Sony Xperia Z5 - nem gyűjti, olvassa az ujjlenyomatot

Bevezető

„A Sony Xperia Z3 javarészt már csak egy finomhangolás volt, de úgy tűnik, hogy a japán gyártó még a ráncfelvarrást is tudja ráncfelvarrni” – lehetett júliusban olvasni szentkuti11 tollából az Xperia Z3+ tesztjében, és a levelek még le se hullottak a szemközti fáról, máris a következő Sony csúcskészülék bevezetőjét írom. Bizony, mindenféle korábbi szóbeszéd ellenére sem dob piacra kevesebb zászlóshajót a vízre a Sony (sőt: szeptemberben mindjárt hármat bemutatott), az Xperia Z5-öt mégis óriási várakozás övezte, mivel sokan számítottak végre egy igazán komoly generációváltásra néhány polírozási kör után.

Hasonlít a korábbiakra, mégis némileg eltér az Xperia Z5 formavilága
Hasonlít a korábbiakra, mégis némileg eltér az Xperia Z5 formavilága [+]

Más kérdés, hogy a berlini IFA-n végül nem a Z5, hanem a 4K kijelzős Z5 Premium hozta a wow faktort, hiszen nem láttunk még azelőtt, 806 ppi-s kijelzőt (ami a legtöbb tartalmat egyébként 1080p-ben jeleníti meg), a Z5 Compact pedig ritka erős ajánlat lett az egyre szűkülő kistelefon kategóriában. A tulajdonképpeni főszereplő viszont mégiscsak az Xperia Z5, hiszen a legnépszerűbb képátló mérettel és az elérhető legerősebb hardveres felhozatallal hódit. Viszont itt is van a bibi: az xperiás formavilággal, az 5,2 hüvelykes Triluminos megjelenítővel, a Snapdragon 810-es SoC-vel és a specifikációk többségével a nyáron már találkozunk, első blikkre tehát a ráncfelvarrás ráncfelvarrásának ráncfelvarrása is lehetne a Z5. Szerencsére nem az.

A matt hátlap visszafogottságában elegáns
A matt hátlap visszafogottságában elegáns [+]

Fontos újítások történtek a biztonság és a kamera terén: az elsőre fura helyre, az oldalsó bekapcsoló billentyűbe épített ujjlenyomat-olvasó praktikus biometrikus azonosító, a hátlapi fényképezőszenzornak pedig nem csak a felbontása, hanem fókuszképességei is változtak, nem beszélve arról az egy-két új trükkről, amit a szoftver pár hónap alatt eltanult. Miközben tehát a legkülönlegesebb új Xperia egy 4K-s phablet, a legnépszerűbb a széles vásárlóréteg igényeit figyelembe véve a „sima” Z5 lehet, tesztalanyunk pedig stabil alapokra építkezik, úgy a por- és vízállóságra, mint a Sony erős szoftverpakkjára, zenei képességeire és üzemidejére.

Az Xperia Z5 doboza egyszerű papírszerkezet
Az Xperia Z5 doboza egyszerű papírszerkezet [+]

Az, hogy a csomagolásnál sokkal pofásabb a benne rejlő csúcskészülék, igazából jó hír (láttunk már ronda telefont szép dobozban), és bár az Xperia Z5 apró, fehér kartondobozkáját nem fogják modern art múzeumban mutogatni, a szokásos tartozékok azért belefértek. Így a prémiumkategóriás okostelefon, a microUSB kábel, az MH-750 típusú, agybadugós headset, és egy másfél amperes, hagyományos töltőfej, úgyhogy hiába a gyorstöltési támogatás, ha az adapter arra nem képes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia Z5 Compact - tökéletes kispajtás?

  A japán gyártó két generáció után újabb kompakt méretű (és nevű) telefont dobott piacra, mely nem csak bivalyerős, hanem jó a kamerája, az üzemideje, és cserébe még drága is.

 • Sony Xperia Z3+ - nem lépett szintet

  A Sony Xperia Z3 javarészt már csak egy finomhangolás volt, de úgy tűnik, hogy a japán gyártó még a ráncfelvarrást is tudja ráncfelvarrni, nemrég előálltak a Z3+-szal.

 • Sony Xperia Z3 - finomhangolás

  A generációváltás elmaradt, viszont apróbb de annál fontosabb korrekciók jelzik a Sony őszi csúcsragadozójának érkezését.

Hirdetés