2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Mi 8 Lite - cukormentes étrend

A Xiaomi felső-középkategóriás phabletje a Redmi Note 6 és a Pocophone F1 közötti árrésben találhat közönséget. Ám hiába a mutatós ház vagy a friss MIUI, nem kifejezetten olcsó, és nem is túl karakteres.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mi 8 Lite két nanoSIM-et fogad be (dual standby, dual LTE, VoLTE HD dual card) minden hazai LTE sáv támogatásával. A beszélgetési hangminőség közepes: a hangszóró nem éppen a legtisztább, de rendben értettem a másikat, és fordítva is ugyanez volt a helyzet. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac típusú (Direct, HotSpot, Display), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB pedig 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). A navigálás gyors és pontos (A-GPS, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo). Akad iránytű (ami pontatlan), giroszkóp, hall szenzor és gyorsulásmérő. Kimaradt az infra és a barométer.


[+]

6” felett a 3350 mAh-s telep akkor is szűkös, ha nem fogyaszt vészesen sokat a hardver – ezt bizonyítja az átlag négyórás képernyőidő, ha a kamera, odakint a kijelző és persze a széleskörű alkalmazáspark rendeltetésszerűen ki van használva. Ez mindennapos töltést jelentett a tesztidőszakban, és a 36-48 órás működésre azért sem vennék mérget, mert hajlamos volt egy-két háttérfolyamat a friss rendszeren beragadni, átlag feletti készenléti fogyasztást hozva. De legalább bő másfél óra alatt megvan a töltés az 5V / 2A-es adapterrel, plusz adott a QuickCharge 3.0 támogatás. 150 niten 11-11 órát lehet netezni és böngészni. Akad pár akkumulátorkímélő trükk, és a MIUI maga is vissza próbálja fogni a háttérbeli fogyasztást. Az üzemidő így se közelíti meg a Redmi Note 6 Pro szintjét.


[+]

Értékelés: Xiaomi Mi 8 Lite
Külső
Ergonómia 7,5 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Ahány ház, annyi szokás, és ahány pénztárca, annyi Xiaomi telefon – találni a hazai kínálatban kisebbet és nagyobbat, olcsóbbat és drágábbat, a Mi 8 Lite pedig a remek, bár méretes noccsal csúfított Redmi Note 6 Pro és a Pocophone F1 közé ékeli be magát. Nincs 80 (4/64) és 95 ezer forintért (6/128 GB) egyébként magányosan, hiszen a Mi Max 3 valami hasonlót nyújt, csak tepsiméretben és gigászi teleppel, a Mi A2 pedig fürgébb működést, vegytiszta Androiddal. El is érkeztünk az amúgy rendben lévő Mi 8 Lite legfőbb kritikájához – nem rossz telefon, és lehet, valaki éppen benne találja meg digitális szíve választottját. Csakhogy mindegyik társában van valami vonzóbb: a Note 6 Pro ára, üzemideje, jack kimenete és infrája, a Mi Max 3 és a Mi A2 bevágás nélküli megjelenése, ráfizetéssel pedig a Pocophone F1 csúcssebessége, méretesebb telepe és sztereó hangszórója. A márkát elhagyva pedig ott a Honor 8X vagy a Meizu Pro 7, ráfordítással a Honor Play is játszhat, az operátoroknál pedig a vízálló Galaxy A8.

A Mi 8 bátor vetélytárs helyett konfliktuskerülő, visszafogott jellem. Pozitív az összkép, de az egyelőre dadogós MIUI 10-zel nem elég meggyőző a helyzet, ahogy a noccson túlnyúló állapotsáv sem az igazi. A kamera rendben, a memória és a tárhely bőséges, az IPS panel átlag feletti és az összeszerelésbe se lehet belekötni. Viszont a telefon széles, lapos és csúszós, az egykezes használatot ellehetetlenítve, a jack port elhagyása pedig rossz előjel a középkategóriás Xiaomik jövőjére nézve. Legalább a hangszóró sztereó lehetett volna, de éppen ez – mármint bármilyen megkülönböztető jegy hiányzik. A mutatós, színátmenetes kék/lila variáns kevés az üdvösséghez; 100 ezer forint alatt a kompaktabb, amoledes Mi 8 SE talán emlékezetesebb lett volna a hazai piacon.

Xiaomi Mi 8 Lite

Bone123

A tesztkészülék az Xiaomi.hu jóvoltából jutott el hozzánk és itt vásárolható meg, a felajánlást köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro - elszigetelt eset

    A friss Redmi ritka példa arra, amikor a sikerrecepten nem az előnyére változtattak. Jókora szenzorsziget egy kis képernyőarány növekedésért, különben minden szuper.

  • Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi

    A középkategóriában magától értetődően szórja az ajánlott modelleket a Xiaomi, de vajon tud-e vonzó maradni a Mi 8 úgy, hogy a valódi kompaktságát elvesztette?

  • Odapakol a Xiaomi Mi 8 és a Mi 8 SE

    A nyolcadik évfordulós, grandiózus eseményen a jubiláló, szenzorszigetes csúcskészülék mellett befutott egy középkategóriás ajánlat, a Mi Band 3 és a MIUI 10 is.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.