Xiaomi Bluetooth Neckband - akár egy Redmi

Tulajdonképpen ez a fülhallgatók Redmije: van nála szebb, jobb hangú és érdekesebb is, de a remek ár/érték aránya vitathatatlan, és még kényelmes is.

Hirdetés

Bizonyára nagyon sokáig lesz még téma az, hogy vajon volt-e értelme a mobilos jack csatlakozók általános eltüntetésének, de hogy pontosan meddig fog ez fájni, azzal kapcsolatban két elképzelésem volt: az egyik, hogy ha már a telefonok csomagolásába is jó minőségű, vezeték nélküli, sztereó headset kerül (erre még biztos várni kell, ha eltekintünk bizonyos csúcsmodellekre vonatkozó, régiókorlátos előrendelői akcióktól), amiket esetleg még a mobil Qi-töltőjével is életre lehet kelteni, akkor jó eséllyel csak egy nagyon szűk rétegnek fog hiányozni a kábeles élet. A másik pedig az, hogy ha már egységnyi pénzért lehet nagyon hasonló minőségű kábeles és Bluetoothos fülhallgatót kapni, akkor a kábelmentesség előnyei hosszabb távon győzni tudnak. Ez utóbbi nyilván hamarabb eljön.


[+]

Ha direkt összehasonlítást szeretnénk, hogy pontosan mennyi is most az a kábelmentességi felár, ahhoz remek alapot ad a Xiaomi, és a hozzánk frissiben beérkezett Bluetooth Neckband fülhallgató. Ez a kütyü ugyanis AptX-et használva nagyjából azt a szintet tudja hangminőségben és kényelemben, amit néhány éve a Piston 3, vagy manapság a Mi In-Ear Pro HD. Ezek körülbelül 8000 forintos eszközök, amik már így is négyszer annyiba kerülnek, mint a cég legolcsóbb kábeles fülhallgatója, a Mi In-Ear Basic, tehát a felhasználó már eleve masszív felárat fizet a hangért, és ezt még megduplázza, ha ugyanazt Bluetooth-szal szeretné. A 16 000 forintos ár viszont abszolútértékben még mindig nem sok, ha azt vesszük, hogy mi a piaci kínálat a nyakpántos fülesek között, ahol a méregdrága ATH-ANC40BT vagy LG Tone Platinum SE jelent egyfajta minőségi sztenderdet.


[+]

Ez a fülhallgató tényleg olyan, mint egy jó értelemben vett Redmi. Nincsenek vakító extrák vagy feltűnően rosszul működő funkciók, egyszerű design mellé társul átgondoltság, korrekt anyagminőség és egy kellemes árcímke. Rendkívül könnyű, alig 40 gramm az egész, a nyakpánt anyaga nagyon kellemes átmenet a műanyag és a szilikon között, így kimondottan kellemes akár egész nap hordani. A kábelt ugyan nem húzza vissza semmi használaton kívül, viszont a két oldal mágnesesen összekapcsolódik, és a nap nagy részében tulajdonképpen nyakékként tud viselkedni a kütyü. Hiányzik a rezgőmotoros értesítés és az NFC, de persze ami nincs, az legalább nem is tud rosszul működni, örüljünk annak, hogy aránylag érthető angol szavakkal kommunikálja felénk a kütyü, hogy épp merülőben van, vagy látható Bluetoothon.


[+]

A kapcsolódás és a használat nyilván rendkívül egyszerű, a bekapcsológombot hosszan nyomva érhetjük el az olyan alapvető funkciókat, mint a ki- és bekapcsolás, a bejövő hívások fogadása, illetve a párosítási mód aktiválása, a két külön hangerőszabályzóval pedig a számléptetést is megvalósíthatjuk. Tölteni a belső, fedett microUSB-csatlakozón keresztül tudjuk, viszont egy könnyed 8-9 aktív órás üzemidőt akár egy hétre is be lehet osztani, így viszonylag ritkán van szükség. A merülés előtt jó idővel értesít a kütyü szövegesen, ahogy közelebb kerülünk a véghez, úgy egyre sűrűbben szakítja meg a lejátszást vagy a beszélgetést a vészjósló üzenettel.


[+]

Nem egyedülálló az AptX-képesség már ezen az árszinten sem, viszont a kényelem remek, a hangminőség pedig ezen az áron kimondottan magasnak számít. Szofisztikált, nem túlhúzott, nem feltűnősködő V-karakter jellemző rá, részlet jut hozzá bőven, a hangsúlyos mélyek megkapják a kellő teltséget, viszont a jelentéktelenek nem ütik ki a fülünket, a közép és magas tartományokban pedig természetes, korrekt és értékelhető, de egyáltalán nem markáns produkció, amit tapasztalni fogunk. Benne van minden, ami kell, de bizonyos részleteket nagyon kell keresnie a fülnek. A térérzet és a szeparáció is jelen van, az alapzaj pedig meglepően alacsony.


[+]

Beszélgetésekhez mindenképpen praktikus tud lenni egy nyakpántos headset, még a hagyományos kábeleseknél is jobb helyen van általa a mikrofon, így aligha volt feltűnő a túloldalnak, hogy nem kézben tartott mobillal beszélek. Egyedül zajosabb környezetben érezni, hogy nincs semmilyen többmikrofonos megoldás, vagy bármilyen, hangtisztaságért felelős algoritmus, amit a szimpla mikrofon hall, az jut el a beszélgetőpartnerünkhöz.


[+]

Két olyan eszköz járt eddig nálunk, ami a Xiaomi nyakpántos fülhallgatójának érdemi konkurense lehet, ám egyik sem nyakpántos, sokkal inkább sportfülhallgató – az egyik a Meizu EP51, a másik pedig a hol Honor, hol Huawei néven futó Sport Headphones Lite. Előbbi hátránya az aránylag karcsú üzemidő, és hangminőségben az AptX megléte mellett sem éri el tesztünk alanyát, utóbbi pedig bár sokkal erősebb akkumulátorral bír a Xiaominál és a Meizunál, viszont szűkebb a kodektámogatása, és gyengébb a beszélgetési minősége.

A Xiaomi Bluetooth Neckband nem hibátlan, mi örömmel olvastunk volna valamilyen IP-szabványról vagy hasonló védettségről, továbbá a felületkezelése lehetett volna jobb (az eloxált alumínium felületeken láthatóan kopik a fekete réteg), nem utolsó sorban pedig a rezgő értesítésektől a kábelcsévélő mechanikáig csomó hasznos extra kimaradt, ha már nyakpántos kialakítást választottak. Mindenesetre ár/érték arányban megkérdőjelezhetetlen termék, ami ennek megfelelően egy szép plecsnit kap!

Xiaomi Bluetooth Neckband

A tesztkészüléket a Xiaomi.hu biztosította, köszönjük!

szentkuti11

Azóta történt

 • Xiaomi MiJia Quartz - kvarcóra extrákkal

  A Xiaomi almárkájának hibrid óráját teszteltük, ami tulajdonképpen egy sima karóra lépésszámlálóval, illetve pár extra, mobilos funkcióval, de így is szerethető.

Előzmények

 • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

  A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

 • Mi köze E.T.-nek a Xiaomi Playhez?

  Fogalmunk sincs, de a hivatalos előzetes azért sok mindent elárul a karácsonykor bemutatásra kerülő modellről.

 • Xiaomi Mi 8 Lite - cukormentes étrend

  A Xiaomi felső-középkategóriás phabletje a Redmi Note 6 és a Pocophone F1 közötti árrésben találhat közönséget. Ám hiába a mutatós ház vagy a friss MIUI, nem kifejezetten olcsó, és nem is túl karakteres.

 • Együttműködik a Xiaomi és az IKEA

  A Xiaomi főleg az okostelefonjairól ismert errefelé, de komoly okosotthon portfóliójuk is van, amit mostantól az IKEA is integrál.

Hirdetés