Hirdetés

Samsung Univerzum: S20-ak mellé kérhető is a Galaxy Buds+

Több új funkcióval, kényelmes kialakítással, AKG-hangolással és jó üzemidővel kecsegtet az új fülhallgató, amit S20+ és S20 Ultra előrendelők ingyenesen igényelhetnek.

A telefonhoz csomagolt gyári fülhallgató, mint jelenség és termék, lassan megszűnik. A jack csatlakozók elhagyásával gyakorlatilag párhuzamosan a legtöbb gyártó leszokott arról, hogy headsetet adjon a mobilhoz, így aztán akinek bármilyen headsetre van szüksége, jellemzően újabb vásárlásra van kényszerítve. Szerencsére a Samsung Galaxy S20-család esetén ez hatványozottan nincs így, hiszen a dobozban ott figyel egy egész kellemes hangminőségű, Type-C csatlakozós, vezetékes AKG headset, ráadásul aki március 8-ig előrendelt S20+ vagy S20 Ultra mobilt, az még április közepéig ingyenesen igényelhet hozzá egy egyébként 50 000 forint körül kínált vezeték nélküli fülest, az R175 kódnév alatt futó Galaxy Buds+-t.

A tavalyi, Galaxy S10-szériával együtt bemutatott sima Galaxy Buds is járt már nálunk nagyjából egy éve, ehhez hasonlítva pedig nagyjából minden téren fejlődött az újdonság. Természetesen megmaradt a teljesen vezeték nélküli, töltőkapszulás kialakítás, és ami nagyon jó hír, hogy a könnyű (6,3g/oldal) fülhallgató ergonomikus kialakításának köszönhetően kényelmes és biztonságos a viselet, tesztünk alatt nem tapasztaltunk olyan problémákat, hogy percenként ki akarna mozdulni a fülből, esetleg ki akarna esni. Ezt persze nem csak a kialakítás, hanem az illesztékes variálhatóság is segíti: nem csak a hallójáratunkba kerülő szilikon harangot lehet cserélni, hanem fülkagyló-üregbe passzoló, szintén szilikonból készült támasztékot is, a dobozban egyébként mindenből háromféle (S/M/L) méretet találunk.


[+]

Töltésre természetesen Type-C csatlakozó szolgál a mindössze 40 grammot nyomó töltőtok hátulján, de nem maradt el a Qi-töltés lehetősége sem, tehát adott esetben a fordított vezeték nélküli töltésre alkalmas mobilunk is feltöltheti a füleseket, természetesen az S20-család is ilyen. Üzemidő terén egyébként jelentős javulásról számolhatunk be, hiszen bár az eredeti Buds által nyújtott, körülbelül 6 órás füles-üzemidő (!) is elképesztő volt ezzel a funkcionalitással és tömeggel, de az újdonság elméleti síkon 7,5-11-re emeli ezt felhasználástól függően, a töltőtok pedig még egyszer fel tudja tölteni a fülhallgatókat. A tok egyébként kívül háromféle led-állapottal (zöld, sárga vagy piros) mutatja, hogy épp mennyire van feltöltve, de a Galaxy Wear alkalmazásban százalékosan is megnézhetjük ezt, mind a tokra, mind pedig a fülesekre vonatkozóan.


[+]

Funkcionalitás terén sem panaszkodhatunk, egyrészt még finomabb lett a touchpad, az újdonságokat már tényleg nem koppintani kell - képzeljük el úgy az érintéses kezelést, mintha egy távolságérzékelő lenne a fülhallgatóban, elegendő finoman hozzáérni a fülesekhez: ez nagyon fontos, hiszen erősen koppintani vagy nyomni nem jó valamit, ami épp a fülünkben van. Szépen működik a lejátszás/szüneteltetés, a számléptetés, illetve a hívásfogadás is.


[+]

A két apró fülhallgatón összesen hat darab mikrofon van, oldalaként kettő-kettő kinn és egy-egy benn. Ezzel nem csak a kialakítás miatt erős hátrányból (szájtól távol lévő mikrofon) induló beszélgetési hangminőséget próbálták jobbá tenni, hanem a folyamatos ki-behelyezést megelőzően került bele egy funkció, amivel beengedhetjük a környezet hangjait. Ezt egyébként beállíthatjuk úgy is, hogy telefonhívásokhoz automatikusan aktiválódjon, így aztán mi is jobban meg tudjuk választani a hangerőt, amivel beszélünk.


[+]

A kommunikáció stabilitásával és a hatótávval kapcsolatban pozitív benyomásaink voltak, két falon keresztül is átjött a jel, és a szokásos, tizedmásodperces megakadások sem voltak jellemzőek a nálunk töltött idő alatt. Az AKG által hangolt, kétutas (magas-mély), dinamikus hangszóró teljesítménye a fülhallgató méretéhez és üzemidejéhez mérten értelmezhető: nagyon pici helyre kellett beszorítaniuk a hangkeltőt, így aztán ne azokra az elképesztő öblös, energikus, igazán mélyre menő basszusokra és lenyűgöző térérzetre számítsunk, amit hasonló méretben egy kábeles fülhallgató szokott tudni, a Buds+ zenei minősége nem kirívóan jobb annál a gyári AKG-nál, ami a Galaxy S20-ak mellé jár, nem is ezért fogjuk jobban szeretni a dobozban lévő fülesnél.

A vezeték nélküliség szabadságát és kényelmét sok jó funkcióval, illetve remek üzemidővel kínálja a Galaxy Buds+, és bár teljes áron vannak jobb nettó hangminőséggel bíró, szintén vezeték nélküli alternatívák, ez a szolgáltatáscsomag így is potens versenytárs tud lenni a piacon, aki pedig előrendelt S20+, S20+ 5G vagy S20 Ultra mobilokat, az mindenképpen indítsa meg az igénylési folyamatot, és próbálja ki a kábelek nélküli fülhallgatózás előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.