksége. Az áramkörben (például) max 5.5V-ra tud töltődni a kondi, és (szintén például) 4.5V alatt már nem működik a motorod.
3. A fentiekből azt a C-t keresed, aminél Emotor = dE. Jelen esetben ez kábé 150 ezer mikro Farad, tehát látszik, hogy reménytelen ügy...
-
Janos250
őstag
Végülis még mindig nem derült ki, hogy PWM-mel hajtod, vagy sem.
Ha nem, akkor ugord át.
PWM:
Legfeljebb 2 ms hosszú impulzus 20 msecenként, amiből az első 1 ms "passzív", csak utána kerül áram alá a motor. Ha olyan ellenállást tettél be, hogy mindig középen állónak képzeli magát, akkor legfeljebb fél ms-ig van áram alatt a motor.
Így már mindjárt kisebb kondi kell!
Ez azért nem egy ritka példány:
http://www.ebay.com/itm/112291702117?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Persze, ha nem PWM-mel hajtod, hanem folyamatos árammal, akkor az egészen más, de azt meg nem tudom, hogy elbírja-e egy olyan motor, amit PWM-re gyártottak.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Felesleges így elbonyolítani.
A Q=CU=It kepletbe a megengedett dU-t helyettesítve kijön a helyes eredmény. Pl. 1s 1V 1A esetén 1F.(#5581) Janos250 válasza aryes (#5578) üzenetére
Gondolom azért használ szervo t, hogy szervoként hajtsa, és nem maga törődjön a motorral.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
quint
aktív tag
válasz Janos250 #5581 üzenetére
Ittennék most komoly megkeveredés esetének fennforgása vagyon
Az a PWM, amiről beszélsz, az a vezérlés, ami gyakorlatilag nulla energiát igényel. A mozgáshoz az energiát a motor a tápcsatlakozóiról (pl. GND és a Vcc) veszi fel, egész eddig ennek a feszültség- és áramigényéről volt szó...tvamos: nem elbonyolítani akartam, hanem csak a szükséges energia felől megközelíteni...
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Lehet, hogy tévedek, de én úgy tudom, hogy a motoron addig van feszültség, amíg a motorban generált min. 1, max. 2 msec impulzus, és a küldött vezérlő jel között potenciál különbség van.Ha pl. mindkét szint egyszerre esik le, akkor a motor áll, nem kap feszültséget, nem mozdul. Olyan, mintha a motor egyik sarkára a vezérlő jelet, a másikra pedig a belül generált jelet kötnénk, jól megbikásítva. Ezért van az, hogy vagy az egyik irányba mozdul, vagy a másikba, vagy semerre.
Tévedek? Lehet.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Köszönöm a kimerítő magyarázatot!
A helyzet nem ennyire drámai! Ha folyamatosan megy egy irányba, kb 500mA/motor-t vesz fel . Ezt a konverter röhögve el tudja látni. Irányváltáskor van a gond, mert egy pillanatra úgy felugrik az áramfelvételük, hogy resetelik az arduino-t is. Nem sok hiányzik ahhoz, hogy működjön, mert ha usb-ről megsegítem, akkor megy minden rendesen. Ez azt jelenti, hogy csak a hiányzó áramot kell pótolni a csúcsoknál, ami ezek szerint kb 500mA lehet, mivel a polyfuse kb ennyit enged be usb-n keresztül.
Eredeti terv az lett volna, hogy az onboard regulátor-t használtam volna plusz energiaellátásra, ha nem phingattam volna ki kísérletezés közben... -
nagyúr
válasz Janos250 #5588 üzenetére
Mondjuk erre még nem gondoltam.
Jó ötlet, de egy ok miatt nem lehetséges: egyensúlyozó robotot építek, és azalatt a szünet alatt a cucc éppen orra bukik.
Még nagyobb gond, hogy úgy tűnik, a szervó nem elég gyors a feladathoz. Úgyhogy lehet az egészet újra kell terveznem...
-
Tankblock
aktív tag
válasz Janos250 #5551 üzenetére
Hello Janos205,
a fő különbség a 4M(1MBSPIFF) revan állítva. A GPIO2 megnézem és felhúzom 10k ellenállással. Fura mert ez ESP-01 nem kellett....
Most per pill megyeget. NodeMCU Flash progival töröltem és utána megjavult, ja meg még a tápot is cseréltem....
Még nem atomstabil szóval köszönöm a tippeket! Amint lesz idő/ energia megnézem!!
Release the Beast....
-
-
MasterMark
titán
NodeMCU ha USB-n folyamatosan le-föl kapcsolódik és újraindulgat, akkor hardveresen rontottam el? Ha csak áramot kap USB-n akkor szépen megy.
Switch Tax
-
veterán
Sziasztok,
nem vagyok nagy arduino mágus. Kb a led villogtatáson kívül még nem csináltam vele semmit.
Most viszont találtam egy MQ2 szenzor olvasó kódot, amit szeretnék használni.
A kód itt lenne.
A kód felöltése és futtatása után a serial monitoron viszont ezt kapom vissza az értékek helyett:0 MCO:BGN:INIT NODE,CP=RNNNA--,VER=2.1.1
3 TSM:INIT
4 TSF:WUR:MS=0
11 !TSM:INIT:TSP FAIL
12 TSM:FAIL:CNT=1
14 TSM:FAIL:PDT
Arra rá jöttem, hogy a debug csinálja, de nem tudom merre induljak el, mi az amit elrontottam? -
nagyúr
Ez jó ötlet! A motort nem féltem, mert ami H-bridge-em van, azon simán van több mint 1V feszültségesés.
De a szervót nagyon sajnálom elrontani.
Meg mi a garancia arra, hogy lesz elég sebesség a műtét után? Lehet a zavartalan működést megoldom vele, de nem lesz elég gyors a motor a korrekciókhoz. -
MasterMark
titán
válasz MasterMark #5594 üzenetére
Erre valaki?
Az történt hogy van egy külön CH340G modulom, ez és a NodeMCU USB-vel a gépre, illetve egymáshoz volt kötve RX-TX-GND-n keresztül.
De az RX-TX-et véletlenül fordítva dugtam rá.Ettől megmukkanhatott vajon?
Switch Tax
-
Tankblock
aktív tag
válasz MasterMark #5599 üzenetére
Hello,
Ha csak a Tx Rx cserélted fel abból hiba nem lesz, sajna nekem is sikerült sokszor ezt elkövetni...
Eddig minden működik.
Release the Beast....
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- Honor Magic V2 fél év után
- Parfüm topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- alza vélemények - tapasztalatok
- Sweet.tv - internetes TV
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen autót vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs