Samsung Galaxy Note5 - ötletes öthetes

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A Galaxy Note5 egy nanoSIM-et képes befogadni, de várható belőle DuoS, azaz kétkártyás modell. Cat.9-es LTE hálózaton akár 450 Mbps-os letöltésre is képes mobilinternet segítségével, HSPA-n 42 Mbps a maximuma. A 802.11/a/b/g/n/ac WiFi kétcsatornás, természetesen, Direct és hotspot szabványokat is támogat, az érzékenysége pedig kiemelkedő. 4.2-es verziójú Bluetooth modul került bele A2DP-vel, LE-vel, ANT+-szal és apt-X-szel, NFC is van, ami későbbiekben talán hazánkban is használható lesz a Samsung Pay-re. A navigáláshoz a földi antennákon kívül a GPS, a GLONASS és a Beidou műholdak jeleit is láthatjuk, a pozicionálás villámgyorsan megtörténik, a jel pedig stabil. A beszélgetési hangminőségre és a vételi stabilitásra semmi panasz nem lehet, az egyetlen komoly hiányosság az infraport, ami eltűnt a mobil tetejéről.

 Samsung Galaxy Note5 screenshot Samsung Galaxy Note5 screenshot

A Samsung böngészőjében továbbra sincs flash támogatás, a zoomalapú sortörés is kimaradt, de ez utóbbit némiképp pótolja a kiváló olvasónézet, ahol pontosan beállíthatjuk az ideális betűméretet, az éjszakai mód pedig egyrészt kíméli a szemet sötétben, másrészt az AMOLED panelből adódóan és a kijelző a fekete háttérnek köszönhetően szinte semmit nem fogyaszt. Több lapon való böngészés (akár két ablakban) is villámgyors, ha nem fut sok alkalmazás a háttérben, akkor 6-7 megnyitott oldal között újratöltögetések nélkül ugrálhatunk.

 Samsung Galaxy Note5 screenshot Samsung Galaxy Note5 screenshot

A vékonyság és a keskenység kompromisszuma az akkumulátorban keresendő, az elődhöz képest 220 mAh-val kisebb, azaz 3000 mAh kapacitású teleppel kell beérnie a leendő tulajdonosnak, aki átlagos használat mellett körülbelül öt órányi kijelzőidőket érhet el. Nálunk a komolyabb tesztnapokon, maximális fényerővel, rengeteg teszt lefuttatásával, sok zenehallgatással, játékkal, fotózással és videózással együtt négy órányi bekapcsolt kijelzőt tudott mutatni egy cikluson belül, a készenléti fogyasztás viszont nagyon alacsony, ha pedig automatikusra állíthatjuk a fényerőt, akkor akár a két napos üzemidő sem lehetetlen. A dobozban rejlő 1,65 amperes töltőfej a gyártó adaptív gyorstöltési technológiáját hordozza magában, a teljesen lemerült akkumulátort kikapcsolt állapotban 74 perc alatt töltötte tele a készülék, az első 70%-ot villámgyorsan belepumpálta, az utolsó 30% pedig már lassabban csordogált a lítium-polimer telepbe.

Samsung Galaxy Note5 a Huawei Mate S társaságában
Samsung Galaxy Note5 a Huawei Mate S társaságában. [+]

Értékelés: Samsung Galaxy Note5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Samsung idei csúcsphabletje tudás tekintetében egy ideálisan meglépett lépcsőfok: még erősebb hardver, még több memória, még jobb kamera, még szebb kijelző és precízebb ujjlenyomat-olvasó, körülbelül ezt vártuk az újdonságtól. Ami viszont meglepetésszerű volt, az a külső: a Note5 első ránézésre évekkel fiatalabb közvetlen elődjénél, a vékonyítás és a keskenyebb kialakítás nagyon jól áll neki, a keret megmunkálása gyönyörű, a Sapphire Black változat sötétkék színű, üveg borítású, lekerekített hátlapja is zseniálisan néz ki, az S Pen pedig már nem töri meg a hátlap egységességét a PDA-s, öreges jelleggel, hanem gyakorlatilag elveszik a mobil alsó keretében, ahonnan egy elegáns kattintással kivehetjük.

A dél-korai gyártó néhány hónappal ezelőtt, az Exynos 7420 személyében gyakorlatilag lerakta az év legjobb mobilos lapkakészletét, ez pedig kiválóan dolgozik együtt a Note5-tel is: a 14 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően aligha melegszik a mobil, a processzor kellően erős, a grafikus gyorsító is bőven elegendő, bár ekkora pixelrengeteg meghajtásával néha elég keményen megküzd. A kamerája tényleg az egyik legjobb, amit mobilban valaha láttunk, kiválóan szól fülhallgatóval, a Super-AMOLED kijelzője pedig egyszerűen csodálatos. Természetesen nem lett tökéletes a készülék, a memóriakezelő tanúsága szerint még a 4 gigabájt RAM sem elég neki és van egy olyan érzésünk, hogy a néhány hónap múlva érkező 6 gigabájtos modulokkal felszerelt Samsungoknak sem lesz elég, a TouchWiz irreális memóriaigényességén már évek óta nem tud segíteni a gyártó. Természetesen hozzá kell tenni, hogy nem elégeti a RAM-ot, hanem többek között emiatt tudja folyamatosan a háttérben tartani a kamerát, ami lezárt képernyőről is 2 másodperc alatt elérhetővé válik úgy, hogy ebben már benne van az 1 másodperces ujjlenyomat-olvasás. Apropó, ujjlenyomat-olvasás: nagyon jó lett az új érzékelő, a konfigurálás után 10-ből 8-szor mindig le tudta olvasni az biometrikus azonosítónkat a mobil, ami teljesen helytálló a mindennapi használat során, ráadásul végre nem kell csúsztató mozdulatot végezni a gombon. A Samsung vadonatúj csúcsphabletje azt hozta, amit vártunk, de továbbra sem tartozik a filléres termékek közé, itthon csak jövőre fog elstartolni, kezdőárnak pedig 270 000 forint körüli összeg hangzott el a bemutatón a 32 gigabájtos alapmodellre, ami rettenetesen sok pénz, addig pedig még a konkurencia is felkészülhet. Ennyiért jelenleg itthon, hivatalos garanciával vehetünk két darab Lenovo Vibe Z2 Prót, a visszajáró apróból pedig még befektethetünk egy kétkártyás Microsoft Lumia 535-be. Az tehát nem kérdés, hogy ezért az árért szinte bármilyen okostelefonba beruházhatunk, akinek viszont a Note-széria áll mindenek felett, az nem fog csalódni, hiszen a legújabb modell is őrzi a sorozat kedvelt értékeit, de sokkal kifinomultabb lett, ez pedig akkor is megérdemel egy Tesztett plecsnit, ha Európába csak jövőre érkezik.

Samsung Galaxy Note5

szentkuti11

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Beragad a Note5 stylusa, ha fordítva dugják vissza?

    Az Android Police kiszúrta, hogyha véletlenül fordítva kerül vissza az S-Pen a Note5 erre a célra kialakított járatába, az nem csak beszorulhat, az S-Pen érzékelője is megsérülhet.

  • Samsung Galaxy Note 4 - írástudó óriás

    A koreaiak új phabletje nem lábjegyzet, hanem fejezetcím lehet a mobilos Nagy Könyvben. Fémkeret, next-gen hardver, QHD kijelző, OIS, SpO2 és még sok egyéb mozaikszó.

Hirdetés