Sony Xperia XA - keretcsökkentés

Az új X-sorozat legolcsóbb tagja is kissé drágára sikeredett, noha vannak tagadhatatlanul kellemes funkciói, kifejezetten kézbeillő és jól használható. Kiegyensúlyozott, komoly hibáktól mentes.

Bevezető

Amikor az MWC-n, február végén bemutatták az Xperia X modellcsaládot és elhangzott, hogy majd a nyáron lehet őket kapni, akkor több jelenlévő újságíró kezében is megállt a toll. Illetve a notebook-billentyűzet. Vagyis az sem, mert leülni nem lehetett, mondjuk inkább, hogy kicsit megfagyott a levegő, a vénebb rókáknak felötlött emlékezetükben a P990, amit csak vártunk és vártunk, aztán több hónapos csúszás után került piacra. Ráadásul a Sony-nak óriási szüksége lett volna arra, hogy rögvest a boltokba tudjon zavarni pár új modellt, a Z-széria kipukkadt (és még mindig nem lehet tudni, hogy kap-e utódot), az M-ek még fogyogatnak, de a Compact is korosodik, a talán legjobban eltalált SP-nek pedig idáig képtelenek voltak utódot állítani.


[+]

Az X-széria éppen ezért dedikáltan valami új, valami friss, valami más, ahol nem a specifikációt kell nézni, hanem a felhasználói élményt, a formatervet és azokat a trükköket, amelyekkel a készülékek jól működnek a mindennapok során. Legalábbis erről szól a kommunikáció. Egyrészt kár, hogy ezekből a trükkökből az XA egy csomót nem is kapott meg, másrészt pont az olyan trükkökért szerették sokan a Sony-t, mint a vízállóság, amit csak a legdrágább X Performance tud nyújtani, az XA esetén látszatra inkább egy közepes funkcionalitás marad relatív drágán.

És egy irgalmatlanul eltalált design.


[+]

Nem úgy jó a design, hogy leteszem az asztalra az XA-t és körégyűlnek az emberek, mint a legyek, ez nem egy feltűnő telefon, noha persze azért nem néz ki rosszul. Amiben nagyon erős, az az ergonómia. Az 5 hüvelykes kijelzőt faltól-falig húzták, az így hosszúkássá váló készülékház nem tűnik tucatformatervnek, a telefon mérete pedig tökéletes. Mert jó dolog egy hatalmas kijelzőt babrálni, ezt ma már nem vitatja senki, de amikor az ember egy 6 hüvelykes monstrumról vált vissza 5-5,2 inchre, akkor csak rövid ideig érzi mütyürkézésnek a használatot, de már ezen idő alatt is hamar rájön, hogy egy kézzel, könnyedén mégiscsak ezzel lehet úgy együtt létezni, hogy ne legyen nyűg az állandó egyensúlyozás és fogásváltás. Ezt egyébként még a Huawei P9-nél találták el, de az XA simán hozza azt az érzést, hogy a telefont használni egyszerűen jó. Mert kézreáll, mert nem billeg, mert nem fejnehéz, mert meg lehet fogni, mert egy kéz is elég hozzá.


[+]

Szóval úgy voltunk vele, amikor az XXL GSM elküldte a tesztcuccot, hogy na, itt van megint egy Sony, ami amúgy biztos tök jó, de hát közel 100 lepedőt ki fog adni egy Helio P10-es chipsetért és egy HD kijelzőért, amikor ezen az árszinten olyan gépek vannak még a piacon, mint az LG G4, a Honor 7, a Nexus 5X, a P9 Lite, vagy a Zenfone 2. Ezek papíron mind többet tudnak (egyébként jellemzően a gyakorlatban is), ki a fene fog venni Xperia XA-t? Ennyiért nem sokan, de az Xperia X ára is jó 25%-ot esett az elmúlt időszakban, 70 ezer forint körül pedig már az XA sem tűnik komolytalan ajánlatnak, noha még úgy sem lenne kiemelkedő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia X - igazi aktakukac

    A japán gyártó új terméksorozatának első tagja nem vall szégyent, jól néz ki, nagyon gyors, könnyen kezelhető, viszont a kamera még mindig nem az igazi, és az árazás sem az.

  • MWC 2016: Videón az Xperia X család

    Hétfő reggel mutatta be a Sony az új Xperia sorozatot és víziót, videón mutatjuk meg a készülékeket.

Hirdetés