Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simid
senior tag
válasz
Cathulhu
üzenetére
Oké, értem én, hogy úgy általában mi a gyorstárazás előnye. Akkor pontosítok kicsit: Mi értelme egy IF-en keresztül elérhető L4 cachenek ebben az esetben?
Itt most lehet én értem félre az IF működését (illetve erről az új fajtáról nem sokat tudunk), de a probléma eddig az volt, hogy vagy a CCX saját cache-ben volt az adat vagy az IF-en keresztül kellett azt bekérnie, ahol viszont a többi CCX L3$ adataihoz is hozzáfér. Most ez annyit változott, hogy már a RAM hozzáférés is minden esetben IF-en keresztül történik, cserébe nagyobb a cache és szélesebb lett egy-egy IF link.
Ebből nekem az jön le, hogy bármit is csinál az I/O die, azt IF-en érkező utasítások alapján csinálja. Egy itt elhelyezett nagyméretű cache is csak az IF-en keresztül lesz hozzáférhető és semmivel nem lesz gyorsabb mint egy másik CCX L3$-éhez való hozzáférés. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy ha már több cachet szeretnének, akkor miért nem a CCX mellé rakják azt? Így legalább az adott CCX gyorsan érné el, de a többinek is gyorsabb lenne mint a RAM. Persze, értem én, hogy 7nm vs 14nm és SRAM vs eDRAM, szóval rohadt drága lenne. De az sem mellékes, hogy így legalább több die-on lenne elosztva egy hatalmas tömb helyett és ez viszont költség csökkentő tényező.
Lehet pont ezért duplázták meg a magonkénti L3 mennyiségét, mert hasonló módon gondolkodtak.Ha jól értem, ti azt feltételezitek, hogy az I/O die-on keresztül elérni egy másik lapkát nem olyan közvetlen elérés mint most a zeppelin esetében, hanem valami két lépcsős folyamat (CCX-I/O majd I/O-CCX). Így valóban lenne értelme a két lépcső közé cachet rakni. Én viszont úgy képzeltem ezt (megintcsak laikusként, lehet teljesen hibásan), hogy az I/O die egy IF switch, hasonlóan mint az NVSwitch. Ebben az esetben az IF-en keresztül bármi elérhető közvetlenül és így késleltetés szempontjából az hogy I/O die-on lévő L4 vagy egy másik CCX L3-a, az tök mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Háztartási gépek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
- No Man's Sky (PS4, PC, Xbox One)
- Sweet.tv - internetes TV
- ASUS routerek
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Dell Precision 7670 4K+ OLED Touch / i9-12950HX 16C / 32GB D5 / 1TB G4 / A2000 8GB / IR / HU tervező
- Z790 Strix-A, 14700K, 2x16GB 7200 mhz, Tuf 4080, Corsair H1000i
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Üzletből, garanciával, DeLL Inspiron 16 5630 -i5-1340P-16 szál/16RAM/512SSD/16,1"FULLHD IPS
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Újszerű HP 14s-dq5001nh - 14"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - Magyar - Garancia
- OLCSÓBB 10.13.! Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, Vostro 8-12. gen.
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest