Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

Bevezető, tartozékok

Mióta a Sony kivásárolta az Ericssont a közös mobilos vállalkozásuktól, egyre több embertől hallok pozitív véleményt velük kapcsolatban. Pedig ami azt illeti, a japán-svéd kooperáció hazánkban mindig is népszerű volt, ami részben az ázsiai fél miatt volt, az általuk létrehozott négybetűs márkanévnél ugyanis kevés dolog cseng jobban hazánkban. Ettől függetlenül ma már tényként kijelenthető, hogy a Sony nagyon jó utat jár be egyedül, ami az egész iparágnak jót tesz.

Sony Xperia Z1
[+]

Az Xperia Z nevű készülékük például az első Full HD felbontású okostelefon volt Európában, a gyártónak pedig olyan komoly szándékai voltak vele, hogy még hazánkban is méretes reklámkampányt rakott a premier mögé. Persze a Z egyáltalán nem volt hibátlan, igazság szerint két dolgot is sokkal jobban lehetett volna vele kapcsolatban csinálni. Az egyik a kijelző, mely bár papíron nagyon is fejlett, a hasonló paraméterű megoldások közül egyértelműen a leggyengébb minőséget nyújtja gyenge betekintési szögei és kissé fakó színei miatt; igaz, a megjelenés után jött egy szoftverfrissítés pont emiatt, de az csak részben orvosolta a problémát. Főleg azért volt furcsa ez a gyengélkedés, mert a Sony esetében házon belül megtalálható minden tudás és technológia ahhoz, hogy tényleg világklasszis panelt tudjanak készíteni. Hasonló dolgok mondhatók az eredeti Z kamerájáról is, mely egyáltalán nem volt rossz, de nem is sikerült kiemelkednie a tömegből, pedig ezen a területen is minden adott ahhoz, hogy valami kiemelkedő szülessen. Erre szerencsére a vezetés is rájött, így született meg az új csúcsmodell, mely a keresztségben a Sony Xperia Z1 nevet kapta. Elméletileg a kijelzővel és a kamerával kapcsolatban is komoly fejlesztésre lehet számítani, ez utóbbi szolgáltatás a telefon kiemelt funkciója; mindez mellett a jelenleg elérhető csúcshardver is a fejlesztések részét képezi, amit egy szokatlanul nagy, 3000 mAh-s akkumulátor egészít ki.

Sony Xperia Z1
[+]

A tesztkészülék apró és nem különösebben exkluzív dobozban érkezett, mely tartozékok szempontjából mindennek alá tudott menni. A zászlóshajóhoz ugyanis nem kapunk fülhallgatót, csak egy hálózati töltőfejet és egy adatkábelt; ezt a lépést költségcsökkentéssel és környezettudatossággal is lehet magyarázni, ugyanakkor kissé furcsának tűnik ilyen sok pénzért ilyen szegényes tartozékkínálattal találkozni. Szerencsére a tesztkészülékhez mi soron kívül kaptunk a QX10/QX100 objektívek felrakására használható hátlapot, úgyhogy lesz miről írnunk, de a vásárók ettől függetlenül kicsit csalódottak lehetnek a doboz felnyitása után. Persze csak addig, amíg el nem kezdik használni a gépet.

Külső

Mivel az Xperia Z formavilága sok felhasználó szívét rabul tudta ejteni, nem szabad csodálkozni azon, hogy a Z1 ugyanazt a határozott vonalvezetést viszi tovább, ami az elődöt jellemezte. Ettől függetlenül egyértelmű fejlődésről beszélhetünk, hiszen az újdonság már fémből készült keretben helyezkedik el, mely nem csak érzésre, hanem ránézésre is kellemes, sokat dob az összhatáson. Emellett a Sony sikeresen megőrizte a korlátozott víz- és porállóságot, a Z1 ugyanis megfelel az IP58-as szabványnak, tehát a porral szemben teljesen védett, a vizet pedig legfeljebb 1 méteres mélység esetén 30 percen át képes elviselni. Felhasználói szempontból fontos, hogy mindezt úgy sikerült megoldaniuk a mérnököknek, hogy felszabadították a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet, melyet ennél a modellnél nem véd fedlap, önmagában vízálló. Tehát mostantól a headset csatlakoztatásához nem kell kihajtogatnunk a kisajtót, azaz nincs semmi korlátozás a használhatóságban.

Sony Xperia Z1
[+]

Tudásának és óriási kijelzőjének megfelelően a Z1 nem egy apróság. 170 grammot nyom, kiterjedése 144 x 74 x 8,5 milliméter, ami jelentős növekedés a Z-hez képest, mely picit kisebb volt és csak 146 grammot nyomott. Ennek oka elsősorban az akkumulátor kapacitásának 2330-ról 3000 mAh-ra való növekedésével magyarázható, tehát a Sony nem játszik biztonsági focit és meglépte azt, amit szerintünk mindenkinek meg kellene; inkább húzza az ember zsebét plusz 20-30 gramm, de bírja ki a telefon estig egy töltéssel. A megjelenítő specifikációját tekintve nem változott, továbbra is 5 hüvelykes képátlóval és 1080 x 1920 pixeles felbontással rendelkezik, ami 441 PPI-s sűrűséget jelent. A képminőséggel kapcsolatban bizakodásra adhatott okot, hogy itt is megtalálható az Xperia Z Ultrában már bizonyított Triluminos technológia, de a panel betekintési szögek és színek tekintetében ennek ellenére is csak keveset fejlődött az eredeti Z-hez képest, a Z Ultra pedig sokkal jobb nála. Éles és színhelyes képet csak szemből láthatunk, oldalról tejköd ül a megjelenített képre, ami nem tesz jót az olvashatóságnak. A fényerő viszonylag jó, a napfényben való olvashatóság épp ezért nem gyászos, de nem is kiemelkedő.

Sony Xperia Z1
[+]

Az előlap tetején diszkréten húzódik meg a telefonhangszóró, mely egyben egy jól látható, de nem zavaró fényerejű állapotjelző ledet is rejt. Mellette található a 2 megapixeles előlapi kamera, mely 1080p-s videófelvételek rögzítésére is alkalmas, ami azért nem rossz. A kijelzőről már volt szó, gombok pedig nincsenek az előlapon, van viszont egy Sony logótípia, mely döbbenetes módon a Z-hez, Z Ultrához és Tablet Z-hez hasonlóan az előlapra gyárilag felnyalt fólián található, nem pedig magán a kijelzőn. Ha tehát egy év alatt összekarcoljuk és cseréljük a fóliát, le kell majd mondanunk a Sony feliratról, mert ilyennel ellátott fóliát jelenleg még nem lehet kapni. További izgalmakat persze a hátlapon is találunk, de azok legalább pozitívak. Ilyen például a ledes villanóval ellátott kamera, mely egyáltalán nem hivalkodó és még csak nem is nagy, pedig a 20,7 megapixel alapján joggal várhatnánk valami méretes elemet errefelé.

Sony Xperia Z1
[+]

A hátlap egyébként edzett üvegből készült, melynek típusa nem ismert. Középen egy Sony logótípia, alul egy visszafogott Xperia felirat található, plusz egy apró NFC-jelet is elrejtettek ott, ahol a modul található. Viszonylag nagy mérete ellenére én személy szerint kényelmes fogású eszköznek gondolom a Z1-et, az összeszerelés minőségébe nem lehet belekötni, az anyaghasználatnál pedig legfeljebb egyéni preferencia alapján lehet azt mondani, hogy nem jön be.

Sony Xperia Z1
[+]

Felül a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenettel találkozhatunk, jobb oldalon egy ajtócska mögött rejtették el a microSIM-foglalatot, ami alatt a kerek és jól kivehető bekapcsológomb, valamint a két hangerőszabályzó gomb található, utóbbiak egy picivel talán lejjebb vannak, mint ideális lenne, de ezzel még együtt lehet élni. Alul a hangszóró és a csuklópánt rögzítési helye található, balra a dokkoláskor használható csatlakozó, valamint a fedlappal takart microUSB-port és microSD-bővítőhely kapott helyet.

Hardver, operációs rendszer

A Qualcommnak köszönhetően mostanában egy picit unalmas dologgá váltak az okostelefonos és táblagépes SoC-k, a jelenlegi csúcsot ugyanis úgy hívják, hogy Snapdragon 800. Ha egy készülékbe ezt rakják, akkor az nagyon gyors lesz, ami nincs máshogy a Z1 esetében sem, melynek szívét az említett SoC 2,15 GHz-en futó változata jelenti 2 GB RAM társaságában. A grafikus megjelenítésért az Adreno 330-as GPU felel, a belső tárhely pedig 16 GB, melyből a felhasználók ténylegesen 11,3 GB-ot használhatnak.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z Sony Xperia Z Ultra Samsunk Galaxy S4
Quadrant Standard 20648 pont 7416 pont 18733 pont 12541 pont
Linpack for Android (single) 441,228 MF. / 0,19 s 214,408 MF. / 0.39 s 441,228 MF. / 0,19 s 335,333 MF. / 0,25 s
Linpack for Android (multi) 937,037 MF. / 0,18 s 611,111 MF. / 0.28 s 937,037 MF. / 0,18 s 807,018 MF. / 0,21 s
Smartbench 2012 Prod. 9870 pont 5079 pont 9817 pont 7358 pont
Smartbench 2012 Games 4469 pont 3119 pont 4436 pont 2713 pont
AnTuTu 4.0 Benchmark 32045 pont 20467 pont 34682 pont 27003 pont
Geekbench 3 Single-Core 913 pont 500 pont 947 pont 685 pont
Geekbench 3 Multi-Core 2751 pont 1173 pont 2740 pont 1869 pont
3DRating (OpenGL ES 2.0) 5812 pont 4189 pont 5529 pont 4955 pont

A Sony Xperia Z1 e sorok írásákor a világ leggyorsabb okostelefonja. A Linpack nevű tesztprogramban úgy tűnik, hogy sikerült is elérnünk a maximumot, amit a szoftver ki tud préselni magából, ugyanis ezredre pontosan ugyanezeket az értékeket mértük a Z Ultra esetében is, tehát nem elírásról van szó. A számok egyébként elképesztőek, Quadrantban már 20 000 pont fölötti értékről beszélhetünk, a SmartBench-ben súroltuk a 10 000-s álomhatárt, az új AnTuTu-ban (melynek eredményeit nem lehet összehasonlítani a régiével, úgyhogy a sima Z-t és a Galaxy S4-et is újra lemértük) 30 000 fölött vagyunk, döbbenetes, hogy mit tud ez az SoC.

Használat közben épp ezért nem lesznek sebességbeli problémáink, ezen a vason még az Android is képes olyan sebességgel futni, amire a kevesebb hardverre optimalizált és kevésbé töredezett rendszerek egyébként is képesek. Ez a készülék felé persze dicséret, nagyon jó érzés használni, amit talán a fenti videó is átad egy picit. Ebben persze szerepet játszik a Sony kiválóan sikerült grafikus felhasználói felülete is. A melegedés nem veszélyes, de azért érezhető, ezzel az SoC-vel biztosan lehetne is rosszabb a helyzet. Huzamosabb használat után azért... érezni lehet, hogy mekkora erő is van a gépben.

Felhasználói felület, szoftverek

A Sony androidos felhasználói felülete nagyon kellemes; én mostanában nem használtam huzamosabb ideig egyet sem a japán gyártó készülékei közül, úgyhogy kellemes meglepetésként ért a dolog. A készenléti képernyőn a gyáriaktól nem vészesen eltérő, mégis egyéni stílusú ikonok mosolyognak ránk, ez az egész menürendszerre jellemző, szépen eltalálták őket a grafikusok. Oldalakból összesen 7 darabot rakhatunk ki, ezek között horizontális irányú ujjmozdulatokkal tudunk lapozni, ha pedig két ujjunkat egymás felé húzzuk, egy amolyan áttekintő nézetbe jutunk, ahol kényelmesen rendezgethetjük az oldalakat, widgeteket, parancsikonokat.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

A menübe a szintén a képernyőn található Home gomb fölötti részt megnyomva jutunk, itt oldalanként 20 darab alkalmazással nézhetünk farkasszemet, melyek sorrendjét magunk variálhatjuk. Itt megjelent egy új és egészen értelmes megoldás, balról ugyanis behúzhatunk egy amolyan almenüt, ahol nagyon könnyen változtathatunk a sorrendben, plusz kereshetünk is a szoftverek között. A mozdulat és az animáció kicsit hasonlít a BlackBerry 10 rendszerben tapasztalható dolgokra, de ezt legfeljebb előnyként említhetjük. A menüben egyébként létrehozhatunk mappákat is, ami szintén a kényelmes és átlátható felépítést hivatott elősegíteni.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Szintén nem új, de hasznos funkció a futó alkalmazások listájának alján megjelenő négy darab ikon, melyek mellett egy kis nyíl is van, melyet megérintve a lista kilenc ikonra bővül. Ezek segítségével amolyan lebegő alkalmazásokat dobhatunk ki a képernyőre/alkalmazásra, amelyben épp vagyunk. Kidobhatunk számológépet, hangrögzítőt, időzítőt, naptárat és még pár apróságot.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Szoftverekből rengeteg extrát kapunk. A Sony rendelkezik pár extra widgettel (időjárás, Sony Select, STAMINA üzemmód), ezen kívül kapunk egy Box klienst (és hozzá 50 GB ingyen tárhelyet életünk végéig), Evernote-ot, egy File Commander névre hallgató fájlkezelőt, McAfee antivírust, egy teljes verziós OfficeSuite szoftvercsomagot, egy Pixlr Camera nevű képmanipuláló szoftvert, zeneszámok felismerésére használható TrackID-t, egy nagyon fapados rajzolóprogramot, valamint két Xperiához köthető szoftvert. Az Xperia Lounge egy amolyan kuponfüzetnek néz ki, az Xperia Privilege pedig nem tudni, hogy mire jó, egyetlen egy banner van benne, ahol valami stickereket akarnak ránk tukmálni az üzenetkezelő szoftverhez.

Adatkommunikáció, telefonálás, net

Adatkommunikációs téren nem érheti kritika a készüléket, mely GSM, UMTS és LTE-hálózatokon is képes működni. A GSM-modul négynormás (850/900/1800/1900 MHz), UMTS-sávokból ötöt támogat (850/900/1700/1900/2100 MHz), az LTE-sávokból pedig nyolc darab van a repertoárban (1/2/3/4/5/7/8/20). A legnagyobb elméleti letöltési sebesség LTE esetében 150 Mbps, HSPA-t használva pedig 42-ig kúszhatunk el; a feltöltés előbbi technológiával 50, utóbbinál 5,76 Mbps.

Sony Xperia Z1
[+]

A WiFi a 802.11 szabvány szinte összes ide vonatkozó variánsát ismeri (a/b/g/n/ac), lassan rosszabb elolvasni egy csúcskészülék kommunikációs repertoárját, mint egy numerikus analízissel foglalkozó szakkönyvet. Ettől függetlenül a sornak még nicns vége, van 4.0-s Bluetooth, 2.0-s microUSB-csatlakozó, NFC, GPS, GLONASS. A Z1 tényleg mindent tud, amit csak tudni lehet.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Telefonálás közben a hangminőséggel kapcsolatban nem volt semmi probléma, bár tény, hogy nem az Xperia Z1 a legjobb készülék ebből a szempontból, vannak más modellek, melyek picit hangosabbak és teltebb hangzásvilágúak. Az internetet böngészni a Chrome-mal lehet, melynek sebességével (mint az a lenti táblázatból is kiderül) kapcsolatban egy rossz szavunk nem lehet, a kezelhetőséget pedig már valószínűleg mindenki ismeri.

Szintetikus tesztek
Benchmark Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z Samsung Galaxy S4
Sunspider 1.01
(A kisebb a jobb!)
767 ms 1391,4 ms 1146,4 ms
Sunspider 0.9.1
(A kisebb a jobb!)
824,4 ms 1528,4 ms 781,4 ms
HTML5test
(A nagyobb a jobb!)
429+11 pont (Chrome) 429+11 pont (Chrome) 468+11 pont (gyári böngésző)
Acid3 100 pont 100 pont 100 pont

Facebook és Twitter-kliens gyárilag található a készüléken, ahogy a Google+ is a rendszer szerves részét adja, a social-media oldalak rajongói tehát megtalálhatják a számításaikat. Persze a Play Áruházból minden egyéb szoftvert le lehet tölteni.

Multimédia

A készülék egyik legnagyobb újítása a kamera, mely a Sony szerint olyan minőségű felvételeket képes készíteni, mint egy kompakt digitális fényképezőgép. Ezzel nyilván már előzetesen is lehet vitatkozni, az viszont tény, hogy a készülékházban egy 20,7 megapixeles felbontású, 1/2,3 hüvelykes CMOS-szenzor található. Sokaknak hiányozhat a Xenon-villanó, melynek hiánya nem csak azért fájó, mert egy ilyen kaliberű eszköznél már jó lenne ilyet látni (főleg, ha kompaktokat megközelítő képminőségről beszél a gyártó), hanem azért is, mert az utolsó pillanatig azt pletykálták, hogy efféle fejlett villanófény kerül az eszközbe.

Sony Xperia Z1
[+]

A kamerát kezelő szoftver rendkívül intelligens és jól kezelhető, rengeteg extra funkciót kínál. Az automatika nagyon normálisan állít be mindent, de kézi módban a záridő és a blende kivételével minden máshoz hozzányúlhatunk, fénymérés, érzékenység (ISO 50 - ISO 800), szoftveres képstabilizáció, HDR, expozíció-korrekció, sorozatfelvétel, minden van. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 5248 x 3936 pixel, videókat pedig Full HD felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel rögzíthetünk; a minőség ezen a tesztvideón mérhető fel. Veszteségmentes zoom a pletykákkal ellentétben videóknál nincs (erre itt egy szemléletes példa), a minőség pedig nem kiemelkedő, a színek sajnos elég fakók és az autofókusz is lassú, viszont legalább a stabilizáció jónak tűnik. Fotóknál van Timeshift burst üzemmód, különféle képeffektusok, panorámapásztázás, valamint augmented reality is, melynek segítéségével nem létező dolgokat rakhatunk oda a képekre, kalapot az emberekre, dinoszauruszokat az útra stb.

Sony Xperia Z1 screenshot

Jópofa az Info-eye üzemmód is, mely nevezetes épületeket, boroscimkéket ismer fel és ad róluk információkat nagyon kulturált tálalásban. A kamera egyébként lezárt kijelző mellett is villámgyorsan, körülbelül két másodperc alatt elindul és exponálásra kész állapotba kerül.

Fenti képek automata módban készülnek, ilyenkor 8 megapixeles a felbontás és 16:9-es a képarány. Fotóknál már van veszteségmentesnek mondott zoom, de itt érezni némi csalást; a funkció eleve csak 20 megapixeles felbontásnál érhető el, ha belenagyítunk a képbe még exponálás előtt, akkor már csak 8 megapixel lesz a felbontás, de 2x-es zoomig elvileg nincs veszteség. Ehhez jön az úgynevezett Super Resolution Pixel nevű eljárás, ami 3x-os értékig működik, elvileg így jön ki a veszteségmentesség. Tény, hogy az eredmény jobb, mint a digitális nagyítás esetében, de azért teljesen veszteségmentesnek nem neveznénk a dolgot, a Nokia megoldása klasszisokkal jobbnak tűnik, igaz, ott kicsit több képrészletből tud dolgozni a telefon.

Z1 kamera zoom nélkül Z1 kamera zoommal

Természetesen készültek képek teljes, 20,7 megapixeles felbontás mellett is, a lenti csokornál a manuális módot választottuk, ilyenkor érhető el ugyanis a maximális méret. Van éjszakai felvételünk is, de az előzetes hírekkel szemben ez sem váltja meg a világot.

Ha röviden kellene összefoglalnom az Xperia Z1 képminőségét, akkor azt mondanám, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem tudta letaszítani a trónról a Nokia 808-at, sőt, minőségben meg sem közelíti azt. Az általa készített képek a kijelzőn nagyon jól mutatnak, számítógépen azonban könnyen észre lehet venni a hibákat, melyek közül a leginkább zavaró az alacsony dinamikatartomány, melynek köszönhetően napfényes időben könnyen ki- vagy beégnek az egyes részek. Gyengébb fényviszonyok között ellenben a zajszinttel gyűlhet meg a bajunk, azonban fényviszonyoktól függetlenül észrevehetők a kissé elmosott, "digitális" hatású részek és a nem különösebben látványos színek. Hiába ígérik, sajnos ez a modell sem éri el az igazi fényképezőgépek szintjét, és itt nem csak a jóval gyengébb, ledes villanóra gondolok. Telefonként azért jól megállja a helyét.

Sony Xperia Z1 screenshot Sony Xperia Z1 screenshot

Kihangosítva kimondottan vacakul szól a telefon, Bog szerint fülsértő, ami kijön a készülék aljából. Tény ami tény, kimondottan élesek a zörejek, mélyebb tartományok nincsenek, ráadásul némi recsegés is hallható a háttérben. Pedig a Walkman alkalmazás nagyon jól néz ki, jól is kezelhető, ráadásul megtalálható benne a ClearAudio+ hangkiemelő technológia, mely sokat ugyan nem segít a hangszórón, de fülhallgatóval használható; ha nem nyomjuk be, akkor hozzáférhetünk a normális hangerőszabályzóhoz, ahol magunk is létrehozhatunk egyéni sémákat, bónusznak pedig megtaláljuk a jól ismert Music Unlimited szolgáltatást. Videózás tekintetében nincs sok említésre méltó, ugyanis nincs hiányosság; a Full HD felbontás és a DivX tömörítés sem okoz gondot a Z1-nek.

Üzemidő, összegzés

A készülék hátlapja alatt található akkumulátor 3000 mAh-s, kapacitású. A méretnek ára van, a Z1 0,6 milliméterrel vastagabb és 24 grammal nehezebb elődjénél, azonban ennek megvan a pozitív oldala is, ugyanis érezhetően jobban bírja szuflával a termék, mint elődje vagy versenytársai. Elképesztő készenléti időre persze most sem számíthatunk, de az újdonság végre garantáltan kibírja a nap végéig tartó küzdelmet, feltéve, hogy értelmes kereteken belül használjuk.

Sony Xperia Z1
[+]

Értékelés: Sony Xperia Z
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Az összegzés legelején el kell mondanom, hogy egyelőre nem ismerjük az Xperia Z1 hivatalos árát, ami többek között annak köszönhető, hogy nagyon hamar hozzájutottunk egy példányhoz, ezért hálásak is vagyunk a gyártónak. Valószínűsíthető viszont, hogy valahol bruttó 180 000 környékén fog kezdeni, amivel ha nem is lesz a világ legdrágább telefonja, azért mindenképp a legfelső szegmensbe kerül, ott pedig nincs egyszerű dolga.

Mert bár nem rossz telefon, nem mentes a hibáktól. Kijelzője nagyon jó ugyan, de nem a legjobb, kamerája pedig inkább felbontásban és funkciókban, nem pedig a tényleges képminőségben erős. Az akkumulátor kapacitásának növelése sem hozott áttörést az üzemidő tekintetében, inkább csak normalizálta azt, tehát kimondottan kiugró dolgot az elképesztően szemrevaló dizájnon és a kellemes anyaghasználaton túl nem tud felmutatni, ráadásul utóbbival kapcsolatban is csak pár nap tapasztalata alapján nyilatkozhatunk, simán lehet ugyanis, hogy idővel a Z1-nek is úgy fog karcolódni a hátlapja, mint a sima Z-nek. Az viszont tény, hogy jelenleg ez a világ leggyorsabb okostelefonja, melynek felhasználói felületéről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Egy tetszett plecsnit mindenképp megérdemel, ajánlott viszont ilyen áron csak akkor lehetne, ha kijelzője és kamerája egy picit jobb lenne, mint amilyen. A Sony viszont továbbra is jó ösvényen halad, drukkolunk, hogy ne is térjenek le róla!

Sony Xperia Z1

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 144 x 74 x 8,5 milliméter
Tömeg 170 gramm
Színvariációk fekete, fehér, lila
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (441 ppi)
Kijelző típusa kapacitív TFT-LCD érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)
Processzor típusa 2,15 GHz-es, négymagos Krait 400
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 330
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely (Szabad) 16 GB Belső tárhely (11,3 GB)
Memória bővíthetősége microSD (SD/SDHC/SDXC)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/1700/2100
LTE Band 1/2/3/4/5/7/8/20
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 42 Mbps / 5,76 Mbps
LTE (D/U) 150 Mbps / 50 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, WiFi hotspot, WiFi Direct, DLNA
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS-vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés letölthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.2.2 (Jelly Bean)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Walkman, Sony Select, Socialife, YouTube, Video Unlimited, TrackID, MacAfee Security, TV SideView, OfficeSuite, Evernote, Xperia Lounge, File Commander, TrackID TV, Rajz, Xperia Privilege, Pixlr Express, PlayStation Mobile, Box
Multimédia
Fő kamera 20,7 megapixeles, fixfókuszos, ledes villanó
Másodlagos kamera 2 megapixeles
Videófelvétel van (max. 1080p @ 30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-ion, nem eltávolítható
Készenléti idő 880 óra (GSM) / 850 óra (UMTS) / 760 óra (LTE)
Beszélgetési idő 13 óra 50 perc (GSM) / 15 óra (UMTS)
Zenelejátszási idő 110 óra
Videólejátszási idő 6 óra 40 perc
Egyebek
IP58 védettség víz és por ellen, 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, giroszenzor, gyorsulásérzékelő
 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia M - inkább előd, mint utód

  A Sony különleges és egyedi formatervét megkapta ugyan a telefon, ám sajnos a jó sebesség ellenére a kijelző és a kamera is a várakozások alatt teljesít.

 • Sony Xperia ZR - ugrás a medencébe

  A japánok újdonsága az igazi vízállóságot hozza el nekünk, víz alatti fényképezést tesz lehetővé, ráadásul mindezek mellett hardveres téren is az élen jár.

 • Sony Xperia SP - a jónevű japán

  Az Xperia S utódjának tekinthető készüléknek csak itthon cseng bénán a neve, senkiháziak kezében a popszakma, de a Sony mobilos részlege szerencsére nem járt így.

 • Sony Xperia ZL - kicsivel jobb

  Együtt mutatták be az Xperia Z-vel, azonban utána nagy csönd lett körülötte, pedig a ZL több egy szimpla átnevezésnél, valamiben jobb, valamiben nem.

Hirdetés