Hirdetés

Samsung Univerzum: Játék határok nélkül

A Samsung és a Microsoft együttműködésének köszönhetően az idei Galaxy csúcsmodellekhez negyedéves Xbox Game Pass Ultimate tagság is jár, amennyiben hozzácsapunk a pakkhoz egy Moga XP5-X Plus kontrollert is.

Az Xbox Game Pass augusztus 15-től már Samsung Galaxy eszközökön is elérhető, ami a Microsoft Xcloud szolgáltatásán keresztül tesz elérhetővé több, mint száz (pontosan 173) Xbox és PC játékot, egyes címeknél anélkül, hogy magát a tartalmat bármilyen eszközre le kéne tölteni. A lényeg, hogy az Ultimate csomaggal bárhol és bármikor tudunk játszani, már ha van megfelelő minőségű internetkapcsolat és alkalmas játékvezérlő.

[+]

Előbbi nyilván nem csak a gyártókon múlik, utóbbira viszont több megoldást is kínál a Samsung, például a Moga XP5-X Plus kontrollert, ami a Galaxy S20 FE-hez előrendelői ajándékként volt választható három hónapos Game Pass Ultimate előfizetéssel. Ha erről valaki lecsúszott vagy nem pont S20 FE-re vágyott, akkor sem kell pánikba esni, csak meg kell venni a játékvezérlőt (26990 forint) és a Samsung Members alkalmazásban igényelni a három hónapos Ultimate tagságot. Ezt még most is bárki megteheti, aki 2020. augusztus 5. és 2021. január 29. között vásárolt vagy vásárol Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra készüléket, Galaxy Note20/Note20 Ultrát, kihajtható Galaxy Z Flipet, Z Fold2-t vagy Tab S7/Tab S7+ táblagépet.


[+]

A Game Pass Ultra egyébként az első hónapban 300 forintba kerül, majd havonta 4190 pénzbe; a PC és a konzol verzió valamivel olcsóbb, de az egyelőre bétának titulált mobilos hozzáférés azokban a csomagokban értelemszerűen nem opció. Mellesleg, ha aktiváljuk a három hónapos ingyenes tagságot és hajlandóak vagyunk beállítani az automatikus megújítást, a Microsoft rádob még egy hónapot grátisz, tehát összesen négy havi hozzáféréshez jutunk Xbox Live Golddal egyetemben (tehát a multiplayer is opció).

[+]

A szolgáltatás Európában egyelőre Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és persze itthon érhető el.


[+]

A kifogástalan játékélménynek azért vannak technikai feltételei, például nem árt, ha a készülék az 5 GHz-es sávon kapcsolódik, mobilneten pedig nyilván előnyt jelent az 5G hálózat. A Moga XP5-X Plus és egyébként az általam használt Glap kontroller is 4.1-es Bluetootht használ, aminél technikailag azért lenne jobb ötletünk, de a játékélményt nem úgy tűnik, mintha befolyásolná a régebbi vezetékmentes szabvány, a BT 5.0-s készülékek pedig visszafelé kompatibilisek. Az előfizetés simán kapcsolható meglévő Microsoft fiókhoz, a telefonon pedig Android 6-nál frissebb rendszerre és az Xbox Game Pass alkalmazásra lesz szükség.


Samsung Galaxy S20 FE; Glap

A lényeg viszont természetesen a kínálat. A kínálat pedig nem szerény, számszakilag 173 felhőszolgáltatással kompatibilis címet tud jelen pillanatban felmutatni a Microsoft, amit folyamatosan bővítenek. Az AAA címek mellett rengeteg független alkotás is elérhető, én személy szerint saját kedvenceket is találtam (olyan kuriózumokat, mint a Pathologic vagy a Talos Principle, de sajnos az Alan Wake-hez PC kell) a címlistában, illetve feltűnnek exkluzív tételek is. (Azért az Alan Waket nyilván ráküldtem gépre. Ehhez le kell tölteni az Xbox Game Pass PC verzióját.)

[+]

Egyébként a Samsung készülékek más játékvezérlőkkel is együttműködnek, például az Xbox vezetékmentes kontrollerével vagy a Razr Kishi-vel és nyilván a Glap Play P/1 Designed by Samsunggal is, de még a Sony DualShock 4 is jó lesz, ha éppen az van kéznél. A dolog lényege kizárólag a jó minőségű, lehetőleg 5 GHz-en kiépített WiFi kapcsolat vagy atomstabil mobilnet. Enélkül ugyanis nem fog simán futni a játék. A kontrollerekhez pedig elvileg nem árt, ha minimalizáljuk a hatótávon belül lévő Bluetooth eszközök számát, de nálam nem volt beviteli késleltetés egy rakás holmival körülvéve sem (Watch3, Buds+, Foreo Luna3, fogkefe, másik füles, PS4 kontroller, kutyafüle).


[+]

A Samsung kompatibilis készülékkínálata egyébként rendelkezik a megfelelő vezetékes és vezetékmentes adatátviteli lehetőségekkel, úgyhogy akár a fotelből is játszhatunk, ha pont kéznél van egy nagyobb megjelenítő. Nálam ez egy 50"-es, 4K LED TV volt. A legjobb megoldás nyilván a 4K 60 fps-t támogató DisplayPort, de a sima SmartView (Miracast) is opció, ha beérjük 1080p 30 fps-sel, amire a képernyőtükrözés képes. Az S20 FE remekül együttműködött a DualShock 4-gyel, ha a hálózattal nincs gond, a játék is kitűnően fut, de a képminőség vezetékmentes átvitellel nyilván kompromisszumos.


Samsung Galaxy S20 FE; Glap

Tehát még egyszer: aki 2020. augusztus 5. és 2021. január 29. között vásárolt vagy vásárol Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra készüléket, Galaxy Note20/Note20 Ultrát, kihajtható Galaxy Z Flipet, Z Fold2-t vagy Tab S7/Tab S7+ tabletet és, ha már játékvezérlő beszerzésén is gondolkodik, egy Moga XP5-X Plus kontrollert a promócióban részt vevő viszonteladók egyikétől, az a Samsung Members appban kérheti a három hónapos, Xbox Live Golddal kiegészített tagságot (plusz még egy hónap, ha az automatikus hosszabbítást választjuk).

Azóta történt

Előzmények