Hirdetés

Waze - a közösségi navigáció

Bevezető

Olvastam valahol egy blogbejegyzést, ahol valami olyan alkalmazást ajnároztak, amely előre szól traffipax esetén - feltéve, hogy a többi felhasználó közül valaki már bejelentette a sebességmérés pozícióját. Ez egészen addig nekem meglehetősen jópofának tűnt, amíg le nem görgettem a kommentekhez és valaki epésen meg nem jegyezte, hogy a Waze ezt simán tudja, csak éppen még navigálni is lehet vele, és akkor bennem is felderengett, hogy hallottam már ezt a magyarul kissé idétlen nevet, csak nem foglalkoztam vele.

Úgyhogy most kissé megkésve, de remélve, hogy jelen cikk is gyarapítja majd a Waze felhasználóinak táborát összeszedtem mindazt, amit néhány hét használat után tudni érdemes egy olyan programról, ami ingyenes, nincs benne reklám, folyamatosan fejlődik és lehet, hogy az Apple hamarosan megveszi az egészet. Vagy legalábbis a térképadatbázisát, ami - khm - egy hangyányival jobbnak tűnik, mint a cupertinoi vállalat sajátja. A konkrétumok egyelőre a forgalmi információk átadásáról szólnak, ami szintén sokat ér és nem haszontalan.

Waze

Amikor nekiálltam, hogy én is "wazer" legyek - így hívják a Waze felhasználókat - akkor azért az első időszakban erősen téptem a hajam. Nem egészen úgy működtek a dolgok, ahogyan azt én elképzeltem, ezért próbaképpen beletúrtam a levelezésembe, hogy van-e valami releváns email, vagy sajtóközlemény, ami fölött korábban elsiklottam és legnagyobb meglepetésemre találtam egy meghívót az első magyar wazertalálkozóra, ami persze nyáron volt, de ott mosolygott az aláírásban, hogy a Waze Magyarország Csoport nevében Zsák Péter küldte. Ha pedig már így alakult, akkor kanyarítottam a kérdéseimmel és az észrevételeimmel egy levelet az úriembernek, aki kisvártatva egy olyan részletes, pontos és "felhasználóbarát" választ rittyentett, hogy az akár egy az egyben mehetett volna cikknek.

Waze Waze

Péter levele sok, addig idegesítő, vagy nem átgondolt jelenségről rántotta le a leplet, s némi betekintést kaptam abba, hogy milyen erőforrásigényes egy ilyen rendszer üzemeltetése és fejlesztése. Ami talán a legfontosabb, hogy az egész mögött a Waze Mobil Inc. áll, ez egy izraeli cég, akik 2009 augusztusában dobták ki Észak- Amerikában és Izraelben a szoftvert, de annyira nagy volt a siker, hogy pár hónappal később világszintűre növelték a szolgáltatás elérhetőségét. Reklám sosem lesz a felületen, az is vidám mennyiségű pénz lehet, amit az Apple fog fizetni, illetve kicsit a foursquare-hez hasonló üzleti modellel készülnek, de ez szintén a jövő zenéje.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés