2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia XZ - SO(vá)NY vigasz

A Sony Xperia XZ az X Perfromance helyét kívánja átvenni a széria csúcsán, de a megegyező árszint mellett felfedezhető, lényegében csak kisebb eltérések inkább a ráncfelvarrás fogalmát merítik ki. Ismét.

Hirdetés

Külső, kijelző

A készülék külleme, mint fentebb vázoltuk a koncepciót, nem tér el jelentősen a többi modell megjelenésétől, lényegében pedig egy vektorosan felnagyított X Compact fémből. Valamivel nagyobbnak látszik, mint azt 146 x 72 x 8,1 milliméteres kiterjedése indokolná, az optikai csalódás valószínűleg a szigorú szögeknek köszönhető. Habár a formaterv egymást határozottan metsző vonalakkal operál, a szögletes készülékház fogása nem olyan markáns, mint az élek látszólagos keménysége. A rövidebb oldalak lapos profilt mutatnak, míg a hosszabb élek enyhe domborulata karaktervesztés nélkül biztosít kiváló ergonómiát. Amellett, hogy az anyagminőség és az összeszerelés precizitása kifogástalan az XZ roppant visszafogott eleganciát képvisel. Az egyszerűség kifinomult könnyedséggel vegyül határozott és erőt sugárzó karakterrel, amelyet a fém felületek ridegsége és letisztultsága tökéletes harmóniában hangsúlyoz. Az X Performancenál könnyebb és vékonyabb kialakítás továbbra is ellenáll a pornak és nedvességnek, IP68-as szabvány szerint, a gyártó által meghatározott mértékben.


[+]

Az előlapot a széleken enyhén ívelt Gorilla Glass borítja, a kijelző méretéhez képest megdöbbentően hangsúlyos, de legalább szimmetrikus alsó és felső kávákon kívül a sztereó multimédiás hangszóró lehet feltűnő, amellett, hogy jobbára feltűnésmentesen húzódnak meg a fronton. A beszédhangszóró alatt található, abszolút nem hivalkodó márkajelzés szintén illeszkedik a minimalista formanyelv által meghatározott látványvilághoz. Balra egy többszínű értesítő LED törheti meg adott esetben a felület komor egységét. A 13 megapixeles előlapi kamera, valamint a fény- és közelségérzékelő szenzorok szintén nem hangsúlyosak. Az NFC pontos helyét – az értesítő LED és a kamera között – mindaddig matrica jelöli, amíg elhelyezkedését tudomásul nem vesszük, a matricát meg le.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Sony Xperia XZ Sony Xperia X Performance Samsung Galaxy S7 edge LG G5
Fehér fényerő 500,9 nit 567 nit 366 / 560 / 777 nit 423 nit
Fehér fényerő (min.) 5,26 nit 5,10 nit 1,60 nit 4,00 nit
Fekete fényerő 0,47 nit 0,44 nit 0 nit 0,19 nit
Kontrasztarány 1066:1 1289:1 végtelen 2224:1
Színhőmérséklet 8670 K + kézi 7650 K + kézi 7423 / 6580 K 8345 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A készüléket 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású, Triluminos LCD panellel szerelték, ami egyébként nem új, a Sony Xperia Z Ultra volt az első készülék, amelynek kijelzője ily módon nanotechnológiát integrált, ami lényegében nagyobb színteret képes biztosítani a hagyományos LCD-hez képest; azóta is kedvelt megoldás a gyártónál. A megjelenítés minőségét az X-Reality képjavító algoritmus próbálja fokozni, valamint a Szuperélénk mód is rendelkezésre áll, ha a kontrasztosabb, kissé túlszaturált megjelenítést preferáljuk. A fehéregyensúly finomhangolására RGB rendszerben van lehetőségünk. A megjelenítés minősége egyébként kitűnő, panelhibák, vagy aberrációk a legértelmetlenebb szögekből sem fordulnak elő. A fényerő maximálisan kielégítő, a kontraszt kissé gyenge, de vélhetően erre való a dinamikus kontrasztjavítás, bár éjszaka elvárnánk valamivel nagyobb empátiát az automatikától.


[+]

Az alsó és felső élek felülete finoman szálcsiszolt, alulra mindössze a fedetlen, C típusú USB csatlakozó és apró mikrofonnyílás, felülre pedig ez utóbbi zajszűrő párja, valamint 3,5 milliméteres jack csatlakozó került. A hosszanti oldalon balra a borzasztó kényelmes megoldással, célszerszám nélkül előszedhető SIM-tálca fedőeleme látszik, jobbra pedig minden más. Az ezüsttel megkülönböztetett bekapcsológomb egyben a biometrikus szenzort is magába foglalja, ami elismerésre méltó, lényegében tévedhetetlen precizitással és ámulatba ejtő tempóban dolgozik, bármilyen szögből érjünk is hozzá. Érdekes megoldás, de a középtájon lévő kikapcsológombtól alább helyezkedik el a hangerőszabályzó. Nem állítanánk, hogy ez különösebben kényelmes. Az ellenkezőjét viszont minden további nélkül. A dedikált kameragomb ellenben kitűnő szolgálatot tesz. Elhelyezkedése okán persze csak fekvő módban. Szelfihez és vertikális tájolású képhez tehát érdemes a hangerőgombokra okosítani az exponálást. Egyébként hosszú nyomással a másodperc töredéke alatt indítja a kamerát, ezt követően pedig nyilván exponálógombként is funkcionál, amikor éppen kézre esik.


[+]

A hátlap puha, szaténfényű megmunkálásának köszönhetően kevésbé láttatja a használat nyomait. Mindössze az alsó élen található, antennakilépést biztosító, egy centis széles műanyag részegység töri meg. Az Xperia felirat gravírozott, láthatósága kizárólag a fény beesési szögén múlik, továbbra is elősegítve a kifejezetten elegáns összhatást. A 23 megapixeles főkamera a hátlap síkját át nem lépve a bal sarokban helyezkedik el. Az alatta látható az úgynevezett RGBC-IR szenzor, amely a fehéregyensúlyért felel, valamint a LED villanó. A felettük meghagyott többlet is csak látszólagos, az autofókuszt segítő lézer indokolja az fennmaradó területet, csak éppen nem látszik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.