- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
- LG V30 - vezércsel
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
őstag
válasz KROK640 #95949 üzenetére
Miert lett volna korai?
2008-ra mar annyira elterjedtek voltak az SSD-k, hogy az Apple es a Dell is kinalta a notebookjait gyarilag SSD-vel. Nezd meg itt a tablazatban, a gyari HDD melle mar ott volt a 128-as SSD is, mint opcio a 2008 nyari modellekben, 2009-tol pedig mar a 256-os is.
2007 oszen mar megjelentek a "hamar elhasznalodo" MLC flash memoriak, az addigi SLC helyett. Nekem ebbol a Samsungbol volt egy 32 gigas az elso SSD-m.
Szerk: meg annyi, hogy az MLC-k erkezesevel, ugrott nagyot a meret, mert olcsobban jelentek meg a 64 gigas MLC-k, mint korabban, a 32 gigas SLC-k voltak.
[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
válasz KROK640 #95949 üzenetére
"Amikor 2007-2008 korul, elkezdtem mindenbe SSD-t venni..."
Erre én is majdnem reagáltam, utána is olvastam, hogy 2007-ben vajon milyen SSD-t lehetett venni mindenbe is.
Aztán úgy tekintettem, hogy a hangsúly a "kezdtem" szóra esik.
Voltak már akkor is SSD-k, de baromi drágán.
Netbookoba is tettek gagyi kis 4GB-st, hogy olcsó legyen.Nekem ez az első SSD találkozás (fájl dátuma 2009.06):
Céges robotrepülő fejlesztésbe lett véve, csak hazahoztam benchelni.
Próbálkoztam már korábban is 8GB CF kártya -> 2.5" IDE IDE -> 3.5" IDE-> SATA adapter kombóval. Rendszer ráfért, de nem győzött meg.
Itthonra valamikor 2010 nyarán vettem az elsőt. OCZ Vertex 60GB @ 50eFt.
2011-ben már a másodikat (60GB -> 128GB csere).[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
nagyúr
És #95945FoxiestFox: nem is néztem, hogy 64 vagy 128 bites e a VGA ramsávszél része.
Igazából, egy erős 4/8-as procis lapost akartam 50e-ig (kopasz 4/4-es CPU-kat már most befalja a böngésző lapnyitáskor), és ez belefért, nem is volt írva hogy van benne nVidia dVGA, kellemes meglepi volt, abban a tudatban vettem meg, hogy csak az Intel HD 4600-as IGP van.Ez alapján nem olyan nagy a difi a 3 dVGA között:
Inkább a driver lehet a jobb FPS okozója.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
FF23
senior tag
válasz Bile Demon #95954 üzenetére
Nekem a második egy 64-es Samsung lett 15ezerért, azóta is az van a napi használós gépemben. Van újabb, de lusta vagyok kicserélni
[ Szerkesztve ]
RT-AX58U v1
-
-
Czo
őstag
válasz Bile Demon #95954 üzenetére
A fennt linkelt Samsung SSD-bol 250 fontert vettem egy 32 gigas verziot 2007-ben. Egy evvel kesobb, mar 64 gigast kaptal, boven 200 korul (80-100-nak megfelelo penzert, pedig meg el lehetett adni a korabbit, ez itthon, hasznalt eladasba kb 28-30 ezer forintot jelentett 2008-ban egy 32-es SSD-nel). 2008-9 korul mar nem csak Samsung meg Intel SSD-t tudtal venni, hanem megerkezett, kb minden mas gyarto is.
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #95946 üzenetére
Arra emlékszem, ha a Win98-at 640MB RAMmal pár órára idleben magára hagytad, simán bedobta visszatéréskor az "out of memory error" üzenetet
Az biztosan hardveres hiba volt.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #95951 üzenetére
Elolvastam a cikket, amivel eddig még nem találkoztam.
Igen, igazad van, először Amigára jött ki, C64-en viszont egy lényegesen jobb játék volt, a halványabb grafikáért cserébe. De én emlékszem, hogy anno C64-en akkor is áll leeesős grafika volt.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Itt valami árulás van. De azt hiszem kezdek rájönni :
Más cuccokkal is jártam úgy, hogy valaki itt írtam, hogy ekkor vagy akkor volt neki, miközben 6-12 hónappal későbbre tettem az adott hardvert. Nincs ezzel gond, sok esetben a megjelenési időt számoljátok, én meg azt, amikor is ténylegesen elkezdett terjedni, és rendelni kezdték az emberek.
Az említett időszakban (2007-2009) bőven számtech boltban dolgoztam, tehát kb képtelenség, hogy ne találkoztam volna SSD-vel. A trükk esetleg az lehet, hogy nem nagyon ajánlottuk őket / emberek nem is kérték, nem volt elterjedt dolog, mert nekem tényleg úgy 2011-től kezdenek rémleni jobban az SSD-k.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Fücsök007
őstag
válasz KROK640 #95963 üzenetére
2006 óta kezdtek tömegesen bármilyen ssd-ről írni újságokban, jellemzően 32/64GB-os változatok voltak még ekkor, nyilván kicsi volt rá a kereslet, az említett drágaság + Sata2 csati mellett még nem voltak annyival gyorsabbak se mint a késői/mai Sata3-as minőségi SSD-k. Már nem emlékszem a pontos árakra, de 64GB-os árából szerintem két gyors 500GB-os 7200RPM-s merevlemez is kijött, ami nem volt sokkal lassabb a legtöbb esetben.
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz Fücsök007 #95964 üzenetére
Használtam SATA1-es laptopban kezdetleges SSD-t, már az is ég és föld volt a leggyorsabb HDD-hez képest is.
Kb az volt informatikában a paradigmaváltás ebben az évtizedben, amikor az SSD bejött mint consumer termék, szerintem. Előző évtizedben ez a 3D gyorsítás volt.
Minden PC előtt megnyílt az út hogy olyan gyors legyen, amit akkoriban csak telefonok tudtak pl.
Azóta pegid dögunalom a pc, semmi kilátás ekkora lépésekre.
Majd talán amikor az AI beépül a játékokba. -
Régieket nemtom, későn kezdtem SSD- t használni, a maiak tuti jelzik már rendesen a különbséget. 775- ben érdemes megnézni a különbséget a HDD- hez képest. Főleg az SPCC 4K- val is. XP- vel a boot idő nem is annyira feltűnő, bár jóval gyorsabb az is, a használat viszont sokkal pörgősebb. A Win98 viszont szabályosan bevillan újabb SSD- vel. RyZen/Win98- al pedig váltsunk elképzelhetetlen sebességre.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #95966 üzenetére
Hadd tudálékoskodjak egy kicsit: a 3d gyorsítás a 90-es években jött be. Az unified shader model (ami a mai gyorsított 3d grafika alapja) pedig 2006-ban jött be a geforce 8800 kártyákkal, és azóta is ezeknek a gyorsabb és potensebb klónjait használjuk.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Fücsök007
őstag
válasz FoxiestFox #95966 üzenetére
Ha minőségi SSD-t vettél akkor igen, de nem mindegyik volt tényleg sokkal gyorsabb, csak az akkori programok és játékok még nem igényelték úgy az SSD-t mint 4-5 évvel később. Továbbá ha az ár/érték arányt nézzük, akkor még az esetek 95%-ban túl drága volt a mezei felhasználóknak és hamar be is teltek már akkor is.
-
válasz DarthSun #95967 üzenetére
Első SSD élményem egy Asus eeepc-vel volt amibe SSD-nek hazudott 2Gb flash volt...azt hiszem nem kell bemutatni, azt a gépet tényleg semmire nem tudtam használni. Nagyon meg kellett reszelni mindenét hogy kevésbé legyen rossz. (akkoriban az SD kártyák sem voltak éppen gyorsak szóval hiába volt megtámogatva extra tárhellyel, amit persze tönkre is tett nálam rövid időn belül)
Asztali gépben pedig első SSD-m OCZ Vertex 3 volt. (előtte Samsung F1 meghajtók voltak raid0-ba) Persze voltak tesztek hogy ilyen olyan de random adattal már nem hozta azt amit kellett szóval szerintem átverés volt minden teszt ami fill 0 vagy 1-el futott.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz MasterDeeJay #95970 üzenetére
Érdekes, nekem a Spinpoint F1 után kisebbfajta megváltásnak érződött a Vertex 2... IIRC apáméknál még most is azon van a rendszer.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
-
Pista0001
addikt
válasz frescho #95940 üzenetére
Mac Minivel kapcsolatban tudnál nekem segíteni? Bolhapiacról szert tettem egy mid 2007-re, de sajnos tápegység nélkül. 18,5 V-os a gyári a nyomozásaim szerint, 85 és 110 wattost láttam. Van esély 19 vagy 20 V-os, 65 vagy 90 wattossal kipróbálni? Bírja a tápáramkör a nagyobb feszültséget?
-
Czo
őstag
válasz Pista0001 #95973 üzenetére
En hasznaltam anno mac minit laptop taprol. Megy siman a 19V adapter, csak kell egy 3-4k koruli (talan 3.3?) ellenalas, a GND es a kozepso koze.
Szerk: a kerdes inkabb az, hogy honnan lesz hozza dugod? En anno azt csinaltam, hogy kiforrasztottam a gyari power csatlakozot es annak a helyere forrasztottam be a vezeteket.
[ Szerkesztve ]
-
-
Czo
őstag
válasz Pista0001 #95976 üzenetére
A 2006-os sorozatnal vannak kondik a tapdugo kornyeken, azok szerettek megfikkanni, es amiatt egy csomo core solo/core duo mac minit lattam anno, ami nem kapcsolt be. Azt nem tudom, hogy a 2007-es erintett-e.
A tapdugo siman THT, szoval kiszedve, ott lesz 5 szep lyuk, amibol 2 GND, 2 VCC egy meg a sensing, amihez az ellenallas kell majd. Tehat siman lehet szep munkat vegezni. Talan meg megfelelo barrel jacket is lehetne keresni es permanensre moddolni.
-
Pista0001
addikt
Ránézek majd, köszi. Tápból gondolom 90 wattos kell inkább... 20 V is mehet akár? Dell/HP tápom nincs kéznél, csak Lenovo. Gondolom, inkább 90 wattossal célszerű, elvégre a kisebb gyári is 85 wattos... a 110 wattosnak mi az értelme? Egy mobilproci 1 2,5-es merevlemezzel nem tűnik nagy fogyasztónak.
-
Czo
őstag
válasz Pista0001 #95978 üzenetére
Van ugye a gepben egy mobil CPU (talan 30-40W korul eszik max?), alpalap, RAM, van egy HDD, ami kb max 5W, kb ennyi lehet a Combo drive is, viszont 20W az FW es 10W (4x2.5W) az USB. Ez nekem, kb realisnak tunik a 85W adapterhez. A 2007-es modelleknel, amik az iPhone utan jelentek meg mar jott a gyorsabb iPhone toltes, ott 10W/USB is lehet akar szerintem.
En 19V-s aftermarket notebook tappal probaltam, az nekem close enough volt a 18.5V-hez.
Szerk: Az nem baj, ha nagyobb a teljesitmeny, mert az csak "felhasznalhato lehetoseg". A feszultseg ne legyen nagyon nagyobb.
Szerk2: kozbe eszembejutott, hogy a firewire az valtozo feszultsegu, szerintem oda tovabbmegy a gyari betap kapcsoltan, mert az FW eszkozok fel vannak ekszitve, hogy kb 6V es 30V kozott barmit kaphatnak, szoval, az FW lehet akar 19V*1.5A azaz, 28-29W is.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
Ó, hát így az aljzatokkal érthető. A NUC-omban nincs hdd, 3 usb-je van, 17 watt tdp-s a proci, és így is 65 wattos a tápja. A T500-am a P8600-zal elment szintén 65 wattossal, a T9600-zal már kell neki a 90 wattos, 65-össel asszem 1,6 GHz-en járatja csak a procit. Érdekes, hogy mennyi extrával hajlamos nem számolni az ember. Egy custom gépnél megengedhetjük magunknak, mert elég jól tervezhető, hogy milyen perifériákat fogunk használni, de egy gyártó nem engedheti meg magának.
-
ityam
senior tag
Nem sokat haladtam sajna, de gondoltam berakom ide az eddigi táblázatot.
Most jött volna a kyro1, de úgy viselkedik mintha hibás lenne, pedig amikor vettem jó volt. Postképen jó, dell töltő képernyőn szétesett képű. windows bebootolt. Drivertelepítés óta nem töltődik az XP. szóval vagy megdöglött vagy ezt a gépet nem szeresse. Lehet csak kyro2 lesz így a tesztemben. Mondjuk nem akkora tragédia mert végülis csak OC difi van köztük. Már ha a kyro 2 jó lesz a gépben és persze ha megtalálom.
Táblázat eddig:[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
Burzsujent valami 60-as Intellel kezdtem akkoriban aztan jott egy Vertexes OCZ amor kinottem. De ezek mar nem retro cuccok. A megjelenesbe szamold bele, hogy te videken toltad az ipart. De nekem volt olyan, hogy a sok utazgatas miatt itthon meg nem vasarolhato vasam volt. Persze nem honapokrol van szo, hanem ami jott par darab azt mar lezsirozva ment a cimbiknek, a tobbseg meg vart. Kozben nyugatabbra, vagy sokkal keletebbre meg a polcrol lehetett kerni.
Pista0001: Megfelelo polaritassal a 19-et siman ra mernem kulden. 5-10% toleranciat szoktak birni, abban kenyelmesen benne van. De latom mar ki is targyaltatok
https://frescho.hu
-
KROK640
nagyúr
válasz Fücsök007 #95964 üzenetére
Na, az már pont azok az idők, mikor a PC újságokat már nem nagyon vettem, így kezdtem azokat a hardvereket megismerni amiket ténylegesen megrendeltek vettek. Ezenfelül sokáig nem javasoltak lehettek, a HDDhez képes igen kicsi kapacitás, szinte nulla sebességelőny.
Nekem olyan 2010-ből kezdenek rémleni, és 2011 táján kezdtem úgy érezni, hogy nekem is kellene egy. De ami érdekes, hogy emlékszem, hogy 2011 novemberében még 28000ft volt egy 64GB-os, az volt az első amin elgondolkodtam.
Valószínűleg az általad felvázolt "64GB-os árából szerintem két gyors 500GB-os 7200RPM-s merevlemez is kijött, ami nem volt sokkal lassabb a legtöbb esetben" dolog miatt nem lehetett a radaromon.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #95970 üzenetére
Jajj az ASUS eepc-t nekem ne is emlgesd, egy ismerősnek volt, és én is 2GB-os SSDDnek hazudott flash drivoseat láttam. Az egyik legnagyobb baja a kritikán aluli tárhely menyniség volt, a másik, hogy ehhez kevé RAM és rendkívül gyenge CPU társult, úgyhogy azonkívül, hogy az ember nézegette rajta az XP-t, nem sok mindenre lehetett használni.
Az első saját SSD-m nekem is egy OCZ Vertex 3 120GB volt. Addigra már volt tapasztalatom SSD-kkel.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Av1 8k gyorsítás lga775 projekt folyamatban.
Iris xe nem akasztja meg a bootot, de nincs kép rajta (nincs legacy biosa). Rakok fel win10-et 64bit legacy módban.
Asus p5n73-cm
E8400
2x2gb ddr2 800
Integrált ad képet majd windows bootig.
Update:
Alakul de döglött a lap lanja, kell keresnem egy pci lan kártyát.
[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
Egy Leadtek 8800GTX 768MB kártyát próbálok. 775 lapban.
Eléggé melegszik.24 fokos szobában idle 79/73/54 fok. Auto 60% ventivel. GPU/GPU/PCB hőmérsékletnek írja a GPU-Z.
3D load alatt egyből 100% ventire ugrik és 99/91 fok hőmérsékletre. Aztán fél perc alatt felkúszott 110/101 fokra, ott kiléptem gyorsan, mert nem tudom normális e így? Venti forog rendesen. Borda meleg...Ez normális így?
Bruhe
-
envagyok
veterán
válasz Bile Demon #95987 üzenetére
Nem
Folyamatos 3d terhelés alatt max 85 fok szabadon 25 fokos szobában. -
Pikari
addikt
válasz Bile Demon #95987 üzenetére
nem. a 8800/9800 kártyák illetve különféle quadro klónjaik működési hőmérséklete maximális terhelés alatt sem szabadna hogy megközelítse a 100 fokot. az az arch már masszívan károsodik azon a hőmérsékleten.
-
Pikari
addikt
válasz Bile Demon #95991 üzenetére
annyit tudok, hogy a furat távok és a memóriachipek elhelyezkedése általában ugyanaz a 8800gt és 9800gt szériában.... de viszont az egyéb 8800 kártyákból van egy csomó féle változat, mindenféle bittel (ami mindenféle számú memóriachipet jelent, amik randomra vannak rádobálva) ezért valószínűleg nem fogsz tudni tetszőleges hűtőt rátenni.
-
Bile Demon
őstag
válasz Pikari #95992 üzenetére
Ja igen... Ez 12 RAM-os a GTS meg 10. A VRM rész is kicsit más.
Akkor már csak azt kell kideríteni, hogy a referencia GTX hűtő jó e rá. Talpa egyezik e, mert a légkivezető az eltér ezen ránézésre.
Igaz választék sincs. Többe lenne, mint a kártya, úgyhogy kezd tetszeni, ami van.
Bruhe
-
Czo
őstag
válasz Bile Demon #95993 üzenetére
A borda is forro? Te vagy az elso tulaj? Szet volt szedve? Nem lehet, hogy valaki szetszedte es baxott pasztat rakni/lecserelni a korabbit es most tkp, nem tudja a chip atadni a hot a hutofeluletnek?
-
Pikari
addikt
válasz Bile Demon #95993 üzenetére
valószínűleg csak pasztázni kell, és jó lesz. hogy a borda mennyire viharvert, az mindegy, az is csoda, hogy egyáltalán működik, úgyhogy javaslom, hogy próbáld meg életben tartani.
-
Bile Demon
őstag
Borda vagyis a vastag talp rész egyenletesen kb. 55-60fok idle. Nem 79, mint amit a GPU-ra jelez.
Terhelés alatt nem fogdostam.
Eladó szerint nem kell pasztázni, használjam nyugodtan, ha jól van rajta a hűtő.
Csavarok nincsenek szétbarmolva, de lehet, hogy jó szerszámokkal szerelték már.
Oldalról nézve nem látom, hogy a RAM PAD-ok ki lennének nyomódva és azt se, hogy vannak e...
Holnap megnézem, jobban, mi van vele.Bruhe
-
Pikari
addikt
válasz Bile Demon #95997 üzenetére
Ha ezt így nyugodtan használod, egy héten belül halott lesz a kártya. Amúg ylehet, hogy az előző tulaj vbiosból túlfeszelte. Tegyél rá egy stock biost.
[ Szerkesztve ]
-
-
Core2ben nem megy iris xe.. legalábbis ebben az asus lapban.
Talán above 4g kell neki.
Hogy fogok így av1 8k videót nézni e8400-assal?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest