- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
- LG V30 - vezércsel
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
őstag
Szerintem ahhoz kb total radicsendes szobaba kene vonulni, ahol semmi nincs. Igy a mindennapi vilagban, Wifi mellett, hogy utkozesek vannak, kell hibajavitas is, szerintem a fele az, ami elerheto. Az audioatvitel tud "lossy" modba kapcsolni, hogy retransmit nelkul kimaradhatnak packetek, kb azzal tudod a maximalis bandwidthet elerni, de az nem alkalmas fileatvitelre.
-
félisten
válasz Pikari #95700 üzenetére
Gondolom azért vágod, hogy a sebességre a wifi van, a bt továbbra is egy low power cucc ami arra használatos, hogy a fitnesz karpereced vagy okosórád vagy fejhallgatód kapcsolódni tudjon a telefonra.
Kb mint ami régen az infra volt, naptárat, leveleket szinkronizálni a géppel, de a nagy fájlok másolgatását inkább vezetéken oldottuk meg -
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #95702 üzenetére
Igen, de ez nem mindig opció. Ezért élesztettem fel ezt a dolgot a fő gépemen, és a telefonjaimon is.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
félisten
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #95704 üzenetére
Nekem ilyen 40 kilobyte/sec rémlik az athlonxp + nokia okostelefon időkből. Akkoriban meg max párhuzamos portra való adatkábelt lehetett volna venni hozzájuk, de az is valami 40 kbyte/sec körül van, szóval sok alternatíva nem volt.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
A K6-ot soha nem tudtam hova tenni.
A nagyon jóra sikerült K5 után - itt leginkább a második generációs 5k86-osokra gondolok (pr133, pr166) - elképzelésem nincs, miért nem azt fejlesztették tovább ...
E helyett, az AMD piacra dobta a felvásárolt NexGen 686-osát, csak már K6 néven.
Nem tudom, valaha is meg lett-e mérve, de tippre a K6 ipc-je simán alatta van a K5-nek azonos frekvencián.
Még jó, hogy a K7-tel újra magukra találtak.Jah, amikor feltűnt valaki K6-ossal a LAN partikon, ott a játékokban szaggatás, lag, majd anyázás volt, hogy lépjél már ki!!!!
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
elképzelésem nincs, miért nem azt fejlesztették tovább
A k5 tulajdonképpen egy szoftveres megoldás, felfogható egy hardveresen gyorsított x86 emulátornak. Az egy teljesen risc proci, ami fölé egy x86 backendet kókányoltak.
Az akkori technológiával és a korabeli lehetőségekkel nem lehetett volna a teljesítményét tovább növelni. Ezért "dobták" el a k5-öt. Ez alatt valószínűleg azt kell érteni, hogy azt a konkrét risc dizájnt dobták el, nem a lényegi részt.
-
arn
félisten
nem biztos, hogy skalazni lehetett volna. minden architekturanak van egy orajelhatara, ameddig jol skalazodik. van hogy ez elobb vege szakad, mint gondolnak, a p4nel is az intel mar 2000ben 8ghzet vizionalt a kesobbi evekre, aztan kozelebe nem jutottak.
a pentium is 66tol 233ig ment, a ppro 200tol 1400ig, a k6 csak 200tol 550ig, a k5 lehet eddig se jutott volna. nekem gyanus, hogy mar csak a k7 miatt sem eroltettek, ratyi volt a platform is. meg nem szabad elfelejteni, hogy az amd szinte vegig hatranyban volt a gyartastechnologiat illetoen is.
dos alatt szepen porgott, de win alatt teljesen kifingott a gyenge fpu miatt (erdekes dos alol kevesbe szembetuno az fpus jatekokban - igaz nem is volt sok).
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Hmm, kimaradt egy sorozat a leírásodban.
5k86-osokra gondolok (pr133, pr166) : ezután még rengeteg volt. Pld a csúcs : 400/@616MHz- en, és csak utána jött a K7.a K6 ipc-je simán alatta van a K5-nek azonos frekvencián : na ez egy új hiedelem, elég durva, ilyen szintűt még nem is hallottam. Hát semmiképpen, a gyors K6 is jobb mint a K5, de a méggyorsabb K6-2/K6-3/K6-3+ megaztán.
Részletesen teszteltem, úgyhogy szó sincs arról, amit állítasz. Ezt magadtól írtad, vagy valahol olvastad ?Félreértés ne essék a K5 a maga idejében zseniális proci(nem véletlen vettem be a tesztbe, meg is szóltak hogy nem értek hozzá, miért evvel hajtom a 9800Pro- t, hát vazze azért hogy kijöjjön az összes proci közötti különbség ), de a K6 sorozat fejlődött, sokkal gyorsabb.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
válasz Pikari #95698 üzenetére
Hú, én még nem tértem rá arra a projektre, be se kapcsoltam azóta a Win98-at. Hackintosh-sal küzdök mostanában, majd utána jön az. Nálam csak kis fájlok, driverek, dos-os játékok átvitele a cél, szóval jó lesz, ha jó lesz. Hobby projekt, nem lóverseny, szóval ha nem 5 hanem 25 sec alatt megy át valami, nem halok bele
-
Fücsök007
őstag
válasz DarthSun #95709 üzenetére
Az jó kis teszt volt.
Közben sikerült megnéznem mit enged a win2000-es rendszer:
Megnéztem tényleg enged több GB-ot is formázni Fat32-ben, de nem formáztam csak 80GB-ot, mivel a többi háttértárra szükségem van. Ami tuti SP4 felismeri 500GB-ig a háttértárak javát, fölötte már válogatós, de szerintem senki nem szokott 1-2TB-os merevlemezt Fat32-re formázni? WD 250GB Sata2, Maxtor 80GB IDE 133, Samsung 80GB majd 160GB Sata és 500GB Seagate Sata3 merevlemezekkel néztem meg. -
nagyúr
válasz Pikari #95705 üzenetére
2 gép között 2 egyforma BT adó/vevővel (USB-s) anno 2005 körül 1 MB/sec volt az elért maximális filemásolási sebesség.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz Pista0001 #95710 üzenetére
Amúgy miért kell BToot ? Gbit router - 100Mbit switch - UTP - R/W elérhető a nagygépről a Win3.11- es retrogép is. Valamint Telefon/tablet(TC+lan plugin) - WiFi - Gbit router - 100Gbit switch - UTP - szintén elérhető a 386- os gép is. A 10/100- as switch azért kell, mert a retro hálókártyák nem szeretik a Gbit- es routert.
Én pld a nagygép - retrogép közötti másolásokat is kényelmesen teló/tabletről indítom TC alatt Wifi kapcsolattal a próbapad mellől, a nagygép 2 szobával arrébb van.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Fücsök007 #95711 üzenetére
Először is kössz
No, akkor 500GB- ig nézted, én egyelőre 400- ig, azt is W98/XP alatt. Az XP- nél már nem lehet gond a nagyobb, 2 TB/egy partíció tuti megvan NTFS- el, de sztem FAT32- vel is, Win 2000 alatt is sztem, de hát ott nem tudhatom. Win98 alatt lennék kíváncsi az 1TB/FAT32- re, ill a nagyobbak is mennek Loew mester szerint, a SATA AHCI+bigHDD kombinációjával. Tudom nem korhű , de ez most nem is arról szól, leglényegesebb a minél nagyobb overkill effektus.
-
-
Czo
őstag
válasz DarthSun #95715 üzenetére
Megy. Miert ne menne? 2005-6-ban is ment, 4db 500-as PATAbol csinalt RAID0+0 a Win98-nak (ebbol a 4 lemezbol, 2db 500 gigas PATA Seagate megvan meg!). Firewirevel is megy Nem volt ugye 98-ban gyarilag, USB storage tamogatas, igy Firewire storage eszkozokkel lehetett megoldani a hordozhato storageot, ami mindenhol ment.
-
nagyúr
Sry, 1 Mbit volt az.
Az emlékek, no.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Sztem is megy, miért ne menne...
Csak általában én azt mondom biztosra, amit le is próbáltam. Ha más tesztje, akkor már úgy linkelem hogy szerinte ez vagy az van, tehát amit megállapított.Gondolom hogy pld a fentlévő P45- ben a 2TB/FAT32 is megy(ki kéne próbálni, de most a főgépemből nem fogok amiatt kivenni egy 2TB- os HDD- t), mert az már simán kezeli NTFS alatt is. Korábbi gépekhez azonban sztem kell mindenképpen a moddolt driver. Ha már BIOS szinten bukik a dolog, akkor csak a kiegészítés oldja meg.
-
Czo
őstag
válasz DarthSun #95720 üzenetére
Ha korabeli a cuccod, akkor nem kell a moddolt driver. Az Intel Application Accelerator, ami az ATA 66/100 driver volt a 810/815/820/830/840/850/etc chipsetjeihez, az pl, hozott 48 bites LBA tamogatast. Ha volt/van egy PCI-os VIA VT6421-es PATA/SATA kartyad, az azzal jovo driver is hozott LBA48 tamogatast. Az Abit lapokra integralt HPT370 sem a gyari ESDI drivert hasznalta, az azzal erkezo driver is hozott 48 bites LBA-t. A patchelt driver akkor kell, ha nincs "kulon drivered", mert az a gyari (ESDI506.PDR vagy valami hasonlo a neve) drivert patcheli meg. Tehat, ha olyan eszkozod van, amihez volt kulon driver, es az eszkozkezelo nem azt irja, hogy az ESDI506 van hasznalva, akkor hiaba rakod fel a LOEW patchelt ESDI506 drivert, az nem fog segiteni.
Szerk: ertelemszeruen az LBA48bit megjelenese utan megjelent driververziokra gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
Azt nem is figyeltem, mivel itt az EE géppel használom, azt hittem svájci bicska , persze mondhatjuk azt is, mivel P45/X48/X58- hoz kell.
810/815/820/830/840/850/etc
810 : abban asszem nincs nagy vinyó, a gyári chipset driver ment fel, nem is emlékszem mi a csomag neve.
valami 845 is van : szintén mint az előző.
865 : 250GB HDD, nem kellett semmit mókolni, a gyárival megy ez is.
P45 : nincs W98 támogatás, moddolt Intel chipset driver / Loew SATA AHCI vannak fent. 128 és 256 SSD. A Loew tesztprogram a 256- osra 48 bitet jelez.Lényeg hogy szinte minden variációban kezeli a Win98SE a nagy vinyókat.
-
Fücsök007
őstag
válasz DarthSun #95722 üzenetére
61TB NVME SSD. Gondolom átalakítóval működésre bírható Sata3-mal is?
[ Szerkesztve ]
-
-
Pista0001
addikt
válasz DarthSun #95713 üzenetére
A wifi stickemhez tuti nincs 98 driver, kábelezni meg nem akarok. Nem abban a helységben van, mint a router, netre amúgy sem engedném ki, alkalmi szükséglet miatt nem akarok a lan-nal foglalkozni. Ja, meg ha má' van, használjuk má' valamire.
Ha a BT nem lesz mégsem elég valamihez, akkor meglátjuk, hogyan tovább. Ha más nem, használok a hobbi projektek mellett egy laptopot (elvégre utána kell nézni néha ennek-annak), ami wifin csatlakozik a helyi hálómhoz, arra ethernettel rá tudom kötni.
Hosszabb távú tervek között szerepel a hobbibrendszerhez külön lan nas-sal, korlátozott kapcsolattal a hétköznapi háló és egyben a net felé, de ez még a jövő zenéje, jelenleg nincs helyem ezt megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz Pista0001 #95725 üzenetére
Van tobb Win98 tamogatott WiFi adapter. En anno (marmint, amikor a 802.11b uj dolog volt, a WinMe/Win2k pedig meg nem is letezett!), PRISM chipes kartyakat hasznaltam, ezek Windows 95-tol tamogatottak voltak. Kesobb, a PocketPC 2000 es ujabbakon is hasznalt Odyssey clientet telepitve, meglett a WPA tamogatas is. A P120-as notebookomba meg mindig benne van a PRISM chipes adapter, rajta van az Odyssey Client, igy rendesen csatlakozik a modern AP-hoz. Csak csinalnom kellett egy WPA1-es alhalot.
Szerk: Jelenleg is megvan meg az egyik garanciaban cserelt kartyam, ami egy Linksys WMP11. Windows 95-tol tamogatott
[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz Pista0001 #95727 üzenetére
Marmint, micsoda? Nekem, a legutolso meghalas es csere utan, erre a WMP11v2.7-re csereltek a v1-es kartyat, ahogy ez az User Guide irja, ugy a valosagban is ment Windows 98-on.
Annyi, hogy ez a V2.7, ez mar Broadcom, a V1 volt meg PRISM.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz Pista0001 #95727 üzenetére
Meg1, anno hasznaltam WMP54G kartyat is Windows 98-val (szerintem v1 volt, dehat, az mar nincs meg). Mivel ugye a gyarto itt is ossze-vissza csereberelte a chipeket, igy szerintem ez a fajta, WMP54G (ami ugy nez ki, mint a WMP11) fog menni, es ez a masik fajta WMP54G (ami v4 ha jol latom), pedig valoszinu nem, de ki kell googlezni a drivert.
Az elso fajta, ahol nincs verzio, az viszont tuti, mert anno hasznaltam.
-
Czo
őstag
Fuh, nagy f*sz a piac. Mivel kb. 10 eve fillerekert voltak PRISM chipes PCMCIA kartyak, es fillerekert voltak PCI-PCMCIA adapterek (amikor a kartya takarolapon van egy PCMCIA nyilas es tudsz beledugni PCMCIA kartyat), gondoltam megnzem, hogy nem-e lehet 5-6k -ert bevasarolni (kartyat es adaptert). De nem, mert anno PRISM2-hoz irt valaki Amiga drivert, igy most ezek a kartyak Amiga 1200 tamogatott kartyakent vegtelen penzt ernek
Peldaul ez: https://www.ebay.com/itm/165579814502
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
-
Czo
őstag
válasz Fücsök007 #95732 üzenetére
Ez nem az Ha ebbe beleteszel, egy tisztan NVME kepes SSD-t (pl ezt a Samsung 980 Pro-t), akkor azt nem fogja SATA-ra "visszakotni". De ha teszel bele egy SATA SSD-t, azt viszont csak SATA-n fogod latni, hiszen az nem tud NVME-t (pl ilyen ez a Samsung 860 EVO).
Ahhoz, hogy az tortenjen, valami sokkal bonyolultabb IC-re volna szukseg, mint az a voltage regulator ott a kartya aljan.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Pista0001 #95725 üzenetére
DlinkWireless-G USB DWL-G122 - ennek még van Win98 drivere. P-II gépen belőve pld, érdekesség ezen a képen a 2048- ban gyártott NEC RAM
Persze az említett laptopos megoldás is jó. Végülis a BT is, bár Win98- as cuccokhoz elég kicsi a sebessége.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
Bocsánat, az én stickemre írtam, az egy tp-link 722-es. V1, Atheros-os (sajnos, V2-től Realtec, ahhoz van OS X driver is).
CARDBUS-os 54G adapterem van, csak helye nincs a 98-as gépben.
Jó lesz a BT szerintem, ha mégsem, akkor kábelen megosztom neki a laptopról a helyi hálót.
DarthSun: köszi, erre a célra nem kívánok vásárlni még egy "kacatot".
[ Szerkesztve ]
-
válasz Pista0001 #95735 üzenetére
Ja, nem is azért írtam, nem válok meg tőle, meg innen amúgyis csak ingyen ajánlhatnám, a pénzes hirdetés nem engedélyezett. Csak amiatt ha mondjuk látod valahol occsón vagy kidobva, akkor ez jó. 98 alá feelinges, hogy kapcsolódni lehet a helyi hálóhoz. De nyilván Te tudod mire van szükséged.
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #95734 üzenetére
A régi win98/win2000 idők beli wifi cuccokkal nekem a gyakorlatban sosem volt 4-5 megabitnél nagyobb sebességem, az persze gyorsabb a bluetooth 1-2 megabitjénél, de azért nem annyira jelentősen.
-
Czo
őstag
válasz Pikari #95739 üzenetére
Ott azert van jelentos nagysagrend. Eleve a korabeli Bluetooth 700kbps koruli fizikai link layer sebesseggel rendelkezik (BT1), a WiFi 11 Mbps link layer sebessegevel. Igy 30-50 kByte/sec a realitas korabeli BT filetransferrel, mig 700-800 kByte/sec elerheto mezei 802.11b WiFi segitsegevel (ha van 802.11g, akkor pedig a 3-4MByte/sec is realitas). Nem beszelve arrol, hogy WiFi-n at siman tallozhato akar az SMB, akar az FTP, igy pedig nemhogy lenyegesen gyorsabb (kb nem sokban maradt el a sebessege az abban az idoben elterjedt 10Base2-tol), de sokal, de sokkal kenyelmesebb is. Ossze sem hasonlithato a ketto.
Szerk: nalam pl otthon, a 10Base2 melle jott a 802.11 (na az tenyleg gyalazatos volt, a maximalis 1-2 megabittel ) majd a 802.11b (ez fenysebesseg volt a 802.11-hez kepest), csak ezutan lett 100BaseT.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
az rendben van, hogy azok a wifi eszközök 700-800 kbyte/sec körüli sebességet tudának akár, csak nem win98 alól.
a p4 laptopomban szembesültem ezzel először, amikor linux alól tudta is ezt a sebességet, xp és 9x alól viszont csak fele ekkora sebességre volt képes. nem ástam bele magam, hogy ez miért van így, egyszerűen elfogadtam, hogy kb 350 kbyte/secem van, és kész. eleinte ez nem volt különösebben probléma, mert maga az internet is 1 megabitről indult akkoriban itthon, aztán amikor elértük a 4 megabitet, akkor tűnt fel, hogy nem tudja tartani vele a lépést.
-
Fücsök007
őstag
válasz Pikari #95739 üzenetére
De egyes WinXP driverek mennek win2000 alatt, szóval inkább win98SE marad örökké lassú. (Külső USB3.0-s eszközzel van stabil 200MB/s fölötti írás/olvasás win2000 alatt is, nyilván nem mindennel fog menni, de ez megoldható!) Szóval win98 alá wifi nem való, TP-link 54MBit PCI 350g variáns wifi meg úgy tudom alapból megy win2000 alatt is. Nálam pont van is egy.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz Pikari #95741 üzenetére
Korabeli routerrel, korabeli HW-vel, nekem akar Prism2 akar Broadcom volt a WiFi, siman mukodott a 700-800 kByte windows 98 alatt. Nyilvan be kellett allitani a kartya beallitasait (van neki, ugye vagy 10-15 darab), meg szukseges feltetel volt, hogy a Windowsos driver a hardveres WEP encryptert hasznalja. Most lovesem sincs, hogy mi a helyzet mar, de itthon nem fogok WEP-es halozatot csinalni emiatt.
Szerk: bebootoltam a P1-es Win98-as notebookot, ez most 200 KByte/seccel masol Samba sharerol lefele, de a mai korulmenyeim mar nem idealisak. Eleve WPA van es AES (ehhez ugye semmi hardver nincs a WiFi kartyaban, a P1 sem AES encryptalasra termett), plussz ez a gep csak ISA alapu PCMCIA csatoloval bir, illetve DMA sincs a merevlemezen.
Bar talan P4-nel meg lehetne nezni, hogy mit tud, mert ott talan mar nem szurja tokon az AES encryptalas az egeszet. Meg a P4-es gepnel lenne DMA is.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem hiszem, hogy a titkosítás miatt volt, mert nekem a wifi akkoriban nyílt volt, mert annyira új volt az egész, hogy nem féltem attól, hogy valaki belép rá, na meg az akkori gyenge routerekkel úgyse jutott túl messzire a jel.
Viszont a bluetooth is csak ilyen 30-40 kbyte/secet tudott, épp most szedtem elő egy nagyon régi telót letesztelni, és ennyivel másol. Szóval érezhetően gyorsabb volt a wifi már akkor is, de csak néhányszor volt gyorsabb (3x-6x), és nem nagyságrendekkel, mint ahogy most.
-
válasz Pikari #95741 üzenetére
Nem túl gyors, főleg ha a retro gépen csak USB1.1 van, USB2 alaplapival, vagy kártyával kicsit gyorsabb. Elméleti sebesség is relatíve alacsony, meg ha távol van a térerőtől is függ. Valamint a főgépre a Win10 sem enged már be régóta, szerencse hogy van rajta XP is, át kell bootolnom az alá, ha retro gépre kell adatforgalom. Bár a leggyorsabb a külső SSD, azt a P5Q is látja. Nagygépen USB3- ról hamar rámegy sok cucc, aztán csak átviszem, persze korábbi gépen ezt még nem próbáltam, pld egy P-III kezel-e USB to SATA kábellel SSD- t, elvileg igen, de a puding próbája az evés.
-
Czo
őstag
O, lehet, hogy nincs ezzel ertelme kiserletezni, mert nem tudom, hogy mennyire "hiteles" ennek a Qualcomm Atheros QCA9990-es WiFi AP-nak a 802.11b tamogatasa. Pl. OpenWRT-vel azt allitja magarol, hogy 20MHz bandwidthet hasznal, holott a 802.11b-hez 22MHz kellene, es a spec sheet se ir 22MHz-t, csak 20MHz-t. Azt pedig sajnos, nem latom Windows 98 alatt, hogy egyaltalan sikerul-e 11 Mbps-en linkelni (szerintem, nem).
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #95744 üzenetére
Szóval mindent összevetve az eredményeim a következők bluetoothal így 2023-ban:
2009-es okostelefon: 55 KByte/sec
2011-es okostelefon: 110 KByte/sec (küldés csak 55 kbyte/sec)
2016-os okostelefon: 160 KByte/sec[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Fücsök007 #95748 üzenetére
Igen. Plusz linux alatt elég bugos a driver, ki kell húzkodni időnként az usb-ből.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest