2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Mi 8 Lite - cukormentes étrend

A Xiaomi felső-középkategóriás phabletje a Redmi Note 6 és a Pocophone F1 közötti árrésben találhat közönséget. Ám hiába a mutatós ház vagy a friss MIUI, nem kifejezetten olcsó, és nem is túl karakteres.

Hirdetés

Kamerák, multimédia

A Mi 8 Lite 24 megapixeles szelfikamerát kapott (Sony IMX576), négy képpontot egyesítő SuperPixel technológiával. Egyből lejjebb lehet venni a feleslegesen nagy felbontást, akkor se rögzül kevesebb részlet, ami egyébként elfogadható mennyiségű, megfelelő fehéregyensúllyal (1-2. példa). A hátlapra 12 + 5 megapixeles rendszer került portrémóddal (3-4. példa). A főkamera gyártóját a Xiaomi nem pontosítja, mindenesetre adott az előnyös, 1,4 mikronos pixelméret, a villámgyors Dual Pixel autofókusz és az f/1,9-es rekeszérték. Mivel a háttérelmosásra használt segédkamera Samsung ISOCELL S5K5E8 típusú, talán a főegység is a koreaiaktól van.


[+]

A szoftver felkínál AI módot, ami ügyesen választ jelenetet és beállításokat, de az alapvető automatika is jól végzi a dolgát. A keresőn adott egy sor beállítás (HDR, vaku, önkioldó, effektek), kérhetők, rácsvonalak, van vízszintező, érintőfókusz, expozíciókorrekció, záridő 32 mp-ig, fehéregyensúly Kelvin-skálával és érzékenység ISO3200-ig. Készíthető panoráma, négyzetes fotó, lassítás 1080p / 120 FPS-sel, time-lapse és persze egy sor arcszépítő eszköz fellelhető. A kamera fürgén operál és probléma nélkül fókuszál.


[+]

Nappal előnyös képek készülnek, átlag feletti részletességgel, ami csak azért nem remek, mert a zajmentesítés észrevehető, de legalább nincsenek az eredmények túlélesítve. Korrekt a lencserajzolat, csak a széleken érzékelhető némi minőségvesztés, a közepes dinamika viszont itt-ott alulexponálással jár (inkább ez, mint a kiégett részletek), amelyen a HDR megfelelően kompenzál. A makrókra kellő részlet jut, és a Mi 8 Lite este is megállja a helyét: akár az AI által bekapcsolt esti módot, akár az automatát vagy a kézit használja az ember, állvány nélkül is egész sok részlet rögzül. Ha nincs is a helyzet a csúcskategóriás mobilok szintjén (hiányzik például az optikai képstabilizálás a hosszabb záridőkhöz), 100 ezer forint alatt abszolút elfogadható a helyzet, bár a fehéregyensúly naplemente után hajlamos megbotlani.

A legnagyobb videofelbontás 4K 30 FPS-sel, átlagos részletességgel, bármiféle képstabilizálás nélkül. A sztereó hangminőség rendben van.

Látványosan kiegyensúlyozottabb a helyzet elektronikus rásegítéssel, 1080p / 30 FPS-t választva: a forgás és a lépés stabilizálása is előnyös, a részletesség viszont csak közepes. A túlélesített, gyakran fókuszt vesztő 1080p / 60 FPS opciót jobb inkább elfelejteni, de azért mellékeltünk egy példát. A MIUI-s zenelejátszó előadók, albumok, mappák, listák és dalok szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat, a WMA típusúakat is lejátssza. Akad pár widget, hangszínszabályzó, zenejavítás és hangséma fülesekhez. Meg átalakító a 3,5 milliméteresekhez, mert a jack port lemaradt, remélhetőleg a Redmi széria nem követi a Mi 8 Lite példáját.


[+]

Egyébként korrekt a fülesre menő hangminőség, átlagos hangerővel, füllel nem érzékelhető torzítással vagy zajjal. Az alul könnyen eltakarható, monó hangszóró viszont hiába erélyes a maximumon, túlzottan éles és dobozos, 2-3 lépéssel lejjebb kell szabályozni, és egyből javul a helyzet, kevés mély hang kíséretében.


[+]

A videolejátszó az összes népszerű formátumot és kódolást meghajtja 4K / 30 FPS-ig, a 4K / 60 és a HDR klipek kifognak rajta. Megjelennek a feliratok, lehet váltani a hangsávok között és a teljes képernyő kitöltése is opció – sajnos csak a videók széthúzásával, nem belenagyítással. Rossz hír az L3 szintű Widevine CDM védelem, ami azt jelenti, hogy a Netflix és a Prime Video kizárólag alacsony felbontáson streamel, hiába a méretes, tűéles kijelző, ideje volna a Xiaominak beleásnia magát a témakörbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro - elszigetelt eset

    A friss Redmi ritka példa arra, amikor a sikerrecepten nem az előnyére változtattak. Jókora szenzorsziget egy kis képernyőarány növekedésért, különben minden szuper.

  • Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi

    A középkategóriában magától értetődően szórja az ajánlott modelleket a Xiaomi, de vajon tud-e vonzó maradni a Mi 8 úgy, hogy a valódi kompaktságát elvesztette?

  • Odapakol a Xiaomi Mi 8 és a Mi 8 SE

    A nyolcadik évfordulós, grandiózus eseményen a jubiláló, szenzorszigetes csúcskészülék mellett befutott egy középkategóriás ajánlat, a Mi Band 3 és a MIUI 10 is.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.