Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

Felhasználói felület, szoftverek

A Sony androidos felhasználói felülete nagyon kellemes; én mostanában nem használtam huzamosabb ideig egyet sem a japán gyártó készülékei közül, úgyhogy kellemes meglepetésként ért a dolog. A készenléti képernyőn a gyáriaktól nem vészesen eltérő, mégis egyéni stílusú ikonok mosolyognak ránk, ez az egész menürendszerre jellemző, szépen eltalálták őket a grafikusok. Oldalakból összesen 7 darabot rakhatunk ki, ezek között horizontális irányú ujjmozdulatokkal tudunk lapozni, ha pedig két ujjunkat egymás felé húzzuk, egy amolyan áttekintő nézetbe jutunk, ahol kényelmesen rendezgethetjük az oldalakat, widgeteket, parancsikonokat.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

A menübe a szintén a képernyőn található Home gomb fölötti részt megnyomva jutunk, itt oldalanként 20 darab alkalmazással nézhetünk farkasszemet, melyek sorrendjét magunk variálhatjuk. Itt megjelent egy új és egészen értelmes megoldás, balról ugyanis behúzhatunk egy amolyan almenüt, ahol nagyon könnyen változtathatunk a sorrendben, plusz kereshetünk is a szoftverek között. A mozdulat és az animáció kicsit hasonlít a BlackBerry 10 rendszerben tapasztalható dolgokra, de ezt legfeljebb előnyként említhetjük. A menüben egyébként létrehozhatunk mappákat is, ami szintén a kényelmes és átlátható felépítést hivatott elősegíteni.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Szintén nem új, de hasznos funkció a futó alkalmazások listájának alján megjelenő négy darab ikon, melyek mellett egy kis nyíl is van, melyet megérintve a lista kilenc ikonra bővül. Ezek segítségével amolyan lebegő alkalmazásokat dobhatunk ki a képernyőre/alkalmazásra, amelyben épp vagyunk. Kidobhatunk számológépet, hangrögzítőt, időzítőt, naptárat és még pár apróságot.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Szoftverekből rengeteg extrát kapunk. A Sony rendelkezik pár extra widgettel (időjárás, Sony Select, STAMINA üzemmód), ezen kívül kapunk egy Box klienst (és hozzá 50 GB ingyen tárhelyet életünk végéig), Evernote-ot, egy File Commander névre hallgató fájlkezelőt, McAfee antivírust, egy teljes verziós OfficeSuite szoftvercsomagot, egy Pixlr Camera nevű képmanipuláló szoftvert, zeneszámok felismerésére használható TrackID-t, egy nagyon fapados rajzolóprogramot, valamint két Xperiához köthető szoftvert. Az Xperia Lounge egy amolyan kuponfüzetnek néz ki, az Xperia Privilege pedig nem tudni, hogy mire jó, egyetlen egy banner van benne, ahol valami stickereket akarnak ránk tukmálni az üzenetkezelő szoftverhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia M - inkább előd, mint utód

  A Sony különleges és egyedi formatervét megkapta ugyan a telefon, ám sajnos a jó sebesség ellenére a kijelző és a kamera is a várakozások alatt teljesít.

 • Sony Xperia ZR - ugrás a medencébe

  A japánok újdonsága az igazi vízállóságot hozza el nekünk, víz alatti fényképezést tesz lehetővé, ráadásul mindezek mellett hardveres téren is az élen jár.

 • Sony Xperia SP - a jónevű japán

  Az Xperia S utódjának tekinthető készüléknek csak itthon cseng bénán a neve, senkiháziak kezében a popszakma, de a Sony mobilos részlege szerencsére nem járt így.

 • Sony Xperia ZL - kicsivel jobb

  Együtt mutatták be az Xperia Z-vel, azonban utána nagy csönd lett körülötte, pedig a ZL több egy szimpla átnevezésnél, valamiben jobb, valamiben nem.

Hirdetés