Xiaomi Redmi Note 6 Pro - elszigetelt eset

A friss Redmi ritka példa arra, amikor a sikerrecepten nem az előnyére változtattak. Jókora szenzorsziget egy kis képernyőarány növekedésért, különben minden szuper.

Hirdetés

Kamerák, multimédia

Eljutottunk 2018 végén oda, hogy ha egy mobil valamelyik oldalán nem csüng két kamera, akkor úgy érzi a vásárló, mintha vérig sértették volna. A Note 6 Pro ezért mindkét oldalon lencseduót vet be, igaz, a főkamerákat nem teleobjektíves vagy nagy látószögű, hanem mélységélességhez használatos segéd egészíti ki. Az első példa az előlapi, fixfókuszos, 20 megapixeles modullal készült, f/2-es rekeszértékű optika mellett, egész sok részlettel a feleslegesen nagy felbontás mellett. Akad egyébként HDR, arcszépítés, jó pár effekt és a második példa esetében látható portrémód, amibe a 2 megapixeles, f/2,2-es rekeszértékű egység is besegíti.


[+]

A hátlapi modul 12 megapixeles 1,4 mikronos pixelmérettel, villámgyors dual pixel autofókusszal és f/1,9 rekeszértékű optikával – jó hardveres alap ez a kategóriában. A LED kéttónusú, a bokeh módhoz használatos másodkamera pedig 5 megapixeles, f/2,2-es rekeszértékkel, a 3-4. fenti példát összehozva. A kameraszoftver a bekapcsoló dupla lenyomására két másodperc alatt indul és fürgén operál (a HDR kíván 1-2 másodpercet fényviszonyoktól függően). Az érintőfókusz és a vakuopciók mellett a mobilos AI is bevethető automatikus témaválasztáshoz és a kontrasztok, színek megtolásához, de kézi mód is akad (záridő 1/8 mp-ig, érzékenység ISO3200-ig plusz kézi fehéregyensúly és fókusz). Lőhető még panoráma, négyzetes fotó, lassítás (720p @ 120 FPS) és itt is adottak az effektek. A DNG RAW mentés azonban nem, a camera2 API implementáció pedig elmaradt.


[+]

A nappali képminőség jófajta: átlag feletti vonalélesség jár konzisztens lencserajzolattal, túlélesítés nélkül. Lehetne viszont kevesebb a zajmentesítésből, főleg a hasonló tónusú részeken. A kategóriában így is rendben van a helyzet, ahogyan az átlagos dinamika is elmegy, amire korrekt HDR mód tud rásegíteni. A fehéregyensúly általában rendben van, makrónál a fókusz nem rakoncátlankodik. A Note 6 Pro este sem szégyenkezhet: bár optikai képstabilizálás nincs, egyelemes vagy többelemes módban is (esti, HDR) kellő mennyiségű részlet rögzül, a kategória átlagánál több, bár fehéregyensúlyban a melegebb, sárgásabb színek dominálnak.

A maximális videofelbontás 1080p 30 FPS-sel, és átkerül a Note 5 Pro remek képstabilizálása, ami mozgás és forgás közben is kiegyensúlyozott, átlagos részletességű felvételeket hoz, kissé halk hanggal. Szerencsére a Xiaomi készülékeken vissza-visszatérő, túlzott zajszűrés nincs jelen, így kellően tiszta a minőség. A mono hang vagy az alacsony, 96 Kbps-os bitráta viszont kevésbé magyarázható meg. Alternatív szoftverrel az előd képes volt 4K felvételt lőni, elektronikus képstabilizálás nélkül, ám hiába opció ez A Better Camera vagy az Open Camera esetében is, a Note 6 Pro csak azért is 1080p-n rögzít, mintha az élete függne tőle. Összességében viszont sehol se lóg ki a lóláb a maga ársávjában: ne legyenek kétségeink afelől, hogy mobilkamerás csúcsteljesítményt a zászlóshajók nyújtják, negyed áron viszont ritkán ennyire kiegyensúlyozott az összkép.


[+]

A Mi Zene előadók, albumok, dalok és mappák szerint rendszerez, jó pár opcióval, minőségjavítással és fülesekhez járó hangsémákkal. A Mi Video az ismert formátumokat meghajtja, a 4K / HEVC típusúakat is beleértve, a HDR videók azonban kifognak rajta. Megjelennek a feliratok, opció a vezetékmentes kivetítés, viszont nincs teljes képernyős mód a 6,26”-es képátló kitöltéséhez. A Note 6 Pro csak L3 szintű Google Widevine CDM-mel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a készülék nem alkalmas a Netflix vagy a Prime Video HD streamelésére, csak alacsony felbontáson lehet ezeket a szolgáltatásokat megjeleníteni. A YouTube vagy a MinDigTV persze felkínálják a Full HD lejátszást.


[+]

FM-rádió is van, ami füles csatlakozásával működik, a jack portra pedig tiszta, érzékelhető zajt elkerülő hang jut, átlagos hangerővel és dinamikával. Ez az agybadugós fülesek és mp3 számok mellé bőven elegendő, komolyabb fejhallgatók és veszteségmentes források esetében viszont combosabbak a drágább mobilok. A monó hangszóró, azon túl, hogy alul könnyű eltakarni, kellően erélyes, és még némi mélyhang is terjeng a levegőben. Ezért is kár, hogy kissé dobozos és zörejes a maximumon, de a kategóriaátlagot így is simán hozza, kissé lejjebb szabályozva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Xiaomi Mijia fogkefe - igen, leteszteltük

  Nem gyakori, hogy egy okostelefongyártó fogkefét dob piacra, de a Xiaomi megtette, az eszköz pedig kommunikál is az okostelefonokkal. Megnéztük, hogy miért és hogyan.

 • Befutott az Android Pie a Mi A2 Lite-ra

  Az XDA Developers szúrta ki, hogy néhány felhasználónak megérkezett az 1 GB-os frissítőcsomag Xiaomi telefonjára.

 • Xiaomi Mi 8 Lite - cukormentes étrend

  A Xiaomi felső-középkategóriás phabletje a Redmi Note 6 és a Pocophone F1 közötti árrésben találhat közönséget. Ám hiába a mutatós ház vagy a friss MIUI, nem kifejezetten olcsó, és nem is túl karakteres.

 • Benchmark-teszten járt a Redmi Note 7

  A január 10-ei bemutatón a Redmi 7 és Redmi Note 7 mobilok bemutatkozása tűnik esélyesnek, utóbbi már fel is bukkant a Geekbenchen.

Előzmények

 • Felkerült a notch a Redmi Note-ra

  Négy kamerát, versenyképes hardvert és remek árazást kapott a Xiaomi Redmi Note 6 Pro, a bevágásnak viszont nem mindenki fog örülni. Thaiföldön mutatkozott be a Xiaomi újdonsága.

 • Xiaomi Mi A2 Lite - annyira nem lite

  A Xiaomi Android One sorozatának második generációja a szerényebb kivitelben, a Mi A1 hardverével, de modern formatervvel és nagyobb akksival. Előbbi viszont (sajnos) szenzorszigetet is jelent.

 • Xiaomi Redmi Note 5 - elhúzza a kategória nótáját

  A Xiaominak a 19-re is sikerült lapot húznia: fürgébb és képernyődominánsabb az aktuális Redmi Note a korábbi ár/érték bajnokoknál, és a dupla hátlapi kamera sem hiányzik.

 • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

  18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

Hirdetés