Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

Multimédia

A készülék egyik legnagyobb újítása a kamera, mely a Sony szerint olyan minőségű felvételeket képes készíteni, mint egy kompakt digitális fényképezőgép. Ezzel nyilván már előzetesen is lehet vitatkozni, az viszont tény, hogy a készülékházban egy 20,7 megapixeles felbontású, 1/2,3 hüvelykes CMOS-szenzor található. Sokaknak hiányozhat a Xenon-villanó, melynek hiánya nem csak azért fájó, mert egy ilyen kaliberű eszköznél már jó lenne ilyet látni (főleg, ha kompaktokat megközelítő képminőségről beszél a gyártó), hanem azért is, mert az utolsó pillanatig azt pletykálták, hogy efféle fejlett villanófény kerül az eszközbe.

Sony Xperia Z1
[+]

A kamerát kezelő szoftver rendkívül intelligens és jól kezelhető, rengeteg extra funkciót kínál. Az automatika nagyon normálisan állít be mindent, de kézi módban a záridő és a blende kivételével minden máshoz hozzányúlhatunk, fénymérés, érzékenység (ISO 50 - ISO 800), szoftveres képstabilizáció, HDR, expozíció-korrekció, sorozatfelvétel, minden van. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 5248 x 3936 pixel, videókat pedig Full HD felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel rögzíthetünk; a minőség ezen a tesztvideón mérhető fel. Veszteségmentes zoom a pletykákkal ellentétben videóknál nincs (erre itt egy szemléletes példa), a minőség pedig nem kiemelkedő, a színek sajnos elég fakók és az autofókusz is lassú, viszont legalább a stabilizáció jónak tűnik. Fotóknál van Timeshift burst üzemmód, különféle képeffektusok, panorámapásztázás, valamint augmented reality is, melynek segítéségével nem létező dolgokat rakhatunk oda a képekre, kalapot az emberekre, dinoszauruszokat az útra stb.

Sony Xperia Z1 screenshot

Jópofa az Info-eye üzemmód is, mely nevezetes épületeket, boroscimkéket ismer fel és ad róluk információkat nagyon kulturált tálalásban. A kamera egyébként lezárt kijelző mellett is villámgyorsan, körülbelül két másodperc alatt elindul és exponálásra kész állapotba kerül.

Fenti képek automata módban készülnek, ilyenkor 8 megapixeles a felbontás és 16:9-es a képarány. Fotóknál már van veszteségmentesnek mondott zoom, de itt érezni némi csalást; a funkció eleve csak 20 megapixeles felbontásnál érhető el, ha belenagyítunk a képbe még exponálás előtt, akkor már csak 8 megapixel lesz a felbontás, de 2x-es zoomig elvileg nincs veszteség. Ehhez jön az úgynevezett Super Resolution Pixel nevű eljárás, ami 3x-os értékig működik, elvileg így jön ki a veszteségmentesség. Tény, hogy az eredmény jobb, mint a digitális nagyítás esetében, de azért teljesen veszteségmentesnek nem neveznénk a dolgot, a Nokia megoldása klasszisokkal jobbnak tűnik, igaz, ott kicsit több képrészletből tud dolgozni a telefon.

Z1 kamera zoom nélkül Z1 kamera zoommal

Természetesen készültek képek teljes, 20,7 megapixeles felbontás mellett is, a lenti csokornál a manuális módot választottuk, ilyenkor érhető el ugyanis a maximális méret. Van éjszakai felvételünk is, de az előzetes hírekkel szemben ez sem váltja meg a világot.

Ha röviden kellene összefoglalnom az Xperia Z1 képminőségét, akkor azt mondanám, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem tudta letaszítani a trónról a Nokia 808-at, sőt, minőségben meg sem közelíti azt. Az általa készített képek a kijelzőn nagyon jól mutatnak, számítógépen azonban könnyen észre lehet venni a hibákat, melyek közül a leginkább zavaró az alacsony dinamikatartomány, melynek köszönhetően napfényes időben könnyen ki- vagy beégnek az egyes részek. Gyengébb fényviszonyok között ellenben a zajszinttel gyűlhet meg a bajunk, azonban fényviszonyoktól függetlenül észrevehetők a kissé elmosott, "digitális" hatású részek és a nem különösebben látványos színek. Hiába ígérik, sajnos ez a modell sem éri el az igazi fényképezőgépek szintjét, és itt nem csak a jóval gyengébb, ledes villanóra gondolok. Telefonként azért jól megállja a helyét.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Kihangosítva kimondottan vacakul szól a telefon, Bog szerint fülsértő, ami kijön a készülék aljából. Tény ami tény, kimondottan élesek a zörejek, mélyebb tartományok nincsenek, ráadásul némi recsegés is hallható a háttérben. Pedig a Walkman alkalmazás nagyon jól néz ki, jól is kezelhető, ráadásul megtalálható benne a ClearAudio+ hangkiemelő technológia, mely sokat ugyan nem segít a hangszórón, de fülhallgatóval használható; ha nem nyomjuk be, akkor hozzáférhetünk a normális hangerőszabályzóhoz, ahol magunk is létrehozhatunk egyéni sémákat, bónusznak pedig megtaláljuk a jól ismert Music Unlimited szolgáltatást. Videózás tekintetében nincs sok említésre méltó, ugyanis nincs hiányosság; a Full HD felbontás és a DivX tömörítés sem okoz gondot a Z1-nek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia M - inkább előd, mint utód

  A Sony különleges és egyedi formatervét megkapta ugyan a telefon, ám sajnos a jó sebesség ellenére a kijelző és a kamera is a várakozások alatt teljesít.

 • Sony Xperia ZR - ugrás a medencébe

  A japánok újdonsága az igazi vízállóságot hozza el nekünk, víz alatti fényképezést tesz lehetővé, ráadásul mindezek mellett hardveres téren is az élen jár.

 • Sony Xperia SP - a jónevű japán

  Az Xperia S utódjának tekinthető készüléknek csak itthon cseng bénán a neve, senkiháziak kezében a popszakma, de a Sony mobilos részlege szerencsére nem járt így.

 • Sony Xperia ZL - kicsivel jobb

  Együtt mutatták be az Xperia Z-vel, azonban utána nagy csönd lett körülötte, pedig a ZL több egy szimpla átnevezésnél, valamiben jobb, valamiben nem.

Hirdetés