Alkoholszonda is lesz a Galaxy Note-ban. Csak nem idén

A szabadalom legalábbis már megvan. Ahogy a Galaxy Note8 kétféle variánsának hozzávetőleges specifikációja is.

Augusztus 23-án mutatkozik be a Samsung Note szériájának következő modellje, ami nem csak azért ad okot fokozott várakozásra, mert az eddigi évek tapasztalatai alapján mindig nyújtott valami pluszt a hagyományos csúcsszériához képest (mármint a styluson kívül is), hanem mert a Samsung egyszer lényegében kimaradt dobásból egy alapjaiban rossz konstrukció miatt, nevesint a Galaxy Note7. Így a Note8 közvetlen elődje még mindig a két éves, ettől függetlenül kiválóan sikerült Note5. Az újdonságról már most is rengeteg információval rendelkezünk, most ehhez érkezett kiegészítés a GFX Bench és az AnTuTu jóvoltából, illetve Evan Blass is szokás szerint jól teljesít.

Hirdetés

A kevésbé izgalmas, bár általában kiemelt érdeklődésre számot tartó fejlemény a várható készülék színe. A Galaxy Note7 roppant vonzónak bizonyult az úgynevezett korall kék kivitelben, ami egyes piacokon a Galaxy S7 és S7 edge formájában próbált vigaszt nyújtani a Note7 visszavonása miatt. Evan Blass úgy tudja, idén a Deep Sea Blue lesz a Note különleges árnyalata, ami renderképen legalább olyan jól áll a phabletnek, mint egyesek szerint a hajdani Coral Blue. De legalább egyértelműen megkülönböztethetővé teszi minden más készüléktől.


[+]

A technikai adatokat most is a tesztprogramok adatbázisa szolgáltatja, amelyek apróbb pontatlanságokat leszámítva általában jól körvonalazzák a készülékek tényleges specifikációját. Az AnTuTunál a Snapdragon 835-tel szerelt verzió próbálkozott, míg a GFX a Samsung saját, Exynos 8895-ös rendszerchipjével futtatta a phabletet. Az operatív memória mérete viszont megegyezik, így nagy valószínűséggel a Samsung is előáll (végre) egy 6 GB RAM-mal megtámogatott csúcsmodellel. Mármint a nemzetközi piacon is.

A belső tárhely mérete alapvetően 64 GB lesz, ami teljesen elfogadható, lévén, hogy a Galaxy S6-os és Note5-ös széria ilyen szempontból kedvezőtlen fogadtatása miatt a Samsung visszatért a memória bővíthetőségéhez. Várható ugyanakkor egy uralkodói kiadás, 256 GB-os tárolóval, kevesebb piacon. A kamerák felbontása szintén egybevág az eddigi információkkal, a másodlagos kamerákat pedig nem igen jegyzik a programok. A tegnap előkerített adatok alapján viszont a kettős rendszer egy, az S8-cal valószínűleg megegyező, Dual Pixel technológiás, optikai képstabilizátorral szerelt, 12 megapixeles szenzorból áll, amit egy teleobjektíves, 13 megapixeles másodlagos kamera egészít ki optikai zoomal támogatva.


[+]

A kijelző méretét a GFX árulta el, ami reálisnak tűnik, miután a hivatalos előzetes rendre még nagyobb dolgot emleget. Feltesszük, az S8+-ra gondolnak, a 6,4 hüvelyk pedig valóban nagyobb. A felbontás viszont nem egyezik a két programban, ami adódhat a panel felbontásának testreszabhatóságából. Az AnTuTu 1080 x 2220 pixelt számolt össze – alapból az  S8 és az S8+ is ilyen felbontáson operál, viszont maga a kijelző 1440 x 2960 pixeles, a GFX Bench már ezt jegyezte le. A technológia további megerősítés nélkül is biztos, hogy marad Super AMOLED, a képarány pedig a 18,5:9-es Infinity Display.


[+]

Szoftveresen nem meglepő, hogy a Samsung őszi csúcsmodellje a jelenleg legfrissebb, 7.1.1-es verziószámú Androiddal kerül bemutatásra, noha addig a kissé késésben lévő Android O is befuthat. A felhasználói felületen viszont variálnak egy keveset. A Sammobile számos újítást és funkciót említ, viszont nem részletezi ezek mibenlétét. Annyit tudunk, hogy az S8-as szérián jelenleg futó Samsung Experience 8.1-es felhasználói felületet a 8.5-ös váltja a Note8 esetében továbbfejlesztett íriszazonosítóval és arcfelismerő algoritmussal.


[+]

Végül pedig egy érdekes, Note szériához kötődő szabadalmat is bejegyzett a Samsung, noha szinte teljesen biztos, hogy nem az idei modellben fogjuk viszontlátni. A szabadalmi kérvényhez mellékelt ábrákon az S Pen vége majdnem 90 fokban hajlítható, amivel a mikrofont és alkoholszondát (!) tartalmazó stylus pozícióba állítható. A szenzor képes akár beszélgetés közben is mérni az alkoholszintet, amit feltehetően szoftveresen is alaposan megtámogatnak. Mondjuk a készülék jelez, hogy társalgás közben nem feltétlenül vagyunk ítélőképességünk teljes birtokában. Tekintve, hogy ez még csak koncepció, a bevezetés évekbe is telhet, ettől függetlenül elég értelmes ötletnek tűnik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés