A Google kezébe került a Waze

A közösségi navigációs szolgáltatást nyújtó Waze megvásárlásával kapcsolatban az elmúlt hetekben több pletyka is felröppent, legutóbb épp a Facebookkal hozták szóba az izraeli székhelyű vállalatot. Zuckerberg vállalata végül nem tudott győztesként kijönni a harcból, most ugyanis kiderült, hogy azt a Google nyerte meg, ám ehhez nagyjából 1,3 milliárd dollárra volt szüksége. A Waze hivatalos honlapján közölte a hírt, ami miatt elképzelhető, hogy a Waze és a Google Maps a jövőben bizonyos tekintetben összeforr majd, de erről egyelőre nem derültek ki konkrétumok.

A kooperáció mindkét térképszolgáltatásnak előnyös lehet, hiszen a Google Maps közösségi frissítésekkel gazdálkodhat, a Waze pedig a mostaninál fejlettebb keresőfunkciókkal bővülhet. Fontos tényező, hogy a Google nem költözteti el Izraelből a dolgozókat, sőt nem is meneszthet senkit a jelenlegi 107 munkatárs közül. A Waze vonzereje egyébként az online információáramlásban rejlik, hiszen jelenleg több, mint 40 millió felhasználó segíti egymást abban, hogy minél gyorsabban, a dugókat kikerülve lehessen eljutni egyik pontból a másikba. A felvásárlás messze az egyik legköltségesebb ügylet lett a történelemben, eddig az Instagram volt előkelő helyen, ám akkor az 1 milliárd dollárt nem csak készpénzben, hanem részvényekben is fizette a Facebook.

A Waze közelményében megnyugtatja jelenlegi felhasználóit, hogy rövid távon a világon semmi sem változik, az összes szolgáltatás és funkció marad. A mi véleményünk szerint a Google és a Waze kiválóan kiegészítheti egymást, ha okosan kooperálnak, a keresőóriás műholdképei és adatbázisai (főleg a házszámok és a POI-k tekintetében) jól fog jönni a Waze kapcsán, a Google navit használók forgalmi információi bővülnek és vica versa további adatokat generálnak, és talán a Waze egyszer fog tudni a tömegközlekedéssel is bánni.

Előzmények

  • Waze - a közösségi navigáció

    A felhasználói közösség fejleszti, csiszolgatja, az Apple pedig szemet vetett rá. A Waze egy ingyenes navigációs szoftver sok ötlettel és apró hibákkal.

Hirdetés