Hirdetés

Ulefone Power 6 - nem beszélni jól magyar

Régen futottunk bele olyan készülékbe, ami ennyire nem tud magyarul. Kitartó, persze, hatezres akksival ez el is várható, de minden más nagyon Zs-kategóriás. És jack csatlakozó sincs. Nem fért el, vagy mi?

Hardver, szoftver

Papíron a Power 6 teljesen rendben van. A MediaTek idén bevezetett 12 nanométeres, nyolcmagos, maximum 2 GHz-es Cortex-A53-mal dolgozó szettje korszerű és a középkategóriában megfelelő teljesítményt jelent, a PowerVR GE8320 viszont elég gyengén szerepel a szintetikus teszteken. A Helio P35-höz 4 GB operatív memóriát és 64 GB, maximum 256 GB-ig bővíthető belső tárhelyet rendeltek. Elvileg ennek teljesen rendben kell lennie, ha az optimalizáció megfelelő. De nem az. Ugyanezzel a szettel, viszont kevesebb RAM-mal a Honor 8A szignifikánsan jobb felhasználói élményt nyújt.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark UleFone Power 6 Redmi 7 Nokia 3.2 Honor 8A Alcatel 3
Rendszerchip MediaTek Helio P35 Snapdragon 632 Snapdragon 429 MediaTek Helio P35 Snapdragon 439
AnTuTu Bench. 7.x 85040 pont 103377 pont 63962 pont 77863 pont 78979 pont
Geekbench 4 (single/multi) 910 / 3917 pont 1250 / 4246 pont 855 / 2449 pont 830 / 3999 pont 894 / 3149 pont
GFXBench Car Chase onscreen 2,8 fps 7,7 fps n/a 3,9 fps 6,9
GFXBench Car Chase offscreen 2,9 fps 3,9 fps n/a 2,5 fps 3,5
GFXBench Man. onscreen 9,1 fps 20 fps 10 fps 16 fps 18 fps
GFXBench Man. offscreen 10 fps 11 fps 5,3 fps 9,9 fps 9,5 fps
AndroBench Sequential Read 277,69 MB/s 310,04 MB/s 273,87 MB/s 275,30 MB/s 306,13 MB/s
AndroBench Sequential Write 214,69 MB/s 87,85 MB/s 60,27 MB/s 79,97 MB/s 85,04 MB/s
AndroBench Random Read 39,47 MB/s 86,58 MB/s 21,62 MB/s 58,99 MB/s 83,09 MB/s
AndroBench Random Write 16,36 MB/s 17,77 MB/s 8,06 MB/s 20,46 MB/s 14,55 MB/s

[+]

De sokkal gyengébb lapkakészlettel és feleennyi operatív memóriával is láttunk már gördülékenyebb rendszert, de itt nem csak apróbb akadozásokról vagy bizonytalanságokról van szó. Kezdjük azzal, hogy a feloldás sem sikerül mindig, vagyis legtöbbször nem sikerül. Egyrészt a szenzor vacak, sokadjára ismeri csak fel a gazdáját, másrészt a kijelző rendszeresen halott marad, amivel hosszú másodpercekig nem tudunk mit kezdeni. A bekapcsológombra sem reagál, aztán vagy a kezdőképernyőre jutunk, vagy a zárolt képernyőre. Vagy újraindul. Az arc alapú feloldás szintén döglődik, egy darabig jól működött, azóta olyan, mintha be se lenne kapcsolva.

[+]

Hirdetés

A legnagyobb probléma mégis az esetlegesség. Ha átverekedtük magunkat a védelmi vonalakon, már az üres rendszerben való navigáció is okozhat gondot, az alkalmazásokat maximum kettessével telepítsük, mert belefagy a Play Áruház, aztán vagy sikerült a dolog, vagy nem. Rendszeresen találkoztunk pillanatnyi összeomlásokkal, érthetetlen eszméletvesztésekkel, pedig még egy Facebook sem volt a készüléken, az alapbeállításokat próbáltuk csak elvégezni.

[+]

A rendszer a másik izgalmas dolog. Egyrészt teljesen friss, Android 9 alapú, minimális módosításokkal, csak a biztonsági csomag verzióját nem sikerült kibogarászni az információk közül. Másrészt viszont ilyen durván félre-Google-fordított felhasználói felülettel is ritkán találkozunk. A lokalizáció annyira béna, hogy arra szavak nincsenek. A legtöbb funkcióról azért sejthető, hogy mit takar, nagyjából, de így elég fárasztó a készülék beállítása. Pedig kényelmi megoldásokkal és extrákkal rogyásig van a rendszer.

[+]

Ha már a készülék zárolásának feloldására nem kifejezetten alkalmas az ujjlenyomat-olvasó, legalább egy rakás más dolgot is lehet vele csinálni hosszú érintésre. Ezek közül csak kettő tud egyidejűleg működni, az exponálás és a hívásfogadás. Ha mégis inkább az arcazonosítással próbálkozunk, érdemes bekapcsolni az emelje fel a csukló ébredés képernyőjét. Ez a kijelző automatikus ébresztése, ha megemeljük a készüléket, majd engedélyezzük, hogy ilyenkor automatikusan induljon az arcfelismerés. Nem garantálom, hogy minden esetben menni fog, de nagyobb valószínűséggel, mint a teljesen használhatatlan ujjlenyomat-olvasóval. Jó. Nem teljesen használhatatlan, előfordul, hogy működik, de legalább negyvenkétszer kell próbálkozni, majd letilt és kódot kér, vagy a fent vázolt fogatókönyvek egyike lép életbe.

[+]

A Gesztusmozgásban található rendszermozgások között találunk dupla koppos zárolást, amihez a virtuális Home gombot kell kétszer megérinteni. Ezt így közölték: A képernyő zárolásához dupla érintse meg az otthoni kulcsot bármely felületen. Van itt még Hárompontos belépő kamera (három ujjal felfelé simítva megnyitja a kamerát), Három ujjal egyidejűleg az alsó csúszóképernyő funkció (ugyanaz, csak felülről kell simogatni és képernyőképet csinál), meg hasonlók. Az Intelligens szomatoszenzoros meg valószínűleg valamiféle érintés nélküli gesztusvezérlés lesz, csak éppen egyáltalán nem működik.

[+]

A Gesztus WakeUp szintén nem egy élmény, ha van bármilyen zárolás és védelem a készüléken, azon előbb át kell verekedni magunkat, hogy megnyíljon a kívánt alkalmazás, a gesztus felismerése is igen lassú, a kettő együtt pedig pont használhatatlan. Előbb írom be a PIN kódot és keresem ki a kívánt funkciót. A beállítások között van még DuraSpeed, ami a háttérben futó alkalmazásokat korlátozza, SOS Call és valamiért a QR-kód olvasó is ide került.

[+]

A rendszernavigáció félig gesztusalapú, a vissza gomb viszont maradt a Home mellett. Az alkalmazásváltó a Home gombról gyorsan felfelé csúsztatva kerül elő, ha pedig szép komótosan simítunk felfelé, akkor az alkalmazásmenübe jutunk. De ha ezt kikapcsoljuk, visszakapjuk a nem variálható sorrendű, hagyományos virtuális navigációs gombokat. Néha elfelejti megjeleníteni a bal szélen található vissza gombot, de a főképernyőre lépve az is előkerül, becs’ szó.

[+]

Egyébként minden a megszokott formában van jelen. A kissé akadozós kétfázisú gyorskapcsolópanel és értesítősáv csak felülről rántható le, a főképernyők mellett balra a Google asszisztens áll rendelkezésre; vannak alkalmazásikon-jelvények és gyorselérés, osztott képernyős mód és az alapvető Google alkalmazások. Az egyetlen extra, hogy a Google Keep helyett a Teendőkbe jegyezhetjük fel a fontos dolgokat, és a Műszerek, ahol többek között iránytű, decibelmérő, vízmérték, függőón, magasságmérő, szögmérő és lépésszámláló is van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Olcsó strapamobilt kínál az uleFone

  Az Armor X3-hoz előkotortak a raktárból egy régi ismerőst, a MediaTek MT6580-at. Az uleFone Note 7P pedig egy kedvező árú 4G-s phablet.

 • Előrendelhető az uleFone T2

  A noccsos Sharp kijelzővel szerelt phablettel már tavaly találkoztunk, mostantól pedig kosárba lehet helyezni, igaz, egyelőre előrendelésben.

 • Strapabíró csúcstelefonnal készül az uleFone

  Az Armor 7 erős MediaTek SoC-vel, méretes FHD+ kijelzővel, 48 megapixeles főegységet kínáló tripla kamerával és strapatulajdonságokkal érkezik.

 • Elővételben az uleFone 3W / 3WT

  10000 mAh feletti telep, IP68/69K védelem, MIL-STD-810G támogatás és AI képességeket biztosító MediaTek chip – előjegyezhető az uleFone Full HD-s strapaajánlata.

Előzmények

Hirdetés